Keskiviikko 19.12.2018

Stubbin Twitter-viesti suututti vasemmistoa – ”Pöyristyttävää”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
31.1.2013 15:31
Päivitetty: 
31.1.2013 16:54
  • Kuva: Uusi Suomi
    Kuva
    Twitter-viesti käsitettiin väärin, kerrotaan ministeri Alexander Stubbin (kok.) esikunnasta.
|

Eurooppaministeri Alexander Stubbin (kok.) Twitter-kysymys eurooppalaisen äärioikeiston ja -vasemmiston eroista herättää paheksuntaa nuorissa vasemmistopoliitikoissa, jotka ovat järkyttyneitä  Jyväskylän eilisen puukotustapauksen jäljiltä.

Ministerin esikunnasta kuitenkin kerrotaan Uudelle Suomelle, että Twitter-viesti ei liity millään tavalla Jyväskylän eilisiin tapahtumiin, vaan Euroopan tilanteeseen.

– Voisiko joku kertoa, mikä on Euroopan äärioikeiston ja -vasemmiston ero nykyään? En oikein tiedä. Kertokaa please, Stubb kirjoitti viestissään, jonka hän julkaisi tänään Suomen kohistessa Jyväskylän tapahtumista.

Stubbin viesti tulkittiin kannanotoksi Jyväskylän tapaukseen, koska äärioikeiston tekemäksi epäilty puukotus oli verkkokeskusteluissa sälytetty osin kirjan vasemmistolaisten kirjoittajien kontolle.

Vasemmistonuorten puheenjohtaja Li Andersson oli paikalla Jyväskylässä esittelemässä Äärioikeisto Suomessa -kirjaa, kun kolme luotiliivein ja puukoin varustautunutta henkilöä ilmaantui  paikalle.

– Olen aika hämmentynyt hänen [Stubbin] ulostuloistaan ja linjauksistaan, Andersson kommentoi Uudelle Suomelle.

Andersson korostaa, että kyseessä oli kirjastossa järjestetty keskustelutilanne, jonne hyökkäsi aseistautuneita nuoria. Hän ei ymmärrä, miksi Stubb ottaa esiin Euroopan tilanteen.

– Tämän järjestön uhka pitäisi ottaa vakavasti, varsinkin hänen (Stubbin) asemassa olevan poliitikon, Andersson sanoo.

– Koen, että tässä vähätellään sitä uhkaa. Heti on pakko saada esiin äärivasemmisto, joka ei ollut missään tekemisissä tämän tapahtuman kanssa, Andersson sanoo.

Samaa mieltä on kulttuuriministeri Paavo Arhinmäen erityisavustaja Jussi Saramo (vas.).

Saramo kummastelee Stubbin viestiä, mutta etenkin kansanedustaja Olli Immosen (ps.) lausuntoa. Immonen toteaa Hommaforum-keskustelupalstalla, että Jyväskylän tapaus ”osoittaa jälleen kerran hyvin sen, että kannattaa pysytellä mahdollisimman kaukana sekä äärivasemmiston että -oikeiston toiminnasta ja tapahtumista”.

– On pöyristyttävää, että netin hommalaisten lisäksi jopa jotkut kansanedustajat antavat ymmärtää, että kirjan kirjoittajat olivat provosoineet teon ja ministeri kyselee, mikä on äärioikeiston ja -vasemmiston ero, aivan kuin Suomessa olisi jotain muutakin poliittista väkivaltaa kuin oikeiston harjoittama, Saramo kirjoittaa Uuden Suomen blogissaan.

”Heti on pakko saada esiin äärivasemmisto, joka ei ollut missään tekemisissä tämän tapahtuman kanssa”

Myös Li Andersson pitää Immosen linjausta ”ihan käsittämättömänä”.

– Hän vertaa kansallissosialistisen vallankumouksen puukolla varustettuja aktiiveja vasemmistoliiton kaupunginvaltuutettuun, Andersson ihmettelee.

