Torstai 17.1.2019

Antti Kaikkoselle ehdollinen vankeustuomio

Jaa artikkeli:
Luotu: 
30.1.2013 09:05
  • Kuva: Petteri Paalasmaa /Uusi Suomi
    Kuva
    Antti Kaikkonen oikeudessa. Arkistokuva.
|

Faktakulma

Nuorisosäätiön sääntöjen mukaan säätiön tarkoituksena on sosiaalinen nuorisotyö. Säätiölain mukaan säätiön hallituksen tulee hoitaa säätiön asioita lakia ja sääntöjä noudattaen. Käräjäoikeuden mukaan vaalituen jakaminen ei ole ollut Nuorisosäätiön sääntöjen puitteissa sallittua.

Kansanedustaja Antti Kaikkonen (kesk.) on tuomittu viiden kuukauden ehdolliseen vankeusrangaistukseen Nuorisosäätiön vaalirahajutussa. Helsingin käräjäoikeus antoi ratkaisunsa tänään keskiviikkona.

Kaikkosen tuomio tuli luottamusaseman väärinkäytöstä. Hän toimi Nuorisosäätiön hallituksen puheenjohtajana, kun Nuorisosäätiö antoi sääntöjensä vastaisesti vaalitukea vuosina 1998–2009.

Kaikkonen sai säätiöltä tukea myös omalle tukiyhdistykselleen vuoden 2003 eduskuntavaaleissa.

– On selvää, että Nuorisosäätiön tukikäytäntö ei ole syntynyt Kaikkosen toimiessa hallituksen puheenjohtajana. Kaikkonen on kuitenkin hyväksynyt aiemmin omaksutun – ja itselleen edullisen – käytännön jatkumisen, oikeus perustelee.

Myös säätiön asiamies ja hallituksen jäsen Jorma Heikkinen tuomittiin ehdolliseen vankeuteen. Heikkisen tuomio on yksi vuosi ehdollista vankeutta törkeästä lahjuksen antamisesta ja luottamusaseman väärinkäytöstä.

Käräjäoikeuden mukaan Heikkinen antoi vuosina 2001–2007 RAY:n hallituksen puheenjohtajana toimineelle Jukka Vihriälälle yhteensä noin 35 000 euron lahjat, jotka ”ovat olleet omiaan vaikuttamaan Vihriälän toimintaan RAY:ssä”. Samaan aikaan Nuorisosäätiö on saanut useiden miljoonien eurojen avustukset RAY:ltä.

Käräjäoikeus tuomitsi Vihriälän törkeästä lahjuksen ottamisesta ja virkavelvollisuuden rikkomisesta yhden vuoden ja kuuden kuukauden ehdolliseen vankeusrangaistukseen.

Lisäksi säätiön asiamiehenä ja hallituksen jäsenenä vuonna 2007 aloittaneet Seppo Pyykkönen ja Aki Haaro tuomittiin sakkorangaistuksiin luottamusaseman väärinkäytöstä.

Faktakulma

Nuorisosäätiön sääntöjen mukaan säätiön tarkoituksena on sosiaalinen nuorisotyö. Säätiölain mukaan säätiön hallituksen tulee hoitaa säätiön asioita lakia ja sääntöjä noudattaen. Käräjäoikeuden mukaan vaalituen jakaminen ei ole ollut Nuorisosäätiön sääntöjen puitteissa sallittua.

Jaa artikkeli:

Kommentit

Juhani Saarinen

On meillä kummallisia kansanedustajia, osalla alkaa olla melkoinen rikostausta takanaan ,ja omasta mielestään he eivät ole syyllistyneet mihinkään, mihin on kadonnut ihmisten omatunto, tai sitten heillä ei ole omaatuntoa.?
On tämä suorastaan pöyristyttävää kuinka herrat melskaa yhteiskunnassa aivan kuin norsut porsliinikaupassa, on erifirmojen toimitusjohtajia kansanedustajias ja korkeita virkamiehiä, tällainen meno on kuin mafian hallitsemissa yhteiskunnissa.?

Victor Bruun

Nyt hänen on erottava ulkoasianvaliokunnan varapuheenjohtajan tehtävistä.
Noin korkeissa tehtävissä ei voi toimia ehdollisia tuomioita saaneita.
Toivoisin että media jatkaisi hienoa tehtäväänsä, missä ollaan ajettu jopa sakkoihin tuomittuja pois tehtävistä.. sillä onhan ehdollinen tuomio huomattavasti pahempi asia.. eikös?

Petri Suomi

Joo, päitä vadille, kun ei oo omasta puolueesta. Erikoinen kommentti säätiöpolittiikkaan nojautuen. Me hankittiin tämä säätiö siksi, että on mistä ottaa, jos sattuu tulemaan vaaleissa huono tulos. Ei mene kaikki rahat, vaan on mistä ottaa seuraaviin vaaleihin. Televisossa 45 minuuttia ohjelmassa, entinen kansanedustaja ja poliisimies haasteli tällaisia. Vieläköhän on samaa mieltä, sillä säätiöä ei voi perustaa edistämään persaukisten vaalirahoituksen tukemiseen. Kansan rahoilla se säätiö kuitenkin perustettiin.

Mike Amory

Lakia pitäisi muuttaa niin, että ehdollinen tuomio sisältäisi vähintään kuukauden ehdottoman jakson.

Nythän kansa, ja myös tuomitut, pitävät ehdollista tuomiota vapauttavana tuomiona. Menisi Kanki-Kaikkoseltakin päivärutiinit sekaisin, kun kävisi Sörkällä tiilenpäitä laskemassa. Halvatun taparikolliset.

Veikko Vitikainen

Kepun olisi nyt viisainta päästä eroon Kimmo Tiilikaisesta. Hän ei nähtävästi ymmärrä, että lyhytnäköiset ratkaisut politiikassa saattavat koitua omien housujensa likaantumiseen. Tiilikainen aiheutti sen, että syntyi vastakkainasettelu kahden oppositiopuolueen PS:n ja Kepun välillä Halla-ahon tapauksessa. Tämä tapaus koituu vielä Tiilikaisen tuhoksi.