Maanantai 20.5.2019

Olkiluoto-3:sta löytyi 304 verottajalle täysin tuntematonta yritystä

Luotu: 
13.11.2012 15:36
  • Olkiluodon kolmosreaktorin rakennustyömaalla on työskennellyt 304 ulkomaisen yrityksen työntekijöitä, joista Suomen rekistereissä ei ollut mitään tietoja.
|

Suomen lainsäädännössä on ongelma, joka mahdollistaa ulkomaisten yritysten toimimisen Suomessa ilman, että se tulee veroviranomaisten tietoon, selviää verohallinnon Harmaa talous 2012 –selvityksestä.

Verottajan tarkastuksessa esimerkiksi Olkiluodon kolmosreaktorin rakennustyömaalta löytyi 304 yritystä, joiden toiminnasta Suomessa verottajan rekistereissä ei ollut mitään tietoja.

– Ongelma on, että Suomeen ulkomailta tulevilla yrityksillä ei ole rekisteröitymispakkoa, joten ei voida tietää koska toiminta on alkanut ja kuinka pitkäkestoista se on, harmaan talouden selvitysyksikön johtaja Janne Marttinen sanoo Uudelle Suomelle.

– Suomen lainsäädäntö ei ole kunnossa, Marttinen toteaa.

Esimerkiksi arvonlisäverovelvollisuus pitää ilmoittaa yhdeksän kuukauden ja tuloverotuksessa noin vuoden kuluttua yritystoiminnan alettua.

– Jos ulkomaisella yrityksellä on yli kuusi kuukautta työntekijöitä Suomessa, esimerkiksi lähetettyinä työntekijöinä, heistä pitäisi antaa vuosi-ilmoitus, Marttinen sanoo.

Monet Suomessa toimivat ulkomaiset yritykset eivät kuitenkaan ilmoita Suomen viranomaisille toiminnastaan. Koska rekisteröitymispakkoa ei ole maahan tullessa, eivät viranomaiset voi tietää, kauanko yritys on toiminut maassa.

Marttisen mukaan Suomessa tällaisia harmaasti toimivia ulkomaisia yrityksiä on eniten siivous- ja rakennusalalla.

”Osa ulkomaisista yrityksistä on perustettu tarkoituksella harmaan talouden toimintaa varten.”

Esimerkiksi Olkiluodon ydinvoimalan rakennuksessa harmaan talouden selvitysyksikkö oli löytänyt 304 yritystä, joista ei ollut merkintöjä Suomen viranomaisten rekistereissä vuosina 2006-2010. Yhteensä työmaalla työskenteli 1184 yritystä.

– Emme voi tietää kuinka moni näistä yrityksistä toimi Suomessa vakituisesti, mutta voidaan olettaa, että näistä 304 yrityksestä suurimman osan olisi pitänyt Suomessa rekisteröityä, Harmaan talouden selvitysyksikön apulaisjohtaja Marko Niemelä sanoo.

Niemelä uskoo, että Olkiluodon työmaa oli yksi Suomen kontrolloiduimmista työmaista ja muilla työmailla harmaiden ulkomaisten yritysten osuus on todennäköisesti suurempikin.

Osa suomalaisista yrittäjistä perustaa Marttisen mukaan tarkoituksella ulkomaille yrityksen, joka toimii Suomessa, mutta kiertää veroja.

– Osa ulkomaisista yrityksistä on perustettu tarkoituksella harmaan talouden toimintaa varten, Marttinen sanoo.

Viron kaupparekisterissä on Marttisen mukaan 20 000 suomalaisen omistamaa yritystä, mikä on viidennes kaikista virolaisista yrityksistä. Suomalaisten perustamien yritysten määrää muissa naapurimaissa ei ole selvitetty.

Suomen lakiin pitäisi Marttisen mielestä saada muutos.

Hallitus hyväksyi tammikuussa harmaan talouden torjuntaohjelman, jossa tehdään arvio ulkomaista yritystoimintaa ja työvoimaa koskevan nykyisen sääntelyn toimivuudesta ja lainsäädännön muutostarpeesta.

Marttisen mukaan selvitettävänä on kaksi keskeistä kysymystä.

– Pitäisikö ulkomaisille yrityksille säätää rekisteröitymispakko ja tulisiko ulkomaisten yritysten vastata veroista Suomessa tehdystä työstä riippumatta siitä onko sillä kiinteä toimipaikka Suomessa vai ei? Marttinen sanoo.

Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Olavi Nieminen

Jo on hölmöläisen hommaa!
Kansalaisia verotetaan tiukasti ja nostetaan veroja mutta ulkomaanfirmat tekevät verotta!
Suomi on ulkomaisten firmojen veroparatiisi ja omat firmamme menevät ulkomaisiin veroparatiiseihin ja kansa vain kiltisti maksaa!
Miksi eduskunta ja viranomaiset nukkuvat?

Heikki Lipponen

Onnittelut jälkiviisaudesta verottajalle!
Kyllä oli silloin puhetta edellisen laman jälkipyykkiä pestessä.
Ei tainnut tapahtua mitään!
Mitä puolueita oli hallituksessa näinä jälkeisinä vuosina?
On taas harjoiteltu outoa poliittista peliä aivan tieten tahtoen?
Kummallista että näitä putkahtaa esiin kun suomen talous on kuralla?
Kummallista että näitä ruvetaan tutkimaan kun suomen talous on kuralla?
Kaivakaa nyt kaikki sonta esille? Ps. Lapiolla pärjää vielä tässä. Mutta
Euvostosontakasassa onkin töitä kauhakuormaajalla kun se pullahtaa kunnolla esiin , haiskahtaa jo.

Tapio Neva

Kokoomus ja 1/2 SPD:ä kannattivat Olkiluoto-4:ää. Ei siis ihme, etteivät kannata sitä, että PVO/TVO saa 5 000 000 000 euron Olkiluoto-3:n noin 2 000 000 000 eurolla. Tuosta 3 000 000 000 potista on, mistä lohkaista.

Arto Heikinaro

No, olemme EU:ssa jossa on vapaa työvoiman liikkuvuus ja vapaus tehdä töitä missä haluaa. Ei suomalaisenkaan firman tarvitse ilmoittautua Puolan, Ruotsin eikä esim. Sveitsin viranomaiselle jos menee tuonne projektia tekemään. Ja suomalaiselle maksetaan suomen lain mukaan palkkaa ulkomailla, esim. kalliissa Sveitsissä suomalainen urakkamies saa suomalaisen palkan ja suomessa määritellyn päivärahan.
Aivan samoin romanialaisen firman romanialainen duunari saa olkiluodossa työskennellessään romanialaista palkkaa. Näin yksinkertaista se on. Suomen verottajalla ei todellakaan ole mitään asiaa ulkomaalaisten palkkakuvioihin.

Me halusimme EU:n ja nyt siellä ollessamme meillä on vapaus asua ja työskennellä missä haluamme. Moni tuttavani onkin tänä vuonna siirtynyt Eestiin asumaan vakituisesti ja käy suomessa töissä ja maksaa eestiin verot. Sitä saa mitä tilaa. Näin EU meitä opettaa.

Ja mitä Olkiluodon voimalaan tulee, niin nuo ulkomaiset firmat ovat täysin laillisesti siellä töissä, eikä ulkomaisella firmalla ole minkään EU lain mukaan mitään velvoitetta ilmoittautua suomen verottajalle, saatika maksaa tänne veroja.

Mauri Hyhkö

Tietääkseni verotus kuuluu Euroopan unionissa edelleenkin kansallisen lainsäädännön piiriin. Eli Suomessa voi verotaa kaikkia yrityksiä tasavertaisesti jos vain poliittista tahtoa riittää; tai isänmaallisuutta.

sami seppälä

Tässä taas pauhetaan jaskaa suun täydeltä. Ei virolaisen yrityksen tarvitse tänne rekisteröityä jos urakan kesto on alle 6kk, mutta kaikissa lyhyemmissäkin töissä tilaaja on velvoitettu pidättämään 13% lähdeveroa ellei ulkomaalainen yritys ole esittänyt 0% verokorttia tai rekisteröitynyt suomen ennakkoperintä rekisteriin. Muilla ulkomaalaisilla aika on 9kk. Miksi tässäkään artikkelissa ei tätä oteta esille. Eikös tilaaja tee veropetoksen jos ei pidätä veroja. ei mielestäni olisi kovin vaikea asiaan puuttua. Tällä tavalla vastoin lakia on toiminut myös helsingin kaupunki mahdollisesti jopa 9 vuoden ajan mistä ehkä myöhemmin lisää...

sami seppälä
Vastaus kommenttiin #13

Nyt puhutaan taas kahdesta eri asiasta. Käänteinen alv ja ulkolaiselta yritykseltä perittävä lähdevero on kaksi aivan eri asiaa. Tilaajan tulee pidättää 13% lähdevero urakoitsijan laskusta ja tilittää se verottajalle. Jos ei tätä ole peritty on toiminut vastoin lakia josta verottajan olisi lukuisten vihjeiden perusteella hyvin helppo pyytää selvitys ja määrätä rangaistus. Miksi tällaista ei saada toimimaan?
Tossa vielä hyvin selkeästi asia ilmaistu:

http://www.vero.fi/fi-FI/Telakoilla_tyoskentelevat_ulkomaalaiset/Ulkomai...

