Torstai 15.11.2018

Kotietsintä 600 €:n vuoksi – Tässä poliisin perustelu

Jaa artikkeli:
Luotu: 
23.11.2012 11:32
|

Helsinkiläisperheen asuntoon tehtiin kotietsintä, kun musiikintuottajien etujärjestö TTVK teki rikosilmoituksen perheen tietokoneella tehdyksi epäillystä laittomasta musiikin lataamisesta ja levittämisestä. Perheen isä ei suostunut sopimaan tapausta eli maksamaan tekijänoikeusjärjestön vaatimaa 600 euron korvausta.

Vähäpätöiseltä vaikuttavan rikkomuksen aiheuttama poliisikäynti on ihmetyttänyt suomalaisia. Rikostarkastaja Markku Nisula Helsingin talousrikosyksiköstä kertoo Uudelle Suomelle, että kotietsintään ja 9-vuotiaan tytön tietokoneen takavarikointiin oli selvät perusteet epäillyn rikosnimikkeen vuoksi.

Kotietsintä voidaan Suomen lain mukaan tehdä vain sellaisen rikoksen perusteella, josta ankarin mahdollinen rangaistus on vähintään kuusi kuukautta vankeutta.

– Nyt on syytä epäillä tekijänoikeusrikosta, josta säädetty ankarin rangaistus on maksimissaan kaksi vuotta vankeutta, Nisula sanoo.

– Tässä tapauksessa kotietsintä tehtiin takavarikoitavan esineen löytämiseksi eli tietokoneen löytämiseksi, hän lisää.

Rikoslain 49. luvun mukaan tekijänoikeusrikoksesta voidaan tuomita sakkoon tai enintään kahden vuoden vankeuteen, mikäli tekijänoikeusrikos tapahtuu ”ansiotarkoituksessa tekijänoikeuslain säännösten vastaisesti ja siten, että teko on omiaan aiheuttamaan huomattavaa haittaa tai vahinkoa loukatun oikeuden haltijalle”.

Helsinkiläisperheen isän mukaan kyse on kuitenkin ollut vain yksittäisten kappaleiden lataamisesta BitTorrent-tekniikalla. Torrent-ohjelman tietokoneelleen hankkiva henkilö jakaa itselleen lataamaansa aineistoa usein automaattisesti myös muille vertaisverkon käyttäjille.

Rikostarkastaja Nisulan mukaan tietokonetta ei varsinaisesti tarvinnut edes etsiä, vaan se annettiin pyydettäessä. Hän ei kerro, onko epäiltynä perheen isä vai tytär.

– Isä on tulossa ensi viikolla meille kuultavaksi ja tietokone on meillä täällä, hän toteaa.

Nisulan mukaan kotietsinnät ovat Helsingin poliisille arkipäivää.

– Teemme kotietsintöjä viikoittain, jopa useitakin viikossa ja esimerkiksi huumausainerikostutkinnassa niitä tehdään tosi paljon. Tämä on ihan arkipäivää.

Tekijänoikeuden tiedotus- ja valvontakeskus ry (TTVK) teki helsinkiläisperheen latauksista rikosilmoituksen, kun isä kieltäytyi maksamasta vaadittua korvausta ja allekirjoittamasta vaitiolosopimusta. Isä toi asian julkisuuteen tutkintapyynnön aiheuttaman kotietsinnän jälleen.

Informaatio- ja teknologiaoikeuden asiantuntijat ihmettelivät eilen Uuden Suomen haastattelussa TTVK:n toimintaa, jota he pitävät ylilyöntinä.

–Valvontakeskuksen vaatimukset ovat teknisesti perusteltuja, mutta terveen järjen kannalta mielettömiä, informaatio- ja teknologiaoikeuden professorina Lappeenrannan teknillisessä yliopistossa toiminut Jukka Kemppinen sanoo.

Henkilöt: 
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Pasi Hakkarainen

Kotietsintä on siis ollut laiton. Ei yhden kappaleen lataaminen ole sellainen rikos, josta voidaan tuomita 6 kuukautta vankeutta. Mistään pahemmasta epäilystä ei ollut kyse.

Se että tekijänoikeusrikoksesta maksimirangaistus on 2 vuotta ei tarkoita, että tässä olisi ollut kyse sellaisesta rikoksesti missään vaiheessa.

