Torstai 18.7.2019

Poliisina työskennelleet edustajat: Maahanmuuttajien tekemät rikokset näkyivät työssä

Luotu: 
8.1.2013 16:22
  • Kuva: Petteri Paalasmaa/Uusi Suomi
    Kuva
    Kansanedustajien mukaan maahanmuuttajien tekemä rikollisuus näkyy poliisin työssä.

Poliisina työskennelleiden kansanedustajien mukaan maahanmuuttajien suuri osuus rikoksentekijöiden joukossa vaikuttaa suurelta.

Uusi Suomi kertoi aiemmin tänään, että tilastojen perusteella maahanmuuttajien korostumisen rikostilastoissa selittää myös ikä, sillä maahanmuuttajaväestön ikärakenne on erilainen kuin kantaväestöllä. Suurin osa maahanmuuttajista on nuoria miehiä, jotka yleensäkin tekevät eniten rikoksia.

Uuden Suomen haastatteleman oikeuspoliittisen tutkimuslaitoksen erikoissuunnittelijan Hannu Niemen mukaan maahanmuuttajien tekemää väkivaltaa onkin liioiteltu. Poliisina työskennelleiden kansanedustajien mukaan ongelma on kuitenkin olemassa.

Kansanedustaja Tom Packalén (ps.) on työskennellyt Helsingin poliisissa. Hänen mielestään maahanmuuttajien tekemistä rikoksista tarvitaan tarkempaa tilastotietoa. Packalénin omien kokemusten perusteella maahanmuuttajien tekemät rikokset ovat lisääntyneet.

- Sellainen aika, että poliisivankilassa olisi ollut enemmän suomalaisia kuin ulkomaalaisia, on esimerkiksi Helsingissä ohitettu jo vuosia sitten, Packalén sanoo.

Packalénin mukaan tilastot vääristävät, sillä niissä maahanmuuttaja, joka on saanut Suomen kansalaisuuden, ei erotu kantaväestöstä. Oikeuspoliittisen tutkimuslaitoksen Hannu Niemen mukaan tilastot kuitenkin tehdään myös synnyimaan mukaan.

Packalénin mukaan tilastot pitäisi tehdä äidinkielen mukaan. Muutenkin objektiivinen ja asenteeton tieto olisi hänen mielestään tarpeen, jotta ongelmasta voitaisiin puhua ja sille voitaisiin tehdä jotakin.

- Suurin ongelma maahanmuuttopolitiikkaan liittyvässä keskustelussa on tiedon puute. Puolueettoman tahon pitäisi ilman mitään kannanottoa tehdä asiasta puhtaasti tieteellinen tutkimus, Packalen sanoo.

Packalénin mukaan poliisintyössä Helsingissä hän huomasi esimerkiksi somalinuorten tekemän katuväkivallan korostuvan. Somalinuorten syrjäytymisen ehkäiseminen voisi hänen mielestään olla hyvä keino vähentää maahanmuuttajien tekemää väkivaltaa. 

Kokoomuksen kansanedustajan ja niin ikään poliisina työskennelleen Kari Tolvasen mukaan maahanmuuttajat korostuivat tekijöinä tietyissä rikostyypeissä.

- Etenkin raiskaustapauksissa epäilty oli suhteettoman usein ulkomaalaistaustainen, Tolvanen sanoo.

Oikeuspoliittisen tutkimuslaitoksen Hannu Niemen mukaan raiskaukset ovatkin ainoa rikostyyppi, jossa maahanmuuttajat ja muut ulkomaalaiset ovat jatkuvasti yliedustettuina tekijöinä. 

Tolvasen mielestä myös kunniaväkivaltatapauksissa kansalaisuus on usein merkittävä tekijä, ja se pitäisi myös voida sanoa julkisestikin.

Parempaa tiedonvälitystä

Yksi keino ennaltaehkäistä maahanmuuttajien tekemää rikollisuutta olisi Tolvasen mielestä parempi tiedonvälitys Suomen kulttuurista ja etenkin laeista kotoutuksen yhteydessä.

- Silloin ei ainakaan voisi selitellä, ettei tiennyt lainsäädännöstä, Tolvanen sanoo.

Tolvasen mukaan se tuli vastaan selityksenä melko usein, jos rikoksesta epäilty oli maahanmuuttaja. Toinen keino olisi Tolvasen mukaan parempi pääsy suljettuihin maahanmuuttajayhteisöihin. Silloin esimerkiksi kodeissa tapahtuvaan väkivaltaan olisi helpompi puuttua.

- Maahanmuuttajien perheväkivalta on tällä hetkellä samanlainen tabu kuin kantaväestöön kuuluvien perheväkivalta 1960-70-luvulla, Tolvanen sanoo.

