Maanantai 20.5.2019

Ruotsalaisraportti: Äärioikeisto pääsi eduskuntaan Suomessa

Luotu: 
17.12.2012 13:21
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
    Ruotsalaisraportin mukaan perussuomalaiset kansanedustajat, joilla on yhteyksiä Suomen Sisuun, ovat todiste äärioikeiston läsnäolosta suomalaisessa poliittisessa järjestelmässä.

Äärioikeisto on Suomessa löytänyt kodin poliittisesta järjestelmästä, eikä sillä sen vuoksi ole ollut yhtä paljon syytä avoimeen kapinaan ja väkivaltaan kuin muualla Euroopassa. Näin Suomea kuvaillaan ruotsalaisen ajatushautomon tuoreessa raportissa, jossa on vertailtu äärioikeistolaisena pidettyä liikehdintää eri Euroopan maissa.

Raportin mukaan Suomen polittiinen järjestelmä myös suhtautuu suvaitsevaisesti äärioikeistolaiseen liikehdintään. 

Suomen osuuden raportista kirjoittaneen politiikantutkija, tohtori Ann-Cathrine Jungarin mukaan Suomessa poliittinen järjestelmä ja äärioikeisto ovat kietoutuneet toisiinsa, sillä puolueissa on merkittävissä asemissa henkilöitä, jotka ovat mukana myös oikeistoliikkeissä.

Erityisesti raportissa kiinnitetään huomiota perussuomalaisten ja Suomen Sisun välisiin yhteyksiin. Nimeltä mainitaan perussuomalaisten kansanedustajat Jussi Halla-aho, Olli Immonen ja James Hirvisaari sekä Teemu Lahtinen.

- Perussuomalaiset eivät toistaiseksi edellytä jäseniä eroamaan Suomen Sisusta edellytyksenä merkittävälle asemalle puolueessa, mutta osa jäsenistä on tehnyt niin välttääkseen ääriliikesyytteet. Osa korkean profiilin edustajista kuitenkin kuuluu Suomen Sisuun, raportissa kerrotaan.

Raportissa mainitaan kotimaassakin keskustelua herättäneet lausunnot, kuten Jussi Halla-ahon Kreikan kriisiä koskeva Facebook-kommentti, jossa Halla-aho uskoi, että Kreikan kadulla nähdään vielä tankkeja sekä James Hirvisaaren avustajan Helena Erosen blogikirjoituksesta alkanut niin kutsuttu hihamerkkikohu

Raportin mukaan ”perussuomalaisten puoluejohto on ollut pidättyväinen käyttämään kovia otteita äärioikeistolaisempia edustajiaan kohtaan, sillä puolueen jakautuminen kahtia olisi selvä riski”.

Vaikka suomalaista äärioikeistoa pidetään raportissa ”salonkikelpoisena”, siinä mainitaan, että etenkin Pohjois-Karjalassa maahanmuuttajien määrän lisääntyminen ja suhteellisen korkea työttömyys ovat aiheuttaneet rasistista rikollisuutta.

- Koska Suomessa oikeistolaisilla ääriliikkeillä on poliittista kunnianhimoa ja ne ovat onnistuneet ajamaan asiaansa parlamentaarisen demokratian kautta, kannustimia turvautua avoimeen kapinaan tai väkivaltaan on ollut vähän.

Raportissa kerrotaan, että internet on tärkeä foorumi Suomen äärioikeistolle, ja nimeltä mainitaan Hommafoorumi, Jussi Halla-ahon Scripta-blogi sekä islaminvastainen Tundratabloids. Hommafoorumin kerrotaan johtaneet poliittisen puolueen, Muutos 2011:a perustamiseen.

Raportin nosti Puheenvuoron blogissaan esille James Hirvisaaren entinen eduskunta-avustaja Helena Eronen. Erosen mielestä raportti sisältää asiavirheitä ja väärinymmärryksiä muun muassa juuri hänen blogistaan alkaneesta hihamerkkikohusta, Hommafoorumin luonteesta ja Muutos 2011 -puolueen tavoitteista.

