Maanantai 23.10.2017

Vuokrajärkytys: 459 €/kk on pian 685 €/kk – ”Moni muuttaa”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
28.11.2012 18:49
  • Kuva: Lasse Lehtinen / Uusi Suomi
    Kuva
    Vuokra-asuntojen keskihinta Itä-Helsingissä on noin 11,65 euroa neliömetriltä. Sato korottaa joidenkin asuntojensa vuokria Kontulassa jopa 27 euroon neliömetriltä.
|

Helsingin Kontulassa sijaitsevan taloyhtiön joidenkin asuntojen vuokrat nousevat jopa 49,20 prosenttia vuoteen 2014 mennessä. Asukkaat järkyttyivät, ja monet alkoivat etsiä uutta kotia, kun asuntosijoitusyhtiö Sato marraskuussa ilmoitti hurjista vuokrankorotuksista.

Talon asukastoimikunnan puheenjohtaja Esko Grekelän mukaan esimerkiksi 28-neliöisen yksiön vuokra nousee 459 eurosta 685 euroon kuukaudessa, mikä merkitsee jopa 226 euron vuokrankorotusta.

– Pahalta näyttää, Grekelä summaa tilanteen Uudelle Suomelle.

– Nyt on useampi ilmoittanut, että hakee edullisempaa asuntoa. Muuttoautoja on pihassa viikoittain, hän sanoo.

Sato perustelee korotuksia sillä, että yhtiön vanhat vuokrasopimukset ovat jääneet jälkeen alueen hintakehityksestä ja uudempien sopimusten vuokratasosta. Yhtiö kertoo asukkaille lähettämässään kirjeessä, että korotukset toteutetaan ”hyvän vuokratavan mukaisesti” asteittain niin, että vuokrat korottuvat enintään 15 prosentilla kalenterivuodessa. Vuonna 2014 vuokrat tavoittavat alueen muun vuokratason.

Asukkaiden mielestä Saton vaatimat korotetut vuokrat eivät vastaa vuonna 1968 rakennetun kontulalaisen kerrostalon hintatasoa. Kontulassa yksiöiden vuokrat ovat Grekelän mukaan noin 11-15 euroa neliömetriltä. Saton korotusten jälkeen neliövuokra olisi pahimmillaan 25 euroa.

– En ole kuullut, että kenelläkään olisi Kontulassa näin korkeita vuokria. Eirassa vuokra saattaa olla 25 euroa neliöltä, mutta ei Kontulassa, Grekelä sanoo.

Tilastokeskuksen mukaan vuokra-asuntojen keskihinta Itä-Helsingissä oli 11,65 euroa neliömetriltä vuoden 2012 kolmannella vuosineljänneksellä. Toisaalta vapaarahoitteisten vuokrayksiöiden keskimääräinen neliöhinta oli lähes 22 euroa, jos tarkkaillaan uusia vuokrasuhteita koko Helsingin alueella.

Saton sijoitusasuntoyksikön johtajan Juha-Pekka Järvenpään mukaan vuokratasoa Kontulan alueella Satolle on selvittänyt asiantuntijayhtiö KTI Kiinteistötieto, joka kerää ammattimaisten asuntosijoittajien vuokravertailutietoa. Joidenkin taloyhtiön yksiöiden osalta vuokra nousee Järvenpään mukaan 27 euroon neliömetriltä. Vuokrat on kuitenkin suunniteltu asuntokohtaisesti asunnon kunnon ja koon mukaan.

Muuttoautoja on pihassa viikoittain.

– Näitä ei pidä verrata arava-asuntoihin, koska niissä on ihan eri hinnat, Järvenpää sanoo Uudelle Suomelle.

– Meidän näkemyksemme mukaan 685 euron kuukausivuokra vastaa vapaarahoitteisen vuokrayksiön hintaa alueella, Järvenpää sanoo

Kontulalaisen yhtiön asukkaat kirjoittivat Satolle kirjeen, jossa he kertovat, etteivät hyväksy perusteettomina pitämiään vuokrankorotuksia. Asukkaat kertoivat kauhistuneensa Saton päätöksestä.

