Maanantai 20.5.2019

Presidentti Niinistö pisti pahan: "Oleskeluyhteiskunta"

Luotu: 
1.1.2013 14:37
  • Kuva: Petteri Paalasmaa /Uusi Suomi
    Kuva
    Tasavallan presidentti Sauli Niinistö jyrähti uudenvuodenpuheessaan, että Suomi velkaantuu "kepeämmin kuin koskaan".
|

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö piti tänään virkakautensa ensimmäisen uudenvuodenpuheen, jossa oli paikoin tiukka sävy. Se nosti tuoreeltaan tuntemuksia muun muun muassa Puheenvuoro-blogipalvelussa.

Presidentti Niinistö valisti kansalaisia työnteon tärkeydestä.

- Kaikki työ on arvokasta, ja arvokasta on myös työn tavoittelu. Sen sijaan vaikeaa on ymmärtää sitä ajattelua, että tämä olisi oleskeluyhteiskunta, jossa tietoisesti jätetään omat mahdollisuudet käyttämättä ja odotetaan muiden kattavan pöydän, hän sanoi puheessaan, joika löytyy kokonaisuudessaan täältä.

Uudissanaan oleskeluyhteiskunta kiinnitti huomiota kokoomuslainen bloggaaja Ossi Mäntylahti.

- Termi "oleskeluyhteiskunta" on kerrassaan mahtava. Jos se ei nouse poliittiseen dialogiin, jotain on tehty väärin, Mäntylahti kirjoittaa blogissaan.

Niinistön puheeseen on suhtauduttu myös kriittisesti. Filosofian tohtori J. Sakari Hankamäki on kääntänyt hänen lauseitaan koko joukon oman näkemyksensä mukaisesti "suomeksi".

Esimerkiksi ”Kolmas sektori joutuu yhä pidemmälle sinne, missä yhteiskunnan tulisi olla.” tarkoittaa Hankamäen blogikirjoituksen mukaan  "Leipäjonot pitenevät samalla kun valtion kassa tyhjenee".

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Antero Hilpari

Pöytään pitää kattaa 1. töitä 2. normaalihintainen asuminen ja 3. normaalihintainen ruoka.

Nyt Suomen johtajat ovat kattaneet: 1. ei töitä 2. jättikallis asuminen ja 3. Euroopan kallein ruoka. Työmatkatkin maksavat moninkertaisesti verrattuna esimerkiksi Ranskaan.

Kyllä kattajissa on vikaa. Varsinkin, kun meidän ylikalliit kattajat eivät itse tingi mistään vaikka ovat täysin epäpäteviä epäonnistuttuaan tehtävissään.

Hannu Rautomäki

Niinistö olisi samalla voinut kertoa, mistä ja kuinka niitä töitä saa, ettei mene oleskeluksi. Hyvin koulutetutkin lähettävät jopa satoja hakemuksia, ja tulos on nolla.
Maassa on parisataatuhatta työtöntä, ja noin neljännesmiljoonan ulkomaalaisperäisenkin työttömyysaste on 40%.
Presidentti ei taida tuntea ruohonjuuritason elämää ja realiteetteja.

Jukka Laitinen
Vastaus kommenttiin #26

Koulutussuunniitelussakin olisi peiliin katsomista. "Paskahommiin" valmentavaa ammattikoulutusta vähennetään ja ammattikorkeakouluja on perustettu melkein joka kuntaan. Ei ihme, että rakennusmiehet, muurarit, jne. tulevat virosta.

Ja jos todistus ei riitä unelma-ammattiin kouluttautumiseen, on sitten mentävä tavalliseen duuniin.

Hannu Rautomäki

Todellisuudessahan Niinistökin hyvin tietää, että tässä yhteiskunnassa, kuten muissakin markkinatalouksissa ei ole aikomustakaan poistaa tai vähentää suurtyöttömyyttä.
Sitä päinvastoin ylläpidetään talousnobelisti Milton Friedmanin ja Nairu-teorian oppien mukaisesti pitämään inflaatio alhaisena lisäämällä kilpailua työpaikoista.
Joten Niinistön kehotukset ovat farisealaisia.

