Maanantai 20.5.2019

He ovat Suomen vapaamuurarituomarit - ”Ongelmallista”

Luotu: 
24.1.2013 11:48
Päivitetty: 
24.1.2013 12:19
  • Kuva: Petteri Paalasmaa /Uusi Suomi
    Kuva
    Vapaamuurarijärjestöllä on salaperäinen maine. Oikeusministeriö on kehottanut tuomareita ilmoittamaan jäsenyytensä järjestössä.
|

Faktakulma

Virassa toimivat tuomarit, jotka ovat ilmoittaneet jäsenyydestään vapaamuurarijärjestöissä, kuten oikeusministeriö edellyttää:

Allan Ahnger, Turun hovioikeus

Atte Andersson, Kanta-Hämeen käräjäoikeus

Ilmari Dunder, Pirkanmaan käräjäoikeus

Kimmo Valkiala, Pirkanmaan käräjäoikeus

Markus Nikolainen, Helsingin hovioikeus

OIkeusministeriöllä ei ole varmuutta siitä, ovatko kaikki tuomarinvirassa toimivat ilmoittaneet vapaamuurarijäsenyytensä.

Yhteensä yhdeksän tuomaria on ilmoittanut oikeusministeriölle vapaamuurarijärjestön jäsenyydestä. Asia ilmenee oikeusministeriöön jätetyistä sidonnaisuusilmoituksista, jotka Uusi Suomi kävi läpi.

Viisi vapaamuurarijärjestöön kuulumisesta kertoneista tuomareista on oikeusministeriön oikeushallinto-osaston talous- ja henkilöstöyksikön mukaan edelleen virassa. He työskentelevät Kanta-Hämeen käräjäoikeudessa, Pirkanmaan kärjäoikeudessa, Turun hovioikeudessa ja Helsingin hovioikeudessa.

Suurin osa kaikista vapaamuurarijäsenyytensä ilmoittaneista tuomareista on Turun seudulta ja Pirkanmaalta. Neljä tuomareista on jäänyt eläkkeelle.

Uusi Suomi tavoitti kolme viidestä yhä virassa toimivista vapaamuurarijäsenyydestään ilmoittaneista tuomareista. Kukaan heistä ei halunnut kommentoida asiaa.

Salaperäisessä maineessa oleva vapaamuurarijärjestö nousi julkiseen keskusteluun maanantaina esitetyn Ylen MOT-ohjelman vuoksi. Ohjelmassa kerrottiin, että Suomessa on noin 7000 vapaamuuraria, jotka osallistuvat monin tavoin yhteiskunnalliseen vaikuttamiseen.

Ministeriö edellyttää ilmoitusta sidonnaisuuksista, mutta vapaamuurariudesta ei tarvitse luopua tuomarinvirassa aloittaessaan. Mikään ei takaa, että kaikki tuomaristoon kuuluvat vapaamuurarit olisivat ilmoittaneet jäsenyydestään.

– Sitä emme tietenkään tiedä, ovatko kaikki ilmoittaneet asiasta, eli pitävätkö ilmoitukset paikkansa, hallitusneuvos Heikki Liljeroos oikeusministeriön tuomioistuinyksiköstä sanoo Uudelle Suomelle.

Vapaamuurarius kuuluu asioihin, jotka tuomarin tulee ilmoittaa ennen virkaan nimittämistään antamassaan sidonnaisuusilmoituksessa. Näin ovat linjauksissaan katsoneet ensin oikeusasiamies Lauri Lehtimaja vuonna 1996 ja apulaisoikeusasiamies Petri Jääskeläinen vuonna 2002.

Vapaamuurarin tulee jäävätä itsensä jutusta, jossa on osapuolena toinen vapaamuurari. Apulaisoikeusasiamiehen ratkaisun mukaan tuomari on "lähtökohtaisesti esteellinen käsittelemään asiaa, jos hän ja jompikumpi oikeudenkäynnin vastapuolista kuuluu vapaamuurarijärjestöön". Käytännössä vapaamuurarit eivät siis saa tuomita toisiaan.

- Asian tekee ongelmalliseksi se, että järjestössä on tiettyjä velvollisuuksia, Liljeroos sanoo.

