Perjantai 24.5.2019

Itä-Helsinki pomppaa silmille – “Suuri ongelma”

Luotu: 
3.2.2013 11:36
Päivitetty: 
3.2.2013 13:23
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
    Arkistokuva. Tuoreen raportin mukaan ongelmat paikantuvat Helsingissä pitkälti samoihin kaupunginosiin.
|

Helsingin kaupunginvaltuutettu Ville Jalovaara (sd.) on huolestunut Helsingin alueellisesta eriytymisestä. Helsingin kaupungin julkaisemassa tuoreessa raportissa etenkin Itä-Helsingin Myllypuro naapurikaupunginosineen sekä Jakomäki painottuvat alueina, joille ongelmat vaikuttavat kasaantuvan.

- Osa alueista saa sairastavuuden, kansantautien, työkyvyttömyyden ja työikäisten kuolleisuuden mittareilla muita alueita selkeästi heikommat arvot. Näillä alueilla myös väestön koulutustaso on matalampi, työttömyysaste korkeampi ja pienituloisten osuus suurempi. Alueellinen eriarvoistuminen on siis Helsingissä jo huomattavan suuri ongelma, Jalovaara kirjoittaa Puheenvuoro-blogissaan.
 
Helsingin kaupungin tekemän laajan selvityksen mukaan Helsinki on eriytynyt alueellisesti varsin selkeästi.
 
- Alueelliset erot muun muassa väestön terveydessä ja hyvinvoinnissa, koulutus- ja tulotasossa, työttömyydessä sekä maahanmuuttajien osuuksissa ovat selkeitä, kaupungin tuoreessa raportissa kerrotaan.
 
- Helsingin kaupunginosien sosiaalisen kehityksen tarkastelu osoittaa, etteivät alueelliset erot väestön sosioekonomisessa ja etnisessä rakenteessa ole katoamassa. Pikemminkin erot ovat hieman voimistuneet ääripäihin sijoittuvien alueiden välillä 2000-luvulla. Pienituloisuus, alhainen koulutustaso, keskimääräistä korkeampi työttömyys sekä erilaiset terveyteen ja elämänhallintaan liittyvät ongelmat paikantuvat Helsingissä pitkälti samoihin kaupunginosiin. Myös maahanmuuttajien osuus nousee näissä kaupunginosissa tyypillisesti keskimääräistä korkeammaksi, raportissa todetaan.
 
Jalovaara kertoo olevansa huolissaan julkisuudessa esillä olleista kokoomussuunnitelmista karsia terveysasemien määrää.
 
- Toimivat kaupungin julkiset terveyspalvelut ovat parhaita keinoja torjua terveyserojen kasvua. Avainasemassa on riskiryhmien tavoittaminen ajoissa kohdennettujen terveystarkastusten ja neuvonnan avulla riittävän lähellä omaa elinympäristöä, Jalovaraara kirjoittaa.
 

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Tuula Saskia

Mitä terveysasemien määrään tulee, on kovin vaikeaa ymmärtää Laura Närhin tavoitetta , joka on kaksi Helsingissä.

Itse asiassa ajatus on mahdoton. Ja mitä ihmettä ne terveyskioskit muka ovat?
Terveyskioskit? Mitä kioskista saa?

Arto Kaltiainen

Oikeassa olet, ajatus on mahdoton, koska kommenttisi meni nyt niin pieleen kuin olla voi. Apulaiskaupunginjohtaja on Laura Räty ja Lasse Männistö puhui neljästä asemasta, Rädyn näkemyksissä niitä tulisi kuitenkin olla muutamia enemmän. Faktat kuntoon.

Kaarle Kantomies

Jokainen Itä-Helsingissä asuva tietää ettei maahanmuutto liity tähän ongelmaan mitenkään vaan kyse on moniongelmaisista ihmisistä, yleensä ihan kantasuomalaisista.

Itä-Helsingissä on paljon hyvää, kuten kaunis luonto ja hyvät liikunta- ja ulkoilumahdollisuudet ja tietty paljon tavallisiakin ihmisiä, mutta tämä moniongelmaisten alkoholistien määrä ja erityisesti näkyvyys julkisessa katukuvassa pistää varmasti ahdistamaan itse kutakin.

Nämäkin ongelmat on kasautuneet tiettyjen lähiöiden tietyille alueille, ja pääasiassa Itä-Helsinki on ihan mukava paikka, jos osaa vähän valita missä liikkuu ja missä ei.

