Sunnuntai 24.6.2018

Ääriesimerkki: Putkiremontti voi maksaa jopa 1 500 €/neliö

Jaa artikkeli:
Luotu: 
26.11.2012 16:52
  • Kuva: Wikimedia Commons / Tjmhay
    Kuva
    Putkiremonttien neliöhinnat voivat vaihdella rajusti kiinteistön tyypin, sijainnin ja tehtävien toimenpiteiden vuoksi.
|

Helsingin keskustassa sijaitsevassa taloyhtiössä maksettiin putkiremontista sähkönousuineen huimat 1 500 euroa neliöltä. Kattavan remontin neliöhinta voi kantakaupungin ulkopuolellakin nousta tuhanteen euroon. Onko perinteinen arvio putkiremonttien noin 600 euron neliöhinnasta pääkaupunkiseudulla vanhentunut?

Kiinteistöliiton tutkimus- ja kehityspalveluiden pääekonomisti Jukka Kero arvioi Uudelle Suomelle, että ratkaisevinta on mitä remonttiin sisältyy.

– Kyllä se on mahdollista, että on maksettu jopa 1500 euroa per neliö. Tulee kuitenkin muistaa, että hinta riippuu suuresti siitä, mitä kaikkea remontin yhteydessä on tehty, Kero sanoo.

Keron mukaan korkeaa neliöhintaa voi selittää pääkaupunkiseudulla se, että remontit ovat usein laajempia sisältäen kylpyhuoneiden kokonaisvaltaisemman remontin, kuten pintojen ja kalusteiden saneeraamisen sekä lattialämmityksen asentamisen. Sähkö- ja tietoliikennejärjestelmien uusiminen nostaa myös hintaa.

Isännöintiliiton tutkimus-, kehitys- ja koulutusasioista vastaava kehityspäällikkö Heikki Kauranen arvioi Uudelle Suomelle, että pääkaupunkiseudun korkeammat keskineliöhinnat johtuvat myös siitä, että remontit vaativat räätälöidympiä ratkaisuja. Maaseudun 60-luvulla rakennetut talot ovat helpompia remontoida kuin vuosisadan alun vanhat rakennukset.

Hintakehitystä on voinut osaltaan hidastaa kilpailu. Uudenlaisien putkien käyttöikää pidentävien tekniikoihin on tullut lisää tarjontaa.  

– Sisäpuoliset korjausmenetelmät, kuten vanhojen putkien sukittaminen ovat osaltaan hillinneet hintakehitystä. Näissäkin tapauksissa hinta kuitenkin riippuu siitä mitä muuta tehdään, jatkaa Kero.

Aiemmin uusia tekniikoita tarjoavat yritykset ovat pyytäneet korkeampia hintoja. Keron mukaan ”kermankuorinta” –vaihe ei ole kuitenkaan kestänyt kovin pitkään. Tarkan arvioinnin tekeminen hintojen nousun taittumisen suhteen on hankalaa, koska dataa on saatavilla rajatusti, Kero sanoo.

Tiedä remontit!

Laki velvoittaa taloyhtiöitä tekemään vuosittain arvion kunnossapitotarpeista aina viiden vuoden päähän. Hintaa arvioitaessa asunnonostajan on tärkeä ottaa huomioon, mitä remontteja taloyhtiöön on tulossa. Aalto-yliopistossa viime vuonna julkaistun tutkimuksen mukaan asuntojen hintojen lasku ennen putkiremonttia ei riitä kattamaan kustannuksia, joita remontista aiheutuu.

– Asunto-osakkeiden ostajat kiinnittävät ehkä liian vähän huomiota tähän seikkaan, Kero sanoo.

Isännöintiliiton kehityspäällikkö Heikki Kauranen on pitkälti samoilla linjoilla Kiinteistöliiton Jukka Keron kanssa. Hän peräänkuuluttaa kaikkien osapuolten vastuuta selvittää minkä tyyppinen remontti putkistoihin on tehty.

– On selvää, että välittäjän, myyjän sekä ostajan on selvitettävä, mitä esittelypapereissa lukeva ”putket tehty” tarkoittaa. Laaja linjasaneeraus on selvästi isompi ja kalliimpi remontti kuin esimerkiksi viemäriputkien sukittaminen, sanoo Kauranen.

Kaurasen mukaan uusien viemäriremonttien markkinaosuus on noin viidennes Suomessa tehtävistä putkiremonteista. Puhdasvesilinjastoja ei Suomessa saneerata käyttämällä kunnostavia menetelmiä.

Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Kurre Stenbäck

Kun puhutaan "putkiremontista" ymmärtääkseni yhden "viattoman" päälle on kasattu kaikki paha.
Eli, putkien uusiminen on vain yksi monista samaan aikaan tehtävistä muutoksista.
Putket ovat monesti muutakin kuin vesi, unohdetaan että on myös viemäröinti.
Ja tuo putkiremontti alkaa poistamalla vanhat - ja se on oman kokemukseni mukaan enemmän aikaa vievää - plus jätemaksut - eli kalliimpaa kuin uusien asentaminen. Jätemaksuihin sisältyy kaikki muukin purettava.

Siinä sivussa "putkiremonttiin" voi sisältyä sähkö- ja viestintä linjojen asennusta. Puhumattakaan kylppärien totaalinen uusiminen kalusteet mukaan lukien, ei vain lattia ja seinäpinnat.
Myös keittiön kalusteiden irrottaminen tai uusiminen.

Joten haarukasta tulee todella leveä - ja tietenkin se "rahastus" ottaa osan budjetin menoista.

Veikko Vitikainen

Tämä ns. putkiremontti on saavuttanut jo neliöhintaan perustuen hinnoittelun rikollisen luonteen. Tunnen monia eläkelläisiä jotka ovat menettäneet oman asuntonsa kokonaan tuon kiristysluonteisen putkiremontin takia. En tiedä mikä valtion virkamies on tästä vastuussa, mutta nyt olisi jollekkin lakitoimistolle markkinarako alkaa puolustamaan eläkelläisiä ja pienituloisia joiden koko omaisuus on tuolle "putkiremonttiryöstölle" alttiina. Ennenkaikkea varoittaisin niitä asunnon ostajia, joille tarjotaan yli kolmekymmenvuotiaita asuntoja ilman putkiremonttia.
Älkää ostako näitä asuntoja halvasta hinnasta huolimatta. Ostakaa mieluummin suht tuore asunto ilman vaaraa lähiajan putkiremontista.
Aion julkaista tästä aiheesta asunnon ostajan oppaan, jolla voidaan estää ns. huijaus jolla myydään muka halvalla asunto, joka odottaa kymmenien tuhansien eurojen arvoista putkiremonttia.

Mark Bayer

Jos ne remontintekijät olisivat suomalaisia niin putkiremontit maksaisivat 3000 eur/neliö. Onneksi on baltteja tekemässä vähän halvemmalla. Laatu on aivan sama onko siellä suomalainen vai virolainen rakennusmies.

Pekka Iiskonmaki

Rakentamisesta ainakin toinen puoli on veroa. Siten tuon putkiremontin hinta on 750 euroa/m2, joka on myös niin paljon, että se talo kannattaa purkaa.

Tuskaa lisää se, että remonttien tekijät ovat lähes pääsääntöisesti Baltiasta. En ole huomannut omassa työssäni työn laadussa mitään eroa, joten mistä moinen tuska?