Perjantai 18.1.2019

Professori kokoomuksen juhlista: ”Oliko tyylikästä?”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
14.12.2012 14:39
  • Kuva: RAY/ Kimmo Levonen
    Kuva
    Professorin mukaan kokoomuksen RAY:n vastaanoton jälkeen järjestämät pikkujoulut olivat melko harmiton tapaus.

RAY:n hallituksen uudeksi puheenjohtajaksi joulukuussa valittu kansanedustaja Hanna Tainio (sd.) ei näe ongelmaa siinä, että kokoomuksen eduskuntaryhmä järjesti pikkujoulunsa Raha-automaattiyhdistyksen (RAY) järjestämän vastaanoton päätteeksi.

- Kaikki ryhmät omani mukaan lukien ovat siellä vierailleet, se on ihan normaalia suhdetoimintaa. RAY kertoo omasta toiminnastaan, ja nyt sattui pikkujoulu samaan aikaan. Se ei muuttanut illan kulkua tai tarjoilua muuten, joten omasta puolestani hyväksyn tämän täysin, Tainio sanoo.
 
Ilta-Sanomat kertoi tänään, että kokoomuksen eduskuntaryhmä muun muassa jakoi itse hankkimansa pikkujoululahjat jäsenilleen ja lauloivat muutaman joululaulun RAY:n tilaisuuden jälkeen. IS:n mukaan muutkin eduskuntaryhmät ovat käyneet syksyllä RAY:n vastaavassa tilaisuudessa. Tainion mukaan eduskuntaryhmien vierailuja voi hyvin jatkaa yhdistyksen tulevan hallituksen aikana.
 
- Kun uusi eduskunta tulee, tämä on hyvä tapa tutustua yhdistyksen toimintaan. En näe siinä ongelmaa, kun kestitseminen pysyy kohtuuden rajoissa.
 
"Oliko tyylikästä?"
 
Hallintotieteen professori Ari Salminen Vaasan yliopistosta on sitä mieltä, että kokoomuksen RAY:n tilaisuuden yhteydessä järjestämissä pikkujouluissa kyseenalaista on lähinnä toiminnan tyylikkyys.
 
Pikkujoulujen järjestäminen RAY:n tiloissa vaikuttaa Salmisen mukaan periaatteessa harmittomalta, mutta olisi voinut olla tyylikästä jättää se tekemättä.
 
- Parempi tietysti olisi, että pidettäisiin tällaiset asiat erillään, Salminen sanoo.
 
Salmisen mukaan etenkin nyt, kun RAY:n ja poliitikkojen väliset kytkökset ovat muutenkin olleet esillä, yhdistykseltä voisi odottaa melko tiukkaa linjaa. 
 
RAY on kutsunut syksyn aikana vierailulle muutkin eduskuntaryhmät.
 
- Jos kaikkien kohdalla on toimittu samalla tavalla, mikä erityinen syy nyt oli poiketa siitä. Ehkä taustalla on sellaisia ystävyyssuhteita, että se on luontevaa, Salminen pohtii.
 
Salmisen mukaan tapausta ei kuitenkaan pidä ylitulkita. Professorin mukaan olennaista on se, että tarjoilut pysyvät kohtuullisina.
 
-Vieraanvaraisuus on varmaankin tässä ihan kohtuuden rajoissa, tuskin RAY on voinut tai halunnut kovin suuria lahjoja antaa, Salminen toteaa.
 
Manninen: "Laulaakin saa"
 

Myöskään RAY:n hallituksen nykyinen puheenjohtaja Hannes Manninen ei pidä kokoomuksen eduskuntaryhmän pikkujoulutilaisuutta ongelmallisena. Mannisen mukaan kaikki eduskuntaryhmät kutsutaan vierailuille vuosittain, eikä yhden ryhmän pikkujoulujen yhdistäminen tilaisuuteen muuta "oleellisesti" tilaisuuden luonnetta.

–Jos siellä on info annettu tavalliseen tapaan niin kuin on, niin kyllä kai sitä laulaakin saa, Manninen sanoo Uudelle Suomelle.

Hannes Mannisen arvio perjantaiaamuna on, että tapaus ei aiheuta toimenpiteitä RAY:n hallituksessa. RAY:n tuore toimitusjohtaja Velipekka Nummikoski, joka isännöi kokoomuksen eduskuntaryhmää, on kokoomuslaisen pääministerin Jyrki Kataisen entinen valtiosihteeri.

 

Jaa artikkeli:

Kommentit

Jarmo Lauros

Vastenmielistä on, että isänmaalliseksi itsensä luokitteleva Kokoomus juhlii vieraan maan aluksilla(Tallink) kun kotimainenkin viikinki olisi saatavilla.
Vastenmielistä on, kun yrittäjäpuolue viettää jouluhetkeä (pikkujoulua emeritus) verovaroin.

Jarmo Lauros

Vastenmielistä on, että isänmaalliseksi itsensä luokitteleva Kokoomus juhlii vieraan maan aluksilla(Tallink) kun kotimainenkin viikinki olisi saatavilla.
Vastenmielistä on, kun yrittäjäpuolue viettää jouluhetkeä (pikkujoulua emeritus) verovaroin.

Heikki Porkka

Sdp:n Hanna Tainion kommentti on hyvin kuvaava: "Kaikki ryhmät omani mukaan lukien ovat siellä vierailleet, se on ihan normaalia suhdetoimintaa. "

Tällaisia pullauksia pääsee, kun ei enää ymmärrä, missä kulkee sisäsiittoisen korruption raja. On nimittäin niin, että RAY on poliittinen instanssi, jota hallitsevat sdp, kepu, kokoomus ja kommunistit (=vas). Poliitikot harjoittavat siis suhdetoimintaa omiensa (=itsensä) kanssa.

Konsensus on tehnyt tehtävänsä myös rahapelimonopolin suhteen. Kokoomus ruikutti aikoinaan RAY:n epäbalanssista, mutta suut sulkeutuivat, kun se otettiin mukaan varojen jakoon ja virkakiertoon.

RAY :n tukivarojen käytössä olisi paljon tutkittavaa, mutta Suomessa ei ole juuri lainkaan tutkivia journalisteja tai sitten toimittajat omaavat puolekirjan, joka estää RAY:n ja sen jakamien varojen kriittisen tarkastelun ja tutkimisen.

K Veikko

> RAY:n ja poliitikkojen väliset kytkökset

Kyse ei ole vain kytköksistä tai siitä kuka maksaa. Koko RAY:n olemassa olo on poliitikkojen luomus eikä sen tarvitse kumarrella lottokansaan päin turvatakseen menestyksen myös tulevaisuudessa.

Jukka Palo

Kansallinen Kokoomus on aina yhtä tyylitön kuin Paavo Arhinmäen punaiset tennistossut tai Alexander Stubbin vihreät housut ja punaiset talvikengät.

Suomessa kykypuolueeseen liitetään monia suomalaiseen sivistykseen liittymättömiä epiteettejä.