Matias Gerlich

Ensimmäisen kerran pariinkymmeneen vuoteen todellinen presidentillinen uudenvuoden puhe jossa ei jauhettu joutavanpäivästä liirumlaarumia eikä maalailtu taivaanrantoja korkealentoisilla siveltimen vedoilla. Niinistö puhui monista ikävistä uhkakuvista jotka vaanivat Suomea ja suomalaisia ellei nyt aleta tehdä todella viisaita ja vastuullisia päätöksiä. Haihattelun aikakaudelle pitää nyt sanoa hyvästit.

Teuvo Valkonen

Presidentti tarkoitti, että työttömät koulutetutkin (korkeastikin) hakemaan töitä sieltä missä niitä on. Esim. siivousala potee kroonista työvoimapulaa. Ei yhteiskunnalla ole varaa antaa heidänkään oleskella. Onhan täällä yhteiskunnassa sellaisiakin oleskelijoita, jotka nauttivat leipänsä ja sen päälle voitakin toisten tekemällä työllä. "Kuponginleikkaajat". Ne vaan saavat prsidentiltä "synnin päästön" yhteiskuntaoleskelustaan. Oleskelu- ja työniloa!

Vesa Rutanen

Nykyisin ei taida olla muita" kuponginleikkaajia" kuin eläkekassat ja ammattiyhdistysliikkeet sekä säätiöt.Varsinaiset leikkaajat ovat poistuneet veroparatiiseihin.Jos kansalaiset pistäisivät rahansa ilotulitteiden sijaan "kuponkeihin"saataisiin Suomeen uusia investointeja ja työpaikkoja.Kauan kestänyt "riiston" ja kateuden lietsonta ovat poistaneet Suomesta yrittäjyyden ja työpaikat.Niin on syntynyt tilaa "oleskelulle".

Jukka Palo

Onko missään yliopistossa maisteri-, lisensiaatti- ja tohtoripohjaista siivoojan linjaa? Käsitykseni mukaan he työskentelevät nykyään taksin- ja linja-autonkuljettajina, vaikka työvoimapula olisikin kiinteistönhoidon puolella.

Antti Särkkä

päättäjät itse tekevät suomesta oleskelu yhteiskuntaa, työväestölle lisätään maksutaakkaa niin kyllä siinä monella käy mielessä että mitä järkeä on töitä tehdä kun käteen ei jää kuin känsät ja yhtä hyvin pärjää kun ei tee mitään !! Ja nykypäivän töistä moni työ on vaan pätkä työtä jotka tiputtaa tukien määrää. Valtio ja kunnat voisivat näyttää mallia ja ottaa vakituisia työntekijöitä eikä pompotella määräaikaisia pienien säästöjen toivossa.

Kersti Rajala

Puhe oli mielestäni hyvä. Halosen mitäänsanomattomien jorinoitten jälkeen tekee hyvää kuulla jonkun puhuvan selkeästi ja ideologiansa mukaisesti. Niinistö edustaa Kokoomuksen kunniallista ja vastuullista siipeä. Tämä on pakko sanoa, vaikka olenkin koditon vasemmistolainen.

Jukka Palo

Miten saarnaamisen ammattilainen, perusuomalainen Auran kirkkoherra tai kansanedustajarovasti Satakunnasta arvioisi puheen. Oliko se pelkkää puhetta vai jotain sellaista, jonka Etelärannan ja Hakaniemen pitäisi kiistää?

Markku Ollikainen

Näin tapahtuu, koska seurauksilla on syynsä.
IT vähentää ns. teen käskettyä työtä -työntekijöiden tarvetta. Tason nosto tarkoittaa heikompien tippumista teknologiayhteiskunnan menosta.
Monikulttuuriyhteiskunta on toimimaton haave. Tietyssä paikassa yhdessä elävien pitää rakentaa yhteiset ongelmaratkaisut eli kulttuuri, jos mielivät elää toimivassa, mahdollisimman kolarivapaassa yhteiskunnassa. Vertaa: liikenne ja sen säännöt ovat samat kaikille liikenteeseen osallistujille.
Oleskeluyhteiskuntia syntyy monista syistä. Yksi hyvä syy on hyvinvointiyhteiskunnan meneminen överiksi eli muuttuminen mielihyvän maksimoimisyhteiskunnaksi. Mielihyvämaksimoijalle kuvioon ei mahdu enää kärsimystä ja vaivannäköä pitemmän aikavälin tavoitteiden saavuttamiseksi. Kaikki pitäisi saada helposti ja heti. Oleskelu ja siitä saatava kansalaispalkka lienevät seuraavia vaatimuksia.
Suomi elää näitä aikansa seurauksia ajattelematta "kehittyneen" yhteiskunnan ongelmia.