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Matias Härkönen

Suomen osuuden tutkimuksessa on kirjoittanut alunperin Pietarsaarelainen Ann-Cathrine Jungar. Tahallaan siis vääristänyt tutkimusta, sillä osaa suomea ja ymmärtää mistä esim. "hihagatessa" oli kysymys. Yhden henkilön näkemyksestä on siis kyse, ja tämäkin kovin persuvastainen. Mietinpä vaan, miten tuollainen tutkimus voidaan puolueellisena edes julkaista?

Paavo Kymäläinen

Ei voidakaan. Minun mielestä suurempi uhka demokratialle ja ennen kaikkea Suomelle on äärivasemmisto.
Suomalainen äärivasemmisto ihailee ilman kritiikkiä Stalinin aikaista Neuvostoliittoa. Senkö me todella haluamma Suomeen.
Odotan suurella mielenkiinnolla artikkelia äärivasemmistosta, jossa myös nimettynä nuo demokratian viholliset. Ensimmäinen tämä Dan?

Petri Sakkinen

Kuules, Tossavainen: ne teidän suomensisunne ja Hommaforumin Mestarit ovat äärioikeistolaisia rasisteja. Äläkä yritä kiemurrella: minulla on laaja sitaattikokoelma käytettävissäni.

Minusta on surkeaa ja surullista, että näin on: ilman tätä ainesta Perussuomalaiset r.p. olisi tarpeellinen ja hyödyllinen oppositio. Sellaista tarvittaisiin, mutta Soinista ei ole johtamaan sellaista: populistinen oppositio on tarpeeton ja hyödytön, kuten oli vennamolaisuuskin.

Mike Amory

Perussuomalaisista puhuttaessa pitäisi kai puhua äärikeskustasta.

Eduskunnassa en ole huomannut perussuomalaisissa rasismin merkkejä, maahanmuuttokriittisyyttä kyllä. Sen sijaan hurrit, vihreät, demarit ja kommunistit ovat avoimen rasistisia puolueita tavallisia suomalaisia kohtaan.

Mike Amory
Vastaus kommenttiin #18

Ok. Puhutaan sitten Suomen Kommunistisen Puolueen (SKP) enemmistöläisten ja Suomen Kansan Demokraattisen Liiton (SKDL) seuraajasta eli Vasemmistoliitosta. Tekeekö mielestäsi pelkkä nimenvaihdos puolueesta ei-kommunistisen? Ei minusta.

Jarkko Hietala

Jos Perusuomalaiset ovat rasistinen äärioikeistopuolue kuten anti-PS propagandassa kokoajan toitotetaan ikäänkuin totuutena miksi heillä on useita maahanmuuttaja taustaisia ehdokkaita? Perussuomalaisilla on 27 maahanmuuttajataustaista ehdokasta koko maassa.

Nyt heti tulee ainakin mieleen perusuomalaisten maahanmuuttaja ehdokkaista ja jäsenistä:
Arian Mustafa on 18-vuotias nainen, muslimi ja kurdipakolaisen tytär.
Romanialaissyntyinen Cristian Tudose.
Kiinalaistaustainen Belle Selene Xia.

Ari Anttila

Ruotsidemokraattien kannatus on YLEn mukaan noussut "ennätykselliseen" kymmeneen prosenttiin.

Kohta saavat nuo suvaitsevaiset ruotsalaiset maalailla omia puolueitaan, ja voinkin vain kuvitella mitä se tulee olemaan.

Peter Rumjantzeff

On ruotsalaisilla taas jutut. Vaikka siellä yksi tai kaksi hiukan radikaalimpaa hahmoa olisikin massan seassa, niin sen merkitys kokonaisuudessa on mitätön.
Suomen poliittinen järjestelmä ei suhtaudu kyllä ollenkaan suvaitsevaisesti edes perussuomalaisiin, puhumattakaan mahdollisista radikaaleista. Suomen poliittinen järjestelmä suhtautuu suvaitsevaisesti kansan demokraattiseen tahtoon, jota en edes ruotsalaisten soisi niin hirveästi kritisoivan.

Matti Piilinen

SDP on muuttunut siihen suuntaan, mihin ihmiset ovat halunneet sen muuttuvan Vähemmän veroja, jotta jäisi enemmän rahaa hankkia jonninjoutavuuksia. ihmiset eivät vaan oikein ymmärrä, että joka kolikolla on kääntöpuolensa. Nyt on sitten kadut auraamatta , jonoja terveyskeskuksissa, ym, ym.