Apulaisoikeusasiamiehen mukaan järjestölle on tyypillistä ”jäsenten välinen voimakas lojaalisuus”. Lehtimajan aiemman päätöksen mukaan vapaamuurareiden toimintaan ja rituaaleihin "liittyy salaperäisyyttä", ja jäseniltä vaaditaan vakuutus keskinäisestä avunannosta.

Oikeusministeriö lähetti Lehtimajan linjauksen jälkeen tuomioistuimiin pyynnön sidonnaisuusilmoitusten päivittämisestä, kertoo Heikki Liljeroos.

– Silloin tuli noin 5–10 ilmoitusta vapaamuurareihin kuulumisesta. Jokin aika sitten lähetimme uuden muistutuksen, mutta lukumäärä ei mitenkään pompsahtanut, Liljeroos kertoo.

Uuden Suomen tekemän selvityksen perusteella tuomareiden sidonnaisuusilmoituksissa on suuria eroja: osa kertoo sidonnaisuuksina perheenjäsenet ja lemmikitkin, osa ei kerro juuri mitään. Osa on ilmoittanut yksityiskohtaisesti, mihin vapaamuurarilooseihin kuuluu, osa vain maininnut asian lyhyesti.

Suomessa on Liljeroosin mukaan kaikkiaan noin 900 tuomaria.

–Siihen nähden luku kuulostaa pieneltä, Liljeroos sanoo.

Liljeroosin tiedossa ei ole vapaamuurarituomareihin liittyviä epäselvyyksiä.

–Kyllä he varmasti yleensä itsensä jääväävät, hän uskoo.

Faktakulma

Virassa toimivat tuomarit, jotka ovat ilmoittaneet jäsenyydestään vapaamuurarijärjestöissä, kuten oikeusministeriö edellyttää:

Allan Ahnger, Turun hovioikeus

Atte Andersson, Kanta-Hämeen käräjäoikeus

Ilmari Dunder, Pirkanmaan käräjäoikeus

Kimmo Valkiala, Pirkanmaan käräjäoikeus

Markus Nikolainen, Helsingin hovioikeus

OIkeusministeriöllä ei ole varmuutta siitä, ovatko kaikki tuomarinvirassa toimivat ilmoittaneet vapaamuurarijäsenyytensä.

Jaa artikkeli:

Kommentit

Markku Huusko

Juuri näin, ne jotka eivät ole ilmoittaneet, ovat ongelmallisin osa. Myöskään oikeusministeriössä ei tiedetä, ovatko kaikki tuomarit ilmoittaneet tämän sidonnaisuutensa, joka kuitenkin katsotaan niin poikkeukselliseksi, että se voi vaikuttaa siihen, voiko tuomari jossain asiassa tuomita.

Petri Suomi
Vastaus kommenttiin #5

Sama asiahan tämä on, kuin virkoihin valitsijoilla kaikissa maamme kunnissa ja kaupungeissa. Mihin puolueeseen he kuuluvat. Olin kesäduunissa työvoimavirastossa ja pääsin katsomaan avoimeksi tulevia virkoja. Kiinnosti, koska silloin riitti koulutus jokaiseen virkaan siinä talossa ja kuvittelin jopa hakevani jotain virkaa.
Otin viitisen lappua ja monistin ne ja menin aivan yllättäen kysymään mitkä mahdollisuudet minulla on näihin virkoihin. On sulla ne samat kuin muillakin, mutta hanki se sama jäsenkirja millä nykyinen esimiehesikin on virkaan valittu, niin pääset edes siitä yleisestä naurunaihe vaiheesta mahdollisiin ja jopa harkittavien joukkoon. Jotta silleen. Pitäisikö tuomareilta kysyä myös puoluesidonnaisuus? Noiden äijien eteen meistä useimmat ei joudu ikinä, mutta työkkäreissäkin vähintään 10 000 duunipaikkaa. Se siellä silloin tuntuikin olleen se ansioluettelon(nyk. CV.) tärkein ominaisuus. Kenen jäsenkirjaa kannat. Sitä ei lapussa ollut, mutta neuvottiin mainitsemaan erillisellä liiitteellä ja aina parempi, jos kopion jäsenkirjasta liitti. Ei tullut virkaa, kun ei ollut eikä tule jäsenkirjaa. Vapaamuurareihinkaan ei ole pyydetty, vaikka faija sellainen oli.

