Tiistai 25.6.2019

Ville Niinistö haukkui Talvivaaran: ”Ali riman meni”

Luotu: 
7.11.2012 15:03
  • Kuva: Petteri Paalasmaa /Uusi Suomi
    Kuva
    Ympäristöministeri Ville Niinistö (vihr.) saapumassa Talvivaara -tiedotustilaisuuteen eduskunnassa.
|

Ympäristöministeri Ville Niinistö (vihr.) vierailee huomenna Talvivaaran kaivosalueella Sotkamossa. Ministeri haluaa yhtiöltä selvityksen siitä, mitä jätealtaan vuodolle on tehty ja mikä tilanne.

Ville Niinistö moittii Talvivaaran kaivosyhtiötä, mutta vaatii myös Kainuun ely-keskukselta selvityksen tapauksen viranomaistoiminnasta.

- Kyse on vakavasta ympäristörikkeestä, johon yhtiön on nyt puututtava, Niinistö sanoi tänään eduskunnassa pitämässään tiedotustilaisuudessa.

- Haluamme saada tiedon, minne vesi vuotaa, mitä yhtiö on tehnyt ja mitä Kainuun ely-keskus on tehnyt asian eteen.

Ympäristöministeri Niinistö painotti, että vastuu yhtiöiden ympäristöasioiden valvonnassa on paikallisella viranomaisella.

- Minulla ei ole laillista oikeutta puuttua muulla tavoin, Niinistö sanoi medialle.

- Viranomaiset voivat käyttää pitkittyneisiin päästökierteisiin hallintopakkoa.

Hallintopakko tarkoittaa suomeksi sitä, että viranomainen (ely-keskus) voi kieltää tehtaan toiminnan.

”Riman ali”

Niinistö moitti myös Talvivaaran kaivosyhtiötä ”rimanalituksesta” ympäristönsuojelun suhteen kaivosalueella.

- Yhtiöt, jotka menevät riman ali sen suhteen, miten ympäristöasiat sisällytetään kaivoksen prosesseihin, maksavat tappiota päästöjen siivoamisen muodossa. On taloudellisesti kannattavampaa ottaa ympäristöasiat huomioon, Niinistö sanoi.

- Yhtiö ei voi kieltää rimanalitusta, kun näitä vuotoja on tapahtunut.

Lakiin ehkä muutos

Ympäristöministeriön kansliapäällikkö Hannele Pokka ilmoitti, että ministeriössä odotetaan nyt Kainuun ely-keskuksen päätöstä siitä, saako Talvivaara jatkaa louhintatoimintaansa.

Talvivaara on pyytänyt lupaa käynnistää prosessinsa, joka suljettiin heti sen jälkeen, kun vuoto kaivoksen jätealtaassa huomattiin.

Ville Niinistö on huolestunut lainasäädännön ja viranomaisten toiminnan sujumisesta jatkuvien ympäristörikkeiden ehkäisemiseksi ja hoitamiseksi.

- Tapaus on tuonut esille tarpeen terävöittää lainsäädäntöä, Niinistö sanoi.

Ympäristöministeriö on ohjeistanut ely-keskuksia siitä, kuinka yritysten pitkittyneisiin päästöihin tulisi puuttua.

Talvivaaran kaivosyhtiön hallituksen puheenjohtaja Pekka Perä välitti eilen julkisuuteen viestin, jossa hän toivoi kaivokselle työrauhan selvittää vuoto ja hoitaa ympäristöä saastuttava jätevesiasia kuntoon.

Pitäisikö Talvivaaran kaivos sulkea?

1068 ääntä annettu
Jaa artikkeli:

Kommentit

Tapio Neva

Kun Pekka Perä ei Heidi Hautalan komennosta tullut esille, vaan corporate governancen vuoksi pysyttelee osakeyhtiölain mukaisessa tehtävässään hallituksen puheenjohtajana, oli Ville Niinistön reagoitava Vihreän liiton uskottavuuden vuoksi.

Ville Niinistö, jos sulkee 500 000 000 euron Talvivaaran, joutunee todennäköisesti hengenvaaraan.

Talvivaara tarvitsisi tukea, koska se on monen suomalaisen säästöt ja kansallinen sijoitus.

Monikaan Etelän median toimittaja ei ole surrut sitä, miten paljon Talvivaara-varallisuuden arvo on vähentynty Paula Lehtomäen perheessä.