Jussi Saramo korostaa, että vaikka äärioikeiston pelottelu kohdistuu etenkin vasemmistoon, on kohteena koko demokraattinen järjestelmä. Hän nostaa esiin Oulussa keväällä 2011 tapahtuneen välikohtauksen, jossa kolme nuorta miestä kävi kokoomuksen kansanedustajaehdokkaiden kimppuun. Miehet jakoivat Kansallisen vastarinta-liikkeen lentolehtisiä.

Andersson muistuttaa, että myös kirjan kirjoittajiin kuuluvan Dan Koivulaakson kimppuun hyökättiin Pride-marssilla. Muun muassa tämän takia Jyväskylän tilaisuudessa oli varauduttu väkivallan uhkaan.

Välikohtauksen tapahtuessa Andersson oli lukitussa seminaarisalissa. Yleisössä oli noin 80 henkeä.

– Kuulimme, että ovien takana rikotaan pulloja. Vähän myöhemmin yksi järjestäjistä tuli sisään ilmoittamaan, että paikalle oli tullut kolme patrioottia ja että yhtä oli puukotettu, Andersson kertoo.

Tilaisuus pidettiin kuitenkin loppuun.

– Jatkossa turvallisuuteen kiinnitetään entistä enemmän huomiota, Andersson toteaa.

Ministeri Stubbin esikunnasta korostetaan, että Stubb puhui vain Euroopan tilanteesta. Stubb kommentoikin Twitterissä, että hän on seurannut molempien ääripäiden liikkeitä Euroopassa viime vuosina, eikä löydä niiden toiminnasta eroja.

–Ranskan äärioikeisto vastustaa magrebilaista maahanmuuttajaa, äärivasemmisto taasen vastustaa puolalaista putkimiestä, Stubb kirjoittaa.

Sisäministeriön alainen sisäisen turvallisuuden ohjelma vastaa Twitterissä Stubbin kysymykseen. Ohjelman Twitter-päivittäjä valistaa ministeriä, että äärioikeiston ja -vasemmiston toimintaa ja osin eroja Suomessa on kuvattu väkivaltaisen ekstremismin tilannekatsauksessa.

Tammikuussa julkaistusta tilannekatsauksesta selviää, että molemmat liikehdinnät ovat Suomessa vähäisiä. Yksi merkittävä ero niillä kuitenkin on: siinä missä väkivaltaista äärivasemmistolaista toimintaa ei tällä hetkellä Suomessa ole, kuvaa sisäministeriö Jyväskylän tapahtumiinkin liitettyä Suomen Vastarintaliikettä ”potentiaalisesti vaaralliseksi” militantiksi järjestöksi.

Ministeriön mukaan SVL eroaa selvästi muusta äärioikeistolaisesta liikehdinnästä kuten skinhead-liikkeestä.

–Järjestön julkilausuttu tavoite on kuitenkin olla entistä näkyvämpi ja hyökkäävämpi liike, ja se luo aktiivisesti yhteyksiä ulkomaisiin samanmielisiin ryhmiin, ministeriö kuvaa.

Ministeriön mukaan suomalaisessa äärivasemmistolaisessa liikehdinnässä huomionarvoista on nimenomaan ”radikaalin antifasistisen toiminnan vähäisyys”. Ministeriön mukaan Suomesta puuttuu konfliktihakuinen antifasistiryhmä, joka hakeutuisi aktiivisesti väkivaltaisiin yhteenottoihin uusnatsien kanssa tai kohdistaisi väkivaltaa äärioikeistopoliitikkoihin.

–Suomessa antifasistisella liikkeellä ei ole ollut selkeää vastavoimaa äärioikeistoliikehdinnän vähäisyyden vuoksi. Riskinä kuitenkin on, että tällainen toiminta lisääntyy Suomessa, mikäli äärioikeistolle tulee näkyvämpi rooli julkisessa keskustelussa, ministeriö summaa.