Pidätysvelvollisuus laskusta, joka sisältää korvausta tehdystä työstä

Työn teettäjän on aina tarkistettava laskua maksaessaan, että suorituksen saaja kuuluu ennakkoperintärekisteriin. Laivanrakennustyössä työn teettäjä voi jättää veron perimättä vain silloin, kun korvauksen saaja on merkitty ennakkoperintärekisteriin tai saaja esittää verohallinnon antaman lähdeverokortin, jossa pidätysprosentiksi on merkitty 0 % (ks. Ennakkoperintärekisteri). Sama sääntö koskee talonrakennus-, maanrakennus-, vesirakennus- tai muuta rakennustyötä, asennus- tai kokoonpanotyötä, kuljetustyötä tai siivous-, hoiva- tai hoitotyötä.

Jos suorituksen saaja ei kuulu ennakkoperintärekisteriin eikä esitä verokorttia tai lähdeverokorttia, jossa perittävän veron määräksi on merkitty 0 %, suorituksen maksajalla on velvollisuus pidättää vero seuraavasti:

13 %:n lähdevero, kun työkorvauksen saaja on ulkomainen, suomalaiseen osakeyhtiöön tai henkilöyhtiöön verrattava yritys
13 %:n ennakonpidätys, kun työkorvauksen saaja on suomalainen osakeyhtiö tai henkilöyhtiö, tai sellainen ulkomainen osakeyhtiöön tai henkilöyhtiöön verrattava yritys, jolle on muodostunut kiinteä toimipaikka Suomeen
35 %:n lähdevero, kun työkorvauksen saaja on muu kuin suomalainen luonnollinen henkilö (esimerkiksi ulkomainen liikkeen- tai ammatinharjoittaja), joka oleskelee Suomessa korkeintaan 6 kk:n ajan.
60 %:n ennakonpidätys silloin, kun työkorvauksen saaja on luonnollinen henkilö (esimerkiksi palkansaaja tai liikkeen- tai ammatinharjoittaja), joka oleskelee Suomessa yli 6 kk:n ajan eikä hän toimita verokorttia tai työkorvauskorttia suorituksen maksajalle.

Jani Miettinen

Taitaa kylläkin Suomen lainsäädäntö olla eri mieltä sinun kanssasi, sillä muuten Olkiluodon työmaalla ei olisi Sähköliitto voittanut haastaa erästä suomalais/puolalaista firmaa oikeuteen, koska puolalaisille sähkäreille maksettiin palkkaa 1,5€/h.

Sähköliitto vei asian oikeuteen ja voitti sen, yritys joutui maksamaan sitten työntekijöille työehtosopimuksen mukaisen palkan, laskutapana urakan takuupalkka.

Pertti Ikonen

Itsekin aikoinani tein vuosia verovapaasti töitä Nokialle lähetettynä työntekijänä ulkomaille ns. 6 kk säännöllä. Enkä maksanut veroja mihinkään maahan. Ja täysin laillisesti. Että jokaisella ulkomaalaisella Suomessa työskennellessään on varmasti omat sopimuksensa. Ja toki maksavat mahdollisimman vähän veroja Suomeen.

Riikka Lehtinen

"Osa suomalaisista yrittäjistä perustaa Marttisen mukaan tarkoituksella ulkomaille yrityksen, joka toimii Suomessa, mutta kiertää veroja. Osa ulkomaisista yrityksistä on perustettu tarkoituksella harmaan talouden toimintaa varten, Marttinen sanoo."

Eli kyllä se Suomi-yrittäjäkin osaa. Nämä yritykset on perustettu veronhiertoa varten.

