Keskiviikko 26.6.2019

Uutisankka levisi tänään verkossa: Helena Erosen ”sappinesteet kiehahtivat”

Luotu: 
26.11.2012 17:41
  • Kuva: Uusi Suomi
    Kuva
    Helena Eronen aikoo kannella JSN:lle Turun Sanomien uutisoinnista. James Hirvisaari kertoi Uudelle Suomelle, ettei hänellä ole mitään tekemistä Suomidemokraatit-puolueen kanssa.

Kansanedustaja James Hirvisaaren (ps.) entinen avustaja Helena Eronen kantelee Julkisen sanan neuvostoon Turun Sanomien tänään julkaisemasta ja sittemmin poistamasta uutisesta liittyen Suomidemokraatit-puolueeseen, joka on ollut perusteilla. Virheellinen juttu levisi muun muassa Yleisradion uutisiin.

– Tänään sappinesteet kiehahtivat Turun Sanomien uutisen johdosta, taas, Eronen kirjoittaa Puheenvuoron blogissaan.

Uutisessa väitettiin Hirvisaaren liittyneen Suomidemokraatit –ryhmään Facebookissa. Turun Sanomat poisti jutun verkkosivuiltaan. Sen ikuisti kuitenkin omaan Puheenvuoro-blogiinsa Jari-Petri Heino.

Hirvisaari kiistää väitetyn liittymisensä suomidemokraattien Facebook-ryhmään.

– Se on aivan uutisankka ja se korjattiin Turun Sanomiinkin jo aamulla, Hirvisaari kommentoi Uudelle Suomelle.

– Aion tehdä tästä uutisoinnista Julkisen Sanan Neuvostolle kantelun, sillä haluan nähdä ne perustelut, joilla tätä casea nyt siellä keksitään puolustella, Eronen kirjoittaa blogissaan.

Hirvisaaren mielestä Erosen kantelu JSN:ään on aiheellinen.

– Tämä asia pitää käsitellä ja tällainen toimittaja, joka tarkoitushakuisesti pyrkii tekemään vahinkoa asioilla, jotka eivät ole tosia, pitäisi erottaa, Hirvisaari sanoo.

Eronen oli itse aiemmin tänä vuonna kohun keskellä, kun Turun Sanomat julkaisi uutisen hänen niin sanotusta hihamerkki-blogikirjoituksestaan. JSN antoi viime viikolla Turun Sanomille vapauttavan tuomion sen kohun nostattaneesta uutisoinnista asiaan liittyen.

Eronen kertoo olleensa yhteydessä suomidemokraatteihin ja väittää, ettei Turun Sanomat varmistanut julkaisemiaan tietoja puolueelta.

– Puolueen perustamista on suunniteltu Facebook-ryhmässä, johon on liittynyt oma-aloitteisesti useita perussuomalaisten luottamushenkilöitä sekä tunnettuja rikollisjärjestöjen ja skinhead-liikkeen jäseniä, Turun Sanomat uutisoi aiemmin päivällä myöhemmin poistetussa jutussa.

Jutussa mainittiin nimeltä James Hirvisaari. Myös Hirvisaaren kuva liitettiin juttuun.

Turun Sanomat poisti jutun ja julkaisi uuden jutun, jossa kerrotaan, että Hirvisaari kiistää jyrkästi olevansa liikkeen kanssa missään tekemisissä.

Tämänkaltaisiin Facebook-ryhmiin on mahdollista liittää henkilöitä ilman, että he itse tietävät siitä mitään.

Turun Sanomat myöntää Uudelle Suomelle poistaneensa alkuperäisen jutun, koska lehti ei pystynyt vahvistamaan siinä olleita tietoja.

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Matias Härkönen

Julkisen sanan neuvosto sanoo maksimissaan torjuvan sanan ja se on siinä. Pitäisikö nämä turun sanomat ja muut saada jo vähitellen maksamaan tahallisesti virheellisestä uutisoinnista? 100 000€ vahingonkorvaukset uhreille jos menee ihan mitättömyykisä kirjoittelemaan syyttä!

Kari Kuuva

No ainakin polliisin olisi haettava TS.n tietokoneet polliisilaitokselle koska epäillään rikosta ja jos ei niin miksi ei.

Jos kerran 9 vuotiaiden ovikelloja voi rimputella milloin lystää ja ottaa läppäri polliisilaitokselle rikostutkintaan varten niin miksei sitten tällaisissa asioissa voisi tehdä samoin. Eli asiassa joka on asianomaisen ilmoittaman mukaan täysin perätön ja jonka todenperäisyys olisi selvitettävä

Passaisiko rikosnimikkeeksi tässä tapauksessa esimerkiksi vaikka TS.n aiheuttama julkinen herjaus.