Jukka Palo

Samanarvoisuus määritellään järjestötyöllä, jotta tuloeroista ei tulisi lamauttavia. Tästä puolestaan johtuu se, ettei tuotekehityksestä ja vientimyynnistä makseta, vaan Suomessa olelemisesta ja järjestötyöstä.

Jyrki Katainen ja Taru Tujunen ovat edelleen Sari Sairaanhoitajalle velkaa vajaat 500 000 000 euroa palkankorotusta. Valtionvelkaantumista pitäisi ilmeisesti kiihdyttää, jotta tämäkin lupaus, kunniavelka, saataisiin toteutetuksi.

Pekka Savolainen

Tuleva oleskeluvero voisi olla verotettavasta riippuen perustulon tai peruspäivärahan suuruinen. Ihminen pärjää ilman nestettä kolmisen vuorokautta, kuitenkin ilman ruokaa jopa kolme kuukautta, mutta varsin nopeasti asiaton oleskelu Suomessa loppuisi. Lukuunottamatta niitä, jotka oleskelevat viran puolesta tai pääomatuloilla ;-)

Jukka Palo

Valtion ja kuntien eläkkeet voisi maksaa opintotuen tapaan valtion takaamalla lainalla. Jokainen eläkeläinen pitäisi julistaa elinikäiseksi oppijaksi ja päätoimiseksi opiskelijaksi. Palveluksensa voisi suorittaa vaikka kansalaisopiston tupasvillakurssilla. Turvepipossa ei päätä palele.

Tuomas Sikander

Onkohan Sauli koskaan elämässään tehnyt rehellisiä töitä?
Aivan tyylipuhtaana seurustelu-upseerinahan tuo on ainakin minun silmissäni näyttäytynyt.
Entäs hänen nuori parhaassa työiässä oleva siippansa sitten, tekeekö muutakin itsensä elättääkseen kuin vain silittelee Sauli-vaarin housuja?
;-)

Rey Mizen

Niinistö tarkoitti oleskeluyhteiskunnalla suomalaisia, jotka eivät tee kykyjensä mukaan työtä yhteiskunnan eteen. Miettikääpä keitä he ovat: itsekkäitä, kvartaalitalouden kannattajia, rikkaita arrogantteja, jotka eivät välitä yhteiskunnasta tai lähimmäisistä mitään. He odottavat, että heillä on valta ja voima, heille katetaan aina pöytä valmiiksi vaikka eivät sitä ansaitsekaan. Heille on toinenkin nimi: öykkärit.

Niitä oleskelijoita, jotka elävät yhteiskunnan rahoilla, on häviävän vähän. Kaikkia tukimuotoja on aina väärinkäytetty, mutta ongelmat ovat olleet todella pieniä.

Jukka Palo

"Niinistö tarkoitti oleskeluyhteiskunnalla suomalaisia, jotka eivät tee kykyjensä mukaan työtä yhteiskunnan eteen. "

Miksi Niinistö oleskelee vallattomana ukkomiehenä presidentinlinnassa, vaikka hän porvarina voisi tehdä bisnestäkin. Bisneksen teko ei ole mitenkään porvarin maailmankatsomuksen vastaista - eihän?

Miten kokoomuslaisia entisiä kansanedustajia voi oleilla edelleen Suomen syvimmässä kannustusloukussa sopeutumiseläkkeellä vuosien ajan? Eikö opiskelun ja työnteon tulisi olla aina kannattavampi vaihtoehto?

Rey Mizen

Ja Niinistön termi oikeudentunto tarkoittaa yksilön käsitystä siitä, mikä on moraalisesti oikein. Se on laaja käsite: tasapuolisuus, rehellisyys, toisten huomioon ottaminen, tasavertaisuus, suvaitsevuus, toisten kunnioittaminen, ....

