Tiistai 17.10.2017

Timo Soini riemastui Sauli Niinistön 126 000 €:sta: ”100 % populismia!”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
3.1.2013 07:32
  • Kuva: Petteri Paalasmaa/Uusi Suomi
    Kuva
    Tasavallan presidentti Sauli Niinistö. Arkistokuva.
|

Eilen julkisuuteen MTV3:n kautta vuotanut tieto tasavallan presidentin Sauli Niinistön palkka-ajatuksesta on saanut vuolaita kiitoksia politiikassa ja kansalaiskeskustelussa.

MTV3:n tietojen mukaan Niinistö olisi valmis laskemaan palkkiotaan yli viidenneksellä 126 000 euroon, mikä on vuonna 2006 presidentille laissa määrätty palkkio. Niinistön kauden alusta palkkiota nostettiin 160 000 euroon.

Heti samana iltana eduskunnan puhemies Eero Heinäluoma ilmoitti blogissaan, että hän kannattaa myös kansanedustajien palkkojen alentamista. Aiemmin eduskunta alensi ministereiden palkkoja.

- Kansanedustajilta tulleen palautteen vuoksi pidän selvänä, että eduskunta seuraa ministereiden ja presidentin linjaa palkkioiden määräytymisessä. Elämme nuukuuden aikoja ja on hyvin mahdollista, että keväällä joudutaan tekemään uusia talouden tasapainotuspäätöksiä, Heinäluoma kirjoitti.

"Sopiihan se. Populismia? Ilman muuta. Sataprosenttisesti."

Oppositiojohtaja Timo Soini (ps.) kirjoitti eilen Uuden Suomen blogiinsa lyhyen tekstin, jossa hän totesi Niinistön ajatuksen olevan populismia.

- Sopiihan se. Populismia? Ilman muuta. Sataprosenttisesti. So what? Mitä pahaa on populismissa? Soini kysyi.

Myös kansanedustaja Mika Niikko (ps.) oli ensimmäisten joukossa kehumassa Sauli Niinistöä blogissaan. Niikko aloitti julkisen kampanjan, jossa hän haastoi kansanedustajat luovuttamaan kymmenyksen palkastaan hyväntekeväisyyteen.

Myös korkeasta palkasta arvosteltu Helsingin kaupunginjohtaja Jussi Pajunen kertoo MTV3:lle, että hän olisi valmis harkitsemaan vastikään Helsingin johdolle annetuista palkankorotuksista luopumista.

Pajunen kertoi MTV3:lle ”suhtautuvansa myönteisesti” Niinistön näyttämään esimerkkiin, mutta ei suoraan luvannut esittää oman ja apulaiskaupunginjohtajien palkkojen alentamista.

Palkansaajien tutkimuslaitoksen erikoistutkija Ilpo Suoniemi kritisoi taannoin voimakkaasti Helsingin johtajien palkankorotuksia Uuden Suomen haastattelussa.

Kannatatko Sauli Niinistön ajatusta johtajien palkanalennuksista?

3427 ääntä annettu
Jaa artikkeli:

Kommentit

Matti Hemmi

Demarileirissä ollaan nyt naamat valakosena kauhusta. Heillekin ollaan nyt tarjoamassa kauniista kulhosta ihan oikeeta myrkkyä. Vasemmiston kameleontit syövät rahasta (muiden) hatullisen, ja vaikuttaa tavaraa läheltä löytyvän kun housuihin lasku on jo tapahtunut.

Toteutuskin näyttää mietityn valmiiksi. Kokkilan kokit hääräävät hiki hatussa taikajuomaa tiputellen, vilkuillen välillä huolissaan taivaalle, notta jokohan se pian tippuu niskaan?

Juhani Saarinen

Esimerkki on annettu valtakunnan korkeimmalta taholta, arvostan esimerkin antoa todella paljon, ne joiden ansiotaso on korkea, kyllä voivat antaa näissä lamatalkoissa enemmän omastaan kun sellaiset henkilöt joilla toimeentulo on muutenkin vaikeaa. Tämähän on rehellinen kannanotto siihen mitä on julkisuudessa puhuttu, ne jotka palkanalennukset ovat omissa puheissaan ottaneet esille eivät kuitenkaan itse ole sen eteen tehneet yhtään mitään, tuskin olisivat tehneetkään, mutta nyt esimerkki tuli valtakunnan korkeimalta taholta, joten siihen lienee reagoitava.?

Lasse Liemi

Eliitti leikkaa palkkojaan.. tämän soisi jatkuvan. Amerikastahan me on apinoitu optiot, ylisuuret johtajien palkat, kultaiset kädenpuristukset yms. Nyt kun amerikassa leikataan veroilla suurituloisimpien tienistejä (joissa on todellakin varaa leikata), niin mahtavatko meidän johtajamme apinoida myös sen ? Niinistön ratkaisu on ajan henkeen sopiva.

Jukka Väisänen

Amerikassa suurituloinen jolta "leikataan" on 400 000+ USD vuodessa tienaava ja uusien veronkorotusten ja verovähennysoikeuksien laskun jälkeen he maksavat hieman enemmän veroa. Suurin osa veronkorotuksista kohdistuu yli miljoona USD vuodessa tienaaviin. Sillä tasolla leikkaus on jo jotain 35kUSD vuodessa. Eli 3.5%. SUOMESSA puhutaan 1/10 tuosta tulotasosta kun jo päästään marginaaliveroprosenttiin joka on tuplat USAn miljoonan tienaavan marginaaliin verrattuna.

Pekka Tuovinen

Hyvä Presidentti! Siinä näytetään todella mallikasta esimerkkiä. Johtajien palkkoja voidaan alentaakin, keskituloisten ei (ei ole mahdollista tai joudumme pahoihin ongelmiin koska nykyinen vähäinenkin ostovoima katoaa).

Seuraavien vuosikymmenten aikana saamme todistaa vielä enemmän työpaikkojen vähenemistä johtuen päivänselvästä asiasta: automaatiosta. Todella suuri osa töistä on jo monilla tavoin automatisoitu, mutta koska tekniikka ei ole ollut tarpeeksi pätevää niin on vielä paljon töitä, joihin tarvitaan ihmisiä. Tämä muuttuu vuosi -ja laite- kerrallaan automatisoidumpaan suuntaan. Sitten KUN vaikkapa 80 % mahdollisista työpaikoista on automatisoitu niin on käytännössä VAIN johtajia, ja jos johtajien verotusta ei hoideta kuntoon niin tämä pieni johtajien porukka, joille automaatio "tekee töitä", EI pysty maksamaan koko työttömän kansan työttömyyskorvauksia ja valtion verotuloja. Moni väittää että sosiaalisiin ym töihin kyllä riittää AINA ihmisille töitä niin tiedoksi että jo nyt on todella kovaa vauhtia lisääntymässä automatisoidut puhelimen välityksellä toimivat helpdeskit ja automatisoidut kaupankassat. Robotti tekee leikkauksetkin paremmin kuin kirurgi ja KUN tekoäly saadaan tarpeeksi älykkääksi niin se hoitaa kaiken paremmin kuin ihminen, myös sen automaation korjauksen. Tällöin puhutaan todellisesta "työttömyydestä" ja kuten Karl Marx ennusti aikoinaan niin kapitalismi johtaa siihen että työvälineet on pienen kaiken omistavan porukana hallussa ja todellinen kilpailu on kuollut. Tällöin kapitalismi ei yksinkertaisesti voi enää toimia koska lähes kaikki ihmiset on työttömiä pientä kaiken omistavaa porukkaa lukuunottamatta. Voiko pienenpieni automaation omistava porukka sitten jotenkin kyykyttää samaisella teknologialla loput ihmiset jää nähtäväksi ja menee melkein foliohattuiluksi mutta sittenhän sen näkee mitä tapahtuu.. joka tapauksessa kyllä kaupankassat ja tehdastyöläiset jää työttömäksi jo varmaan vuosikymmenessä tai parissa ja perästä seuraa ala kerrallaan. Jännä nähä.

Veikko Siitonen

Kaikilla on vielä huutelua ,ei senttiäkään ole kirstuhun kilahtanut.
Vastahan Niinistölle palkkion korotus tuli 60 tonnii jo siitä voi vähän ottaakkin . Muistakaa pienimmät eläkkeet on 600 € kk
Suurin osa kansasta saa eläkettä 600-1200€ kk ja EU tirektiivin mukaan pitäisi olla vähimmäis eläke 1200 € kk . Eläkkeitä pitäisi tasata niin että kaikki saisivat saman summan.?

Heikki Polojärvi

Onkohan otsikon tarkoitus nykyään johtaa lukijaa harhaan? Soinihan sanoi:

"Sopiihan se. Populismia? Ilman muuta. Sataprosenttisesti. So what? Mitä pahaa on populismissa?"
Mielestäni antaa erilaisen kuvan kuin jutun otsikko. Soini siis pitää Niinistön palkanalennusta populismina, ja hyväksyy sen, ilman sormella osoittelua tai paheksuntaa. Populismia se minunkin mielestäni on.

Populismihan tarkoittaa sitä että poliitikko yrittää miellyttää äänestäjiä tekemällä kuten nämä tahtovat. Mitä poliitikon sitten pitäisi tehdä, kysyn vain?

Aki Terentjeff

Populismi, suurin osa täällä ei näytä edes ymmärtävän tuon sanan oikeaa merkitystä.Kovin kommentoidaan ja huudellaan Soinia tässä asiassa.
Populismi (populus=kansa)on kansanvallan kanssa samaa mieltä tukevaa toimintaa, siis eliitin ja aatelismin mielipiteiden vastakohta.
Politiikan eliitin keskuudessa se on kirosana, koska valtaa ei haluta kansalle, vaan itselle.
Kansankeskuudessa sanan merkitys on kansaa ja kansanvaltaa ja kansantahtoa puolustava meritys ja sitä tänne Suomeen tarvitaan, kansanvaltaa, sitovia kansanäänestyksiä, äänestysoikeuden tilalle.
Kansalaisaloite.fi on uusi askel tukemaan populismia ja kansanvaltaa.
Soini on oikeassa, ajetaan kansan etua kaikkialla, mitä pahaa siinä on, jos nyt ymmärrätte.
Ottakaa osaa: https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/6
olkaa populistisia sopuleita.