Lauantai 15.6.2019

Johan Bäckmanin väitöskirja tutkittiin: Vastaa kuvausta

Luotu: 
29.11.2012 09:39
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
    Johan Bäckman antoi väitöskirjansa 2000 sivuisen liitemateriaalin Helsingin yliopistolle tarkistettavaksi. Arkistokuva.

Venäjälle kohulausuntoja Suomesta antaneen dosentti Johan Bäckmanin väitöskirjan haastatteluaineisto käytiin läpi. Helsingin yliopisto ei ryhdy asiassa jatkotoimenpiteisiin.

Helsingin yliopiston kansleri Ilkka Niiniluoto pyysi Bäckmanilta selvitystä väitöskirjasta sen jälkeen kun MTV3:n 45-minuuttia –ohjelmassa kerrottiin, ettei kukaan ollut nähnyt Bäckmanin väitöskirjan laajaa haastatteluaineistoa.

Bäckman toimitti väitöskirjan haastatteluaineiston kanslerille viime viikolla. Niiniluoto tutustui aineistoon, eikä asiassa ole syytä ryhtyä tutkimuseettisiin toimenpiteisiin.

Aineisto vastaa rakenteeltaan ja laajuudeltaan Bäckmanin väitöstutkimuksessa esittämää haastatteluaineiston kuvausta. Luottamuksellinen liitemateriaali sisältää lähes  2000 sivua litteroitua suomenkielisiä ja suomennettuja haastatteluja sekä listan haastatelluista.

Bäckmanin väitöskirja käsittelee itämafiaa.

Bäckmanin lausunnot Venäjälle ovat aiheuttaneet kohua Suomessa. Elokuussa Bäckmania siteerattiin venäläismediassa kun Helsingin yliopiston professorin Teivo Teivaisen väitettiin yrittäneen viedä virtsakanisteria Unspenskin katedraaliin.

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Mark Andersson

Eli koko mediakohu oli ankka.

Ja mikä möly asiasta käytiin nettikeskusteluissa.

Se, missä Bäckman on syyllistynyt vääryyteen on, että hän julkisti (nettisivuillaan) tutkimusaineistoa, joka on luottamuksellista. Sivumennen sanoen, tästä julkistamisesta MTV3 ja sen perässä hiihtänyt muu media ei ollut pätkääkään kiinnostunut, sillä silloinhan sen olisi pitänyt myöntää täydellinen mokansa.

Nyt kun pöly on laskeutunut, MTV3:n ja muun median mokaa ei muista tai halua muistaa lähes kukaan. Eihän mitään mokaa ole tapahtunut kun on jo päätetty että kaikki mitä Bäckman puhuu on valhetta. Vaikka se osoittautuisi todeksi.

Näin se käy.

Juha Saarinen

Tällaiseen väärään uutisointiin media- ja skuuppikilpailu sekä kiritiikitön sopuli-ilmiö johtaa. Tässä toteutuu tosiasia, joka hallitsee nykyistä kiireistä ja skuuppikeskeistä uutiskilpailua: tiedon oikeellisuuden tarkistukset tehdään kehnosti. Taustaksi todennäköisesti riitti, että Bäckman välittää Venäjän mediassa väärää tietoa suomalaisesta lastensuojelusta.

Tunnen toimittajana Johan Bäckmnanin ajalta, jolloin hänteki väitöskirjaansa ja tutki itämafiaa. Tein silloin paljon juttuja Pietarista, tapasin Bäckmanin usein Pietarin junassa ja haastattelinkin häntä tuohon aikaan. Hän oli hyvin asiantunteva, puhui hyvin venäjää ja vietti Pietarissa paljon aikaa. Hän oli selvästi tutkimusorientoitunut.
2000-luvulla Bäckmanísta on sukeutunut persoona, jota ei tunnistaisi enää samaksi. Se ei kuitenkaan oikeuta tekemään hänestä perättömiä juttuja´.