Ja yksilön käsitys sisältää laajan ymmärryksen yleisestä moraalikäsityksestä.

Toivottavasti Katainen, Urpilainen, EK, SAK ja muut vastaavat kuulevat tämän oikein.

Niinistö edustaa näköjään vanhaa patruunakulttuuria, kunnon vanhaa kapitalista. Ei sitä pyrkyryyttä ja lyhytnäköistä opportunismia ja Katainen ja kumppanit edustavat. Tosin Katainen ym. ovat vain sanansaattajia, juoksupoikia.

Pekka Savolainen

Vaikka kristitty olenkin, niin itse asiassa Kekkosen klassikko "Saatanan tunarit" olisi tuntunut aidommalta. Ahtisaari oli ensimmäinen sodanjälkeinen presidentti, joka Luojan lykkyä toivotteli, mutta jenkkiläinen maku siitä jää, kun sinänsä rauhantilassa elämme.

Jukka Palo

Ehkä Ahtisaaren uudenvuodenpuheet oli ostettu YK:sta republikaanisilta ystäviltä. Minusta Suomen tasavallan presidentin puheiksi riittäisivät aivan oikeasti Ronald Reaganin parhaimpien puheiden rungot. Reagan sentään osasi näytellä - edes jonkin verran, vaikka mikään Errol Flynn hän ei toki ollut, mutta näytteli huimaavan roolin Yhdysvaltain presidenttijä ajaen Neuvostoliiton konkurssiin.

Joonas Renberg

”Kolmas sektori joutuu yhä pidemmälle sinne, missä yhteiskunnan tulisi olla.”

Kieltämättä aika mielenkiintoinen lause. Ilmeisesti Niinistö tietää mitä yhteiskunnan pitäisi tarjota, mutta ei kykene näkemään tietä siihen. Hätävararatkaisuna sitten otetaan vapaaehtoistyö kehiin. Vapaaehtoisten tekijöiden tekijöiden varaan ei voi vaan laskea pitkäjänteistä toimintaa, koska siitä puuttuu taloudellinen insentiivi.
Oikeasti jätetään palvelut tuottamatta ja yhteiskunta yrittää piiloutua parin ison järjestön taakse. Onko meillä oikeasti näin kädettömiä ihmisiä julkisella sektorilla töissä? Ei voi olla mahdollista.

Rey Mizen

Eivät he ole kädettömiä. Minusta on päivänselvää, että Kokoomus ajaa taustavoimiensa haluamaa politiikkaa. Se vain pitää kääriä äänestäjien kannalta sopivaan pakettiin. Varsinkin silloin, kun pitäisi toimia koko kansan presidenttinä tai pääministeriä.

Kokoomukselle Perussuomalaisten nousu on tervetullut. Muut isot puolueet ovat menettäneet kannatustaan ja Kokoomus pysynyt samassa. Ja koska SDP:n ja Vihreiden kannatus on laskenut, he eivät halua uusia vaaleja nyt. Siksi Kokoomus pystyy määräämään tahdin. Vanhustenhoitolaki on hyvä esimerkki.

Suomalaisistä äänestysikäisistä n. 12% äänesti Kokoomusta, joka vastaa hyvin sitä osaa suomlaisista, jotka hyötyvät Kokoomuksen ajamasta linjasta.

Jan Hartikainen

Aikamoinen kusipää...Noh what do you expect jostain vanhasta papasta joka ei ole yhtään ajantasalla minkään kanssa...Toistaa vain samoja vanhoja kaavoja niinku kaikki vanhat yleensä tekeekin.. "Oleskeluyhteiskunta"...Just nimenomaan enemmän oleskeluu me tarvitaan, koska meiltä puuttuu se ihan kokonaan.

raunopaavilainen

Heippa!
1. Ammattiyhdistysliikkeen syytä on kaikki. Se alkoi siitä laista, jolla työnantaja joutui keräämään jäsenmaksut ay-liikkeelle.
2. Korpilammen kokouksen jälkeen liian paljon palkansaajia, joiden palkka tulee verovaroista.
3. Joka lapselle päivähoitopaikka. Tämä laki maksaa liikaa.
4. Työttömyyskorvauksen eteen pitäisi tehdä jotain julkista työtä. Talvisin vaikka luoda lunta pois kadulta.
5. 45 vuoden aikana säädetyt lait ovat olleet enimmäkseen huonoja sekä kalliita.

