Maanantai 20.5.2019

”Kuka maksoi perussuomalaisten 1 000 000 €:n remontin?” – Harvinainen kirje leviää verkossa

Luotu: 
7.11.2012 19:03
Päivitetty: 
7.11.2012 21:09
  • Kuva: Petteri Paalasmaa/Uusi Suomi
    Kuva
    Perussuomalaisten rivijäsenet ihmettelevät puolueensa rahankäyttöä ja tukisäätiön roolia omaisuuden hoidossa.
|

Joukko perussuomalaisten rivijäseniä on julkaissut puolueensa johdolle suunnatun avoimen kirjeen, jossa hämmästellään perussuomalaisten raha-asioiden, puoluetuen ja jäsenmaksujen hoitoa. Kiista kiteytyy siihen, kuka maksoi puolueen uusien toimitilojen remontin.

Jäsenet peräävät vastauksia siihen, miten perussuomalaisten puolueen sekä sen hallitseman Perussuomalaisten tukisäätiön rahavirrat ovat kulkeneet. Puolueen hallitus päätti viime vuoden lokakuussa ohjata perussuomalaisten jäsenten jäsenmaksuja tukisäätiön tileille.

Perussuomalaiset saavat tällä hetkellä noin 550 000 euroa kuukaudessa puoluetukea, jota hallitus on ohjannut tukisäätiölle esimerkiksi lainana. Tukisäätiö on saanut myös 1,7 miljoonan euron lainan, jolla se osti taannoin arvokkaan liikehuoneiston Helsingin keskustasta.

Nyt puolueaktiivit ihmettelevät, millä rahoilla kustannettiin huoneiston remontti, jonka hinnaksi arvioitiin noin miljoona euroa. Puolueaktiiveille ei ole selvinnyt, kuka maksoi liikehuoneiston miljoonaremontin.

Perussuomalaisten puoluehallituksen jäsen Raimo Vistbacka kertoo Uudelle Suomelle, että toimitilojen remontin maksoi puolue.

- Huoneiston tilojen vuokrasopimuksessa lukee, että vuokralainen voi remontoida tilat sopivaksi omaan käyttöönsä, Vistbacka sanoo.

Eli perussuomalaisten puolue on maksanut tämän remontin?

- Kyllä.

Uusi Suomi tavoitti Raimo Vistbackan keskiviikkona alkuillasta. Lue koko haastattelu täältä.

Vaatimus demokratiasta

Perussuomalaisten puolue on Helsingin ydinkeskustassa Yrjönkadulla sijaitsevassa huoneistossa vuokralaisena, eli sen käyttövaroja kuluu tukisäätiön hyväksi. Rahat kuitenkin palaavat lainan takaisinmaksuina ja korkoina puolueelle. Samalla säätiölle kertyy pääomaa liiketilasta.

Toiminta on täysin laillista.

- Tässä on kyse siitä, miten puolueen rahoja käytetään. Haluamme, että päätökset tulisivat läpinäkyviksi ja avoimiksi, sanoo Uudelle Suomelle yksi kirjeen allekirjoittajista Hannu Kaskela.

Kaskela on perussuomalaisten tuore kunnanvaltuutettu Hattulassa. Uusi Suomi tavoitti myös vaatimuksen pääkirjoittajan Seppo Hauta-ahon. Hän on Janakkalasta ja perussuomalaisten Hämeen piirin hallituksen jäsen.

- Vaadimme demokraattista päätöksentekoa. Nyt rahoja on ohjattu säätiön huomaan, Hauta-aho sanoo.

Vistbacka kiistää puolueen rahojen ohjailun säätiölle.

- Puolueen rahojen käyttöä ohjaa puoluerahoituslaki. Sitä valvotaan tarkasti, Vistbacka sanoo.

Hän kuitenkin myöntää oikeaksi päätöksen ohjata osa puolueen jäsenmaksutuloista tukisäätiölle. Tällainen päätös tehtiin viimeksi kesällä. Kyse on kuitenkin alle 30 000 euron summasta.