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Late Virta

Hyvä artikkeli kommunismista. Kuinka ihanaa tuo vasemmistoaate onkaan. Kommunismin musta kirja pitäisi jälleen nostaa tapetille. Olisi ajankohtainen, kun alkaa taas vasemmisto esittämään jotain muuta kuin mitä on.

Uusien tietojen mukaan Jyväskylän tapauksessa molemmat puolet olivat aseistautuneet. Järjestysmies ei ollut mikään virallinen vartija, vaan joku vasemmiston palkkaama puukkojunkkari. Että se siitä vasemman uhriasemasta.

Jukka Laitinen

Samanlaista porukkaa niin äärioikealla ja äärivasemmalla. Parasta pysyä erossa kummastakin. Hillujia riittää molemmissa joukoissa. Vastustetaanko sitten maahanmuuttoa tai vaikka itsenäisyyspäivän juhlia, sillä ei ole muuta eroa kuin ehkä osallistujat. Vai mitä PAAVO?

Mauno Strandén

Kuulin, että meillä Suomessa on ministerikin, josta oli sanonta ennen ministeriyttä, sanonta "missä mellakka, siellä tämä politikko piiiip", nykyään ministeri!
Oli mellakassa estää itsenäisyyspäivän juhlat linnassa, iso mellakka ja media paikalla?
Kukahan se onkaan, kun on ihan kielenpäällä, mutta en muista ja mistä puolueesta?
Muisti pätkii anteeksi..

Matti Pihlaja

Miksiköhän saksan sosialidemokraatit, joutuivat painumaan maan alle ja ulkomaille Hitlerin valtaannousun jälkeen. Kiinnijääneitä teloitettiin kuljetettiin kaasukammioihin. Ei oikein vakiuuta putkiaivon historiatutkimus.

Juhani Putkinen

Kannattaa huomata historiallinen totuus, että sosialidemokraatit olivat kommunistien päävihollinen Venäjällä.

Saksassa taas kommunistit liittyivät suurin joukoin Saksan Kansallissosialistisen Työväenpuolueen (Hitlerin natsipuolue) riveihin.

Matti Pihlaja

Diktaattori
Kansallissosialistinen puolue sai 43,9 prosenttia äänistä 5. maaliskuuta 1933 pidetyissä vaaleissa. Hitlerin hallitus sai enemmistön, noin 52 prosenttia, Reichstagissa vain liittoutumalla nationalistisen kansanpuolueen kanssa. Kun valtiopäivät kokoontuivat ensimmäistä kertaa palon jälkeen, Hitler ajoi läpi lain kansan ja valtakunnan kurjuuden helpottamiseksi (Gesetz zur Erhebung der Not von Volk und Reich 24. maaliskuuta 1933). Kun kommunistit oli vangittu, ainoastaan sosiaalidemokraatit uskalsivat äänestää lakia vastaan, mutta SA:n joukot ”taivuttelivat” muut edustajat vaadittavaan kahden kolmasosan enemmistöön. Hän sai Weimarin tasavallan lait kumoavat diktaattorin valtaoikeudet ja natsit omasivat käytännössä kaiken vallan Saksassa.[62] Lain säätämisen jälkeen myös sosiaalidemokraattinen puolue kiellettiin, eikä heinäkuun 1933 jälkeen uusia puolueita enää saanut perustaa. Hitlerille diktaattorin oikeudet takaava Ermächtigungsgesetz uudistettiin säännöllisesti neljän vuoden välein, myös sodan aikana. Muut puolueet päättivät hajottaa itsensä välttääkseen pidätykset ja keskitysleirituomiot. 14. heinäkuuta Saksan kansallissosialistinen työväenpuolue julistettiin ainoaksi lailliseksi puolueeksi.lähde?

