Maanantai 20.5.2019

Ministeri myönsi: ”Tämä tie vie rotkoon”

Luotu: 
5.12.2012 15:52
Päivitetty: 
6.12.2012 09:11
  • Kuva: Petteri Paalasmaa /Uusi Suomi
    Kuva
    Peruspalveluministeri Maria-Guzenina Richardsonin mukaan hallitus tiedostaa, että lastensuojelussa pitää tehdä muutoksia.
|

Faktakulma

Toimiva lastensuojelu -selvityksen väliraportin keskeiset kohdat

– Asiakasmäärät lastensuojelussa ja huostaanotot ovat ovat kasvaneet rajusti.
– Viime vuosina lainsäädännön tavoitteen mukaista lapsityön painopisteen siirtymistä ehkäisevään toimintaan ja varhaiseen tukeen ei ole nähtävissä.
– Kuntien ja alueiden välillä on suurta kirjavuutta.
– Toimivaan lastensuojeluun tarvittaisiin riittäviä resursseja. Tarvetta vastaava, osaava ja pysyvä henkilökunta on keskeisessä asemassa.
– Viranomaisyhteistyötä ja tiedonkulkua pitää parantaa.

Peruspalveluministeri Maria Guzenina-Richardson (sd.) joutui vastaamaan tiukkaan kritiikkiin ottaessaan vastaan syyskuussa käynnistetyn lastensuojeluselvityksen väliraporttia. Selvityksen mukaan lastensuojelun asiakasmäärät ja kiireelliset huostaanotot ovat kasvaneet tuntuvasti.

Selvitystyöryhmään kuuluva Tampereen yliopiston terveydenhuollon dosentti Matti Rimpelä ihmetteli tilaisuudessa, miksi lastensuojelun ongelmia ei saada ratkaistua ja miksi ”ketään ei kiinnosta”.

Hänen mukaansa budjetti alle 18-vuotiaita tukeviin palveluihin on noin 10 miljardia euroa.

– Vuoden 2005 jälkeen budjettiin on annettu 18 prosenttia lisää eli lasten palveluihin on laitettu miljardi euroa lisää, mutta kukaan ei tiedä, miksi se ei toimi, Rimpelä totesi osoittaen sanansa ministerille.

Guzenina-Richardson vastasi Rimpelän ihmettelyyn koko hallituksen puolesta. Hän myönsi, että lastensuojelutyö todella tarvitsee uudistamista.

– Meillä on hallituksen tasolla herännyt selkeä tietoisuus siitä, että jos me annamme tämän järjestelmän puksuttaa eteenpäin tällä nykyisellä tavalla, kyllä se vie sinne rotkoon, Guzenina-Richardson sanoo.

Rimpelän mielestä ydinkysymys on, että eläkeläisistä ja sosiaali- ja terveyspalveluista on Suomessa keskusteltu kymmenen vuotta, mutta ei juurikaan lapsista, lapsiperheistä ja nuorista.

– Lapsille tarvittaisiin lapsiperhepalvelupolitiikka ja lapsiperhepalvelulaki, aivan kuten vanhuksilla on vanhuspalvelulaki, hän sanoo.

Rimpelä kertoo ottaneensa yhteyttä eri ministeriöihin vuoden ajan kysyäkseen, kiinnostaisiko valtakunnallinen lapsipoliittinen ohjelma.

”Kukaan ei tiedä, miksi se ei toimi.”

– Vastaus on ollut, että ei. Se ei kiinnosta ministeriöitä ja kunnissa on sama tilanne, Rimpelä sanoo.

Lastensuojelun ongelmia selvittävä työryhmä jätti tänään väliraportin selvityksestään peruspalveluministeri Guzenina-Richardsonille.

– Tilanne on hälyttävä. Lasten huostaanotot ovat lisääntyneet rajusti,  selvitystyöryhmän puheenjohtaja ylisosiaalineuvos Aulikki Kananoja sanoo.

Selvityksen mukaan kodin ulkopuolelle sijoitettuja lapsia oli Suomessa vuonna 2011 yli 17 000, kun vuonna 1991 heitä oli vain hieman yli 6000.