Hannu Korpilampi

On se kumma että vaikka verot ovat korkeammat kuin koskaan Suomen historian aikana, silti ovat kadut auraamatta, jonoja terveyskeskuksissa, yms.

Mikä riittäisi? Milloin verotuloja maksettaisiin tarpeeksi? Jos maksaisimme kaikki tulomme valtiolle, olisivatko kadut vihdoinkin aurattuja, vai tuhlaisiko hallintomme vain entistä enemmän rahaa yritys-, yhdistys-, maatalous-, Kreikka-, Espanja- ja mihinlie tukiin?

Vai onko sittenkin niin että korkeat verot tuhoavat maan talouden ja verotulojen määrän laskun lisäksi talouden hidastuminen saa myös yhä useammat jäämään työmarkkinoiden ulkopuolelle nettosaajiksi?

Ongelma ei ole valtion liian vähäiset tulot, vaan se lauma poliitikko- ja virkamiesidiootteja niitä tuloja törsäämässä kaikkeen epäolennaiseen. Minä tietäisin mitä omilla rahoillani tekisin huomattavasti paremmin kuin Katainen, Urpilainen tai Sailas.

Pistäisin ne säästöön jotta voisin eläkeikäisenä ostaa itselleni vanhuuden turvaa – sitä kun tältä konkurssipesältä on 30 vuoden kuluttua turha odottaa.

Mutta se lienee "itsekästä". Pitänee olla epäitsekäs ja varautua pistämään itsensä narun jatkoksi kunhan siihen ikään pääsee.

Kari Kuuva
Vastaus kommenttiin #29

Turha se on tätä Hannun kommenttia urputtaa totuuden hän vain tässäkin plokissa julkitoi eli Piilinen vain on hyvä ja käyttää hyväkseen tätä mainitsemaansa "etuoikeuttaan" ratkaista asioita ja tai niiden järjestystä.

Tapani Rouhiainen

Eduskuntavaalien jälkeen ruotsalaiset toimittajat levittivät väärää tietoa, että Perussuomalaiset haluaisivat poistaa ruotsin kielen opetuksen kokonaan kouluista. Ja mm. BBC julkaisi uutisessaan tuon tiedon, jonka se joitui häpeäkseen oikaisemaan seuraavana päivänä.

Perussuomalaisten ajojahdin juuret ovat siis Ruotsin puolella. Vai tekevätkö ruotsinsuomalaiset ja ruotsalaiset poliittista myyräntyötä yhdessä?

Jorma Härkönen

Luin tuon raportin Suomi-osuuden äsken läpi. Se on täysin paikkansapitävä ja antaa täsmällisen ja oikean kuvan Suomen tilanteesta. Ainoa virhe, jonka huomasin oli se, että Teemu Lahtinen oli kirjoitettu Laitiseksi. Toinen ja enempi makuasia on se, että Helena Erosen surkean naiivi hihamerkkikirjoitus nostettiin ehkä turhaan esille. Asennemaailmaa toki sekin heijasteli, vaikka oli vain huumoria olevinaan.

Matias Härkönen

Se on täysin paikkaansapitävä vain vihalasien läpi! Vai tekeekö keskustelu Homma foorumilla esim. ihmisestä äärioikeistolaisen? Eikös siellä ole ihmisiä vähän joka puolueesta ja fobbakin?

Mutta jatka samaan malliin. Hyvä siitä tulee. Silmät kiinni ja eteenpäin mars!

Jukka Palo

http://fi.wikipedia.org/wiki/Axel_Olof_Freudenthal

http://fi.wikipedia.org/wiki/Axel_Olof_Freudenthal_-mitali

http://fi.wikiquote.org/wiki/Axel_Olof_Freudenthal

"Ruotsia puhuva sivistynyt luokka kuuluu ruotsalaiseen kansallisuuteen, joka näin ollen oli ollut ja on edelleenkin valtiaskansa."