Jarkko Hietala

"Suomessa ne rajat on vedetty juuri niin että teoriassa melkein mistä tahansa voisi saada tuon 6kk, mutta käytännössä ei. Miksikö?"

Suomi on tietääkseni ainoa länsimaa missä poliisi saa itse päättää sisäisellä kotietsintä määräyksellä sen milloin kotirauhan ja kotiin liittyvän yksityisyyden suojan saa rikkoa ja milloin kotietsintä on tarpeellinen ja laillinen toimenpide. Mitään kotietsintä lupia poliisi ei Suomessa tarvitse voidakseen mennä kotiin penkomaan tavaroita.

Kaikissa muissa länsimaissa maailmassa kotietsintään vaaditaan poliisilta oikeuden päätös.

Pasi Ensio

Ensinnäkään, kyse ei ole lataamisesta, vaan jakamisesta.
Toiseksi, mistä poliisi voi tietää, että kyse on vain yhdestä kappaleesta tai levystä, ennen kuin se on tutkinut asiaa. Julkisuudessa on ollut vain isän näkemys asiasta ja hänen kertomuksensa ei kaikilta osin ole ollut oikein uskottava.

Juho Rimpeläinen

Koska kotietsintä ei ole perusteltu, sillä kyse ei ole tekijänoikeusrikoksesta.

Tekijänoikeusrikos tapahtuu kun teosta käytetään luvattomasti ansiotarkoituksessa niin että siitä syntyy merkittävää haittaa teoksen tekijälle. Mitä luulet, onko tämä lataaminen tapahtunut ansiotarkoituksessa?

Pasi Ensio

”Ansiotarkoituksessa tekijänoikeuslain säännösten vastaisesti ja siten, että teko on omiaan aiheuttamaan huomattavaa haittaa tai vahinkoa loukatun oikeuden haltijalle”.

Nythän ei ole kyse lataamisesta, vaan jakamisesta. Kun levyä jaetaan verkossa ilmaiseksi, on se omiaan aiheuttamaan ansionmenetyksiä levyn oikeuksien omistajille. Siis, toiminta on rikollista, vaikka jakelija ei itse toiminnasta taloudellisesti hyötyisikään.

Ilkka Huotari
Vastaus kommenttiin #47

Laajuudesta? Tuossa uutisessakin sanottiin että:

"Rikoslain 49. luvun mukaan tekijänoikeusrikoksesta voidaan tuomita sakkoon tai enintään kahden vuoden vankeuteen, mikäli tekijänoikeusrikos tapahtuu ”*ansiotarkoituksessa* tekijänoikeuslain säännösten vastaisesti *ja* siten, että teko on omiaan aiheuttamaan huomattavaa haittaa tai vahinkoa loukatun oikeuden haltijalle”."

Puhuttiin ansiotarkoituksesta, ei siitä että laajuus riittäisi.

Jos perustelet laajuudella (ilman ansiotarkoitusta, jos nyt ohitetaan tämä laki), onko 600 euron korvaus riittävän suuri kattamaan tämän laajuuden?

Pasi Ensio
Vastaus kommenttiin #58

Puhuttiin myös tekijänoikeuksien haltijalle aiheutetusta haitasta ja vahingosta.

"Tekijänoikeusrikoksesta tuomitaan myös se, joka tietoverkossa tai tietojärjestelmän avulla loukkaa toisen oikeutta 1 momentissa mainittuihin suojan kohteisiin siten, että teko on omiaan aiheuttamaan huomattavaa haittaa tai vahinkoa loukatun oikeuden haltijalle."

Rikoslaki, 49 luku, 1§

Ei levityksestä siis tarvitse saada suoraa rahallista korvausta, kuten ei vertaisverkoissa koskaan saa. Toiminta perustuu vastavuoroisuuteen.
Se, onko aiheutettu rikoslaissa mainittua huomattavaa haittaa, selviää kun tutkitaan, miten laajaa toiminta on ollut.

Sitä en minä voi tietää onko tuo 600 riittävä. Sitä ei tiedä tässä vaiheessa kukaan muu, kuin tytön isä.