Pelkästään lastensuojelun tilanteen kartoittamiseksi tarvittaisiin noin 6-7 miljoonaa euroa rahaa, Kananoja arvioi Uudelle Suomelle.

– Ei sillä vielä asioita kuntoon saataisi, mutta saataisiin kehittäminen liikkeelle. Ensin pitäisi selvittää miten olemassa olevat hyvät käytännöt saataisiin siirrettyä koko maahan, Kananoja sanoo.

Tähän arvioonsa Kananoja ei laske henkilöstön resursseihin liittyvien ongelmien ratkaisua. Resurssipula on Kananojan mukaan ”äärimmäisen vakava”, koska alalla on paljon epäpäteviä työntekijöitä ja työntekijät vaihtuvat usein.

Alalle olisi hänen mukaansa tulijoita, mutta työssä jaksamisessa on ongelmia.

– Olen itsekin tehnyt sosiaalityötä 40 vuotta ja siinä on palkitseviakin hetkiä, mutta työ on raskasta, Kananoja toteaa.

Kananojan mielestä vuosien varrella on ollut hienoa nähdä, miten monet kurjistakin lähtötilanteista tulevat nuoret saavat elämänsä raiteilleen.

– Se todistaa, että mahdollisuuksia on, hän sanoo ja hymyilee.

Uusi Suomi on korjannut tässä jutussa aiemmin olleen nimivirheen. Tampereen yliopiston dosentti on Matti Rimpelä.

Faktakulma

Toimiva lastensuojelu -selvityksen väliraportin keskeiset kohdat

– Asiakasmäärät lastensuojelussa ja huostaanotot ovat ovat kasvaneet rajusti.
– Viime vuosina lainsäädännön tavoitteen mukaista lapsityön painopisteen siirtymistä ehkäisevään toimintaan ja varhaiseen tukeen ei ole nähtävissä.
– Kuntien ja alueiden välillä on suurta kirjavuutta.
– Toimivaan lastensuojeluun tarvittaisiin riittäviä resursseja. Tarvetta vastaava, osaava ja pysyvä henkilökunta on keskeisessä asemassa.
– Viranomaisyhteistyötä ja tiedonkulkua pitää parantaa.

Jaa artikkeli:

Kommentit

Jouni Nordman

Tossa se nähdään kun annetaan kukkahattutätien tehdä rauhassa tuhojaan, loppujenlopukis kukaan ei tiedä yhtään mitää, varsinkaan ne jotka on ton laatineet. Oli vain kaunis utopine suunntielma, ongelman vain että siitä puuttu kokonaa maalais järki.

Nina From

Ongelmia on tiedetty olevan jo pitkään. Media on ansiokkaasti nostanut asian palstoille aika ajoin. Juuri mitään ei ole asian hyväksi tehty, edelleenkään. Milloin aletaan tehdä?

Tarvitaanko toinen julkisuuteen tullut kotona tehty raaka lapsimurha, jossa sormi osoittaa johonkin virastoon tai viranomaiseen, joka ei ole toiminut tai voinut toimia syistä tai toisista lain ja toimenpiteiden edellyttämällä tavalla? Toivon hartaasti, että ei tarvita.

Isoja päätöksiä voidaan Suomessa tehdä rahan suhteen, olemalla mukana lainaamassa tai antamassa rahaa eteläisen Euroopan maihin, kuten tiedämme. Miten meillä voidaan Suomessa?

Nyt tarvitaan suomalaisten lasten ja lapsiperheiden tarpeiden turvaamiseksi, päätöksiä lisäresursseista ja heti, ei huomenna, vaan tänään.

Mari Heimala

Saattaa johtua siitä, että käsittääkseni huostaanoton kustannukset maksaa valtio. Lapsiperheen tukitoimien kustannukset jäävät kunnalle. Leijonaemot-palstalta muistaakseni luin, että ADHD-lapsen äidille ei voitu antaa tukitoimina kodinhoitoapua (koska sitä ei ole), mutta huostaanottoa pidettiin järkevänä tukitoimina.
Tässä on kyse vain budjettikustannusten vyöryttämisestä pois omalta kontolta. Kumma juttu jos sitä ei ministeriössä "tajuta"