T. O. N.

Juhani Putkinen

Olemassa olevan tiedon mukaan Talvivaara on rakentanut jätealtaan silloin voimassa olleiden määräysten mukaisesti. Nyt on selvää, että kyseisiä määräyksiä pitää tiukentaa.

Julkisuudessa olleiden tietojen mukaan altaan pohjan tiiviydestä vastaa vain 1,5 mm paksu muovi. Altaan pohjan maamateriaalit läpäisevät vettä, joten kun muoviin tulee reikä, niin sitten vesi karkaa minne sattuu.

Määräyksiin pitäisi saada, ettei altaan pitävyys saa olla yhden ohuen muovin varassa, vaan esimerkiksi savipohja plus muovi tai kaksinkertainen muovi. Sekin tuntuu selvältä että 1,5 mm paksu muovi on liian ohut.

Tulevaisuudessa pitäisi myös pyrkiä prosessivesien suljettuun kiertoon, eikä suinkaan varastointiin laajoihin altaisiin.

Vesa Rutanen

Eikös kyseisistä altaista ole juuri tarkoitus kierrättää prosessivettä eli suljettukierto.Ei näy broileriväki ymmärtävän,että teollisessa toiminnassa materiaalien ja laitteiden kestoissa voi tapahtua ennakoimattomia asioita,eikä niiden vuoksi voida kehitystä pysäyttää,vaan korjataanviat.

Jussi Vaarala

eilen postitettu poliitikoille ja medialle:

Onko Suomi sekundahankkeiden luvattu maa

Julkisen sektorin lahes kaikki ohjelmistohankkeet, puolustusministeriön kopterisahlailyt, Olkiluodon pohjanoteeraus, Talvivaaran kaivos, valtion omaisuuden liki lahjoittaminen muille.... - listaa riittaa aiheeksi kysymaan:

Onko Suomesta tullut sekundahankkeiden luvattu maa.

Ja selvastikaan ylimmalla politiikan ja virkamiehistön tasolla ei osata kuin pitaisi.

Jussi Vaarala
Alanya, Turkki

Jussi Vaarala

24.4.

mielipide: Talvivaarasta ympäristörikostutkinta ?

Jos Talvivaaran kaivoksen todelliset päästöt olisi tiedetty, yhtiö ei todennäköisesti olisi saanut ympäristölupia.

–  Näillä tiedoilla Talvivaara ei saisi enää lupia. Nyt tiedetään, että Talvivaara pilaa ympäristöä, kerrotaan Pohjois-Savon elinkeino- liikenne- ja ympäristökeskuksesta.

Kysymys kuuluu onko Talvivaaran kohdalla harhautettu tahallaan viranomaista ympäristöasioissa, jotta on päästy pikarahastamaan - ympäristön ja Suomen ympäristönsuojeluhallinnon luotettavuduen kustannuksella.

Olisikohan aihetta tehdä asiasta rikostutkinta.

Joka tapauksessa pitäisi olla selvää, että se taloudellinen hyöty, joka on saatu virheellisellä ja ympäristölle vahingollisella tietojen antamisella pitää periä takaisin - korkojen kanssa.

Muussa tapauksessa tuollainen touhu olisi kutsu rikollisille ympäristötuhoisille investoijille tehdä viranomaisharhautuksella ja tulevien jälkipolvien kustennuksella pikavoittoja.

Ja sitähän ei tule sallia.

Jussi Vaarala
eettis-realistisen aatteen kehittäjä
Somerniemi

Pentti Takola

Mitä järkeä tällaisilla valtavilla jätealtailla on edes olla olemassa? Eikö laitoksella kuitenkin ole tarkoitus lopulta käsitellä nämä liemet ja päästää ne sitten suht vaarattomana luontoon? miksi siis varastoida jäteliemiä altaaseen, kun kutenkin liemiä pitää käsitellä lopulta yhtä paljon kuin nitä tulee?

Täysi allas toiminnan aikana on pommi joka odottaa laukeamista.

Pentti Juhani Järvinen

Unkarissa vastaavasta altaasta seinä repesi muutama kuukausi sitten ja myrkkyliete levisi asuinalueella, joka oli naapurina. Ketkähän kaikki Suomessa ovat olleet "tietämätömiä" siitä, että tuollaista tapahtuu? Kyse ei ole kuin häpeä; ulkomaiset sijoittajat, joilla on kokemusta lukuisista maista ja niiden virkamiehistä ja poliitikoista, osaavat lukea näitä tilanteita. He "tietävät" miten niitä käytetään.