Lisäksi Tolvanen ja Packalén kertovat huomanneensa käytännössä saman kuin Niemi tilastoista: maahanmuuttajanaiset tekevät hyvin vähän rikoksia, kun taas kantaväestöön kuuluvat naiset ja tytöt näyttävät olevan yhä useammin rikoksentekijöinä.

Jaa artikkeli:

Kommentit

Jukka S. Palo

Ilman lisätutkimuksia komiteoita ja työryhmiä voitaneen kuitenkin myöntää, ettei maahanmuuttopolitiikka ole onnistunutta ja sitä on syytä ja lupakin kritisoida.
PerusSuomalaiset ovat aivan aiheesta nostaneet jo vuosia sitten tämän kissan pöydälle, mutta täällä kun ei saa hallintoa ja virallista totuutta kyseenalaistaa.
Leimakirveet vaan heiluu ja varsinaiset puutteet ja ongelmat jäävät ratkaisematta.

Juge Virtanen

Kun tilastoidaan otsikolla "maahanmuuttajien tekemät rikokset", niin mukana ovat myös japanilaiset, sveitsiläiset ja norjalaiset maahanmuuttajat, jotka eivät juurikaan tee rikoksia. Jos tarkastellaan vain islamilaisesta maailmasta muuttaneiden rikoksia, niin heidän yliedustuksensa tilastoissa on suorastaan kirkuva.

Otto Gustafsson
Vastaus kommenttiin #11

Hyvä huomio, koska Suomeen tulee paljon maahanmuuttajia Virosta ja Ruotsista. Venäjältä tulleissa uskoisin olevan ortodokseja merkittävä osa ja myös ateisteja.

Kuitenkin ongelmia aiheuttavat Afrikasta ja Lähi-idästä tuleva väki: "Yksi vaikeimmista ongelmista on se, että Afrikasta ja Lähi-idästä tulleet maahanmuuttajat ovat yliedustettuina raiskaustilastoissa taustatekijöiden vakiointienkin jälkeen."
http://suomenkuvalehti.fi/jutut/kotimaa/yleiset-ja-yksinkertaistetut-vai...

Ruotsissa tilanne on noin 10 vuotta Suomea edellä. Maahanmuuttajia tuli vuonna 2012 vajaat 105 000 ja viime vuonna ennakkotietojen mukaan ainakin 115 000 (tarkkoja lukuja ei vielä ole julkistettu). Määrä on kiihtyvä ja Migrationsverket valitteli erityisesti turvapaikanhakijoiden määrän räjähtämistä käsiin viime elokuussa. 2012 turvapaikkaa haki noin 45 000 ja viime vuonna 55 000. Kiintiöpakolaisia Ruotsi ottaa alle 2000.

Poliitikot ovat kehuneet, miten Ruotsi on Euroopan eniten Syyrialaisia ottanut maa. Onko tämä kehu näkynyt jollain lailla Ruotsin mainetta parantavana ulkomailla? Syyriasta pakolaisia on otettu viime vuonna 15 000 henkeä. Heille on hommattu asunnot ja annettu kaikille suoraan pysyvä oleskelulupa.

Poliittikkojen mukaan pakolaisryhmät pysyvät rauhallisina, kun heille maksetaan asunnot ja toimeentulo. Ne, jotka maksavat veroina tämän lystin ja katselevat, kun väkeä haalitaan yhä vain enemmän, ovat alkaneet kannattaa ruotsindemokraatteja. Ne kun ovat ainoa varteenotettava ryhmä, joka ei näe Ruotsia maailman sosiaalitoimistona, jolla on pohjaton kassa.

Timo Peltonen

Miksi sitten puhutaan "maahanmuuttajakriitikoista" jos halutaan kritisoida vain muslimeja?
Yksi tanskalainen ampui muuten pari poliisia aikoinaan Tehtaankadulla. Kukaan ei kuitenkaan sysännyt tanskalaisille kollektiivista vastuuta.

Mauri Hyhkö

Miksi Suomeen saapuu Lähi-Idästä ja Afrikansarvesta nuoria miehiä tekemään rikoksia?
Jos Suomeen muuttaisi nuoria naisia niin rikostilastot kaunistuisivat ja lisäksi saataisiin suomalaisia riivaava sisäsiittoisuus loppumaan.

Late Virta

Mitenkähän tämäkin lausunto saataisiin vaiettua kuoliaaksi, ettei vaan siitä syntyisi keskustelua. Sen jälkeen yleistämistä ja syyttelyä sekä rasismia ihania muslimeja kohtaan.

Joku jo totesikin, että jos maahanmuuttajina olisi nuoria naisia, niin tuskin he rikoksia tekisivät. Eli kannatan sitä, että maahanmuutossa aletaan suosimaan vin nuorien naisien maahanmuuttoa. Miehet jääköön rannalle sinne kotimaahansa rikostelemaan.