– Asukkaat pitävät epäeettisenä ja moraalittomana, jopa laittomana, kohtuutonta vuokratasoa ja vuokranantajan toimintatapaa, kirjeessä kerrotaan.

Grekelä kuvailee Saton vastausta asukkaiden kirjeeseen tylyksi. Asukkaat katsovat, että ”aiemmin yleishyödyllisenä vuokranantajana tunnettu Sato on päättänyt lopullisesti hylätä taustansa”.

Yleishyödylliset asuntoyhteisöt saavat kriteerit täyttäviin uudiskohteisiinsa muun muassa korkotukea valtiolta eli Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARA:lta.

Asukkaiden arvosteluun yhtyy Itäkeskuksen sosialidemokraattien puheenjohtaja Antti Koskela Uuden Suomen blogissaan. Koskelan mielestä Sato on toiminnallaan osoittanut, ”ettei sen tarkoitus ole tuottaa kohtuuhintaista asumista, vaan tuottaa voittoa omistajilleen”.

–Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARA:n tuleekin vakavasti harkita yleishyödyllisen rakennusyhtiön luokituksen peruuttamista Satolta, Koskela katsoo.

Saton Juha-Pekka Järvenpää sanoo Kontulan tilanteesta ensimmäisenä kertoneelle Helsingin Uutisille, että yhtiö on edelleen osittain yleishyödyllinen asuntoyhteisö.

Kaarenjalka 5:n ei kuitenkaan kohdistu aravarajoituksia eikä kohde kuulu SATO:n aravavuokrien tasausjärjestelmään, Sato kertoo asukkaille lähettämässään kirjeessä.

–Siten se on vapaan vuokranmäärityksen piirissä oleva asuinkohde, yhtiö kertoo.

Saton mukaan keskimääräinen vuokrankorotus yhtiön vuokra-asunnoissa vuodelle 2013 on kuusi prosenttia.

Sato on asuntosijoitusyhtiö, joka omistaa noin 23 000 vuokrattavaa asuntoa Suomen suurimmissa kasvukeskuksissa sekä Pietarissa.

Yritykset: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Jani Miettinen

Koska SATO ei vuokraa kyseisiä asuntoja alle markkinahinnan.

Se, että uusien asuntojen neliövuokra on 25 euroa, ei todellakaan tarkoita, että yli 40 vuotta vanhasta Itä-Helsingin neukkukuutiosta voitaisiin pyytää samaa neliovuokraa.

Varsinkin kun yksiön 600-700 €/kk alkaa jo lähentelemään keskustan vuokria.
Kontulussa ei nyt mitään tuollaisia pitäisi maksaa edes uusista asunnoista.

Mutta ei se ole tyhmä joka pyytää, vaan joka maksaa.
No jos Helsingin päättäjät eivät rupea töihin kaupunginsa järjettömien asumiskustannuksien hillitsemiseen, he saavat huomata, ettei Helsingissä toimivat yritykset saa kohta enään osaavia työntekijöitä.

Pinja Elo
Vastaus kommenttiin #30

Ota sä Esa vähän selvää ennen ku puhut. Asuin 475e/kk Kalliossa/Alppilassa. Vanha talo, vasta rempattu hieno asunto, sporapysäkki vastapäätä, kaupat, ärrä ja kaikki kans. Ei tosin ihan 30neliöö, mut melkein.

Eetvartti Ylähumppila

Jep jep, kohta menettää yksi toimenkin firma varman vuokralaisen. Ei sikaile, ei elukoita ja aina vuokra ajoissa. Ottakoon sitten jonkun juopon sekakäyttäjän siihen ja painikoon ihan rauhassa sen kanssa.

