Torstai 15.11.2018

Suomi oli nistitilastojen ykkönen vuosikausia – heroiini oli kansanlääke

Jaa artikkeli:
Luotu: 
5.4.2009 10:16
  • Kuva: Creative Commons / Andrei
    Kuva

Suomessa käytettiin heroiinia asukasta kohden enemmän kuin missään muualla vuodesta 1936 aina 1950-luvun alkuun saakka. Heroiinia kului moninkertaisesti enemmän kuin Ruotsissa, Norjassa, Tanskassa ja Islannissa yhteensä. Esimerkiksi suosittu Pulmo-yskänlääke sisälsi heroiinia.

Heroiinia käytettiin tuolloin arkipäiväisesti esimerkiksi yskänlääkkeissä.

Huumehistorian tutkija Mikko Ylikangas kertoi asiasta sunnuntain Helsingin Sanomien haastattelussa.

Muun muassa morfiini ja heroiinitabletit olivat lääkekaappien vakiovarusteita aivan tavallisissa kodeissa. Huumeilla lääkittiin myös lapsia.

Sodan syttyessä lääkehuumeiden käyttö riistäytyi ennennäkemättömäksi. Korsujen hyllyillä heroiinitabletit ja morfiinia sisältävät yskänlääkkeet olivat arkipäivää.

Ylikankaan mukaan heroiini oli sotien Suomessa yleislääke, jota määrättiin avokätisesti muun muassa yskään, reumaan ja lihassärkyihin.

- Tietääkseni missään toisessa sotaa käyneessä maassa ei heroiinia jaettu samassa määrin, Ylikangas sanoo.

Hänen aihetta käsittelevä teoksensa "Unileipää, kuolonvettä, spiidiä" julkaistaan keskiviikkona.

Talvisodan aikana Suomeen virtasi suunnaton määrä huumeita: Helsingin sotilasapteekkiin oli maaliskuun loppuun 1940 mennessä tullut pelkästään oopiumia 1 511 kiloa. Se tuli pääosin Amerikan Punaiselta Ristiltä ja Ruotsin valtiolta. Joulukuussa 1940 lääkintäkeskusvarastossa oli 117 000 heroiinitablettia, 469 000 morfiinitablettia, 917 kiloa oopiumia ja 351 kiloa morfiinia.

- Heroiini oli hyvä lääke etenkin hengitystievaivoihin, ja suomalaisilla oli niitä tuberkuloosiepidemian myötä. Toiseksi se oli halvempi kuin muut vastaavat lääkkeet. Ja kolmanneksi kovien lääkkeiden väärinkäytön sosiaaliset ongelmat eivät Suomessa riistäytyneet käsistä.

Kansainliitto eli YK:n edeltäjä patisti jäsenvaltioita luopumaan heroiinista jo 1930-luvulla, mutta Svinhufvudin Suomi ei siihen suostunut. Lääkintöhallituksen ja Suomen lääkäriliiton mukaan heroiini oli halpa lääke, jonka rajoittaminen ei ollut perusteltua.

Paikat: 
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Liike

Kirjoittaja kärjistää perusteettomasti.

Minäkin olen käyttänyt (tietämättäni) oopiumia nuorena poikana vatsalääkkeenä, mutta en ole sen jälkeen kokeillutkaan mitään huumetta, eli en taida olla minkään sortin nistiksi luokiteltavissa. Ellei joku kommentoija halua niin väittää. ;)

Tätyy ottaa huomioon, että lääketietous päivittyy jatkuvasti ja yhden ajan myrkyt muuttuvat toisen ajan lääkkeiksi.

Z. B. GRAND CHESSBOARD

Eli Lillyn kehittämät elohopeasäilöntäaineet eivät ole koskaan olleet lääkinnällisessä käytössä ja ovat mm. alkuaikoinaan tappaneet kymmeniä ihmisiä Intiassa, kun säilöttyjä siemeniä käytettiin ravintona.

1800-luvun hatuntekijät olivat lopulta suurelta osin sekopäitä, kun huopahattujen teossa käytettiin elohopeata. Siitä sanonta "Mad as Hatter".

Ei siis pidä sotkea elohopeaa (mercury) hopeaan (silver)! Se on hyvin kohtalokas virhe.

Hopealla puhtaassa kolloidisessa muodossaan on hyvin pitkä dokumentoitu lääkinnällinen historia.

Säilöntäaineenakin se toimi, ja muinoin pitkillä merimatkoilla maitoastiaan laitettiin kaksi hopeakolikkoa, joista irronneet hopeaionit tappoivat mikrobeja.

Tietäjä

Turhan monesti unohtuu, että päihteitä ja lääkkeitä erottaa vain käytön tarkoitus. Monia tämän päivän hUUmeita on käytetty ja käytetään edelleen sekä sairaaloissa että sodissa, vain koska nämä ajavat asiansa niin hyvin.