Kari Peltola

Päihdehoitopuolella tämä lasten hätä näkyy aivan selvästi.
Tämä on kuitenkin tabu Suomessa edelleen, eikä kukaan poliitikko uskalla sitä ongelmaa nostaa päivän valoon, se olisi poliittinen itsemurha.
Kun kysymyksessä on ongelma joka on lähes jokaisen lähipiirissä, ei sitä uskalleta alkaa ruotia.
Suomessa on valtava alkoholi, lääke ja huume ongelma! Ja heihin mahtuu lukematon määrä vanhempia. Jos päihdevanhemmalla on kolme lasta, on suuri vaara että nämä lapset ovat tulevaisuuden syrjäytyneitä tai itse päihdeongelmaisia. Ongelma vain paisuu ja kun lapsen paras paikka kasvaa on koti. Emotionaalista kotia lastensuojelusijoitus ei tarjoa, ei siellä ole lapselle useinkaan aikuista johon kiintyä ja näin kasvaa turvallisessa huolehtivassa lapsen henkiset tarpeet huomioivassa ympäristössä. Ei vuorotyöntekijä ole äiti tai isä.
Jos ongelmaa alettaisiin tutkimaan sieltä vanhempien päästä, jotka aiheuttavat lasten ongelmat, voisi löytyä yhteiseen ongelmaamme ratkaisu.
Lapsistamme kasvaa sellaisia, kuin heidän elinpiirinsä on. Ei se ole lapsen syy, että vanhemmat eivät anna heille emotionaalista, turvallista ja päihteetöntä kasvuympäristöä.
Jos vanhempia alettaisiin Suomessa päihdekuntouttamaan huomattavasti laajemmin, olisivat lastemme ongelmatkin paljon pienempiä.

Jouni Nordman

Olikos kumminki tutkittava nasiten alkoholin käytön lisääntymistä, sillä jos naisten alkoholismi on lisääntynnyt voimakkaasti. voidaan kanssa tehdä johto päätöksiä, että alkoholi on tuhoisanpaa naisille ,ei vain terveyden mutta yhteiskunnalisesti kasvattajina. Tätähän kaikkia naisttutkijat ovat korostaneet naisten asemassa yhteiskunnassa , mutta jos naiset olot ovat huonontuneet näiden toimien kautta. silloin pitäis yhdestä tabusta keskustelu käydä, joka on naisen asema yhteiskunnassa.

Ahti Nuottimäki

Olisikohan tuo Tampereen yliopiston dosentti sittenkin Matti Rimpelä eikä Rintelä? Rimpelä on kylläkin jo 70 vuoden paikkeilla ( iän tiedän siitä, että oltiin samassa komppaniassa RUK:ssa, siis yhtä aikaa), mutta aktiivisena ihmisenä ehkä vielä työelämässä.
Ei US tosin ole ainoa media, jossa nimi on muodossa Rintelä...

Matti Piilinen

Ajateltaa nyt, hyvät ihmiset, miten nykyinen hallitus voi olla vastuussa asiasta. Hallitus on istunut reilun puoli vuotta. Taitaa bäckman olla sittenkin oikeassa!?.
Jo vuonna 2011 EU antoi vakavan ukaasin Lasten oikeusista, mm eritoten tyttöihin kotona kohdistuvaan väkivaltaan, koulussa tapahtuvaan kiusaamiseen.Koulutuksen eriarvoisuuteen, eritoten vähemmistöt esim.romaanit,saamelaiset.huostaanottojen suuresta määrästä ja lasten sijoittamista laitoksiin,perhesijoitusten sijasta.ym.ym.
mitä on tehnyt 2 kautta hallitusvastuussa istunut keskusta?. Räksyttää muita omista tekemättömistä töistää. Aika kului vaalirahoitusta järjestäessä.