Kyllä jos olisin joku helvetin peruspalveluministeri tai muu pönisteri, alkaisin hoitamaan hätätilamajoitusta asunnottomille junnuporukalle. Ulkona on ihan aikuisten oikeasti kylmä olla nyt, mutta kun eihän se pakkanen kovapalkkaisen virkamiehen palleja nipistele, ennenkuin joku todella tempaisee kivellä ikkunat paskaksi.

Lähetellään vaan lisää niitä 600 eukan pikavoittoja, ja kitistään vaikka tupakansavusta parvekkeilla. Helvetin tunarit, ei voi muuta enää sanoa.

kari wuoristo

ei ainakaan enää tavis työssäkävijällä sitten varaa maksaa ja jatkaa asumista mutta näitä sossun tuella maksavilla kyllä on varaa joten tulot vuokranantajalle pranee roimasti,siinähän tämä pointti tässä kait onkin niinkuin monessa muussakin taloyhtiössä

Eetvartti Ylähumppila

Jee. Ja mitä hyötyä siinä enää töitä on tehdäkään, kun joutuu silti kinuamaan elantonsa joltain luukulta. Todelliset mestarit ovat meillä junailleet näitä asioita. Työvoimapulaa ne huutaa kurkku suorana, mutta eipä tuollaisilla asumiskustannuksilla kovin kannustavaa ole jostain Kälviän kirkolta tulla isoon kaapuntiin vääntämään nälkäpalkalla jotain burgeria kännisille.

Tämäkin tuli varmaan ihan puun takaa taas, ja käsiä vaan levitellään. Kohta nousee taas joku vero, että saadaan lisää kelamassia näille satoille sun muille. Se on vähävaraisten metsästyskausi nyt. Kaikki viedään eikä edes riitä.

Jarkko Hietala

Onhan se ikävää, että vuokrat kohoavat, mutta 700€ kuukausivuokra yksiöstä on ollut ihan normi vuokra Helsingissä jo useampia vuosia. Vaikka asukkaat muuttaisivat pois, voi tulla yllätyksenä, että 685€ vuokralla ei välttämättä löydä mitään asuntoa Helsingistä ainakaan yksityisiltä vuokramarkkinoilta.

Kummasti vaan se ei haittaa mitään, että me muut ollaan jouduttu maksamaan Helsingissä asumisestamme niitä 700€ vuokria jo monta vuotta, mutta kun itselle osuu kohdalle samat hinnat alkaa hirveä parku. Kun aikanaan itse valittelin muutama vuosi sitten Helsingin korkeista asumiskustannuksista miten se syö työmotivaation kun asumiskustannukset naukkaa 60 % nettotuloista eipä näistäkään kukaan ollut minua tukemassa silloin. Näin se vain menee pitemmän päälle jos ei aikoinaan auta toista hädässä niin eipä sitten itselläkään ole ketään auttamassa kun se sama osuu omalle kohdalle.

Onneksi itse ei enää tarvitse asua Helsingissä niin ihan sama mitä asunnot siellä maksavat ja siihen ylihintaisten asuntojen paikkaan en enää takaisin muuta tai sitten pitää pistää samasta työstä tonni enemmän palkkaa kuukaudessa kun mitä muualla maksetaan.

Jani Miettinen

Ei muuten varmasti ole 700 €/kk yli 40 vuotta vanhassa kerrostalossa Itä-Helsingissä mikään normi. Uudestä asunnosta jo saattaisi joutu maksamaan sen 500-600 egeä per kuukausi.

Se 700 €/kk on lähempänä Kallion markkinahintoja kuin Kontulan.
Kyllä siinä on jotain sairasta jos Itä-Helsingin neliövuokrat ovat kovemmat kuin Länsi-Espoon.

