Torstai 15.11.2018

Viranomaisten riippumattomuus Talvivaaran tapauksessa tutkitaan

Jaa artikkeli:
Luotu: 
8.11.2012 14:51
  • Kuva: Petteri Paalasmaa /Uusi Suomi
    Kuva
    Ympäristöministeri Ville Niinistön (vihr.) mukaan Talvivaaran ympäristöongelmat tutkitaan nopealla aikataululla. Selvitys alkaa jo huomenna.
|

Ympäristöministeri Ville Niinistön (vihr.) mukaan Talvivaaran ympäristöongelmia ja ympäristöviranomaisten toimintaa arvioimaan asetetaan ulkopuolinen selvitysryhmä.

Tarkoitus on Niinistön mukaan muun muassa selvittää, onko viranomaisten riippumattomuus aluehallinnossa toteutunut. 

- Kansalaiset ovat kokeneet, että toistuvat ympäristöongelmat ovat kestämättömiä. Yhtiön ja viranomaisten toimintaan on kohdistunut kritiikkiä. Ympäristöministeriö haluaa arvioida läpikotaisin viime vuosien tapahtumat myös yksittäisenä kysymyksenä, jotta voidaan varmistaa ihmisten luottamus ympäristöviranomaisten riippumattomuuteen ja toiminnan laatuun, Niinistö sanoo.

Niinistö vieraili tänään Talvivaaran kaivosalueella.

Työryhmä selvittää kaivoksen kaikki viimevuotiset ympäristöongelmat ja viranomaisten toiminnan niiden yhteydessä.  Niinistön mukaan on myös ympäristöviranomaisten etu, että ulkopuolinen taho arvioi onko kaikki tehty parhaalla mahdollisella tavalla.

Ryhmä perustetaan ja nimetään huomenna, ja selvitys on tarkoitus tehdä nopealla aikataululla.

Kun aluehallintouudistusta valmisteltiin edellisellä hallituskaudella, vihreiden eduskuntaryhmän puheenjohtajana silloin toiminut Niinistö lupasi, ettei ympäristöjärjestöjen pelko ympäristöhallinnon itsenäisyyden heikkenemisestä toteudu. Luontoliiton pääsihteeri Leo Stranius sanoi Uudelle Suomelle aiemmin, että ja elinkeino- ja ympäristöasioiden yhdistäminen ely-keskuksiin oli virhe, josta Talvivaarassa nyt maksetaan.

600 000 kuutiometriä jätevettä

Suomen ympäristökeskus arvioi, että Talvivaaran kipsisakka-altaasta ehti sunnuntaina havaitun vuodon jälkeen valua 20 000 kuutiometriä kaivosalueen ulkopuolelle.

Kaivosalueen varoaltaisiin, joihin vuoto ohjattiin, on valunut yhtiön oman arvion mukaan 600 000 kuutiometriä jätevettä.

Vuoto on yhtiön mukaan supistunut 20 prosenttiin aiemmasta ja päästöt alueen ulkopuolelle on yhtiön mukaan saatu pysäytettyä. Keskuksen mukaan ongelmana on uraanipitoisuus kaivosalueen kipsisakka-altaassa.

Henkilöt: 
Yritykset: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Antti Haverinen

Varsinaista Talvivaara-vastuunpakoilua osoittaa ELY-keskuksista vastaava ministeri Häkämies siirtymällä muihin hommiin. Ei voi välttyä ajatukselta, että kun maa alkaa polttaa jalkojen alla, on parempi paeta. Mitä tähän sanoo pääministeri Katainen, joka mainostaa Kokoomuksen harjoittavan vastuunkantopolitiikkaa.

Kaarle Akkanen

Rauhoitu hyvä mies! Nuku edes yksi yö äläkä lue kaikkia "sopulien" repimiä otsikoita. Tämä alkaa vaikuttaa joukkohysterialta! Aivan kuin valtiota olisi kohdannut lopullinen isku avaruudesta tai taivas on pudonnut alas!? Tältä se täältä kuulostaa, vaikuttaa ja näyttää. Missä on MITTASUHTEET?