Jukka S. Palo

Työaika ja rahat kuluu hallintoon ja byrokratiaan.
Naisvaltaisella alalla prosessien muodollinen oikeellisuus ajaa yli inhimillisten tarpeiden. Tärkein ohjenuora on varovaisuus-periaate. "Tekemällä vähän tulee vähemmän virheitä" motto ohjaa passiiviseen minimitoimien käytäntöön.
Samaan toimintamalliin ohjaavat "ylhäältä" jatkuvasti painotettavat säästötarpeet.
Sosiaalityön vastuualueet aikuis-sosiaalityö ja lastensuojelu kulkevat erillään, eikä vanhempia tueta, jos asiakas on lapsi. Lapsi pois ja odotetaan, että vanhemmat hoitavat asiansa mallilleen, niin (ehkä) voivat saada lapsensa takaisin on perusmetodi.
Työtä on enemmän, kuin siihen on aikaa ja voimia. Ja se muutos ?
No... sehän toisi vain lisää työtä, vastuuta, kurssitusta, koulutusta, kehitys-seminaareja, jne jne eli entisestään vähemmän aikaa asiakastyön tekemiseen.
Sitäpaitsi tuota edellistä rumbaa on pyöritetty jo sen +20 vuotta...

Matti Auer

Rahaa kuluu 10 miljardia euroa ja huostaanotot ovat lisääntyneet 20 vuodessa 250%.

Järjetöntä. Pitäisiköhän miettiä mitä yhteiskunnassa on pahasti vialla?

Eriarvoisuuden ja epäoikeudenmukaisuuden lisääntyminen?
Henkisten pääoman siirtyminen rahapääomaan?

Tässä vain muutamia kysymyksiä. Esittäkää lisää?

kalle peltola

Eipä ihme että 10mrd euroa ei riitä, jos tutkija ehdottaa pelkkään kartoitustyöhön 6-7milj. euroa. Taitaa olla julkisella ja tutkimuspuolella melkoinen vauhtisokeus jos tämänkokoisessa maassa pelkkään kartoitustyöhön menee yli euro asukasta kohden. Kuulostaa kartoitukselta jonka loppuraportti on niin laaja ja monimutkainen, että johtopäätöksistä väitellään taas seuraavat vuodet varsinaisen ongelman säilyessä. Läpinäkyvyyttä siis siihenkin mitä tuolla 6-7 miljoonalla oikein meinataan tehdä. Kartoituskustannuskin tarkoittaa äkkiä laskien n 700 euroa per huostaanotettu lapsi. Silläkin saa jo monenlaista aikaiseksi kun tehdään asiat tehokkaasti...

Kari Kuuva

MGR ministerillä samat vanhat kujeet ja tarinat kuin vanhuspalvelulakia laaadittaessa eli ei sitten yhtään mitään uutta, saatiin vain iso meteli, pullistelu ja äänestäjien sumutus koska kuntavaalit lähestyivät.

Eli taitaa demarit olla jälleen liikkeellä ketunhäntä kainalossa kuten tavallisesti eli jotkut vaalit tekevät tuloaan ja mikä pahinta Kepu & Persut porskuttaa jälleen niskaan.

reijo orajärvi

taidat olla politiikassa aika naivi minun toive olisi että presidenttinä olisi UKK ja pääministerinä Kalevi Sorsa kepunnokkamiehenä Johannes Virolainen eli haettas ne nykypoliitikkojen joukossa niin presidentti olisi UKK tyttärenpoika Erkki Tuomioja ja pääministerinä toimisi SIpilä, perustelen näin hyvinvointi luotiin työlainsäädäntöä että koulutusta myöten -70 luvulla viitaten Liinamaa sopimukseen että peruskouluuudistukseen. Kokkarit vastusti mailmalla nyt kehutaan.