Pekka Tiusanen

Eläkeyhtiöt tehköön voittoa myös Itä-Helsingissä. Jos kaavoitusta tehdään joustavammaksi, yksityisten vuokrat laskevat Itä-Helsingissäkin. Kaupungintalojakin on. Eläkeyhtiöt ovat menettäneet sijoituksissaan niin paljon, että niiden voitontavoittelu on kohtuullista.

Kurre Stenbäck

Siutaatti:"Talon asukastoimikunnan puheenjohtaja Esko Grekelän mukaan esimerkiksi 28-neliöisen yksiön vuokra nousee 459 eurosta 685 euroon kuukaudessa, mikä merkitsee jopa 226 euron vuokrankorotusta."

Eukko pääsi eläkkeelle noin 4 vuotta sitten - itse olen "yrittäjä", vaihdoin sitten "artisaani" työhön omaan pajaani.
Ostettiin oma talo ja 2.7 hehtaaria, talo noin 110-135 neliötä, miten lasketaan kahdessa kerroksessa. Ostettiin 100+ lainalla ja tuplattiin laina remonttiin.
Maksetaan nyt pankille noin 550 kuukaudessa - korot ja lyhennys. Ylläpito kulut vaihtelee säiden mukaan, eli sähkölämmitys. Keski artvo noin - sanoisin hatusta otettuna 175 euroa kuukaudessa nyt. Halpenee kun saadaan uusi lämmitys systeemi käyttöön. Ja se sisältää puupajani lämmityksen ja koneiden sähkön.

Ja ennen pitkää - noin 10 vuoden kuluttua me omistamme tämän - täysin.

Ja nyt esitetään "säästämispakkoa" omalle asunnolle! Eli pakotetaan vuokra asumiseen.

Kysyisin jospa SATO ym vastaavat ovat onnistuneet lobbaamaan itselleen varman nakin?
Ei mahdollisuutta omaan asuntoon joten vuokra järjestely on ainoa joka onnistuu, ei laina - ja takaa siten etteivät lähde ostamaan omaa asuntoa.

SATOn vuokrilla ei sitten omaa asuntoa osteta - sen takaa SATO konsernin yhteydet Eduskuntaan ja Valtioneuvostoon - sekä niiden virkamiehiin.

Eetvartti Ylähumppila

Paljon paat nurkan sieltä pajalta? Laitan pari hunttii mattana. Voin vaikka pistää tosta ensalkuun puolen vuoden edestä. Mä haluan säästää, että pääsen hengähtämään eläkeikäisenä, ja ostaa jonkun rantamökin etelästä. Jos mitenkään pääsen tästä Kataislandiasta huitulankettuun.

Aki Terentjeff

Näin Suomi nostaa "kilpailukykyä" No niin, nyt on sitten pakko nostaa palkkoja ja sanoa lopullekkin viennille että Good Bye! Samalla näivetetään kotimarkkinat ja soppa on valmis!
Saksassa KAIKKI nauraa meille kun täällä syntyy näin "viisaita" päätöksiä ihan liukuhihnalta alaa katsomatta!

Petri Suomi

Mitä me niistä saksalaisista muuta välitetään, kuin ihmetellään miten siellä ruoka on paljon halvempaa, kuin meillä. Palkkataso on korkeampi kuin meillä. Tein vertailun viimeksi niinkin kattavasti, että otin viikonloppusafkojemme laskun mukaan täältä ja astelin Hampurissa kauppaan. Minulle ystävllinen myyjä kertoi avoimesti mitä vastaava tuote maksaa heillä. -30%-40% halvempaa. Ja baarissa pitsa ja 0.45L. olutta masoivat yhteensä 5€. Salaattia sai hakea itse.
Mistä meillä kehittyy noin korkeat hinnat? Sitä se myyjäkin ihmetteli. Oli käynyt kesällä Stadissa ja todennut kaiken olevan älyttömän kallista. Saksassa on useita kauppaketjuja. Ei ainoastaan 2.25 kuten meillä. Kilpailua ei synny. Saksassa on aito kisa menossa aina ja safkan hinta pysyy aina alhaalla. Kukahan tuon kartellin meillä kaatas?