Ammattiyhdistysliike ADGB (Allgemeiner Deutscher Gewerkschaftsbund) murskattiin 2. toukokuuta 1933, kun SA ja NSBO (Nationalsozialistische Betriebszellenorganisation) valloittivat sen tilat ja sen johtajat vangittiin. Tärkeimmät liitot määrättiin yhdistymään saksalaiseen työläisrintamaan (Deutsche Arbeitsfront, DAF), joka oli kansallissosialistinen järjestö.lähde? Tammikuun 30. päivänä vuonna 1934 Saksan osavaltiot lopetettiin lailla ja niiden tehtävät siirrettiin keskushallitukselle.

Kesällä 1934 tapahtui kansallissosialistisen puolueen puhdistus, pitkien puukkojen yö (30. kesäkuuta – 1. heinäkuuta). Hitler määräsi SS:n surmaamaan SA:n Ernst Röhmin ja muut johtajat, entisen valtakunnankansleri von Schleicherin sekä muutamat Papenin alaisista.lähde?

Juhani Putkinen

Hitler pääsi Saksassa valtaan nimenomaan kommunistisen Venäjän avulla - kominternin, eli Stalinin käskystä.

Komintern nimittäin kielsi ehdottomasti Saksan kommunisteja menemästä Saksan demarien kanssa samaan hallitukseen, jolloin Hitler pääsi muodostamaan hallituksen.

Pasi Käyhkö

Mielestäni Stubbin kysymys on aivan aiheellinen. Itsekkin olen miettinyt mikä on äärioikeiston ja äärivasemmiston ero. En ole havainnut kyseisten liikkeiden suhteen paljoakaan poikkeamia. Ymmärtävätköhen kyseisten liikkeiden edustajat itsekkään missä ympäristössä oikein liikkuvat.

Matti Pihlaja

Kun latvialinen tekee dokumentin the soviet story, niin tarinana se pysyy. Latvialaiset itse suorittivat raakaa kansanmurhaa natsihallinnon kanssa yhteistyössä. Ja vielä muistaen historian niin eipä sieltä totuudenmukaista dokumenttia aikaan saada. Karjalanliton miesten probagandaa.

Markku Likitalo

En minä ainakaan ole mitään äärivasemmistoa huomannut missään olevan. Pitää vain keksiä joku vastavoima äärioikeistolle, ihan kuin se olisi tarpeen. Siis tuossa yhteydessä, tietenkin äärioikeistoa tulee vastustaa, mutta lain keinoin eikä millään hulinoimisella.

Johan Von

Ihan vaan kannattaisi lukea ideologioista enemmän. Kun vertaa äärioikeistoa ja äärivasemmistoa keskenään. Jos yhtymäkohtaa haetaan niin löytyy se ainoa yhtäläisyys. Että kumpikin hyväksyy voimakeinot saavuttaakseen päämääränsä.Eli terrorin ja sodan. siinä ei tarvita edes hiusta halkaista.

Juhani Putkinen

Natsit, kommunistit ja demarit puhuttelevat toisiaan "tovereiksi". Me kokoomuslaiset EMME puhuttele toisiamme tovereiksi.

Kokoomus haluaa kasvattaa kakkua, että siitä riittäisi vähäosaisillekin enemmän. Vasemmisto haluaa kasvattaa veroja, jotta vasemmisto voisi jakaa sitä rahaa sulle, mulle periaatteella - eikä välitä mitään siitä, että verojen korottaminen vie Suomen kilpailukyvyn ja johtaa suomalaisten kurjistumiseen. Vasurit kuvittelevat, että kurjistuneet suomalaiset sitten äänestävät heidät valtaan.

Se on kuitenkin turha toivo. Onneksi vasemmiston kannatus Suomessa on niin vähäinen, ettei niillä ole erityisesti valtaa - eikä tule.