Risto Aallonharja

Rikostarkastaja Markku Nisula olisi epäilemättä ollut hyvä konstaapeli myös KGBssä, STASIssa ja sen sellaisissa. Ei huomaa tekevänsä väärin, ei tule edes mieleen, kunhan noudattaa pykäliä.

Pelottavaa sinänsä, että Suomi ja EU mahdollistaa pykäliä venytettynä jo vaikka mitä sellaista, mistä KGB ja STASI vain unelmoi.

Risto Aallonharja

Eikä tarvitse perustaa kuin RY ja voi toimia kuin viranomainen, pistää poliisit perimään, aseistettuna, saatavia. Kun saatavat on kourassa, hanskat putoaa alas, paitsi: "olet sitten hiljaa tästä, tai muuten".

Sisiliassa toimiva juttu siinä mielessä, että maksetulle rahalle saa tosiaan vastinetta. Ei tule muut pummaa samalle apajalle, päätymättä satama-altaaseen. Suomessa ei saa edes sitä turvaa, näistä perimisistä.

Lauri Furtato

Ei varmaan missään muualla maailmassa ole yhtä helppoa viranomaisten mennä ihmisten kotiin vain epäilyn vuoksi. Ehkä P-Koreassa tai Kiinassa.

En halua puolustella rikoksiin syyllistyneitä, vaan kyseenalaistaa "hyvinvointimallin". Kun ihmisiin luotetaan, niin yllättäen ihmisten omanarvontunto kohoaa ja siten itsekontrolli. Aletaan itsekin hieman yrittämään.

Jos sen sijaan ollaan aina raipan kanssa valmiina lyömään, niin kilteimmät alistuvat ja kapinalliset vain saavat lisää vettä myllyyn.

Kalle Erkkilä

1. TTVK lähetti perheelle 600 euron laskun. Jos TTVK olisi epäillyt lataamisen olleen rikostasoa, lasku olisi ollut huomattavasti suurempi. Tai jos tarkkoja ollaan, laskua ei olisi lähetetty ollenkaan, vaan rikosilmoitus olisi tehty suoraan.

2. Poliisi siis epäili 600 euron vahingon olleen vähintään 6kk vankeusrangaistuksen arvoinen? Eikö poliisi tunne tai noudata lakia?

Poliisin kotietsintä oli käsittääkseni laiton. Se että kotietsintöjä tehdään rutiininomaisesti, ei tee tätä tekoa lailliseksi. Lienee aihetta selvittää minkä verran laittomia kotietsintöjä on aiemmin tehty.

Atte Peltomäki

>> Poliisi siis epäili 600 euron vahingon olleen vähintään 6kk vankeusrangaistuksen arvoinen? Eikö poliisi tunne tai noudata lakia?

Poliisin tehtäviin ei kuulu rikkeen tuomion spekulointi. Hyvä palvelija ei muutenkaan kyseenalaista isännän komennusta, vaikka terve järki sattuisikin löytymään.

Antero Hilpari

"kotietsinnät ovat Helsingin poliisille arkipäivää."

Huolestuttavaa. Ei ole mikään perustelu huonolle teolle, että sitä tehdään jatkuvasti.

Pitäisiköhän lakeja kiristää, jotta ei olla jokaisen näpistelijän koteja sotkemassa. Johan siinä katoaa turvallisuudentunne, kun kotonaankaan ei saa olla rauhassa. Puhumattakaan luottamuksesta viranomaisia kohtaan.

Tämä asia on paljon vakavampi, kuin kevyt heitto: "Tämä on ihan arkipäivää."

pekka numminen

Kotietsintä on laillinen jos:

tekijänoikeusrikos tapahtuu ”ansiotarkoituksessa tekijänoikeuslain säännösten vastaisesti ja siten, että teko on omiaan aiheuttamaan huomattavaa haittaa tai vahinkoa loukatun oikeuden haltijalle”.

Eli

ANSIOTARKOITUKSESSA (säännösten vastaisesti) JA...

vertaa:

Ansiotarkoituksessa (säännösten vastaisesti) tai...

Jouni Kokkonen

"Nisulan mukaan kotietsinnät ovat Helsingin poliisille arkipäivää.

– Teemme kotietsintöjä viikoittain, jopa useitakin viikossa ja esimerkiksi huumausainerikostutkinnassa niitä tehdään tosi paljon. Tämä on ihan arkipäivää."