Pekka Siikala

Verkkolehtien ongelma. Yhtä luotettavia kuin säätiedot. Netin mukaan täällä on osittain aurinkoista vaikka ikkunasta katsoen taivas on sysimusta ja vettä sataa trooppiseen tyyliin.

Ongelma koskee toki printtilehtiäkin. Muinoin toimittajat kävivät jopa ihan tapahtumapaikoilla. Sitten he jäivät toimituksiin istumaan ja soittelemaan. Nyt puhelimetkin on unohdettu. Luetaan toisten toimittajien tekstejä verkossa ja haetaan uutisia facebookista.

Helena Eronen

Tuollainen tyyli, että kyhäillään uutinen, jota sitten korjaillaan sitä mukaa kuin virheitä bongaillaan, on hyvin vastenmielinen. Kun tyyliin sitten tulee vielä mukaan se, että siihen liitetään ihmisiä nimillä ja kasvoilla, ei tarkasteta mitään tietoja ja lopulta, kun huomataan koko uutisen olleenkin pelkkää valetta, se vain poistetaan, on lopputulos vastenmielinen. Joku roti näillä toimittajillakin pitää olla.

Reijo Tossavainen

JSN on hyvävelikerho, jonka tehtävänä on selittää asiat parhain päin. Veikkaan, että tässäkin tapauksessa tulee vapauttava tuomio, koska uutista myöhemmin korjattiin. Se, että juttu oli lähtökohdiltaan tarkoitushakuinen, niin sillä ei ole mitään merkitystä...

Kari Laurila

Julkisen sanan neuvostoon on tehty kantelu myös Ajankohtaisen Kakkosen viime viikon tiistain jaksosta, jossa dokumentoitiin kuntien Kelalle maksamista ns. "työttömyyssakoista" ( blogi http://karilaurila.puheenvuoro.uusisuomi.fi/125399-hoplayttiko-kakkosen-... )

Aiemmin journalistille oli kunnia-asia, että faktat varmasti tarkistettiin, vieläpä moneen kertaan. Menetettyä yleisön luottamusta kun on todella vaikeaa palauttaa.

Tapio Neva

Facebook lienee ainoa tiedonhankintaväline ja uutiset koostuvat kohuista. No onneksi Suomessa on 1.1.2013 alkaen pakko-Yleisradio, joka tuottaa sisältöä 500 000 000 eurolla vuodessa, vaikka ei haluaisikaan, ainakaan niin pulskasti.

Suomessahan ei muuta joukkotiedonvälitystä tarvitakaan kuin Yleisradio, kun sillä kerran ovat heimo- ja maakuntatoimituksetkin sekä ruotsalaistoimitus.

http://yle.fi/uutiset/ruben_stiller_sionistin_kertomaa/6382400

Enää ei puutu kuin Hamas- ja Fatah-toimitus.

Matti Pihlaja

Korjaan "sitoutumaton" persu, enä ole Hirvisaaresta kirjoittanut sanaakaan.
Puheesi ainakin on ollut jyrkän linja persulaisia, samaistukseni on mielestäni oikea. Tuo sitoutumaton on mielestäni noin yleensäkkin varsin kyseenalainen, nimittäin eri puolueissa kaikki on jollakin tavalla sitoutumatomia koska jokainen on kuitenkin yksilö, eikä aina hyväksy puolueensa tekemiä päätöksi. Tämä on nyt vähän sekavaa kun pitää katsoa ampumahiihtoa yhtä aikaa:)

Jussi Vaarala

Hysterisoivan nimilappumedian ongelma

Eläkkeelle siirtyneen rikostoimittaja Hannes Markkulan mielestä väkivaltarikosten tilastointia pitäisi uudistaa.

- Rikokset ovat tulleet raaemmiksi, ja yhä useammat naiset tekevät henkirikoksia, niin tämän tapaiset asiat eivät näy niissä tilastoissa lainkaan. Niissä puhutaan vaan, että murha, tappo, surma, törkeä pahoinpitely, pahoinpitely ja niin poispäin.

- Jotta tiedettäisiin, missä mennään tässä yhteiskunnassa, niin sinne pitäisi tulla tällaisia käsitteitä kuin laajennettu itsemurha, itsemurha ja sitten myöskin näitä motiiveja kertomaan miten tämä tapahtui, Markkula toivoo.
Entinen rikostoimittaja tulee nostaneeksi esiin mielenkiintoisen asian - joka onkin äärimmäisen tärkeä. Sen miten Markkulan osoittamalla tavalla tilastoinnilla ja toisaalta uutisoinnilla kätketään elämän todellisuutta.

