Tiistai 21.5.2019

Vaalit menivät uusiksi!

Luotu: 
9.4.2009 08:48
  • Kuva: Oikeusministeriö
    Kuva
    Sähköinen äänestyslaite.

Vihdissä, Karkkilassa ja Kauniaisissa on järjestettävä uudet kuntavaalit. Korkein hallinto-oikeus (KHO)määräsi järjestettäväksi uudet vaalit, koska sähköisen äänestyksen kokeilussa oli puutteita ja virheitä.

Sekä sähköisen äänestämisen ohjeet että itse järjestelmä olivat puutteellisia. Tästä syystä vaalien valmistelu oli lainvastaista ja vaalit oli toteutettu virheellisessä järjestyksessä. KHO:n mukaan nämä virheellisyydet ovat saattaneet vaikuttaa vaalien tulokseen.

KHO:n päätöksen mukaan kuntien on aloitettava uusien kunnallisvaalien valmistelu heti.

Kunnissa kokeiltiin viime syksyn vaaleissa sähköistä äänestystä. 232 ääntä jäi laskematta äänestysjärjestelmän virheen takia. Kauniaisissa kirjautumattomia ääniä oli 61, Vihdissä 122 ja Karkkilassa 49.

Sähköisen äänestyksen ongelmista valitettiin Helsingin hallinto-oikeuteen, joka hylkäsi valitukset tammikuussa. Päätöksestä valitettiin korkeimpaan hallinto-oikeuteen, joka ratkaisi asian kiireellisesti.

Kaikki kolme ratkaisua syntyivät äänestyksen jälkeen. Yhden hallintoneuvoksen mielestä äänestysohjeet olivat riittävän selkeät ja yksityiskohtaiset. Lisäksi äänestäjillä oli mahdollisuus käyttää vaaliavustajaa ja valita, käyttääkö sähköistä vai tavallista äänestystä.

Jaa artikkeli: