Perjantai 24.5.2019

Uusintavaalien lasku: Ehdokkaille tyly viesti

Luotu: 
9.4.2009 13:45
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
    Oikeusministeri Tuija Brax (vihr.)

Oikeusministeri Tuija Braxin (vihr.) mukaan uusintavaalit Karkkilassa, Kauniaisissa ja Vihdissä maksavat noin 130000 euroa. Hän lupaa ministeriön selvittävän, voidaanko kuntia tulla näissä kustannuksissa jotenkin vastaan. Rahat tähän pitäisi osoittaa lisäbudjetissa.

Lain mukaan kuntien kuuluisi itse maksaa kuntavaalit.

Ehdokkaiden tai puolueiden vaalityöhön ministeriöltä ei sen sijaan ole luvassa rahaa. Kansalaisten sähköisiä oikeuksia puolustava Electronic Frontier Finland ehti tänään kysellä, kuka korvaa kulut ehdokkaille ja puolueille.

- Uusien vaalikampanjoiden järjestäminen ei ole halpaa, Effin varapuheenjohtaja Ville Oksanen muistutti.

Brax on tyytyväinen korkeimman hallinto-oikeuden ratkaisuun, sillä se asettaa vastaaville kokeiluille korkeat vaatimukset.

Oikeusministeriö valmistelee juhannukseen mennessä selvityksen sähköisestä äänestyksestä. Asia menee tuon jälkeen koko hallituksen arvioitavaksi.

Hallitusohjelman mukaan tuossa yhteydessä selvitettäisiin mahdollisuus siirtyä koko maassa sähköiseen äänestykseen vuoteen 2015 mennessä.

Brax ei lähde tässä vaiheessa ennakoimaan selvityksen lopputulosta.

–Mutta KHO:n päätöksen asettama vaatimustaso tuo puitteet ja ryhtiä tähän jatkotyöhön. Selvitys on tämän jälkeen helpompi tehdä, hän kertoo STT:lle.

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

tapio_o_neva

Jos Brax olisi uskonut EFFI:ä ajoissa, ei tähänkään Jääskeläisen ja Tieto-Enatorin koukkuun olisi tarvinnut tarttua.

Suomessa ollaan rähmällään NATO-maa Viroon päin ja kateellisena seurataan sen sähköisen äänestyksen kehitystä. Uskon, ettei Virossa ole mahdollista ainakaan venäjänkieliseltä alueelta saada vaaleja uusiksi sähköisen äänestyksen väärinkäytösten suhteen, koska imagon tulee olla järkkymätön.

Vieras

Kukahan tässä oikein mokasi ja rajusti? Se on oikeusministeriö. Kokeilu, jota ei oltu viitsitty edes testata. Kulut maksaa töppääjä, siis oikeusministeriö tai sen virkamies, jonka olisi pitänyt katsoa perään. Turha yrittää "kusettaa" muita omista töppäilyistä.

Esim. Virossa, pienessä naapurissamme, on äänestys sujunut jo vuosia ihan kotikoneilla. Ei ole tarvinnut raahautua "sohvaperunankaan" pitkälle kävelylle. Täällä raahattiin viallisesti toimia vehkeitä äänestyskoppeihin eli kävele 10 km ja pätkäytä se "punainen viiva " tai "sininen viiva" sitten roskikseen ihan koneella. Uljasta!

On se rempseää, näin tietoyhteiskunnan eturientolassa! Ennen sitä hylätyksi joutumiseen sentään tarvittiin kirkkovene tai hämähäkki väärin päin numeroympyrään. Hirttopuun piirtämisestä ympyrän ulkopuolelle ei tuomittu mitään, kunhan numero ympyrässä oli jotenkin oikein.

Olisivat nyt käyneet oikeusoppineet vaikkapa opintomatkalla lätäkön takana. Eihän Virossakaan tarvitse edes muistaa numeroita. Amerikoista lainattu systeemi: Voi äänestää kuvillakin, jos numerot liikaa. Painat aasin kuvaa, se on hallitseva puolue tai muu vähäjärkinen. Suomessa nyt kävisi kuviksi vaikkapa ruisrääkkä (vai -kukkako se oli) tai punaruusu tai persuksille jokin suopursu. Ei pitäisi olla vaikeaa.Loput voisivat piirtää kuviksi vaikkapa jotain kleopatran hieroglyfejä, joista kukaan ei kuitenkaan ymmärrä mitään, kunhan vain osaa olla eri mieltä.

marolanpiika

"Brax on tyytyväinen korkeimman hallinto-oikeuden ratkaisuun, sillä se asettaa vastaaville kokeiluille korkeat vaatimukset."

Korkeat vaatimukset lähtevät järjestelmän määrittelystä jatkuen toteutukseen, testaukseen ja laadunvarmistukseen.
Kaikissa edellämainituissa on menty siitä missä rima on matalin ja takuuvarmasti lopputulos pissi Braxin kintuille.