Torstai 23.5.2019

Lesket suuttuivat Sampsa Katajalle – ”Keskimäärin 513 €/kk”

Luotu: 
2.1.2013 16:48
  • Kuva: Petteri Paalasmaa/Uusi Suomi
    Kuva
    Kaikki eläkeläiset eivät saa leskeneläkettä tuhansia euroja kuukaudessa.

Leskien yhdistys Suomen nuoret lesket ry haukkuu kansanedustaja Sampsa Katajan (kok.) ehdotuksen leskeneläkkeen poistamisesta.

Kataja ehdotti viime viikolla Helsingin Sanomissa, että leskeneläkkeet voisi poistaa kokonaan, koska järjestelmä on vanhentunut.

Järjestön mielestä Katajan ehdotuksesta saa väärän kuvan leskeneläkkeestä.

– Katajan ehdotuksesta saa sen kuvan, että kaikki lesket saavat leskeneläkettä, leskeneläkkeet ovat elinikäisiä ja suuria, järjestö kirjoittaa verkkosivuillaan.

Iso osa leskistä ei saa leskeneläkettä, koska se evätään kokonaan jos leski on alle 50-vuotias ja lapseton.

– Eläketurvakeskuksen mukaan keskimääräinen leskeneläke on 513 euroa kuukaudessa, järjestö kertoo.

Järjestö ihmettelee Sampsa Katajan kommenttia, jonka mukaan yhteiskunnalla on paljon muita tukia tilanteeseen, jossa puoliso menehtyy.

– Lesket ja leskiperheet ihmettelevät mitä nämä muut tuet ovat, koska he eivät ole leskeytymisensä jälkeen niitä saaneet, järjestö kirjoittaa.

Helsingin Sanomat selvitti alkuvuodesta, että suurimmat leskeneläkkeet ovat tuhansia euroja.

Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Juha Tolvanen

Sampsa Kataja on oikealla tiellä etsiessään säästöjä. Mutta vain ylisuuriin lesken- ym.eläkkeisiin tulee kajota -sittenkun valtio on omat tuhlailunsa laittanut kuriin.Näitä täysin käsittämättömiä veromarkkojen tuhlauksen muotoja löytyy: ylisuuret palkat valtionhallinnossa-kuntahallinnossa, johtajien bonukset, kuntatuhlaus, päällekkäisyydet ja puoluetuet. Kyllä säästämistä on ennenkuin jälleen yritetään kiristää pienituloisia. Katsokaa myös mitä lisää toisi aivan realistiset maksukorotukset esim. kirjastonkortista ja terveyskäynneistä oikea maksu. Eikä nyt käy selitykseksi se että pienet maksupurot kuivuvat byrokratian pyörittämiseen. Täytyy löytyä keinoja siihen.

Casual reader

Sampsa Katajan ei todennäköisesti ole koskaan ollut ns. perusturvan piirissä. Hyvin suurella todennäköisyydellä perheen ainoa Kela tuki koskaan on ollut lapsilisä ja äidin ansiosidonnainen äitiyspäiväraha, mikä sekin on ollut suhteellisen korkea, koska määräytyy aikaisempien tulojen perusteella. Yleensä hyvin ansaitsevilla on kattavat yksityisen puolen vakuutukset, ja julkisen puolen tuet ovat kaukaista todellisuutta. Meilläkin tuttavapiirissä ihmisiä, joilla ei ole koskaan ollut mitään kosketuspintaa alle 3000 euron / netto / henkilö / kk tuloihin, eikä lapsuudessakaan ollut koskaan köyhää. Kun kysyt heiltä 1 litran maitopurkin hintaa, yleinen veikkaus on noin 1,5-2 euroa. Kuitenkin todellisuudessa 1 litra maksaa edullisimmillaan 0,69 litra, eli heittoa on +100%. Aika monelle suomalaiselle maitopurkin hintakysymys on erittäin merkittävä, jopa kysymys selviytymisestä. En tiedä mikä on Sampsa Katajan todellisuus, mutta suurin osa Kelan maksamista tuista on suuruudeltaan luokkaa 500-700 euroa / kk. Toiseksi, suurta leskeneläkettä ansaitsevien leskien aviopuolisot ovat varmuudella maksaneet eläessään huomattavan suuria tulonsiirtoja yhteiseen kassaan, joten he ovat eläkkeensä ansainneet, vai kenenkä rahoja ne ovat?

Jukka Palo

"Toiseksi, suurta leskeneläkettä ansaitsevien leskien aviopuolisot ovat varmuudella maksaneet eläessään huomattavan suuria tulonsiirtoja yhteiseen kassaan, joten he ovat eläkkeensä ansainneet, vai kenenkä rahoja ne ovat?"

Miten kukaan voi "ansaita" avioliitolla? Eikö se olisi prostituutiota? Miksi ihmisten asioita ei voida järjestää nykyaikaisesti ilman avio- ja aviottomuussuhteita? Varmaan moni avosuhdeleskikin Suomessa on varaton.

Minusta ei pitäisi tukea politiikkaa, joka vieroittaa naiset työstä ja sivistyksestä ja tukee ansaitsemista miehenmetsästykselä.

Antti Numminen

Jaha, alkavat kokoomusministeritkin tulla aatteineen kaapista ulos.

Totta puhuen kaikkien edesmenneiden aviopuolisoiden ansaitsemat eläkkeet tulisi tilittää kokoomukselle. Kokoomushan on Suomen suurin ja kaunein puolue, joten edesmennyt on todennäköisemmin kannattanut sitä kuin jotain muuta puoluetta.

Asiasta pitääkin säätää laki pikimmiten - vielä tällä hallituskaudella.

Jukka Palo

Onko hyväksyttävää periä rahaa jo kuolleesta puolisostaan? Rahaa pitäisi jakaa tarpeen mukaan eikä vain sen mukaan, miten hyvätuloisen miehen on naisekkaana onnistunut saalistamaan.

Jotkut muuntavat naiseutensa rahaksi eikä sitä kutsuta prostituutioksi.

Ilkka T Arvola

Lesken eläkeen poistamisesta on oikea aika puhua sitten, kun naiset ja miehet ovat myös käytännössä samalla tavalla ja samassa asemassa työelämässä, ja kun kodin ja lasten hoito on samalla tavalla kummankin puolison hoidettavana ja vastuulla. Eli valovuosien päässä.

Niin kauan kuin työnjako painottuu nykyisellä tavalla, ei ole oikein poistaa lesken eläkettä, sillä se on vielä pitkään kotia palkatta hoitaneen naisen työllä (ei siis prostituutiolla, kuten joku viisas täällä sanoi) ansaittu turva.

Itse hyvin ansaitsevat lesket eivät nytkään saa lesken eläkettä.