Kirsti Hermunen

Jos jätettäisiin väliin "kartoittamiset" (ketä se palvelee?), ja mentäisiin oikeasti paikalle katsomaan, millaisissa oloissa päiväkodissa lapsia yritettään hoitaa - ja miten se vaikuttaa hoitajiin kyynistävästi (melussa, 50 1-6 -vuotiasta ja 12 hoitajaa... Kaikki lapset joutuvat selviämään syömisestä itse, aivan pienetkin, tietyssä lyhyessä ajassa; selviämään käsien pesusta, jne. yksin; selviämään yksillä päiväunilla, aivan pienetkin. Millaisissa oloissa kouluissa lapset joutuvat työskentelemään. Ja lastensuojelulaitoksissa (jolloin vielä kysymys kiireellisestä vastaanotosta, huostaanotto ei vielä valmisteillakaan). Lait suojelee vanhempia, ei lapsia. Hoitajat ei saisi antaa lapsia humalaiselle vanhemmalle (joka tulee hakemaan lasta lomalle), mutta vanhempaa ei saa puhalluttaa (lain mukaan vain poliisi), mikä olisi yksinkertaista ja yksinkertaistaisi. Ihmisoikeusrikos, että isä karkotettiin lääkittynä (yleisellä lennolla), muttei lasten panttivankina pitäminen... Vappyu Taipale, jne. ajoi - vuosikymmeniä sitten - että lasta pitää auttaa vanhempien kanssa. Kun vanhemmat eivät halua, "tarvitse apua", myös lapsi jää ilman apua. Helsingissä ja varmaan muuallakin on lapsia, jotka joutuvat selviytymään kotonakin pienestä itse ja huolehtimaan vanhemmasta. Päiväkodista lapsi voidaan ohjata puheterapeutille, tms. - mutta lapsen psyykkisen voinnin tutkimiseen vanhempi ei lastaan anna, ei anna suostumustaan.

reijo orajärvi

asioilla on kaksi puolta perhe ja lastensuojelu ja kuritus että väkivalta. lasten suojelulla on oikeus lasten henkiseen nöyryttämiseen muttei vanhemmilla. vanhemmilla täytyy olla kuritusoikeus ainoastaan väkivaltaisuus on lastensuojelun alainen asia. itse sain tuppivyöstä pari kertaa joku ehkä sanoisi että kävikö kipeää. ei mutta vitutti ja hävetti kun isä tuppivyö kouras kun tuli viikon työreissulta kotiin.