Pentti Juhani Järvinen

Ranskassa pantiin äskettäin ent. ministeri, lisäksi ent. EU-komissaari Delors´in tytär, rikostutkimukseen mahdollisesta "kuolemantuottamuksesta;" hän ei tehnyt työtään myrkyllisen teollisen saasteen valvojana. Mutta sehän on Suomen pyhien kansallisten arvojen maassa korrupti paikka, tuo Ranska siis. Ei sellaista meillä!

Meillä arvot ovat korkeampia! Presidentti ei kehdannut näyttää naamaansa maan ulkopuolella ilman miinakieltoa. Ministeri uhaksi olla katsomatta itseään peilistä, jos jotakin sekavaa ei hyväksytä. Ja nyt vastuullinen ministeri matkustaa katsomaan, miten ympäristöä saastuttava kaivos sen tekee. Ihan itse, oikein paikan päälle! Vaivoista piittaamatta! Kait siitä tulee "Valkoinen Ryysy," ensimmäinen luokka tammenlehvien kera, vähintään. Höyryt ovat vaarallisia!

Tai toisin sanoin: miksi tämä sairas ja rikollinen meno yhä hyväksytään Suomessa? Kekkosen ja Koiviston aikana NL:n rajan yli tulleet vaaralliset, väitetysti tappaneet ydinlaskeutumat vaiettiin nekin kuoliaiksi. Seurauksia ei muka ollut kenellekään, paitsi NL:n suosiot vastuullisille. Meilläkin on aika laskea "kuolemantuottamukset," siis jo tapahtuneet, ja rakentaa tapauksista pohja jollekin, joka on muuta kuin häpeällisen sairaat hölynpölyt, joilla poliitikot saasteista tyhmyyttään peittävät.

Kaarlo Makkonen

Jäitä hattuun. Juuri tänään peloteltiin mediassa ja jonkun ympäristöfanin esittämänä Talvivaaran pakoveden uraanipitoisuudesta, joka on kohonnut pintaveteen verrattuna 200 kertaiseksi. Tarkempi kuuntelija huomasi sivulauseen, jossa sanottiin tuon kaksisataakertasen pitoisuuden olevan likimain saman kuin vesi on yleensä porakaivoissa joita käytetään juomavetenä. Ei siis varmaa näyttöä "myrkyllisyydestä" paremminkin arvailua. Toinen asia on edelleen se että selvityksien mukaan Talvivaara on rakennettu silloisten ohjeiden mukaan. Minä olen aina luottanut ohjeisiin joita laatii sen hetken parhaat asiantuntijat. Puheet savimassan lisäämisestä ja kaksinkertaisesta muovista ovat nyt valitettavsti ns jälkiviisautta, jolle ei ole vielä muuta kuin mutu tietoa.

Pentti Juhani Järvinen

Myrkyllisyys ja säteily tai radonpitoisuus ovat eri asioita. Suomessa nuo porakaivoarvot ovat korkeita, kun vanhassa kallioperässä on uraani- tai vastaavia metalleja tavallista enemmän. Muta perustiedettä on myös, että pienikin säteilyn nousu aiemmasta tai tavallisesta lisää sairauksia tilastoidussa suuressa joukossa. Eli rajat on aina tunnettava ja niitä on valvottava.

Suomessa juttu on siinä, että asioista vaiettiin "force majeure" syistä, kun vaara tuli ensi kerran julkiseksi NL:n Novaja Zemljan megapommien jälkeen. Siellä pamautettiin mm. suurin koskaan ilmakehäsä tehty koe, 55-61 megaa. Se oli strategista pelottelua, NL itse sitä julkisti. Mutta Suomessa ei tapahtunut mitään, vaikka juttuja oli kummista laskeutumista.

Tuota "syvää vettä" on käytetty pitkään myös mm. Saharan ja Persian lahden maissa. Persian lahdella, missä on rahaa, sitä puhdistetaan "säteilyistä," muutoin, koska tilastolliset seuraukset on saatu esiin. Talvivaaran kohdala ne saadaan esiin, kun kaivos ehkä on jo suljettu. Mutta välttää vaarat tulee tänäään, jos sitä haluaa.