Jarkko Hietala

Se tässä koijauksessa onkin mielipuolista, että kaiken järjen mukaan Helsingissä, jossa asumistiheys on iso asumisen ja elämisen pitäisi olla halvempaa, koska logistiset yhteyden asuntojen, ruuan ja palvelujen tuottamiseksi ihmisille ovat kaikkein lyhyimmät.

Miten 600 000 ihmisen asuttaminen Helsingin kokoisella alueella ja heille asuntojen ja ruuan järjestäminen voi tulla kalliimmaksi ihmisille kuin saman ihmismäärän ripottelu ympäri Suomea ja heille asuntojen palvelun ja ruuan järjestäminen sinne?

Eihän se todellisuudessa voi mennä näin, että ne ketkä järjestävät asumisensa ja työpaikkansa logistisesti tiiviten maksavat kaikesta eniten vaan joku tässä yhtälössä mättää. Koko yhtälö on järjenvastainen.

Joku vetää välistä verottaja toki maksamalla Helsinkiläisten verotuloista miljardi tukia maakuntiin, mutta taitaa olla myös, että yksityinen sektori ja sijoittajat kuppaavat Helsingistä irti kaiken minkä saavat, koska siellä on eniten kupattavaa ja vähät välittämättä alueen kehityksestä ja kilpailukyvystä.

Nyt poliitikot ovat ehdottaneet kaikkien Helsingin ympäryskuntien yhdistämistä Helsinkiin, jotta koko alue ei näivettyisi. Mikä lienee väistämätön seuraus vuosikymmenien ajan tehdyistä poliittisista valinnoista Helsingin kehittämisessä.

Kaj Larm

Kyllä siinä meinasi kakkonen turahtaa housuun kun tuli kiinteistöyhtiöltä kirje ensi vuoden alusta voimaan astuvista vuokrankorotuksista Vuosaarelaisessa (Helsingin Kaupungin) taloyhtiössä. Omalla kohdalla vuokra nousee 65,61€/kk ja sitä perusteltiin kasvaneilla lainakuluilla. "Jouduttu maksamaan isompia lainanlyhennyksiä". Ottaen huomioon palkkakehityksen niin ei isommin naurata. Korotuksia ei ole luvassa koska vastahan meillä oli tämä hieno 150€ kertakorvaus korotusten sijaan. Kaikki kulut nousee tasaisesti mutta tulokehitys junnaa paikallaan. Alkaa olla pakottava tarve muuttaa kehä 3:n ulkopuolelle että olisi varaa asua ja elää omavaraisesti.

Vesa Wasenius

Vastahan uutisoitiin näyttävästi, että vuokrat laskevat ja oli esimerkki jossa vuokra oli laskenut 18 %. Tietenkin totuus on juuri tämä, että ne nousevat. Uutisointi on yhtä hölyn pölyä. Koska asuntoja on liian vähän, niin vuokrat eivät laske.

Petri Suomi

Tulkaahan tännepäin siltä ahneiden paatiisista. Riihimäelle tarkoitan. Tuolla isommalla summalla pääsee asumaan uuteen ja hyvin varusteltuun saunalliseen kaksioon, joka on keskustassa ja lähellä kaikkea.
Vaikka Stadi on aina stadi, niin täällä tuommoisella hinnalla maksaa jo oman uuden omakotitalon lyhennyksiä kevyesti. Eikä tarvi törmäillä toisiinsa ja ajallisesti lyhyempi matka täältä on kaikkialle pääkaupunkiseudulle autolla ja junalla. Junantuomia te kuitenkin kaikki olette. Eikä täältä puutu kuin sporat, mutta kuka niitä näin pienessä ja ystävällisten ihmisten kaupungissa kaipaankaan. Mitä sinne tungitte. Se ei mikään maailman napa ole. Pikkukaupunki, jossa rikkaat ja ääkkirikastujat nylkee pikkusormi koholla kahvia juodessaan työn raskaan raatajia.
Muuten. Samankokoinen ja tasoinen katto-asunto maksaa siellä 665 000€ josta täällä tarvitsee maksaa 160 000€. 500 000€:lla ajelee taksilla lopun ikäänsä sinne mihin tahtoo.