Jon Hellevig

Ongelma on juuri se ettei Kokoomusta erota Demareista mikään muu kuin se ettei Kokoomuksessa puhutella toisiaan toveiksi. (Mutta kommissaareita ihailevat molemmat). Ja politiikassa ei ole juuri mitään eroa koska Kokoomuksesta on tullut Demari Light puolue.

Juhani Putkinen
Vastaus kommenttiin #22

Kokoomus on aina halunnut parantaa Suomen puolustuskykyä ja -valmiutta ja heikoimpinakin hetkinä vähintään ylläpitää sitä - demarit ovat pääsääntöisesti hallunneet heikentää Suomen puolustuskykyä ja -valmiutta. Poikeuksen edelliseen tekee se, että demarien pomo Väinö Tanner vastustettuaan koko Talvisotaa edeltävän ajan puolustuskyvyn kohottamista myönsi sitten katkeran mutta kunniakkaan Talvisodan jälkeen, että ”puhdasta säästämistä olisi ajoissa varautuminen ollut.”
http://personal.inet.fi/koti/juhani.putkinen/Kallis_hinta.htm

Mauri Hyhkö
Vastaus kommenttiin #24

"Kesäkuussa 1939 Cajander ilmoitti tyytyväisyytensä siitä, että puolustusvoimien hankinnat oli siirretty seuraaville vuosille."
Malli Cajanderiin sonnustautuneet suomalaiset sotilaat, myös kommunistit harvoja käpykaartilaisia lukuunottamatta, taistelivat rintarinnan Isänmaamme vapauden puolesta.

Mirja Mönkkönen

Missä se kokoomuksen kakunkasvatus näkyy? Ei ainakaan niiden kohdalla jotka joutuvat tulemaan toimeen sillä tunnetulla noin 700 ekun kk-tulolla josta pitää tiettävästi maksaa veroja. Sen sijaan isosta omaisuudesta tai vastaavista ei makseta veroa joten kyllähän kakku on kasvanut rikkaiden ja hyvätuloisten osalta. Jotkut kiertävät veroja minkä ehtivät joten olisi aiheellinen se toisenlainen kakku.

Matti Pihlaja

Venäjällä toveri nimitystä käytettiin jo ennen vallankumoustakin, se ei ole mikään sosialistinen keksintö. Mutta internet sana oli 1970 luvulla sosialististen maiden tiedeakatemioiden välisen tietoverkon nimi. Siellä oli siis tietoverkot jo ennenkuin suomeen tuli edes commondoren 64 myyntiin.Tuli vain mieleeni netissä kun ollaan.

Late Virta

"Ministeri Stubbin esikunnasta korostetaan, että Stubb puhui vain Euroopan tilanteesta."

Kummaa puhetta prop..., Eurooppaministeriltämme. Eikö Suomi kuulukaan Eurooppaan, kun puhuu törkeässä viestissään vain Euroopan tilanteesta. Näköjään Suomi kuuluu Eurooppaan hänen argumenteissaan vain silloin kun se parhaalta näyttää omalta kannaltaan.

markku palonen

Saksan historia on selvitetty ja II-maailmansodan pahat miehet suurinpiirtein rangaistu.Kommunistit ovat tappaneet enemmän ihmisiä kuin porvarit ,eikä kommunistien (neuvostoliiton- ja venäjän )historiasta ota kukaan selvää, saatikka että he olisivat korvanneet itse aiheuttamansa euroopan jaon saksan kanssa, puhumattakaan aloitetuista hyökkäyksistä itsenäisiä valtioita vastaan.

Fredrik Sehr

Voi tämä historia, pitää mennä taakse niin kauan kuin tieto riittää eli II maailmansodan aikaan ja sieltä löytää vastauksia! En kyllä ymmärrä miten
II maalmasota antaa vastauksia nykyiseen tilanteeseen, ehkä vaan niin että nuorisotyöttömyys löytyi myöskin silloin. Ehkä ministerit voisivat vähän pohtia sitä miten autetaan nuoria niin, että työnteko on tärkein tehtävä heidän elämässään!