Ilona Oksanen

Näkee että täällä on ihmisiä jotka eivät tunne ns."lastensuojelulakia" mikä se on nykyisellään,eli sen jälkeen kun sitä 2008 päivitettiin vastaamaan EU: suomen tarpeita. Jos ette tiedä niin englannissa on henkilö joka auttaa lapsiperheitä maanpakoon jne.lastensuojelun kynsistä.Tämä malli mikä meillä nyt on,on ajanut suomalaisia vanhempia "ryöstämään " lapsiaan ,koska heiltä on lapset riistetty kotoaan. Silloin ,kun lapsi erotetaan väkivaltaisesti vanhempansa sylistä,poliisin avustamana,se ei voi olla jättämättä jälkiä niin lapseen kuin vanhempaan. Ja silloin kun tällaista tapahtuu,ns.sivistysvaltiossa,voi vaan ihmetellä, ei laki ei suojaa yksityistä kansalaista eikä perhettä. Jos joku kehtaa väittää että ihmisoikeuksia polkeva laki on ajantasalla,erehtyy ja pahasti. Laki jolla poljetaan YK:n ja euroopanihmisoikeustuomioistuimen päätökset ei todellakaan ole ketään varten,paitsi eu:hun ajamisen tulosta. Tapa hallita ja nöyryyttää suomen kansalaisia. Joku tuolla virheellisesti väitti että lastensuojelu ei voi määrätä lasta "tutkimuksiin" ja höpö,höpö,laissa on kylläkin taatusti,vanhempien oikeudet poistettu ja lapsia pakotetaan jopa psykiatrien pakeille,jollei tahtoisesti niin edunvalvojan alaisuudessa. Laki antaa lastensuojelutyöntekijälle vallan,jonka yli ei kävele edes tuomari.Jos joku kehtaa väittää että virheet joita tehdään lasten,perheiden,omaisten, elämän kustannuksella täytyy miettiä muutaman kerran. AINA löytyy j os haetaan,mutta se, jos työttömyys,köyhyys,ajan kova henki(tehty) vie perheiltä rahat,niin ei auttamiskeino ole 700 miljoonaa vuodessa kustantama huostabisnes. Lainmuutos 2008 tehtiin niin, että vanhempia,lapsia "tukevaksi" muodoksi, annetaan valtion tukea kunnille huostaanottoihin,eli kertoimen mukaisesti ,mitä enemmän huostataan sen isompi on veronmaksajien maksama tuki kunnalle.Lapsiperheitä ei tueta enää,koska kunnat eivät saa valtiolta rahaa tähän tarkoitukseen. N e naiset jotka lakia halusivat tähän muotoon hääräävät edelleen asioissa.Huostabisnes perustuu siihen että tuotteita on oltava riittävästi että kauppa käy ja tuottaa rahaa. Bisneksestä ei kaikki jää edes suomeen vaan välistä vetää monikansalliset yritykset joiden nimilistoja sosiaalitoimen työntekijät käyttävät hyväkseen,ns.lastensuojelussa. Jopa 40 eri toimijaa saattaa olla pienenkin kunnan /kaupungin käytettävissä. Lapsia saatetaan raijata satojen kilometrien päähän kotoaan,jolloin lastensuojelulain mukainen "tapaamisoikeus" on huonosti,jos ollenkaan noudatettavissa.Se on sellainen juttu ,että lastensuojelusta ei ole saanut,varsinkaan ennen vaaleja puhua,kirjoittaa sanoa yhtään mitään asioita, jotka ovat todellakin niin härskiä tavaraa,että ihmisoikeudet ja ihmisarvo tuntuu käsitteenä olleen vieras.Valtio joka lapsilla tekee tietynlaista markkinaarvoa olevaa karjaa ,ei sovi ihmisoikeuskäsitykseen. Mainoksilla HAETAAN netissä,tv:ssä,lehdissä, lapsia huostabisnekseen,siis haloo,mainostetaan että meillä on tilaa, tänne tarvitaan tietynlaisia lapsia ,ikä jne. vaatimuksilla.On kuin kylpylän mainos,tosin erotuksella että sieltä "lomalta"ei palata.On jätetty mainitsematta se lasku,mikä seuraa vanhempien,sukulaisten ,lasten elämien tuhoutumisesta,työkyvyttömyys,asianajajien palkkiot,konkurssit jne. se lasku tulee olemaan mittava ja sen seurauksia maksetaan jo nyt. Ei ihmistä voida tuomita ilman oikeudenkäyntiä,eikä varsinkaan oikeudenkäynnissä joka perustuu yksipuoliseen tuomioon ,jossa tuomittavana on ihminen, joka pahimassa tapauksessa joutuu puolustautumaan tekaistuja mutu-tuntuma syytöksiä vastaan(DDR).Suomessa on ihmisiä vähänyli 5 miljoonaa,huostattuja kansalaisia 17800,jossain on paha vika,ja se vika ei ole yksinomaan perheissä,veronmaksajissa . Jossain on paha valuvika,niin paha, että suomalaiset perheet on tehty uhkaksi omille lapsillleen. Annetaan kuvaa että suomen kansa on juppoja ja hulluja,lastenhakkaajia. Todellisuus jonka nojalla lapsia on huostattu on aivan toinen,jopa vanhempien mielipiteet ovat syy lapsen riistämiseen kotoaan.Että ottakaapa selvää laista ja sen sisällöstä,ja siitä miten kuka sitä tulkitsee ja milloin,haluamallaan tavalla. Kun lakia on säädelty on päässyt unohtumaan se tärkein,eli ihminen.Minä en hyväksy että lapsilla tehdään bisnestä ja vielä haalitaan rahaa kaikenkarvaisilla keräyksillä jne. Perheille se lainmukainen "apu ja tuki" ,silloin kun he sitä tarvitsevat ja uskaltavat pyytää,ilman pakkoa ja pelkoa lastensuojelun huostaanottokulttuurista.Kodinhoitajat,jotka hallitus lakkautti ,takaisin ja perusturvalla rahallista apua ahdinkoon joutuneille. Jos on vara maksaa JOPA 500 euroa ulkomaiselle huostafirmalle vuorokaudessa(YHDESTÄ LAPSESTA), luulisi olevan varaa auttaa perheitä rahallisesti ja myönteisellä hengellä tukea vanhempia,jotka työttömyyden tai muiden vaikeuksien vuoksi TUKEA TARVITSEVAT.,HALUAVAT, JA LAINMUKAISESTI ,IHMISARVOA KUNNIOITTAEN,JOKA JO LAKIIN ON SÄÄDETTY.Köyhyys ei ole rikos, mutta rikos on se, jos ihmisarvo poljetaan lokaan.Perheille annettu asianamukainen tuki on halvempi ja parempi vaihtoehto(tutkitusti) huostakulttuurintilalle maassamme,miettikääpä miksi sitä ei haluta käyttää....Siis nämä ovat niitä poliittisia päätöksiä jos mitkä.