”Rikko puolueen periaatteita”

Nyt verkossa julkaistu selvitysvaatimus on aktiivien kolmas yritys saada tietoa perussuomalaisten rahojen hallinnasta. Kaskela myöntää, että kentällä vallitsee epätietoisuus ja epäluuloisuus.

- Nyt olisi parasta mainosta se, että asia selvitettäisiin ja tuotaisiin julki. Jokaisessa puolueessa on omat sotkunsa, Kaskela sanoo.

Allekirjoittajat korostavat, että he eivät halua kapinoida puolueen sisällä, vaan nimenomaan keskustella tilanne rauhallisesti auki.

- Toistaiseksi toinen osapuoli ei ole tähän halunnut ryhtyä, Kaskela sanoo.

- Tämä rikkoo puolueen periaatteita niin monessa kohtaa, ettei niitä kaikkia ole mainittu tuossa kirjoituksessa, Hauta-aho sanoo.

Uhkaus ylimääräisestä puoluekokouksesta

Hauta-ahon mukaan toistaiseksi selvitysvaatimusten kanssa edetään puolueen normaaleja vaikutuskanavia pitkin. Ensin vaikutetaan puoleen piireihin, joiden kautta puoluevaltuustoon. Puoluevaltuusto taas valitsee puolueen hallituksen.

- Riippuu tämän kirjeen levityksestä, kuinka voimakas sisäinen kansanliike tästä syntyy. Tarpeeksi iso joukko voi järjestää ylimääräisen puoluekokouksen, Hauta-aho mainitsee keinovalikoimasta.

Kritiikki koskee erityisesti tukisäätiön avoimuutta. Säätiön hallituksessa istuvat puolueen puheenjohtaja Timo Soini, Raimo Vistbacka, Matti Vattulainen, Mikko Vainio ja Timo Relander. Nimet ovat tuttuja myös perussuomalaisten edeltäjäpuolueen SMP:n ajoilta.

Nykyinen Perussuomalaisten tukisäätiö on sama säätiö, joka toimi aiemmin SMP tukisäätiö –nimellä. SMP:n konkurssiin liittyi erikoinen piirre, jossa puolueen rahoja oli ohjattu tukisäätiöön, joka ei kuitenkaan auttanut puoluetta sen talousvaikeuksissa.

- Minulla on tässä dokumentti, jonka mukaan siellä oli vuosituhannen vaihteessa neljä miljoonaa markkaa. Sitten sieltä humpsahti 1,17 miljoonaa markkaa. Tähänkin haluaisimme selvityksen, Hauta-aho sanoo.

Neljä miljoonaa markkaa on nykyrahassa noin 800 000 euroa.

Rahapula kismittää kentällä

Aktiiveja kismittää erityisesti se, että puolueen paikallistoiminta on tehty pääasiassa talkoovoimin ja vähin rahoin. Hauta-aho ja Kaskela sanovat epäluulon istuvan syvässä SMP:n säätiöasian vuoksi.

- Jos halutaan rahoja hallinnoida näin salassa, viime kädessä siinä on kyse rahan ja vallanhimosta, Hauta-aho sanoo.

Raimo Vistbacka kiistää SMP:n puolueen konkurssiin ja säätiön toimintaan liittyvät epäselvyydet.

Perussuomalaisten puoluehallitus kokoontuu loppukuusta. Toistaiseksi selvityksen vaatijoiden korviin on kantautunut vain huhu siitä, että vaatimusta olisi käsitelty perussuomalaisten puoluehallituksessa. Vastausta he eivät ole saaneet.

- Olemme antaneet hallitukselle mahdollisuuden korjata tilanne. Jos vastausta ei tule, silloin ei tule korjausmahdollisuuttakaan, Hauta-aho kertoo.

Hauta-aho julkaisi tänään vaatimusdokumentin Uuden Suomen Puheenvuorossa.

Uusi Suomi julkaisee myöhemmin tänään perussuomalaisten puoluehallituksen ja tukisäätiön hallituksissa istuvan Raimo Vistbackan haastattelun.

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Henri Kangas

"550 000 euroa kuukaudessa puoluetukea."