Poliisi siis rinnasti 9 vuotiaan lapsen tekemän parin kappaleen kopioinnin huumausainerikokseen? Siis oikeesti?

Pakko kysyä, mihin Suomi on menossa? Meillä on entistä enemmän viitteitä siitä että luisumme kohti poliisivaltiota, ja mikä vielä pahempaa, kohti Orwellin maailmaa.

Jarkko Hietala

Ei Suomi ole mihinkään luisumassa vaan Suomi on aina ollut se ainoa länsimaa maailmassa missä poliisi itse päättää milloin kotietsintä on laillinen toimenpide.

Suomessa ei ole mitään oikeuden päätöksellä tehtyä kotietsintä lupaa kuten monet liikaa hollywood elokuvia katsoneet luulevaat vaan poliisin itsensä tekemä kotietsintä määräys. Kotiestintä määräyksen tekee poliisin esimies joka sitten vastaa viimekädessä siitä onko se laillinen toimenpide vai ei.

Petri Suomi

Paikassa, joka ei ole sen hallinnassa, jota on syytä epäillä rikoksesta, saadaan kotietsintä toimittaa vain, kun rikos on tehty siellä tai epäilty on siellä otettu kiinni taikka muuten voidaan erittäin pätevin perustein olettaa, että etsinnällä löydetään takavarikoitava tai väliaikaiseen hukkaamiskieltoon tai vakuustakavarikkoon pantava esine tai omaisuus taikka muutoin saadaan selvitystä rikoksesta.

Entäs jos se pikkutyttö onkin se syyllinen. Hän ei hallitse kyseistä paikkaa.

Kyse on 600€:n saatavasta.

Petri Suomi

Järjenkäyttö ei ole näköjään sallittua poliisissa. Kun sitten vielä höpisee höhliä rinnastamalla huumausainerikokset tähän verrattavaan kotietsintään, niin olisi syytä miettiä puheitaan ja vakavasti.

Kukaan ei ole Suomessa saanut yli 6kk:n ehdotonta tuomiota piratismista. Eikä 2 vuottakaan. Poliisilla ei varmaan ole pääsyä nettiin, koska tuollaisia höpisevät. Ammatilaisten sivustoja aukeaan pelkästään Googlea käyttämällä satoja. Niillä sivuilla on tuhansia eri nimimkkeitä ja ihan tiedoksi vaan. Myös meillä Suomessa ja vieläpä pääkaupunkiseudulla useissa kohteissa. Torrents. Music. Kokeilkaas. Potkii persuuksille, sivusto.

Älkää missään nimessä tapauksessa ladatko, mutta vilkaiskaa nimikkeitä.

Yhdessä jää miltei ex-Pirate bay kakkoseksi. Jäljitin omalla tavallani missä sivusto jakelee Torrentteja ja näkyihän niistä kuinka ensimmäiset 10 000 nimikettä oli kaikki 100% saatavilla. Selkeästi suomenkielinen sivusto. Kaikki uusimmat suomalaisetkin tarjolla

Tässä vapaa vihje ja jättäkää pikkutytöt rauhaan.

Eetvartti Ylähumppila

Luuleko muuten joku apina oikeasti, että tuollaisesta toiminnasta on jotain hyötyä? Täällä Suomessa on totuttu siihen että ihmiset on kuin koneita, joihin itse kukin "viranomaistaho" syöttää vuorollaan uuden reikäkortin, ja asia on muka hoidossa.

Tää kaikki on niin naurettavaa paskanjauhantaa, siis aivan kaikki. Esim. kuljetusalan työaikarajoituksissa EI OLE kysymys mistään turvallisuusnäkökohdista, se ei niitä kiinnosta oikeasti pätkääkään. Kyse on siitä, että saadaan työttömyystilastoja hieman paremmaksi, kun jaetaan se työ useamman kesken. Ja näin toimitaan kuljetusalalla vain, koska sitä voidaan KYTÄTÄ. Muita aloja ei pysty valvomaan niin tarkasti, mutta jos se onnistuisi jonkun piirturin kanssa, niin tehtäisiin varmasti. Eihän sitä voi suoraan sanoa, mutta kyse on kontrollista, ja siitä, että tehdään tekemällä jostain laitonta. Laitetaan aitoon vaikka vireysmittari, ja kun esim. huoltamon siivooja lähtee kotiin autollaan vähän väsyneenä, voidaan taas sakottaa, torua ja moralisoida. Idea on, että näin muka saadaan pariksi tunniksi jollekin toiselle siivoojalle edes pätkätyö, koska silloin se ei ole kortistossa. Näin saadaan myös sille poliisille taas uusi työllistävä keissi, tarkistella niitä vireysmittareita. Näin se ajatusmalli nyt vaan on niillä sankareilla.