"Suomalaiset eivät olleet voineet, rotunsa jäsenkansaa kun olivat, luoda ennen ruotsalaisten valloitusta mitään omintakeista kulttuuria"

"Historiasta tiedämme, että niillä kansoilla, jotka kuuluvat turaanilaiseen kansansukuun, ei ole mitään erikoisia luonnonlahjoja itsenäiseen edistymiseen sivistyksen eikä viljelyksen alalla."

"Elleivät suomalaiset ja unkarilaiset olisi jo kehityksensä varhaisessa vaiheessa joutuneet tekemisiin itseään sivistyskykyisempien kansojen kanssa, olisivat ne raakalaisimmat kaikista."

"Ei mikään muu kansa Euroopassa ole osoittanut niin vähän taipumusta itsenäiseen asemaan kansojen joukossa kuin suomalainen ja ylipäänsä koko turaanilainen suku."

"Älyllisessä suhteessa suomalaiset eivät vielä vetäneet vertoja muille kansoille."

"Ruotsalaisen talonpojan mielestä suomalainen ammattitoveri on alempi olento, erämaiden pölkkypää, joka kaikissa suhteissa on hänestä jäljessä."

Antti Joensuu

No voe ristus taas yhden kerran.
Saisivat ruåttalaiset vaan kusta omille jaloilleen, koskee myös Jungaria.

Minua on muuten pitkään harmittanut että Suomen hallituksessa on nyt ja ollut jo pitkään ÄÄRI-vasemmistolainen siipi, joka vihaa tavallisia suomalaisia veronmaksajia ja joiden mielestä KAIKKI rahnat pitää lähettä muille maille vierahille..
Joku voisi tehdä tästäkin sellasen hauki-on-kala-tutkimuksen...pliis.

M Loikkanen

"Äärioikeisto pääsi eduskuntaan Suomessa"
Onko ääriainesten mukautuminen muuhun yhteiskuntaan onnistunut näin hyvin missään muualla maailmassa? Olisiko edes Ruotsi onnistut samassa tilanteessa näin hyvin?
Suomessa molemmat laidat ovat olleet politiikan teossa sitten ensimmäisen maailmansodan, eikä ole ollut yhtään vallankumousta eikä kapinaa. Tosin huhuttiin Paasikiven komentaneen tankit kaduille, mutta ei niitä tarvittu silloin eikä tarvita nyt.

Aki Terentjeff

Äärioikeisto o todellakin päässyt halitukseen asti, ja politiikka on sen mukaista!

Perussuomalaisesta ei saa äärioikeistolaista tekemälläkään, ainakaan kahden lausunnon perusteella, senhän näkee sokea Reettakin.

Halla-aho on yksi terävimmistä ajattelijoista Suomessa, kuten Soinikin, Soini ymmärtää EU politiikan oikean laidan ja pitää kansan puolta, mitä tekee äärioikeisto, lataa piikki auki taivaaseen asti rahojamme ympäri eurooppaa. Kataisen hymy on leveämpi kuin kirkkovene kun patsastelee EU byrokraattien kanssa, petaa varmaan paikkaa itselleen "polibyroossa" häntyrinä SDP Urpilainen!

Matti Piilinen

Perussuomalainen on tosiaan perus suomalainen. "No kännissä tuli sanottua", "kiukuspäissäni kirjoitin". mitä tosta nyt hermostumaan, emmä sitä tarkoittanut.
Olkootpa vaan vaikka minkälaisia kansankynttilöitä, valtakirjaa en heille soisi annettavan.

Juha Tuuttila

No voi pyhä sylvi!

Mitä järkeä tässäkin jutussa. Suomessa on vapaat vaalit ja valitaan vapaasti kaikki. RUÅTSALAISET SAAVAT POHTIA OMIA VALINTOJAAN!

Jos ruotsissa on vaikeuksia järjestää vaalit - tulkaa suomeen opiskelemaan mitä on demokratia.

ismosihvonen

On se vaan kumma juttu, että Stalinia voidaan ihannoida ja Neuvostoliiton tunnuksia voidaan käyttää vapaasti. On tietenkin oikein, että natsi tunnukset on kielletty. - Mutta miten on mahdollista, Stalinin aikaa voi suorastaan ihannoida, vaikka Stalin oli vielä suurempi roisto ja sadisti kuin Hitler. Outoa logiikkaa.
On ihan hyvä, että joku uskaltaa vääristynyttä maahanmuuttopolitiikkaa kritisoida. Se ei ole ääriliikkeen tunnus!