Jani Miettinen

No PK-seudulla kun sattuu löytymään töitä lähes alalta kuin alalta ja jos jää työttömäksi eikä sitä oman alansa työtä vaikka löytyisi, niin kyllä jokin muu työ löytyy.

Sitten vielä otetaan huomioon tämä muuttunut työura tilanne, missä työpaikat ovat pikemmin pätkätöitä ja työnantajat vaihtuvat tiuhaan toisinkuin se varma eläkepesti valtio omisteisen tehtaan tuotantolinjalla. Ne varmat saman työpaikan 20-40 vuoden pestit ovat mennen maailman aikaa. Ainakin nuorille.

Jos jäisi työttömäksi vaikka Riihimäellä, niin uuden työpaikan löytyminen olisi huomattavasti vaikeampaa kuin PK-seudulla.

Toisaalta täällä asuminen on niin sairaan kallista, että tässä alkaa oikeasti miettimään kouluttautumista joka sairaanhoitopuolella ja muuttamista jonnekkin pikkupaikka kunnalle töihin, ainakin työvuodet olisivat varmoja. Tai sitten muuttamista kokonaan pois Suomesta, oman alansa töihin joko Saksaan tai Norjaan.

Simo Taivalkoski

Vuokra-asuminenkin on toki oma valintansa. Onhan tämä Saton toiminta melko härskiä mutta toisaalta jos joka kerta on muuttamassa kun vuokra nousee, saa olla harva se päivä roudaamassa tavaroitansa asunnosta toiseen.

Näin omistusasunnossa asuvana ei onneksi tarvitse huolehtia nousevista vuokrakustannuksista.

Jani Miettinen

Harvoin se vuokra nousee lähes 50%.

Toisaalta meidän omistusasunnoissa asuvien huolena on ihan muut kuin ne nousevat vuokrat, asuntojen hintojen tippuminen, korkojen nousu ja pankin toimesta asuntolainen irtisanominen. Sitten vielä työttömäksi joutuminen. Nämä muuten tapahtuivat yhtä aikaa siellä 1990-luvulla.

Ei ole helppoa olla joko pankin renki tai torppari.

Miika Arvola

Alkaa olla helsingissä ostovoima kohta kunnossa, jos helsingin surkeimmalla asuinalueella joutuu vuokraa maksamaan alle 30m2 kopista liki 700€/kk :) Saksassa tuolla hinnalla saisi berliinistä paremmalta alueelta puolet isomman asunnon ja ruokakin olisi puolet halvempaa(sekä autot, olut, jne..)

Tomi Aromäki

Kyllä omistusasuminenkin maksaa Helsingissä. Tonttivuokra, kiinteistövero, energia, vesi, jätevesi, jätehuolto, remontit siivoukset ja jne. Joihinkin voi itse vaikuttaa, mutta kun kaupunki on rahapulassa, niin mielipuoliset korotukset napsahtaa perustelematta vuosittain. Monet taloyhtiöt rapistuvat ja nuhjaantuvat minimihuollolla. Vuokralainen asustelee yleensä paremmin hoidetussa kämpissä lähiöissä kuin keskituloinen samalla asuinalueella.

Ralf Björklund

Stadissa ei ole pakko asua.
Tuon suuruinen vuokrankorotus (toteutuessaan) on tosin aika selvä vihje siitä että
tulijoita tänne riittää.
Ehkä kontulalle tehdään nyt kalliot tai punavuoret ja siirretään vähemmän asumisestaan maksamaan haluavat esim jakikseen tai jopa hakunilaan.