Eilen tullessani Myllypuron metroasemalta ulos, heti metroaseman pihalla keskellä ajorataa istui mies jolla oli Suomen jääkiekkojoukkueen pelipaita päällään ja leijonakoru kaulassa. Mies sopersi minulle jotain että "joko se juna kohta tulee?" Jatkoin matkaani Myllypurontietä länteen päin. Metroaseman bussipysäkillä istui kolme "elämää nähnyttä" miestä kirkkaat viinapullot käsissään ja röhöttivät toisilleen. Onneksi ei tarvinut jäädä siihen bussia odottamaan. Jatkoin edelleen matkaani. Edelläni hoiperteli kaksi viinalta haisevaa miestä, joiden keskustelu eteni seuraavasti:

- Mä lyön varmasti sua jos alat tappelemaan!
- Älä nyt tässä rupee, tossa on valvontakamerakin...
- Mennään tonne vähän sivummalle...

En jäänyt seuraamaan tilanteen kehittymistä.

Minusta on todella vastenmielistä liikkua ympäristössä, jossa tällainen meno on lähes jokapäiväistä. Itäkeskuksessa on samanlainen meno: Spurgut istuvat penkeillä viinaa juomassa ja huutelevat törkeyksiä lähinnä tummaihoisille.

Maahanmuuttajista ei ole koskaan ollut minkäänlaisia ongelmia, ellei sitten koe kovaäänistä keskustelua esim. metrossa sellaiseksi. Minua se ei ainakaan haittaa.

bbnykis .

Suurin ongelma onki siinä, että hallitus keskittää maahanmuuttajat yhteen kaupunginosaan. Maahanmuuttajat sisään --> alueen arvo laskee --> alueen arvon lasku (tai edes uhka siitä) karkottaa sijoittajat ja kantaväestön, jolla on siihen varaa --> palvelut katoavat --> alueen ghettoutuminen.

Ilmiö on pinnalla lähes jokaisessa maassa. Hallitus on epäonnistunut täydellisesti politiikassaan, koska tosiasioita ei joko osata tunnustaa tai niistä ei uskalleta keskustella.

Ilkka Kahila

Kaarle:
"Maahanmuuttajista ei ole koskaan ollut minkäänlaisia ongelmia, ellei sitten koe kovaäänistä keskustelua esim. metrossa sellaiseksi. Minua se ei ainakaan haittaa."

Tuolla onkin sitten eriskummallisia kaupunginosia tuolla idässä, kun siellä ei joku ihmisryhmä aiheuta lainkaan ongelmia.

Läntisissä, eteläisissä ja pohjoisissa kaupunginosissa maahanmuuttajat osaavat kyllä aiheuttaa ongelmia, ihmisiä kun ovat.

Kari Kuuva

Voi hyvä sylvi, tyhmäkansa on toitottanut ja yrittänyt selittää tuota samaa jo ties kuinka kauan ja nyt kun kaaos on tosiasia alkaa nämä " älykkäät ja terävät politikotkin " heräilemään sumuisesta yöstään. Kerran vielä miten helsinki luulee olevansa erilainen kuin muut kaupungit jonne tämä holtiton ulkomaalaisten maahanmuutto kohdistuu.

Odotelkaan nyt hieman lisää sillä tuo epämääräinen porukka joka nuo lähiöt täyteen kansoittaa pääsevät "tositoimiin" kuten on jo tapahtunut niin monessa muussakin maassa ja kaupungissa.
Ei muuten kateeksi käy teitä hesalaisia mutta tyytykää siihen mitä teille jäljelle tuosta sotkusta jää.

Sirpa Asko-Seljavaara

Myllypuro on saanut juuri Helsingin moderneimman terveysaseman ja sinne on myös suunnitteilla Metropolian päärakennus.
Segregaatiota voidaan parhaiten välttää rakentamalla alueelle erityyppisiä asuntoja. näin on tehtyy mm Vuosaaressa.
Maahanmuuttajat hakeutuvat mielelllään sellaiselle alueelle, jossa on jo heidän sukulaisiaan ja omaa ku´lttuuria. Tästä esimerkkinä on esim China Town:t USA:ssa.

Mauri Hyhkö

Yhdysvaltain esimerkki osoittaa monikulttuurisuuden tarkoittavan sitä, että kulttuurit eivät voi elää sikinsokin, vaan ne järjestäytyvät omille alueille ihan luonnostaan. Kulttuurien välistä kanssakäymistä tapahtuu lähinnä rajapinnoilla sekä ylemmissä opinahjoissa. Myös kulttuurien väliset parisuhteet ovat poikkeuksia.
Kaupungissamme asui somalialaisia vielä joku vuosi sitten, mutta he ovat kaikki muuttaneet täältä pois jonnekin omiensa pariin.
Ruotsin kokoomus on tämän päivän lehtitietojen mukaan ilmaissut huolensa maahanmuuton aiheuttamista ongelmista. Siellä ongelmat lienevät jo pidemmällä kuin meillä runsaamman vieraskulttuurisen maahanmuuton takia.
Meilläkin on tehtävä tarvittavat toimenpiteet ajoissa, mitä ne sitten ovatkaan. Ministerit vastaavat.
Muuten hienoa, että Itä-Helsinkiin satsataan vaikkei se minulle entisenä stadilaisena kuulukaan. Mieluummin sitä asuu samalla rahalla rintamamiestalossa landella kuin pikkukaksiossa Vasiksella.