Juhani Valli

Niinistö antoi avoimen valtakirjan kokoomusväelle köyhän ja syrjäytyneen lisäkyykyttämiseen. Köyhällä on aina varaa kyykistyä ja kumartaa syvempään. Viesti puheesta kulkeutuu jo ensimmäiseksi arjeksi varmasti virastoihin, jotka käsittelevät syrjäytyneiden asioita - Kela, toimeentulotukitoimistot, TE-keskukset. Virastoihin, joissa iso osa syrjäytyneistä, köyhistä ja työttömistä oleskelee pitkän päivänsä ( kun sitä aikaa työttömällä on ) odottaessaan asiansa käsittelyä. Puheen oleskeluosa oli pelkkää heikompiosaisien kyynistä ja välinpitämätöntä syyllistämistä. Presidentin puheesta puuttui täysin lämpö ja ihmisestä välittäminen.

Anne Savola

Edellä joku kommentoi, että voishan kolutettu työtön ottaa vastaan vaikka siivoustyötä, koska siivoojia kaivataan. - Jospa kuitenkin siivoaisivat ensin oman huushollinsa, ettei tarvitseisi palkata siivoamaan mustaa naista tai miestä. Työn kuin työn pitäisi kelvata, jos ei halua elää oleskellen sossun rahoilla tai muilla yhteiskunnan suomilla korvauksilla.

Vanhukset tarvitsevat hoivaa ja ulkoiluttajaa - näin julisti Aira Samulin 85 v. !

Juhani Valli

Jep jep - kaikki työ on arvokasta. Kiva olisi, jos työstä maksettaisiin myös oikeaa palkkaa, jolla ihminen tulee toimeen.

Kaikki kikkailu työllä, työttömyydellä ja työnteolla on turhaa ilman palkkapäivää.

Kokoomusjohto haluaa orjakaleereihinsa ilmaista soutumiehistöä.

Ossi Onni

"Oleskelijat" tietenkin tarkoittavat pankkiireja, rahoitusyhtiöitä, kiinteistösijoittajia, monopolisteja, oligarkkeja, yksityisiä kartelleja, osakkeenomistajia, yritysten toimitusjohtajia ja muuta ylintä johtoa, poliittista eliittiä ja heidän lähipiiriään. Eikä niin hra Presidentti?

Juho Turunen

Loukkaannuin tästä Niinistön kommentista. Oleskeluyhteiskunta...mistä ihmeestä se tuollaisen on päähänsä saanut? Luuleeko arvon presidenttimme tosiaan että sadat tuhannet työttömät huvikseen oleskelevat kotona? Kyllä, niitäkin on joille ei minkäänlainen työnteko maistu, mutta uskoisin sen olevan hyvin pienen prosentin. Ja kun työnteko ei kannata, sehän se ongelma on. Ei kannata ottaa huonosti palkattua 15-20/h viikossa olevaa työtä vastaan kun saat saman käteen makaamalla kotona. Vaikka toki ainahan työkokemus on plussaa, mutta harvaa innostaa tehdä työtä varsinkaan kun käteen ei jää mitään.

Mikäs sitten oleskelijaksi tosiaan luokitellaan? Ihminen joka ei tee mitään tuottavaa? Tekeekö osakekaupolla rikastunut ihminen jotain tuottavaa työtä? Sellainen joka ei käy töissä mutta on rikas? Pistää vihaksi kun tässä nykytilanteessa syytetään sitä tavallista ihmistä ja jopa työssäkäyviä.

erkki Hiuspää

JUSTIISA MITÄ JOS OTETTAIS ENEMPI HERROILTA JA VÄHEMPI KÖYHILTÄ ALLE 1000E TIENAAVILTA VOIS JOTENKI TASOITTUAKIN YHTEISKUNTA AJATELKAA NYT ALLLE 800E SAAVA MAKSAA 20% VEROA KUN JOKIN PELLE BÖRJE WAALRUUS MAKSAA MILJOONA TULOISTA 28% VEROA,EI MENE OIKEIN TASAPUOLISESTI VEROTUS YHTEIS KUNNASSA ASIAT...NOI TUHAT EUROA TIENAAVAT PANIS KUITENKI RAHAT KIERTOON JA OMAAN KÄYTTÖÖN EIHÄN TOLLAISIA SUMMIA MITÄ PELLE WAHLROOSKIN TIENAA KERKIÄ EDES KULUTTAAN...