Älkää syyttäkö aineita ihmisten ongelmista. Suurin osa vaihtoehtoisin tavoin päihtyvistä on ihan normaaleja ihmisiä. Kaikki vain eivät pidä alkoholin ja nikotiinin tuottamasta olotilasta.

wenna

Tällaisten asioiden kohdalla ei todellisset terveyshaitat merkitse mitään, vaan lähtökohtaisesti yritetään kieltää kaikki mahdolliset päihteet aineen todellisesta vaarallisuudesta riippumatta. Kaikki paitsi valtion monopolin alainen liuotin tietenkin.

kissa

Viina on huumetta ja riipuuvuutta edistävä. Käyttö aloitetaan monta kertaa alaikäisenä. Nyt, kun on taas Vappu tulossa. Sietäisi miettiä mihin verovaroja käytetään. Siivous on vienyt paljon kaupungin resursseja. Ne varat voisi ohjata johonkin muuhun!

siviilitarkkailija

Sotaveteraanien sekä sotainvalidien keskuudessa oli erittäin paha huumeongelma sodan aika ja sen jälkeen. Huumeet vaikuttavat sodankäyntiin ja sen lopputulokseen. Varsinaisessa taistelussa sotilas viettää vain murto-osan aikaa. Mikä on ihan kiva, koska taistelu on vaarallista. Tylsistyminen ja sen torjuminen huumeilla ja alkoholilla ovat osa sodankäynnin todellsta kuvaa.

Styxin Lautturi

Onko joku kuvitellut, ettei Suomessa ole sota-aikana käytetty piristeitä? Tuon ajan lääkintähuolto on luku sinänsä, mutta jokainen historiaan vähääkään perehtynyt tietää, että kaikissa sodissa on kautta aikojen kaikki osapuolet käyttäneet piristeitä.
Kukaan ihminen ei esimerkiksi kykene valvomaan kahta vuorokautta enempää, vaan aivot nukahtavat, tahtoi henkilö tai ei. Nyt sitten kaikki maansa ja maailman historian sivuuttaneet hörhöt voivat alkaa kauhistelemaan. Ei siis mitään uutta.
Onko tämä tutkija Ylikangas sukua sille toiselle tutkija Ylikankaalle? Tuli vain mieleen...

Mikko Ylikangas

Mistähän Uusi Suomi on napannut otsikon "Suomi oli nistitilastojen ykkönen vuosikausia"? Mitään sellaista ei ollut Hesarin artikkelissa eikä ole myöskään kirjassani. Suomi ei todellakaan ollut nistitilastoissa (eli narkomaanien määrässä) koskaan lähelläkään ykköstä. Eri asia on se, että Kansainliiton jäsenmailtaan saamien vuotuisten tietojen mukaan laillisen heroiinin kulutus per nenä oli Suomessa korkeinta 1930-luvun lopulta 40-luvun loppuun. Kummallista uutisointia...

Terho Tanskanen

Harmi kun tuossa uutisessa ei ole vastaavaa "ilmoita asiattomaksi" -nappia kuten näissä kommenteissa. :) Otsikoinnista tulee kyllä mieleen iltapäivälehtien tabloidi tyyppinen kohu-otsikointi.. Otsikon alusta puuttuu vain "Kohu-tutkimus: " :)

Loki

Sana "huume" ei ole mitään muuta kuin poliittinen termi.
"Muun muassa morfiini ja heroiinitabletit olivat lääkekaappien vakiovarusteita aivan tavallisissa kodeissa. Huumeilla lääkittiin myös lapsia."
Kyseessä ei silloin ole olleet huumeet vaan lääkkeet, myöhempi huumausainepolitiikka on sitten täysin eri asia. Aika tylyä haukkua ihmisiä nisteiksi siksi että ovat käyttäneet lääkäreiden suosittelemaa ainetta, Uusisuomi osoittaa tässä naurettavan tekopyhyytensä.

Risto Mikkonen

Todella asenteellista otsikointia. Tiedotusvälineet tekevät päihdekauppaa ja siksi viininmaistelijoita ei kutsuta alkkiksiksi vaikka sitähän he ovat. Jos henkilö käyttää opiaatteja lääkinnällisesti, ei voida puhua riippuvaisista. Miljoonat ihmiset kautta maailman käyttävät opiaatteja laillisesti lääkkeenä ja pystyvät lopettamaan niiden käytön tervehdyttyään ilman sen kummempia oireita. Nämä kieltolain perustaksi luodut uhkakuvat eivät perustu todellisuuteen vaan propagandaan.

Simo Taivalkoski

En olisi uskonut että US lähtee iltapaskamaiselle linjalle, mutta tämänkin päivän näki. Erittäin asenteellinen otsikointi, ja huonosti & asenteellisesti tehty uutinen.

Tämän ”uutisen” perusteella itsekin taidan olla nisti, koska joudun käyttämään nikamavälilevyn rappeuman ja lanneselän kivun takia tablettimuotoisesti Temgesiciä, sekä tasaisempaan ja pidempään vaikuttavaa Norspania laastarimuodossa (molemmissa vaikuttavina aineina buprenorfiini) – opioideja siis.