Victor Bruun

ehkä ois syytä melkein kokonaan kieltää avioerot ja sitoa kaikki ajateltavissa olevat sukulaiset yms partnerit lasten huoltajiksi että mikäli isä ja tai äiti ei osaa/jaksa, niin löytyy muitakin huoltajia ja joille se lapsi annettaisiin ensisijassa.

Ja lastenkodit yms tulisi vastaan vasta siinä vaiheessa kun ei ole mitään sukua.

Erland Salo

Demokratia on todella hieno asia. Pieleen meneviä asoita voidaan myös korjata. Nyt on toimittu kukkahattutäteilleen jo pitkään ja nähdään, että tuo tapa ei tuota muuta kuin sutta ja sekundaa. Lisäraha samaan kaivoon ei auta. Hyvää rahaa ei pidä jatkuvasti heittää huonon perään.

Siis on aika perusteelliselle muutokselle. On aika karvahattusetien astua näyttämölle. Lässytys lopetetaan ja ihmisten on pakko ottaa itseään niskasta kiinni. Käydään Virossa katsomassa, millä tavalla ja säännöillä he hoitavat ja kouluttavat lapsiaan. Sama tänne ja avot, kun alkaa lutviintumaan.

Jussi Vaarala

Suomessa pääsi unohtumaan että ketju on yhtä vahva kuin sen heikon lenkki - ja että koirareki ei kulje ainoastaan hyvän johtajakoiran vetäessä

Uutinen kertoo että koulunkäyntiavustajista on tullut kouluissa korvaamattomia.

Kuntien tiukka taloustilanne pitää koulunkäyntiavustajat kiireisinä. Jokaisen työpanosta hyödynnetään mahdollisimman tehokkaasti, jotta oppilaat saisivat tarvitsemansa tuen. Avustajille tämä näkyy monenkirjavana toimenkuvana, mutta myös arvostuksena. Moni rehtori ja opettaja kuvaa heitä elintärkeiksi.

Ja myös että muutenkin pienipalkkaiset avustajat ovat kesäisin lomautettuja.

Mutta mitä asiasta on muuta taustaa vasten luettavissa.

Ensinnäkin koulunkäyntiavustaja on se joka tulee oppilasta yksilöllisesti lähelle monin tavoin. Tavalla jota voisi kutsua paitsi oppilaan huomioimiseksi yksilönä niin myös emotionaalisena ruokkimisena.

Ja noissa rooleissa avustaja astuu niin vanhempien rooliin - varmasti monelle oppilaalle tärkeänä emotionaalisena tukena koulussa - niin myös opettajan rooliin.

Onko kyse tuossa siitä että toisaalta vanhemmuus on yhteiskunnassa epäonnistunut joka on liukunut pikkuhiljaa koulukäyntiavustajille. Ja että kouluavustajien korvaamattomuus kertoo myös aikuisen yhteiskunnan emotionaalisesta kylmyydestä.

Mutta myös siitä että kasvatustiede on epäonnistunut - miksi - siksi että jospa se tieteenä mutta myös osana yhteiskunnan huippuihin keskittymisen sanomaa paapoo vain parhaita ja lopuista huolehtii koulunkäyntiavustajat minkä taitaa - pienellä palkalla kesät lomautettuna.

Kun vielä otamme rinnalle sen tosiasian että hirvittävä määrä nuoria ihmisiä on ihan tyhjän päällä vailla koulutusta ja työpaikkaa niin voimme sanoa että viime vuosikymmenen tasavallan hallitukset ovat ladanneet kaiken tähtäimensä - yritysmaailman toivomuksesta tottakai - vain huippuihin. Eikä sen jälkeen mitään enää vähemmän huipuista välitäkään. Seurauksena kaikki se mitä nähty mm nuorten suhteen on.

