Sunnuntai 21.7.2019

HS: Kotiäidit osa-aikatöihin – Jyrki Katainen sai Ruotsissa idean

Luotu: 
13.11.2012 07:26
  • Kuva: Petteri Paalasmaa
    Kuva

Ruotsissa vieraillut pääministeri Jyrki Katainen (kok.) toivoo suomalaisten naisten ottavan oppia ruotsalaisista, kertoo Helsingin Sanomat. Hän pitää ”vakavana ongelmana” suomalaisten kotiäitien pitkiä poissaoloja työelämästä.

Katainen haluaa pienten lasten vanhemmat nykyistä nopeammin takaisin työelämään. Hänen mukaansa esimerkiksi osa-aikatyön käyttäminen on Suomessa liian vähäistä.

–Ruotsissa nuoret aikuiset naiset osallistuvat huomattavasti enemmän työelämään kuin Suomessa sisarensa, Katainen sanoo HS:n mukaan.

Kataisen mukaan Suomen sosiaaliturvajärjestelmän perhe-etuudet tulee käydä läpi ja arvioida niiden vaikutukset naisten työllisyysasteeseen.

Aiemmin kotiäitiyden haittavaikutuksista on varoitellut Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen ylijohtaja Juhana Vartiainen.

Henkilöt: 
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Heikki Karjalainen

Voi hyvänen aika tuota pääministerin viisastelua ! Suomessa ei näytä olevan palkkatyölle sijaa, koska YT on uusin innovaatio Suomae palkkapolitiikassa. Jos Katainen kertoisi, minne nuo kotiäidit töineen sijoitetaan, niin hyvä. Pääministeri on ryhtynyt tyhjänpäiväisten asioiden lausuntoautomaatiksi, kun todellista substanssia ei löydy. Edellinen Kataisen lausuntoautomaatista: etsitään syylliset Tavivaaran katastrofiin pvm. 12.11.

Jukka Mikkola

Kataisen kannattaisi soittaa nyt Angela Merkelille ja kysyä, miten Saksan maalla nämä asiat hoidetaan.
Alustuksena voin kertoa, että siellä äidit jäävät lähes pääsääntöisesti kotiin, kun perheeseen alkaa syntyä jälkikasvua ja lapset ovat pieniä. Siellä eletään sen jälkeen miehen palkalla.

Erotilanteessa tämä tuleekin sitten kalliiksi miehelle, kun hän joutuu lasten lisäksi maksamaan elatusta myös entiselle aviopuolisolleen.

Tämä miehen palkka onkin sitten vaikuttava tekijä elinkustannusten hinnoissa.
Asuntojen vuokrat ja ruoan hinta ovat huomattavasti edullisempia siellä kuin täällä Suomessa.
Asumiseen liittyen miljoonakaupunki Berliinissä asuu 83 % ihmisistä vuokralla. Vuokrat ovat niin edullisia, että ihmiset eivät ole pyrkineet hanakasti omistusasumiseen.

Vanha kansanviisaus sanoo: ”ei kannata puhua läpiä päähänsä”. Kataiselta se tuntuu vaan jatkuvasti onnistuvan.

Päivi Ruippo

Jokaiseen Käteisen ehdotukseen sisältyy aina petos tai kusetus ja ne on kaivettava joka kerta selville.

Tässä tapauksessa petoksen makua on ainakin siinä, että riistoporvari haluaa taas hyväkuntoista naishalpatyövoimaa lihottamaan varantojaan, sillä eihän porvari elä, eikä vaurastu ilman duunareita.

Sitten nämä osa-aikanaiset voidaankin ajaa nopeasti ja tehokkaasti kehäraakki kuntoon. Laitetaan ne tekemään yhden kokopäiväisen hommat puolella palkalla ja puolessa ajassa.

Osa-aikatyöntekijät ovat Suomessa pääosin naisia.

En tiedä Suomen lukuja, mutta Ruotsissa luvut ovat: naiset 35 %, miehet 13 %.

Osa-aikatyö johtaa pieneen eläkkeeseen, joka ei kata elämisen kuluja eli edessä on vanhuusköyhyyttä, jollei pakon edessä suostu taas holhottavan asemaan eli jonkun miehen elätettäväksi.

Käteisen ajattelu on aina kieroutunutta, kuten hän on itsekin kierouden, harhaanjohtamisen ja sumuttamisen perikuva.

Käteinen itse voi ryhtyä osa-aikapääministeriksi ja puolittaa palkkansa. Maan harmit ehkä vähenevät tällä toimenpiteellä.

Kun kotiäidit ja –isät ovat valmiita taas palaamaan työelämään, on heidän saatava sellaista työtä, jonka ansioilla elää ja josta karttuu eläkettä niin, että sillä selviää eläkeajan koittaessa.

Miksi Käteiseltä ei tullut duuni-ehdotusta kotirouville, jotka loisivat koko elämänsä puolison tuloilla, eivätkä maksa osallisuudestaan yhteiskuntaan yleensä mitään veroja?

Millainen tämä ehdotus olisi Käteiseltä ja Kokoomukselta?

Eero Saastamoinen

kommentti Päivi Ruipolle sekä Kataiselle:

Eihän siellä Ruotsissakaan ole töitä kaikille nuorille.

Viranomaiset antavat matkarahaa ja maksavat ensimmäisen kuun vuokran, jos menee ruotsalainen Norjaan töihin ja asumaan.

Näin hyvä työllistäjä Ruotsikin nyt on.

Töitähän sitä laiskakin tekisi, jos ehtisi, - sanoivat viisaat ennen vanhaan.

Eero Saastamoinen

Pääministerille kysymys: "Kuka yrittäjä on nyt valmis palkkaamaan työttömän, raskaana olevan naisen" .

Vastausta ei tarvitse antaa. Olen seurannut niin tarkkaan nuoren tulevan kokoomusväen kantaa . Kyllä heillä ei taida löytyä töitä kuin sukulaisilleen.

Suomikin menee vain lujaa päin depotismia. Ja kokoomus siinä vauhtia ottaa.

Suosi suomalaista - lause muuttuu kohta. "Suosi sukulaista".

Tiina Mäenpää

Ensinnäkin kaikenlaisen työnteon pitäisi olla kannattavaa. Tällä hetkellä tässä on suuria puutteita. Moni suomalainen myös valitsee työttömyyden, jotta saa pitää kaikki tukensa ja "tienaa" näin enemmän. Tämä on absurdia. Perheen pitää kuitenkin saada valita, hoitavatko pienen lapsensa kotona vai hoitaako lapsia joku muu. Kotihoidon tukea ei pidä missään nimessä leikata!

Työhön pitäisi ensin saada muut työttömät ja nuoret (aikuiset). Osa-aikatyötä tarvitsevat myös esim.nuoret mielenterveys- ym. kuntoutujat. Jos he eivät saa työtä, he siirtyvät työkyvyttömyyseläkkeelle. Osa eläkeläisistäkin voisi haluta olla mukana työelämässä, jos se olisi kannattavaa taloudellisesti. Tarvitaan joustoa työelämään, järkeä työvoimapolitiikkaan ja yhteistyön kehittämistä, jotta ihmisillä on mahdollisuus elää mielekästä elämää ja osallistua.

Älkää kuitenkaan viekö äitejä ja isiä kodeista, jos he haluavat siellä olla. Sekin voi kostautua tulevaisuudessa. Emme me elä pelkästään pyörittääksemme talouselämää, vaikka kaikkien osallistuminen onkin suotavaa hyvinvointivaltion ylläpitämiseksi.