Antti Kiljavainen

"Tästä esimerkkinä on esim China Town:t USA:ssa"

Aivan, tosin siellä sossu ei maksa asuntoja ja täyttä ylläpitoa, kuten suomessa.
Onhan se vielä hieno se uusi ostari, mutta 2 vuoden sisällä täysin räjähtänyt monikulttuurisuusunelma.
Nythän niissä uusissa vuokra-asunnoissa asuu erittäin paljon juuri mamuja. No onhan lyhyt matka kahvilaan, kauppaan, terveyskeskukseen sekä metroon jolla on hyvä mennä itäkeskukseen viettämään laatuaikaa kahviloihin.

Tuomas Kivelä

Yhteistä noille ongelmallisille kaupunginosille on kaupungin vuokra-asuntojen suuri osuus kaikista asunnoista. Näihin valitaan valtaosa asukkaista kiireisen asunnontarpeen perusteella eli sosiaalisesti huonoimmasta asemassa olevista. Kun osalla näistä asukkaista on sosiaalisia ongelmia, seurauksena on työttömyyttä, sairastuvuutta, alkoholismia ja häiriökäyttäytymistäkin. Ongelmana on kaupungin vuokra-asuntojen liian vähäinen tarjonta. Jos olisi suurempi mätää asuntoja jaettavissa, voitaisiin ni ihon ottaa enemmän ihan tavallisia tasapainoisia perheitä eikä pääosin kaikkein vaikeimmassa tilanteessa olevia. Myös muiden vuokra-asuntojen omistajien olisi syytä ottaa osansa vaikeimmassa tilanteessa olevista. Vain S-asunnot ja osaltaan Alkuasunnot toimii näin. Alueellisesta segregaatiossa eivät maahanmuuttajat ja muunkieliset ole ongelma, ja heidän jonkin asteinen keskittymisensä antaa turvaa ja auttaa säilyttämään kulttuuria. Joillekin maahanmuuttajtaustaisten suuri osuus asukkaista näkyy olevan sinänsä suuri ongelma?

.

Pekka Kärkkäinen

Ihan turha demarien mussuttaa tästä aiheesta, koska tästä on kerrottu teille aikoja sitten. Mm. Jussi Halla-aho kertoi täsmälleen jo vuosia sitten, miten tässä tulee käymään. Mutta mitä tekivätkään demarit silloin. He ennemmin päättivät punavihreiden kanssa ryhtyä poliittiseen ajojahtiin ja demonisoimaan Halla-ahoa olemattomilla rasismiperusteilla, koska hänen kertomansa tosiasiat olivat ristiriidassa poliittisten ja epärealististen ideologioitten kanssa. Totuuden torvi ja poliittinen uhka piti vaientaa ja ajaa marginaaliin.

Vieläkään maahanmuuton kustannuksia ei lasketa, maahanmuuttajataustaisten rikoksista ja muista maahanmuuttoa koskevista asioista ei haluta pitää kunnollisia tilastoja ja ongelmia aidosti selvittää. Sen sijaan maahanmuutolla tehdään hyvää businesta, siitä valehdellaan, vaietaan ja siihen liittyviä asioita salaillaan. Jos jotain meinaat arvostella, niin sinut leimataan edelleenkin rasistiksi, vaikka Suomi on tutkitusti vähiten rasistinen maa. Tosin siinä tutkimuksessa ei otettu ilmeisesti huomioon sitä laajaa rasismia, joka kohdistuu kantasuomalaisiin.

Toisaalta on kyllä hyvä ottaa nämä blogaajan asiat esille edes tässä vaiheessa, vaikka ongelmalle on vaikea enää tehdä mitään.

Tuomas Taivasaho

Hyvällä omalla tunnolla voin sanoa etten ole 20 vuoden aikana nähnyt itä-Helsingissä kännissä örveltävää maahanmuuttajataustaista ihmistä. Kaikki häiriköt ja vartijoiden retuuttamat henkilöt olivat valkoisia suomalaisia ja suomenkielisiä.

Taitaa olla niin, että kaupungin vuokra-asuntoihinkin ikiasukeiksi jäävät ovat kotoperäisiä maahanmuuttajien muuttaessa ajan mittaan paremmille alueille. Maahanmuuttajista aiheutuvat ongelmat lähiöiden asuinympäristöihin on myytti jonka voisi jo haudata. Kriitikot voisivat keksiä paikkansa pitäviä perusteita maahanmuuton vastustukselleen.

Tämäkin toimittajan väsäämä juttu on muuten hyvää pr:ää itä-Helsingille. Pysyy palvelut korkeatasoisena, jos päättäjät saadaan uskomaan itä-Helsingistä suurslummina.