Torstai 18.10.2018

Yli 1 000 000 viisumia Suomeen - ”Jouluruuhkan kanssa tulee vaikeuksia”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
4.12.2012 16:28
  • Kuva: Uusi Suomi
    Kuva
    Päivi Blinnikka puhui suomalais-venäläisessä mediakonferenssissa tiistaina.

Ulkoministeriö suunnittelee viisumeja myöntävien toimipisteiden lisäämistä Venäjällä, kertoo ministeriön passi- ja viisumiyksikön päällikkö Päivi Blinnikka. Blinnikan mukaan vielä ei ole kuitenkaan päätetty, mihin ja miten paljon uusia pisteitä on tarkoitus avata.

Blinnikka puhui viisumiasioista suomalais-venäläisessä mediakonferenssissa Helsingissä tiistaina.

Tilaisuuden perusteella viisumivapaudesta ei kannata haaveilla vielä lähiaikoina. Sen sijaan Suomi pyrkii helpottamaan viisumin saamista.
 

Venäjällä Suomen Schengen-viisumeita myöntävät tällä hetkellä Moskovan suurlähetystö ja Pietarin pääkonsulaatti. Pääkonsulaatilla on toimipisteet myös Murmanskissa ja Petroskoissa.

Yleisöstä muistutettiinkin, että Venäjä on muutakin kuin Moskova ja Pietari, ja potentiaalisia tulijoita voisi olla vielä nykyistä enemmän, jos viisuminhaku olisi esimerkiksi Venäjän itäosissa asuville helmpompaa.

Suomi vaatii venäläisiltä viisuminhakijoilta jo nyt huomattavasti vähemmän asiakirjoja kuin moni muu Schengen-maa. Venäläiset matkailijat ovat taloudellisesti merkittävä etu etenkin Itä-Suomelle.

Viisuminhaun helppous ja se, että Suomi on etenkin Pietarissa suosittu matkakohde ovat johtaneet viisumihakemusmäärien räjähdysmäiseen kasvuun. Esimerkiksi Pietarin pääkonsulaatissa kädet eivät Blinnikan meinaa riittää hakemusten käsittelyyn.

- Tämän vuoden jouluruuhkan kanssa tulee vaikeuksia, vaikka Pietarissa hakemuksia käsittelee 160 viisumivirkailijaa kahdessa vuorossa, Blinnikka kuvaa.

Blinnikan mukaan Suomen viisumeita on tänä vuonna lokakuuhun mennessä myönnetty jo 1 050 000, ja luvusta puuttuvat joulun ja uuden vuoden vilkkaat ajat. 90 prosenttia Suomen viisumeista myönnetään Venäjällä.

Viime vuonna viisumeita myönnettiin 1 200 000, kun vielä vuonna 2005 viisumeita myönnettiin vain 365 000.

Työ siirtyisi rajalle

Tällä hetkellä EU ja Venäjä neuvottelevat vasta viisumihelpotussopimuksen laajentamisesta. Viisumivapaudesta voidaan alkaa neuvotella vasta, kun useat turvallisuuteen liittyvät ehdot ovat täyttyneet.

Yleisöstä ihmeteltiin muun muassa sitä, miksi rajanylittäjät on nyt tarkistettava moneen kertaan viisumia haettaessa ja rajalla. Blinnikka muistutti, että jos viisumeja ei ole, vastuu siirtyy rajalle.

- Työ, joka nyt tehdään edustustoissa, jouduttaisiin silloin tekemään rajalla. Oikeastaan viisumi helpottaa rajanylitystä. Se on tavallaan ennakkosuositus rajalle, että henkilö on ok, Blinnikka totesi. 

Itar-Tassin Euroopan-toimituksen johtaja Gennadi Kulbitski kysyi, olisiko Suomen ja Venäjän välillä mahdollinen samanlainen järjestely kuin muun muassa Puolan Kaliningradissa tai Norjan ja Venäjän rajalla pohjoisessa. Esimerkiksi Norjassa asukkaat, jotka asuvat noin 30-50 kilometrin säteellä rajasta voivat saada erikoisluvan, jolla saa liikkua vastaavalla vyöhykkeellä rajan molemmin puolin. 

Blinnikan mukaan asiasta ei ole keskusteltu Venäjän kanssa. 

- PIdän parempana vaihtoetona pitkien monikertaviisumeiden myöntämistä kuin paikallisen rajaliikenteen järjestelmää. Tällaisia paikkoja on aika vähän, ja siitä tulisi vain yksi järjestelmä lisää nykyisen rinnalle, Blinnikka vastasi.

Helsingissä maanantaina ja tiistaina järjestettävässä suomalais-venäläisessä Särkyneet peilit -mediakonferensissa käsitellään muun muassa Suomi-kuvaa venäläismediassa ja toisaalta Venäjä-kuvaa suomalaisessa mediassa sekä maiden välisiä suhteita. Konferenssin järjestävät Suomi-Venäjä-seura, Suomalais-venäläinen kansalaisfoorumi, Suomen journalistiliitto, Yle, Uusi Suomi ja Itar-Tass.

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Osmo Marttila

Minkään neuvotteluiden aloittamisen ehdoksi on asetettava:
1. Venäjän puolella olevan kielletyn vyöhykkeen poistaminen kokonaan
2. Radiotaajuuksien vapauttaminen nykyisistä rajoituksista

Sitten voimme aloittaa neuvottelut miehitettyjen alueiden palauttamisesta. Kun kaikki 'luovutetut' alueet Venäjä on palauttanut voimme aloittaa tunnustelut muista yhteistyömuodoista - ei ennen.

Mikko Nummelin

Voisiko vastavuoroisesti edellyttää Venäjän yksinkertaistavan omaa viisumiprosessiaan siten, että pelkän netti-ilmoituksen perusteella he voisivat 1-3 vuorokaudessa päättää, myönnetäänkö viisumi vai ei, ilman lisämaksuja tai kutsuja? Haluaisin mielelläni käydä esimerkiksi Pietarissa tai Äänislinnassa, puhumattakaan miehitetystä Kaakkois-Suomesta, mutta minua ärsyttää nykyiset monimutkaiset ja kalliit viisumianomuskäytännöt.

Jukka Palo

Ulkoasiainministeri Erkki Tuomioja on nähtävästi ryhtynyt liennyttämään Alexander Stubbin ajettua kauppapolitiikan kiville kesällä 2012.

Mikään ei ole Suomen tasavallalle niin hyvää mainosta kuin toimiva K-kauppa, S-kauppa sekä hyvät konsulipalvelut ja nöyrät matkailualan yrittäjät Suomessa.