Netin kanssa se ei onnistu ikinä, ellei laita koko toosaa globaalisti jumppaseen. Ne siat tietää sen, ja rahastaa vielä kun voivat saada jonkun pennin näiden idioottikyttien avustuksella. En keksi oikein mitään nimitystä sille sakille. Ihmisiä ne ei ole.

Jussi Valo

EVVK vai TTVK kiisti jyrkästi asettaneensa ansan juuri ilmestyneelle Chisun albumille mutta heidän "syyskampanjansa" ajoittui juuri Chisun levyn julkaisupäivään joten muistakaa että IP:osoitteenne ovat ilmiannettavissa, vaikka ette riko tekijänoikeuslakia. Piratismi ja lataaminen EI ole verrattavissa oikeasta työstä saadun palkan ryöväämiseen.
Tästä koko härdellistä tulee Stasin toiminta mieleen mutta Suomessa leijonanosa ihmisistä ja yrityksistä ostavat tuotteensa mutta kääntöpuoli on. Jos kirjoitat kirjan, se on vapaata riistaa bittimaailmassa. Sama koskee musiikkia, pelejä, softaa ja kaikkea muistille tallennettavaa tietoa.

Pekka Niemela

Eikö 9-vuotias ole rikoslakien ulkopuolella? Taitaa poliisilla olla taas tekemisen puutetta? Räsäsen päätös vähentää poliisiresursseja näyttää olevan oikea veto, vaikka karmea parkuhan siitä syntyikin.

Mikä ihmeen holhousvaltio Suomessa on tullut, tuntuu vaan, että silmukka kiristyy normaalien kansalaisten - jopa pienten lastenkin ympärillä?

Eetvartti Ylähumppila

Tästä syystähän mm. Ameriikan Yhdysvaltain ihmemaassa kytät käy potkimassa pikkumuksujen limunmyyntikojut nurin. Opetetaan jo pikkukakarasta alkaen, että ei saa myydä pimeästi mehua, tai vaikka jakaa ylimääräistä ruokaa ilmaiseksi.

Varoittava esimerkki siis. Total control cociety.

Länsimainen yhteiskunta on rakennettu sen varaan, että joka välistä vedetään jonkun virkailijan tai muun ryhmän työllistämiseen käytettävät varat. Se toimi hyvin vielä kun länsimaat teollistuivat, ja kasvoivat esim. halvan öljyn ja hiilen turvin. Sieltä välistä oli varaa rokottaa.

Nyt on kasvu ohi, kaupungit ja infra rakennettu, ja teollistuminen ottaa pahasti takapakkia. Mistäs välistä vedät lisäarvoa enää? Viimeisiä tässä vedellään, kun täytyy lähteä kyttäämään kyttäämisen vuoksi. Alkaa vaikuttamaan todella epätoivoiselta tämä touhumme.

Jorma Sonninen

Suomesta ei ole tullut holhousvaltiota. Se on aina ollut sitä. Suomi on kyseenalainen maa, kun kysymyksessä ovat perus ihmisoikeidet kuten sananvapaus tai kotirauhan turvaaminen. Kun poliisi saa omavaltaisesti venyttää kotietsintätulkintojajaan niin jotain on pahasti pielessä. Naurettavaa, että 9v:een rikkeen takia poliisi marssii porstuan pielet kaulassa sisään.

Kun edustajamme eivät saa muutosta aikaiseksi, olisko kansalaisaloitteen paikka muuttaa lakia niin, että kotietsintä on vain ja ainoastaan oikeislaitoksen päätettävissä!