Wow. Kertokaapa joku, missä muualla päin maailmaa on käytössä puoluetukijärjestelmä? Googlen kautta löysin tietoa, että Kanadassa olisi jotain vastaavaa, tosin merkittävästi pienemmässä mittakaavassa.

Heikki Toimela

Kyse on melkoisesta veivauksesta. Ensin lähes rahaton SMP:n tukisäätiö muutetaan Persujen tukisäätiöksi. Sitä johtaa edelleen entisen SMP:n tukisäätiön johto. Soinia lukuunottamatta kansanedustajia säätiön johdossa ei ole.

Jytkyn myötä puolue sai rahaa puoluetukena. Säätiö lainaa puoluetuen ja ostaa kalliin
puoluetoimiston, johon puolue tulee säätiölle vuokralle. Eli puoluetuesta rokotetaan lainan lisäksi myös vuokra. Säätiön johto on keksinyt tuottoisan jytkypajatson. Ja puolue sitten vuokralaisena vielä teki miljoonaremontin muutamalle "työmiehelle".
Ja kaikki tämä veronmaksajien rahoilla.

Miten puoluehallitus, johon Soinin ja säätiön puheenjohtaja Vistbackan lisäksi, kuuluu kansaedustajia ainakin Eerola, Väätäinen, Ruohonen-Lerner ja Mäntylä, suostuvat tuollaiseen? Maakuntien edustajat tuskin ymmärsivät koko asiaa.

Taustana veivaukselle lienee Soinin kokemukset SMP:n ajoilta. SKYP sai lainmuutoksen myötä SMP:n loikkarien puoluetuet. Nyt ne sementoidaan turvallisesti eduskuntaryhmän ulottumattomiin jo etukäteen.

Henri Hentilä

Tukisäätiö on saanut myös 1,7 miljoonan euron lainan, jolla se osti taannoin arvokkaan liikehuoneiston Helsingin keskustasta..?Huoneiston tilojen vuokrasopimuksessa lukee, että vuokralainen voi remontoida tilat sopivaksi omaan käyttöönsä, Vistbacka sanoo..?

Anne Lindell

Aikoinaan vielä pienpuolueena PS vastusti kiivaasti puoluetukia, mutta oitis ensimmäisen ”jytkyn” jälkeen toli oinen ääni kellossa, kun miljoonia alkoi sataa ”laariin”.

Monet teistä tietenkin ajattelevat, että mitä sitä nyt kaivelemaan tämmöistä, ja että eikö tämä nyt ole kunkin puolueen oma asiansa mihin ne nuo puoluetukirahat panevat. Muistettava kuitenkin on, että puoluetukirahat on kerätty verovaroista, joten asia kuuluu todellakin meille veronmaksajille, ja näin ollen meitä kaikkia pitäisi myös kiinnostaa todella paljon se, mihin nämä puoluetukirahat oikein käytetään, ja eritoten, että käytetäänkö rahat siihen mihin ne on tarkoitettukin ... eli puolueen tukemiseen eikä mihinkään muuhun.

Ps-puolueen keräämät jäsenmaksut ovat menneet ovelasti ”metsän kautta kiertäen” säätiölle eikä puolueelle eikä edes piiritoimistoihin esim. tukemaan kunnolla kunnallisvaaliehdokkaita. 7.11.-12 TV:ssä Raimo Vistbacka myönsi viimein, että puolueen jäsenmaksuvaroja on siirretty perussuomalaisten tukisäätiöön. Hän tunnustaa myös, ettei säätiö ollut ainakaan siihen mennessä nimestään huolimatta tukenut itse puoluetta millään lailla.

Ja vielä tule muistaa, että puoluetukia alettiin aikoinaan maksaa, jotta vältyttäisiin raharikkaitten tahojen vaikutusvalta politikan näyttämön kuliseissa ... näin sievästi mainittuna. Ja, koska näyttää siltä, että perussuomalaiset kansanedustajat eivätkä suurin osa perussuomalaisten rivijäsenistä näytä ymmärtävän näitten puoluetukirahojen suhmurointien kiemuroita, on meidän muiden vähintäänkin vihjaistava niistä hienotunteisesti heille.