Hannu Rautomäki

Tässä tarkastellaan vapaamuurarituomareita, mutta heitäkään kaikkia ei tiedetä, ja vielä vähemmän tiedetään, ketkä syytetyistä ovat vapaamuurareita, kun kirjastojenkin jäsenluettelot ovat salaisia.
Ainoa julkaisu oli Hymy-lehdessä, ja sekin on vanhentunut.
Sehän on aivan päivänselvää, että Suomessa on huimasti enemmän vapaamuurarituomareita kuin yhdeksän.

Olli-Pauli Sarvaranta

Olen tuntenut myös vapaamuurareita, olivat hillittyjä mukavia ihmisiä ja useimmat taustaltaan virkamiehiä tai pienliikemiehiä. Korruptio ei kyllä hetikään tullut mieleen.

Pitää muistaa, että etenkin metropolialueen ulkopuolella samat herrat kuuluvat Rotareihin, Leijoniin, paikalliseen metsästyseuraan, Nuorkauppakamariin, puolueisiin valtuustoihin jne. jne. Hyväveli- renkaat eivät ole sidoksissa mihinkään erityiseen järjestöön vaan samat taloudelliset intressit omaaviin herroihin - kuuluvat he sitten mihin puljuun tahansa.

Markku Huusko

Kuitenkaan Leijonien, Rotarien jne. jäsenyyttä ei katsota sellaiseksi, että pitäisi oikeusministeriöön ilmoittaa. Niiden ei oleteta vaikuttavan tuomarin toimintaan. Yritän sanoa, että myös valtiovalta suhtautuu vapaamuurariuteen aivan erityisellä tavalla, vaikka aivan laillistahan tähän itsestään hiiskumattomaan järjestöön kuuluminen tietysti on.

Mauno Matonen

Turhaan ei kirjojen kirja sano: "Mutta ennen kaikkea, veljeni, älkää vannoko, älkää taivaan kautta älkääkä maan, älkää mitään muutakaan valaa; vaan 'on' olkoon teillä "on", ja 'ei' olkoon teillä 'ei', ettette joutuisi tuomion alle." (Jaak. 5:12). Maallistuneet ihmiset eivät ymmärräkään mihinkä voimiin he sitoutuvat vannoessaan valoja näille hengivalloille. Seurauksena sitoutumalla näihin henkivaltoihin on sairauksia, onnettomuuksia ja masennusta, joille ei löydy selitystä. Sanat ovat siis hyvin vahvoja, vaikka niihin ei uskottaisikaan, sillä sanojen seurauksena tulee avioerot, parisuhteet, sodat, sopimukset, liitot ja monet suhteet. Raamattu varoittaa myös turhista puheista juuri tästä syystä: "Mutta minä sanon teille: jokaisesta turhasta sanasta, minkä ihmiset puhuvat, pitää heidän tekemän tili tuomiopäivänä." (Matt. 12:36).

No, teitä on nyt varoitettu.

En Juonu

Ministeriö edellyttää ilmoitusta sidonnaisuuksista, mutta vapaamuurariudesta ei tarvitse luopua tuomarinvirassa aloittaessaan. Mikään ei takaa, että kaikki tuomaristoon kuuluvat vapaamuurarit olisivat ilmoittaneet jäsenyydestään.
Yhteensä yhdeksän tuomaria on ilmoittanut oikeusministeriölle vapaamuurarijärjestön jäsenyydestä. Suomessa on kaikkiaan noin 900 tuomaria.

Jos poimii kaikki tuomarit tästä listasta
http://vaparit.blogspot.fi/2008/10/vapaamuurarit-eli-vaparit.html
niin ihan sata varmasti saa yli yhdeksän.

Olli Pusa

Miekenkiintoinen on myös tuomareiden poliittinen kanta. Puoluesidonnaisuuden merkitys on Suomessa valtavan laaja virkanimityksiä myöten. Pitäisikö myös tarkkailla tuomareiden poliittista taustaa? Ettei synny asetelmia, jossa toveri tuomitsee toveria tai toveri tuomitsee poliittista vastustajaa.