Fredrik Sehr

Onhan nyt tapahtunut jotain mitä ns mallioppilas on oppinut kärsimään!
Poliisi tekee käskystä työtään, ei voi oikein heitä tuomita, mutta ehkä voisi
pyytää että poliisit saisivat tarkemmat tiedot ennenkuin menevät tekemään kotietsintätöitä. Nyt varmasti on menetelty väärin poliisin taholta. EVVK tai TTVK voi ottaa itse niskaansa paljon mitä ovat tehneet
lapselle, anteeksipyyntö ei olisi pahitteeksi!

Tapio Neva

"Poliisi tekee käskystä työtään, ei voi oikein heitä tuomita, mutta ehkä voisi
pyytää että poliisit saisivat tarkemmat tiedot ennenkuin menevät tekemään kotietsintätöitä."

Kuka poliisia käskee esitutkimaan yhdeksänvuotiasta kahden vuoden vankeusrangaistusta varten?

Tässä olisi paikka oikeuskanslerin lausua jotain - muutakin kuin Pekkarisen lööpereistä.

Jarppa Sulonen

Tuo, että pitää ihan vaitiolosopimus allekirjoittaa suostuessaan tuohon TTVK:n kiristyskirjeeseen, kertoo kyllä minusta kaiken kyseisestä toiminnasta.....
Eikö siitä pitäisi juuri nimenomaan kertoa tutuille ja tuntemattomille, niin osaisivat olla tekemättä näitä kauheita rikoksia.
Itkettävää on sekä poliisin, että Teoston, että TTVK:n taholta.

Simo Taivalkoski

Onneksi mikään YHDISTYS ei todellakaan voi moista vaatia. Se on omaa hölmöyttä, jos menee sellaisen allekirjoittamaan. TTVK:lla kuvitellaan, että he ovat jokin poliisin oikea käsi, mutta näinhän ei ole.

Sen koommin TTVK, EVVK, kuin mikään muukaan yhdistys saati yhtiö, ei voi alkaa mitään maksuja määräämään ilman asianomaisen hyväksyntää, jos heiltä (yhdistys/yritys) ei ole mitään palvelua tilattu.

Kimmo Korpijaakko

Autosta hajoitettiin arvokas lämmitetävä etulasi, tekijä tiedossa ja oli jopa tunnustanut poliisille asian puhelimessa. Sittemmin kielsi asian vakuutusyhtiölle. Asiasta tehtiin ilmoitus poliisille, yleiseltä syyttäjältä tuli vastaukseksi tutkimattajättämisilmoitus, koska " teosta tulisi korkeintaan sakkoja." Jos niillä on aikaa muutaman tiedoston perässä juosta, niin ehkäpä niitä resursseja (poliiseja) on sittenkin liikaa :-)

Ari Nurminen

Olis tärkeitä että ihmiset osaa käyttä proxy...sitten voi ladata es. Pirate Bayista ihan rauhassa, kukaan ei voi jäljittää.
Toivottavasti kaikki vanhemmat nyt opeta lapset miten lataa proxyn kautta ettei kukaan voi jäljittä...

Jussi Keinonen

Omituisista asioista täällä puhutaan, juridista kikkailua.

Minusta huolestuttavampaa on, että (väitetysti) 9-vuotiaan lapsen isä ei tiedä, mitä hänen lapsensa tekee tietokoneella! Ja antaa tämän joko a) asentaa torrent-ohjelman b) asentaa torrent-ohjelman itse ja antaa lapsen seikkailla siellä kaiken maailman törkyaineiston seassa c) katsoa vierestä, kun iskä näyttää mallia, miten toisten työtä pöllitään.

On siis vielä sekin ikävä vaihtoehto olemassa, että iskä on itse tehnyt kaiken, mutta yrittää sälyttää syyn alaikäisen lapsensa kontolle. Mitäköhän lastensuojeluviranomaiset ajattelevat sellaisesta?

Jussi Keinonen

"9 vuotiaathan ei kaveripiirissä jo osaa nää jutut ilman faijan apujakin?"

Ei todellakaan, vastuullisissa perheissä. Sitä minä tässä yritin sanoa. Jos 9-vuotiaita ei katsota perään edes sen verran, että nettipölliminen onnistuu "tuosta vaan"... lapsiparat, että on tuollaisia isiä!