Ja tehdään maailmasta kategorisoivaa nimilappumaailmaa - jossa estetään jo asioiden nimilapuilla assosiaatiot siihen suuntaan mitä inhimillisen elämän dynamiikkoja asioiden tapahtumisiin liittyy.

Joka luokin sen jälkeen mediasta hysterioita ja paniikkireaktioita luovan nimilappumedian - syystä että ihmiset eivät saa tietää mitä asioiden tapahtumisen taustalla dynaamisesti on.

Tulee taas mieleen aikoinaan uutisointi Gdanskin telakan mielenosoituksista ja Lech Walesan puheiden uutisoinnista - näytettin kyllä että Walesa puhuu mutta ei näytetty mitä hän puhuu saati että olisi haastateltu. Ja sitten Walesasta tulikin presidentti.

Onkohan Suomessa toimittajakoulutuksessa jotain pielessä vai valikoituuko toimittajiksi ihmisiä jotka asettavat itsensä tiedonvälityksen narsistisiksi tukoksiksi mediaan maailman ja ihmisten väliin.

Jussi Vaarala
eettis-realistisen aatteen kehittäjä
Alanya, Turkki

Tapio Neva

Kannattaa muistaa, että nämä metauutiset lisäksi kirjoitetaan anonyymisti muka päätoimittajan piikkiin siksi, että omaa toimittajanmainetta ei vaaranneta loppuelämäksi aivan selvillä psykologisilla operaatioilla.

Aikoinaan toimittajaliittolaisetkin yrittivät saada toimittajaliittolaisten nimilistan salaiseksi siksi, kun pyrkivät vapautumaan leimaantuneisuudestaan, vaikka olivat 20 vuotta aikaisemmin itse leimaamassa.

Minusta joku voisi hieman täydentää päätoimittaja Kari Vainion artikkelia Wikipediassa tunnetuilla ja tunnustetuilla tosiasioilla.

http://fi.wikipedia.org/wiki/Kari_Vainio

Mikko Paatero on jo aika hyvä
http://fi.wikipedia.org/wiki/Mikko_Paatero

Joona Laaksonen

Miten minulle tulee tästä uutisjutusta mieleen Kataisen puukottaja- kohu?
Kovaan ääneen kailotettiin otsikoissa puukottajasta, mikä ei loppujen lopuksi pitänyt lainkaan paikkaansa, tapahtumien edetessä lehdet vain "korjailivat" virheitään.

Mike Amory

Tämä johtuu tiedotusvälineiden välisestä koventuneesta kilpailusta. Uutiskisan voittaa se, joka saa jutun ensimmäisenä julkaistua. Muut joutuvat sitten siteeraamaan tätä uutislähdettä, tai ainakin kertomaan sen kuka ensimmäisenä kertoi uutisesta.

Kilpailu on niin kovaa, että juttuja ei ehditä tarkastaa ennen julkaisua. Mielestäni jutun saisi julkaista, jos sen otsikossa olisi maininta TARKASTAMATON. Nopeaan tiedonvaihtoon kun liittyy aina tietty epävarmuus.

Mike Amory

> Miksi Suomessa ei ole ryhmäkannetta?

No kun entinen oikeusministeri Johannes Koskinen (sdp) oli liian lepsu vastustamaan EK:n pukumiehiä. Mielestäni lehdistöä tärkeämpää olisi haastaa ryhmäkanteella Talvivaara sen ympäristörikoksista.

Reijo Kamula

Tälläkin uutisella haluttiin vaikuttaa median suureen päämäärään persujen hajoittamiseen! Osa meistä jo alistuu ja on hiljaa koloissaan!
Hienoa että Helena jaksaa taistella , vaikka ei olekkaan persuihin liittynyt jäseneksi!
Ei tälläiset jutut lopu, ellei niistä nostettavat sanktiot ole riittävän suuria taloudellisesti vastata!

Tapio Neva

Vielä tyhmempää kuin antaa koko elämänsä 1 000 000 000 ihmisen ihmeteltäväksi Facebookiin ilman yksityisyyden rahtuakaan, on ostaa matkapuhelin, jossa käytetään Facebookia, koska yksityisyyden lisäksi menee puhelinsalaisuus tai voi mennä siitä. ketkä kuuluvat verkostoon ja paikkatieto.

Sodanaikana tuosta tiedosta voisi tulla ohjus tai liitopommi päähän hieman Lähi-idän tai Venäjän federaation tapaan.

Matti Auer

Turun Sanomat ja monet muut valtamedian edustajat käyvät pelkästään kielipoliittista sotaa tällaisilla arveluttavilla keinoilla. Persut on saatu tähtäimeen konkreettisena vastustajana ja koko kielikeskustelu halutaan demonisoida rasistiseksi.