Erityisen arka kysymys tämä on lautamiesten osalta, koska heidät nimittää puolueet omista aktiiveistaan. Esimerkiksi Matti Vanhasen oikeudenkäynnissä lautamiehenä aktiivinen demari, joka päätöstä tehtäessä edusti Vanhasta vastustavaa kantaa. Hovioikeus oli asiassa eri mieltä kuin ko. lautamies.

Arko Salminen

Seuraavan sivun listasta löytyy kolme tuomaria.

http://vaparit.blogspot.fi/2008/10/vapaamuurarit-eli-vaparit.html

Varatuomari ei ole virka vaan arvo, mutta he toimivat usein asianajajina ja syyttäjinä. Ongelma on myös käräjäoikeuksien lautamiehet, jotka voivat jopa kumota ammattituomarin päätöksen.

Vapaamuurarit on hyvä veli -verkosto, mikä on todellinen ongelma, mutta samanlainen hyvä veli -verkosto on esimerkiksi rotarit (Suomen Rotary).

Kaikkein parhaiten käytännössä toimiva hyvä veli -verkosto lienee kuitenkin "ruotsia puhuvien verkosto", johon pääsee olemalla ruotsinkielinen tai jos on suomenkielinen, kannattamalla julkisesti (yhteiskunnallisesti merkittävässä tehtävässä) pakkoruotsia ja puhumalla ruotsinkielisten kanssa ruotsia.

Jouni Minkkinen

Kaikki verkostot ovat mahdollisia hyvä veli verkostoja, metsästysseurat, keilakerhot, hiihtoseurat, zontat, leijonat. Suurimpia hyväveli verkostoja ovat ammattiyhdistykset ja puolueet. Jos haluamme poistaa hyvä veli -verkostot tulee ihmisiltä kieltää kaikki yhdistys ja harrastustoiminta.
Rotarit tekee myös nuorisotyötä sekä ei pidä unohtaa rotareista lähtenyttä polion vastaista kampanjaa jotka mm. WHO jatkaa yhdessä rotareiden ja muiden kanssa. Vaikka hyvä veli -verkostoja voidaan käyttää väärin, voidaan niitä käyttää myös hyvään ja enemmän juuri näin. Rotareissa, leijonissa, rappareissa, zontissa on helppo vaihtaa tietoa jolloin paikallinen tieto leviää nopeasti. Kunnan virkamiehet ja päättäjät saavat nopeasti tietoa eri asioista ja voivat vaihtaa tietoa paikallisten yrittäjien kanssa. Yrittäjillä usein on yhteyksiä paikalliseen yhdistyskenttään jolloin puskaviesti kulkee tehokkaammin kuin viralliset kanavat. Toki tieta voi käyttää väärin mutta useimiten näissä toimivat eivät toimi itsekkäistä syistä.

Arko Salminen

"Kaikki verkostot ovat mahdollisia hyvä veli verkostoja"

Yrität kaunistella asiaa. Nyt on kyse sellaisista yhdistyksistä, joihin pääsee vain kutsusta ja vain yhteiskunnallisesti merkittävässä asemassa olevat henkilöt. Tällaisia yhdistyksiä ovat Suomessa ennen kaikkea vapaamuurarit ja rotarit.

"Rotarit tekee myös nuorisotyötä sekä ei pidä unohtaa rotareista lähtenyttä polion vastaista kampanjaa jotka mm. WHO jatkaa yhdessä rotareiden ja muiden kanssa."

Mikäpä sen parempi tapa kiillottaa julkisuuskuvaansa, kuin harjoittaa hyväntekeväisyyttä. Saa rauhassa, siis salassa, tehdä, mitä huvittaa, kun kukaan ei ajattele pahaa.

"Rotareissa, leijonissa, rappareissa, zontissa on helppo vaihtaa tietoa jolloin paikallinen tieto leviää nopeasti."

Näinpä juuri, mutta kun tiedon pitäisi yhteiskunnassa olla julkista ja tiedonkulun avointa, varsinkin virallisen tiedon, jotta tieto menee kaikille virkamiehille ja poliitikoille eikä vain kaveripiirille, ja yksityissektorillakin kaupat tulisi kilpailuttaa asiakkaiden edun nimissä eikä antaa niitä kaveripohjalta.