Atte Peltomäki

Koko tapahtuma on kaikkiaan varsin positiivinen:

- Juttu on näyttävästi uutisoitu monissa suurimmista kansainvälisistä teknologiajulkaisuista (Slashdot, The Register, ZDNet, Gizmodo..), tuoden TTVK:n esiin erittäin negatiivisessa valossa.

- Poliisin toiminnan kyseenalaisuus sekä motiivit kotientsintöjen suhteen saa jälleen ansaitsemaansa julkisuutta. Kenen leipää syöt, sen kotietsintöjä suoritat.

- Eräs 9-vuotias tyttö on saanut Poliisilta ja Suomen valtiolta hyvät lähtökohdat terveemmän arvomaailman muodostamiselle varttuessaan. Eikä isäkään varmasti välty omien arvojensa tarkistamiselta. Poliisi on ystävä, onhan?

Olli-Pekka Lindgren

Talousrikosten yksikölle olisi saatava kiireisesti lisää resursseja.

Heillä on nyt selvitettävään, onko rikoksen (josta voi kolahtaa 2 vuotta
linnaa) suorittanut
a) isä
b) 9-vuotias tytär
c) tyttären luokkakaveri Minni-Liisa ollessaan yökylässä
d) perheen lemmikki Lupu astuessaan näppäimistölle

Olli-Pekka Lindgren

"On siis vielä sekin ikävä vaihtoehto olemassa, että iskä on itse tehnyt kaiken, mutta yrittää sälyttää syyn alaikäisen lapsensa kontolle. Mitäköhän lastensuojeluviranomaiset ajattelevat sellaisesta?"

Kommenttina Jussi Keinoselle :
Toivottavasti ne eivät ajattele siitä yhtään mitään. Se vielä puuttuisi,
että Suomessa olisi enemmänkin virkakoneistoja, jotka kuluttavat kallista
työaikaansa (ja yhteiskunnan verorahoja) tyhjän perässä juoksemiseen
(siis yhteiskunnan kannalta tyhjänpäiväisen - TTVK:n intresseistä en osaa sanoa).

Mutta toivottavasti lastensuojeluviranomaiset ehtivät hoitaa ainakin
pahimmat pedofiliatapaukset - esim. uskonnollisten yhteisöjen kätköissä
tapahtuu monenlaista toimintaa, mikä ei kestä päivänvaloa.

Jussi Keinonen

Kiitos kommentistasi.

Vastustan itse kaikkea byrokratiaa ja pakkoholhousta. Mutta aikuisten oikeasti: jos isä yrittäisi siirtää rikoksen syyn alle 10-vuotiaalle lapselleen, eihän sellaisessa perheessä oikeasti voi kaikki olla kohdallaan?

Yleensäkin ajatus oman lapsen päästämisestä ilman vanhemman vastuullista valvontaa nettiin – vaikkapa juuri mainitsemiesi pedofiilien armoille – on vastenmielinen.

Jarkko Hietala

Vaikka en tiedäkkään missä menee rajat youtuben partnership ohjelmaan mukaan pääsemiseksi olen aika varma, että kun miljooniin katselukertoihin pääsee youtube videoillaan ne tuottavat mainostuloja artistille noilla katselumäärillä ja promoavat musiikkiaan laittamalla niitä youtubeen.

Heti kun youtube tarjoaa partnership sopimustaan alkaa videoiden tekijälle tulla mainostuloja sen mukaan miten suosittuja videota ovat.

Jarkko Hietala

Ainakin kaupparekisteristä löytyy Liiga Music Oy, jonka toimiala on musiikin tekeminen, joten olisiko peräti artistin itsensä omistama firma ja kyseinen youtube tunnus osa Liiga Music Oy toimintaa.

Youtube on internet ajan julkaisukanava ja kukaan ei kiellä oikeudenhaltijoita julkaisemasta siellä tekemäänsä sisältöä mainostulojen toivossa tai vastaavasti oman muun toiminnan protoimisen toivossa.

Youtuben toimintamalli eroaa perinteisistä TV kanavoista, koska siellä kuka tahansa saa hyvin matalalla kynnyksellä julkaista sisältöä ilman, että tarvitsee miellyttää TV kanavan hyväveliverkostoja tai muita sisään ostaja. Lisäksi tienaaminen ei ole taattua vaan tienaamaan pääsee vasta kun sisällöstä tulee riittävät suosittua.

Sentakia perinteiset TV kanavat ja Teostot, niin ahkerasti käräjöivät näitä uuden ajan palveluita vastaan, koska tälläinen matalan kynnyksen toiminta uhkaa pöhöttyneitä organisaatioita ja heidän taattua tienaamistaan veroluonteisilla maksuilla kuten kasetti maksuilla. Lisäksi kilpailu on kovempaa kun kuka tahansa saa luoda sisältöä. Ilman hyväveliverkostojen tai minkää sisään ostaja tahojen miellyttämistä.

lars rantanen

Iltaa.
Ja kertokaahan, minkä lain ja momentin mukaan on valtuutus tehdä kotietsintä? En ikinä hyväksy 600,- euron summaa valtuutukseksi. Onpa poliisilla käytössään joutilasta resurssia...ja työvoimaa?
Tulen tämän nimenomaisen tapauksen ilnnoittamana tehdä jokaisesta kolhusta parkkipaikalla saamastani tutkintapyynnön poliisille. Heidän tulee suhtautua täydellkä vakavuudella kaikkeen rikollisuuteen, kuten ovat nyt kotietsinnän kera osoittaneet!

Tuomo Hirvonen

Poliisi on toiminut esitutkintalain edellyttämällä tavalla:" Poliisin tai muun esitutkintaviranomaisen on toimitettava esitutkinta, kun sille tehdyn ilmoituksen perusteella tai muutoin on syytä epäillä, että rikos on tehty". Esitutkinta on siis tehtävä, jos rikosta edes epäillään. Turha tässä on poliisia syyttää. Mikäli poliisi ei asiaa tutkisi, se tekisi vähintäänkin virkavirheen. Tutkinnan jälkeen asia siirtyy syyttäjälle, joka päättää onko aihetta nostaa syytettä, poliisi ei sitä voi päättää. Poliisi tekee vain lain edellyttämän kenttätyön.
Eduskunta säätää lait. Oikea osoite kritisoida asiaa on eduskunta.

Kari Kuuva

Näyttää todella olevan että suomen "polliisivoimissa" on todellista tyhjäkäyntiä jota voidaan todella karsia kovalla kädellä. Eli jos heillä ei todellakaan ole muuta tekemistä kuin jahdata 9 vuotiaita pikkutyttöjä ja heidän läppäreitään.
Eli taidan minäkin kääntää kelkkani uskomaan sisäministerin ja hallituksen päämääriä ja selvityksiä että poliisivoimia ja erityisesti sen päällystöä on karsittava todella kovalla kädellä, tämä episodi todella tukee sisäministerin esitystä ja näkemyksiä

Vesa Syväjärvi

TTVK pisti Piratebayhin levyn näköistiedoston, joka ei sisältänyt tavuakaan oikeaan musiikkitallenteeseen liittyvää materiaalia, joten voiko perhettä syyttää tallenteen levittämisestä joka ei edes sisältänyt mainittua tavaraa? Jos kirjoitan tiilenpuolikkaaseen timantti ja joku sen varastaa voinko vaatia timantin hintaa kyseisestä tavarasta?

pekka numminen

Rikostarkastajalle Markku Nisulalle Helsingin talousrikosyksiköstä tiedoksi:

Pakkokeinolaki:

1 § (27.6.2003/646)

Kotietsintä esineen löytämiseksi

Jos on syytä epäillä, että on tehty rikos, josta säädetty ankarin rangaistus on vähintään kuusi kuukautta vankeutta, tai jos selvitettävänä ovat yhteisösakon tuomitsemiseen liittyvät seikat...

VÄHINTÄÄN 6kk vankeutta

tai

jos selvitettävänä ovat yhteisösakon tuomitsemiseen liittyvät seikat.

pekka numminen

Ei kele... ankarin - vähintään... saa sitä poliisit tehdä kotietsintöjä aika vapaasti kunhan keksivät jonkun syyn.

Lähes kaikista teoista voi saada jopa vankeutta 6kk, vaikka niitä ei koskaan määrättäisi.

,näin se menee, poliisivaltiossa ollaan.