Seppo Muurinen

Hyvä tarkennus olisi ollut paikallaan Tasavaltamme Presidentiltä mutta ehkä se olisi saattanut syödä Hänen suosiotaan tietyissä piireissä.
Ennenkaikkea nuorille kuin terveille että sitä hakeville : Työtä,työtä,eikä "syyllistää" mm.vaikkapa alempia sos.luokkia,jotka ovat todella yrittäneet että yrittävät selviytyä globaalisessa murroksessa.

Tietenkin kaikesta pitää keskustella - rakentavasti - ei osoittamalla ja vihjaamalla,sillä saadaan vain negatiivisyyttä aikaiseksi yhteiskuntamme eri osille.

Hyvä puhe kuin tarkoituskin mutta tuo - oleskeluyhteiskunta - ontui tietyiltä osin !

Juha Tolvanen

Hyvä pointti tuo. Aikanani olin töissä 16 -vuotiaasta -60v.asti jolloin valtio siirsi minut eläkeläisten kirjoihin.Olin työkunnossa ja motivoitunut. Silti sivuun vaan. Kaikki työt jotka siihen asti sain, olivat itse hankittuja. Kerran 2-v.opiskelun jälkeen hain alani tärkeälle kurssille. En päässyt. Lahtelaisessa työkkärissä tiedustelin asiallisesti miksi en päässyt kurssille? Virkailija sanoi ,että jos et nyt lähde, kutsumme vahtimestarit!!! Oli poistumassa jo kun eräs toinen virkailija pysäytti minut ja sanoi tietävänsä, miksi en päässyt kurssille: "olet ollut liian vähän aikaa työttömänä". Minun työurani alkupäästä jätettiin jopa lain mukaan eläkekertymästä 4-5 v.pois. Turha puhua työurien pidentämisistä. Vanhoja ei oteta töihin jos ei ole tuttu naamataulu ja asiat kunnossa. Nuoret pääsee hommiin, jos ovat aktiivisia.Oppisopimus tms.joku kisällihomma eka kokemukseksi, jopa paikkakunnan vaihdos, jos tarvitaan. Tätä on tuettava, nythän siihen on resursseja .Mulle ei tullut koskaan mieleenkään jäädä terveenä himppaan lojumaan. Olen tehnyt luovaa työtä raksalla, mattofirmassa, mainostoimistoissa ja sikalassakin -siis tosi paskahommiakin välillä. Ja tämä kansakoulupohjalta.

Lauri Viljanen

Presitentti lukee kokoomuksen liturgiaa samaan aikaan kun SPR varoittelee maatamme uhkaavasta nälkäkatastrofista. Miten tämäkin pitäisi ymmärtää?Ainakin Niinistön puolue on ollut innokkaasti mukana .On suljettu paperitehtaita, yritettiin sulkea Talvivaaran kaivos, sössittiin telakan jättitilaus, pienemmistä mokista puhumattakaan .Että oikein vastuunkannon meininkiä. Pitäisi presitentin sentään etukäteen katsoa oikein järjen kassa mitä alkaa lukemaan..

Juha Tolvanen

Presidentin puhetta voisi tulla enemmänkin. Hän saattoi tarkoittaa, että yhteiskuntamme on kuin muurahaispesä, kaikkien täytyy tehdä pesän hyväksi jotain. Työkkäri tosi hommiin työllistymisen hyväksi. Kyllä tuntuu siltä, että maassamme on paljon setvimistä ja säästämistä. Hyvät veljet ja siskot ovat liian pitkään päässeet järkkäilemään sisäpiirijuttujaan. Ja mitkä ihmeen pitkät lomat hallituksella onkaan! Peräpukamien parantelu tosin vie aikaa, mutta sentään jotain rajaa. Kansalaisillakin on työstä riippuen 1-1,5 kk vuodessa! Uskon, että säästökohteita löytyy valtion-ja kuntahallintojen sisältä. Löysät pois vaan ensin.