Kari Kuuva

Aivan, vasemmistolainen Stalin oli maapallon pahin murhaaja jonka venäläiset myöskin itse nykyisin sellaiseksi tunnustavat.
Joten on se sitten kummallista että tämä suomenkin äärivasemmistolaiset eli nämä " Taistolaiset " ja heidän hengen heimolaisensa Vihreät kuten heitä nykyisin suomen poliittisessa kentässä mainitaan saavat häärätä maassa kuten ja miten tahtovat.
Mutta auta armias jos joku jotain uskaltaa heidän toiminnastaan jotain mainita niin siitä on välittömästi leimautuminen jonkun luokan fasistiksi tai Hitlerin kätyriksi.
Eli kerran vielä miksi äärivasemmisto saa häärätä maassa miten tahtoo ja on vielä valtiovallan erityis- suojeluksessa.

Hannu Karppinen

Äläkä yritä kiemurrella: minulla on laaja sitaattikokoelma käytettävissäni.

Olisit laittanut ne kopioimasi kirjoitukset, onko niitä nyt ollenkaan?

Parhaimpia bloggareita yrjö, sieltä ajatus onhan ne moottoripyöräjengit
vaarallisia voihan niitäkin vastustaa.

http://yrjoperskeles.blogspot.fi/2012/08/punaniska-sai-avoimen-kirjeen.html

http://yrjoperskeles.blogspot.fi/2012/08/roolipelaajan-unelmaa.html

Minua jaksaa huvittaa ajatus suomalaisesta äärioikeistoista, kannattaa
kuitenkin joskus lukea lehtiä kuten HS kirjoitti yli vuosi sitten tämän.
Ihan neutraali juttu, ei taida ääriokeisto tuosta saanut lisää kannatusta.
Yhden ruotsalaisen uutisen perusteella tehtiin suurempi. Supokaan ei pidä uhkana.

http://www.hs.fi/kotimaa/Supo+suhtautuu+%C3%A4%C3%A4rioikeistoon+vakavas...

Seppo Muurinen

Jos Suomalaisuus kuin Itsenäisyyden puolustaminen maamme omilla arvoillamme luetaan "kiihko-oikeistolaiseksi ääri-ilmiöksi",niin kovasti sitä ihmettelen,jos se eräillä tahoilla luetaan/tulkitaan jopa vaaraksi yhteiskunnalle. Vahingolliset ääri-ilmiöt ovat aina tuomittava.

Sillä jo pelkkä aiheeton epäilykin jopa syytöksillä PS vastaan,voidaan tulkita rasismiksi kun on nyt todella tullut - hallitukselle : Vastavoima !

Mitä pahaa on puolustaa - väkivallattomasti - Suomea kuin kansaamme,joka todella katsoo tämän nykyaikamme vallatonta menoa ?

Eri juttu jos tulee yksittäisiä kyseenalaisiakin irtiottoja PS,sten keskuudessa että virallisista julkilausumista kuin tavoite säilyttää : Suomalaisuus Euroopan kartalla,itsenäisenä kansakuntana.

Seppo Muurinen

Suomen suuria hävittäjiä Itsenäisyyttä vastaan ovat tulleet ns.äärilaidoilta - oikeistosta/vasemmistosta mm. Stalin/Hitler ja nyt sitten ... kaikki kynnelle kykenevät ajattelijat kyllä tiedostavat.
Omalla tavallaan nuo "mainilan laukaukset" ovat nyt vaan omista tällä kertaa lähteneet - vapaalla oikeudella - heti EU;n ytimiin kuin rahan luovutus operaatioihin.
Kielet kertovat että jopa loppuvuodesta EU;n kriisi helpottunee mutta mitä uskoa ja kyllä tuleva kevät näyttää että aukeavatko ne kuuluisat silmut,vaiko varautuminen ennen aikaiseen syksyyn räntä sateisiin.

Joulupukin toivolla tuohon ennusteeseen ! ?