Osa ulkomaalaisten omistamista yrityksistä taas maksaa veroja, mutta kotimaahansa. Kysymys ei ole harmaasta taloudesta, vaan siitä että Suomi ei saa niitä veroja jotka sille kuuluu. Osa heistäkin varmasti kiertää veroja, mutta osa vaan ei edes tiedä toimivansa väärin. Mutta suomalainen joka perustaa yrityksen Viroon ja tulee sen kanssa töihin tänne ja jättää verot Suomeen maksamatta, tietää toimivansa väärin. Yleensä ei maksa minnekään, se on harmaata taloutta.

Jouni Konttila

Näitä verojakiertäviä yrityksiä löytyy jo perusteollisuudestakin. Suomalaiset perustavat tytäryhtiöitä mm Viroon josta tuodaan välittäjän kautta työntekijöitä Suomeen. Yleensä vuokratyöntekijöitä, jotka eivät työn menettämisen pelossa uskalla edes vaatia sopimusten mukaisia palkkoja. Viranomaiset ja ay - liike ovat voimattomia. Tarvitaan lainsäädäntöä ja keinoja hoitaa epäkohdat kuntoon. Kuka hyötyy työehtojen polkemisesta ja veronkierrosta? Ei ainakaan valtio tai veronmaksajat!

Kaarle Akkanen

Eikö viranomaisilla ole työkaluja, resursseja vai haluja puuttua vaikeaan asiaan? Veikkaan jälkimmäistä kohdetta. Ja jos sitten joku ottaa asiat oikein, niin häntä ruvetaan katsomaan pitkään, että mitä se nyt yrittää! Esimiehetkin miettivät, mitä tämä nyt merkitsee hänelle? Pitäisikö jarrutella ja että lopeta jo!? Rahkeet (minun) ei riitä. Antaa mennä? Mä otan tän hoitaakseni, sulle tulee nyt ton nakkikauppiaan veropetosepäilyn tutkinta.

lars rantanen

Uahhahhaa...
Ehkä tämä voi olla jollekin "uutinen". Kirjoitin asiasta jo, kun ministerinä oli joku kokkari holmstom. Oli kuulemma perustettu oikein harmaan talouden tutkintaan keskittynyt "rat"-yksikkö?
Jaskaa...
samana syksynä täysin itsellinen olkiluoto esti työsuojelutarkastajien, poliisin avustamina, pääsyn työmaalle:O
sinne ei pääse rehellinen suomalainen, mutta "turvatarkastettu" virolainen, lasnamäen torilta palkattu "raksamies"!
viranomaiset, työtä riittää, jos vain viitsisitte tehdä!
lainsäätäjät: missä maailmassa te elätte???

Janne Keinänen

Eikös tämä ole ihan veropolitiikkaa? Jos työvoiman liikkuvuus on vapaata ja palkan-/verojenmaksu ei-vapaata, niin eikö tähän voitaisi puuttua vaikka EU-tasolla? Kohdemaahan kohdemaan verot yrityksen sijainnista riippumatta. Halpatyöntekijät ovat halpatyöntekijöitä, mutta kun verokohtelu on tasapuolista suomalaiselle ja esim. virolaiselle ammattilaiselle niin tilaaja saa mitä haluaa ja ihan rehellisesti. =)

Samuli Penttinen

Niinpä-niin. Jos minä pienyrittäjänä menen saksaan, viroon, tms. keikalle, niin ei tarvitse lisää byrokratiaa ja rekisteröitymistä. Vastaavasti tämän pitää toimia toisinpäinkin, ulkolaisten yritysten pitää voida tehdä duunia suomessa. Säälittävää on se, että joka euroa kytätään. Ulkomaalainen yritys vastaa rikoksistaan kotimaahansa. Suomalainen suomessa. En usko, että kyseessä on mitään suurta veronkiertoa, suomalaisia vaan kyrsii se, että muissa maissa on kevyempi verotus. Ja noihin hilloihin koitetaan päästä käsiksi. Viimeinen, joka sammuttaa Suomesta valot, on itsekeskeinen puolibisneksellinen omaa napaa tuijottava poliitikko, joka on saanut kerättyä suomalaisten rahat tuttujensa yrityksiin. Tähänkin ydinvoimapuuhan byrokratiaan ja tarkkailuun on varmaan käytetty kohta enemmän rahaa, kuin itse laitoksen valmistuminen vaatii. Ja se raha on verorahaa.

Pekka Bergman

Laisäätäjät heti säätämään ulkomaisille yrityksille kirjautumispakko.Jos suomalainen tekee jotain pimeää hommaa niin siitä tulee heti veromätkyt yms.Onkohan tämäkin kokoomuksen masinoimaa vetkuttelua niin kuin moni muukin asia.