Oikein täytyy kysyä sarkastisesti että pitäisikö koulunkäyntiavustajia kouluttaa yhteiskuntapudokkaiden valmiuksien kehittämiseen - kas kun heidän "korvaamattomalla kontollaan pienellä palkalla ja kesät lomautettuna" kuuluu myös se porukka joka ei pärjää kovissa vaatimuksissa ja josta kukaan muu kuin koulunkäyntiavustaja ei enää välitä.

Mutta oikeastaan kaikki olemassaolevat puolueet ovat erehtyneet yhdessä asiassa - josta kaikki nykyinen ahdinkokin Suomessa kertoo - siinä että on unohdettu että ketju on yhtä vahva kuin sen heikoin lenkki.

Mutta myös siinä että koirareki on johtajakoiran raskas ja mahdoton vetää jos muut koirat ei osaa tai halua vetää ollenkaan.

Ja tästähän on kyse - satsaamalla yritysten yhteiskuntavastuuttomiin ahneuspyyteisiin keskittymällä vain huippuihin ja unohtamalla tavanomaiset ja vaikeammin selviytyvät kansalaiset suuret puolueet ovat luoneet tilanteen jossa koko yhteiskunnan "ketju" kasvavan heikkojen lenkkien määrän myötä uhkaa katkeilla - ja varmaan pyrkimystä on myös wahlroos-ideologien toimesta tietoisesti katkaista yhteiskunnan kokonaisuuden lenkki pätkiksi "paremmat pärjääjät " ja "huonommat luuserit".

Mutta kyse on myös siitä että juuri siksi yritykset ei Suomessa kalliiksi kasvavan julksien sektorin vuoksi pärjää koska he itse ovat luoneet tilanteen vaatimalla satsaamaan vahvoihin selviytyjiin ja unohtamalla heikommat tehden heistä passiivisia kansalaisie luokkaa eksyksissä harhailevat nuoret - josta syystä nuo vahvemmat yritykset ja vahvemmat yksilöt eivät jaksa vetää johtajakoirina rekeä koska samaan vitjaan kytketyt koirat eivät osaa eivätkä haluakaan vetää rekeä - jonka reen vetämisen ehto on heidän oman tulevaisuutensa tuhoaminen elitistisellä vain vahvoihin satsaamisella.

Ja sitten yritysmaailma on vaatimassa pudottaa yhteiskuntapudokkaat kokonaan pois yhteiskunnan tuelta - josta seuraisi aivan epätoivoisten ihmisten epätoivoiset teot yhteiskuntaa vastaan ja saisimme Suomeen ihan ikioman terrorismisukupolven tuhoamaan lisää suomalaisen yhteiskunnan tuttua vanhaa vakautta.

Tällä hetkellä vähin ja oleellisin mitä yritysmaailma voi tehdä - ettei suomalainen yhteiskunta räjähdä menettäen siten niin sijoittajien kuin yritystenkin mielenkiinnon muututtuaan poliittisesti ja yhteiskunnallisesti epävakaaksi ja vaaralliseksi - on että yritykset palkkaavat HETI nuoria töihin kokonaan katsomatta mitä he osaavat ja ovat - koska nyt jos koska on oleellista että reppanatkin nuoret saavat kiinni siitä arvosta jota kutsutaan työnteoksi ja yhteiskunnassa mukanaoloksi.

Se ei voi olla miljardivoittoja tekeville yrityksille suuren suuri satsaus löytää reppananuorille jotain työtä ja opettaa työntekoa ja oppia samalla itsekin sosiaalisesti vastuulliseksi - mutta se jos mikä on nyt viisasta yritysten sosiaalipolitiikkaa ja vastuunkantoa - koska jos yhteiskuntapudokkaiden määrä kasvaa se merkitsee yhteiskunnan epävakautta - ja myös sellaisten tuskaisesti harhailevien mutta suuntaa löytämättömien puolueiden kuten perussuomalaisten vieläkin suurempaa jytkyä kuin mikä tähän asti nähty on.

Suurilla puolueilla on suurempi asiantuntemus kuin perussuomalaisilla - mutta suuret puolueet harhailevat nyt eksyksissä yhteiskuntaetiikan puuttumisen suossa. Kokoomuksen ja yritysmaailman johdolla.

Jussi Vaarala
eettis-realistisen aatteen kehittäjä
Alanya, Turkki