Jore Puusa

Listalta kiinteistä yhteyksistä puuttuu keskustapuolueen ja lestadiolaisten vahva liitto Pohjanmaalla ja Lapissa. Käytännössä on mahdotonta saada työpaikkaa tai urakkaa, ellei kuulu jompaankumpaan tai ole heidän hyväksymänsä. Jos on tämän liittymän ulkopuolella tai katsotaan pahalla silmällä, jää pienyrittäjä, vaikkapa parturi-- tyystin ilman asiakkaita kun paikkakunnan Kepu ja Lestadiolaiset ilmoittavat, ettei tietyn henkilön palveluita saa käyttää.
Yhteyksiä on valtavan paljon muitakin, reserviupseereista alkaen.
Mikä tästä seuraa. Ns. tavalliset ihmiset Suomessa tuntevat toivottomuutta, koska eivät voi mitenkään vaikuttaa omiin asioihinsa. Pienen maan kirot.
Olen ällistynyt joka kerta kun Suomen onnellisuusaste on suuri kansainvälisessä datassa. Nyt olemme kaiketi seitsemäntenä. Suomalaisilla on tapana liitoitella kyselyissä tuntemuksiaan, ettei "rangaistaisi". Kun olen kuvannut haastatteluja hiukan alle 9000 noin 40:n vuoden aikana, ( kyllä kuvatoimistokuvaajalla niitä voi olla kolme-neljä samana päivänä) on tyypillistä, että haastattelussa ihminen sanoo aivan muuta toimittajalle, kuin mitä hän sanoo lehtikuvaajalle kun toimittaja on lähtenyt.
Koen että juuri tällaiset kytkökset, joiden seurauksena-ei korppi korpin silmää noki- saavat aikaan esimerkiksi itsemurhista suuren osan kun toivottomuuden oljenkorsi katkaisee selän.
Juuri tästä syystä kamalinta on sellaisten huuhaapuolueiden kuten persut nousu. Ihmiset vilpittömästi uskovat, että he saisivat muutettua maassa tätä kirottua sidosryhmäsysteemiä eli perattua vihattuja herroja pois järjestelmästä. Kamala tulee olemaan pudotus tavallisille äänestäjille kun persujen ensi vaalien jälkeen on pakko mennä hallitukseen ja ryhtyä keräämään itselleen omaisuutta, asemaa,yhtiöiden hallituspaikkoja, parempia työpaikkoja jne ennenkuin puolue romahtaa, koska mitään muutosta ei kuitenkaan tule. Ei ole koskaan tullut, ei tullut SMP:n vaalivoitonkaan jälkeen ja tämä "viimeisen" toivon hälveneminen voi olla kova pala uskovaisille.

Juha Makipaa

Artikkeli perustuu täysin vääriin tietoihin. Vapaamuurari ei suinkaan ole esteellinen tuomitsemaan toista vapaamuuraria joka on syyllistynyt lainvastaisiin tekoihin. Itse asiassa, jokaista vapaamuuraria velvoitetaan noudattamaan ei vain maan lakeja, vaan muutenkin toimimaan ettisesti ja moraalisesti moitteettomasti. Ja joka lupauksensa rikkoo, erotetaan armotta järjestöstä.

Esimerkiksi, viime vuonna Yhdysvalloissa erään osavaltion Vapaamuurarien erittäin ansioitunut Suurmestari, eli koko järjestö korkein viskaali, erotettiin järjestöstä koska miehen vaimo oli työpaikallaan syyllistynyt kavalluksiin ja katsottiin että miehen on täytynyt olla tietoinen asiasta. Maallinen oikeus ei katsonut miestä syylliseksi mihinkään.

Antti Linkola

Mielenkiintoista olisi arvioida vapaamuurarin jääviyttä julkisen hallinnon henkilövalintojen tekijänä, jos hakijoiden joukossa on vapaamuurari. Katsotaanko valan horjuttavan tasapuolisuutta? Henkilövalinnathan ovat tärkeä ja laillinen tapa käyttää (tuomio)valtaa.

Esa Aaltonen

Höh, rapparithan nyt on tollanen tavisjengi, joilla on vain huono maine. Todellista vaikutusvaltaa on paljon pienemmillä porukoilla joista tärkeimmät ei löydy googlella. Sauna-Klubi, Templarit, Oddfellows, NoTable jne...