Perjantai 18.1.2019

Suomen NRA pelottelee ”äärivasemmistolla”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
4.2.2013 15:07
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
    Äärioikeisto Suomessa -kirjan kirjoittajat harkitsevat rikosilmoituksen tekemistä Suomen NRA:n tekstistä.
|

Suomen Kansallisen kivääriyhdistyksen NRA:n pääsihteeri Antti Jokinen tuomitsee Jyväskylän puukotuksen ”äärivasemmiston” provokaatioksi kivääriyhdistyksen internetsivuilla julkaistussa kirjoituksessaan. Äärioikeisto Suomessa -kirjan kirjoittajat puolestaan harkitsevat rikosilmoituksen tekemistä Jokisen kirjoituksesta.

- Jyväskylän provokaatio oli taitavasti järjestetty. Tärkein asia oli kuitenkin unohdettu, eli informoida poliisia lain edellyttämällä tavalla asetettavasta järjestyksenvalvojasta, Jokinen kirjoittaa.

Yhtä henkilöä puukotettiin Jyväskylässä Äärioikeisto Suomessa -kirjaan liittyvän yleisötilaisuuden yhteydessä.

Kivääriyhdistyksen puheenjohtajan Runo Kurkon mukaan Jokisen kirjoitus edustaa yhdistyksen linjaa. 

- Yksityisiä kansalaisia ei voida laittaa järjestyksenvalvojiksi. Jos laitetaan, silloin provosoidaan. Tässä on provokaatio juuri sen vuoksi, Kurko sanoo.

Kivääriyhdistyksellä on Suomessa sen verran vakiintunut asema, että se on ollut asiantuntijana kuultavana muun muassa ampuma-aselaista. Jokinen ja Kurko käyttävät värikästä kieltä puhuessaan Jyväskylän tapahtumista.

Kurkon ja Jokisen mukaan ”äärivasemmistolainen toiminta” Suomessa olisi syytä kieltää provokaatioiden vuoksi. Esimerkiksi sisäministeriön mukaan ääriliikkeiden väkivalta on Suomessa kuitenkin melko vähäistä.

- Kyllä minua pelottaa, jos siitä tulee yleinen tapa, että hillutaan kadulla. Silloin tulee aina provokaattoreita mukaan rähisemään. Olen sitä mieltä, että kaikki tämä tällainen joukko, joka kaduilla hilluu, on täysin roskaväkeä, Kurko sanoo.

Kurkon mielestä tapahtuman järjestäjät olivat tienneet, että välikohtaukset ovat mahdollisia, minkä vuoksi heidän olisi pitänyt palkata paikalle vartiointiliike.

- Järjestyksenvalvontaan käytettiin henkilöitä, jotka olivat rähinöitsijöitä myös. On provosoitu ja saatu aikaiseksi komea tilaisuus, jolla tätä kirjaa sitten mainostetaan, Kurko sanoo.

Yksi Äärioikeisto Suomessa -kirjan kirjoittajista ja Jyväskylän tapahtumaan puhumaan kutsuttu vasemmistonuorten puheenjohtaja Li Andersson toteaa, että kivääriyhdistyksen väitteet ovat virheellisiä.

- Missään vaiheessa ei ole myöskään väitetty, että kyseessä olisi ollut virallinen järjestyksenvalvoja. Hän oli henkilö, joka kuului yhteen kolmesta järjestäneistä järjestöistä, Andersson kertoo.

Anderssonin mukaan tapahtumalle oli vuokrattu tila kirjastosta. Kirjastossa taas oli vahtimestari, joka tarpeen tullen pystyi kutsumaan paikalle vartijan. Näin myös toimittiin, Andersson sanoo.

Anderssonin mukaan välikohtaus ei myöskään ollut odotettavissa, kuten kivääriyhdistyksen Kurko väittää. 

- En usko, että kenenkään tiedossa oli tällainen yhteenotto, silloinhan koko tapahtuma olisi peruttu. Se, että tiedossa on uhkakuva, on aivan eri asia, Andersson sanoo.

Kannanotossa ei Anderssonin mukaan myöskään pidä paikkaansa se, että hän tai toinen kirjan kirjoittaja Mikael Brunila olisivat olleet tapahtuman järjestäjiä. Brunila ja Andersson olivat Jyväskylässä kutsuttuina.

- Harkitsemme rikosilmoituksen tekemistä törkeästä kunnianloukkauksesta. Tekstissä on valheellisia väittämiä, joiden tarkoitus on selkeästi asettaa meidät huonoon valoon, Andersson sanoo.

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Petri Sakkinen

Jahas. ”Patriootit” olivat kyselleet eräältä tai useammalta poliisina toimivalta Parteigenosselta, onko järjestyksenvalvojasta tehty ilmoitusta. Ei ollut, joten sittenhän kyse on provokaatiosta!

Jos nämä tyypit eivät olisi aseistettuja, vaarallisia ja väkivaltaisia, tämä olisi vitsi – mutta he ovat ja toimivat ns. poliisin suojeluksessa. Suojelupoliisin etenkin.

Irma Hirsjärvi

Pertti Kostiainen: tapahtumassa hyökättiin kirjaston sisällä, sen aukioloaikaan järjestettyyn avoimeen yleisötilaisuuteen. Luentosalissa oli 80 osallistujaa, aulassa lisäksi muita kirjastonkäyttäjiä. Haasteita tullee aikanaan kyllä.

Poliisin näkökulmasta kyse on selkeästi rikos, jloka kohdistuu sananvapauteen ja kokoontumisvapauteen ja tapahtumassa on toimittu tavanomaisten järjestelyjen tapaan.

Jokinen ja Kurko olisivat voineet kysyä oikeat tiedot joko poliisilta tai järjestäjiltä. Sen sijaan he esittelevät perusteettomia näkemyksiä. Ne eivät anna hyvää kuvaa asejärjestön kyvystä tarkistaa faktat, mutta ehkä ne antavat oikean kuvan kyseisen organisaation toiminnasta. Siinä mielessä järjestön rooli parlamentaarisen päätöksenteon neuvonantajana on hämmästyttävä.

Otto Gustafsson

Kolmen kaveruksen, jotka pullokassien kanssa pyrkivät sisään kirjastossa järjestettyyn avoimeen tilaisuuteen, sisäänpääsy estettiin. Järjestyksenvalvojina toimi jkldiy-anarkistijärjestön jäseniä, jotka estivät laittomasti pääsyn julkiseen tilaan.

Yksikään näistä ei ollut virallinen järjestyksenvalvoja, koska järjestyksenvalvojan tehtävää voi hoitaa vain tehtävään suostuva ja poliisin järjestyksenvalvojaksi hyväksymä ja järjestyksenvalvonta-alueelle järjestyksenvalvojaksi laissa säädetyllä tavalla asetettu henkilö. Järjestyksenvalvojat olivat tehtävässään laittomasti.

Tuossa onkin hyvä lähtökohta sille, miksi laittoman järjestysmiehen käydessä kiinni kaveruksiin ja yrittäessä poistaa heitä kirjastosta syntyy tappelu. Salista oli tullut yksi anarkistikaveri auttamaan ja saanut samalla pullokassista päähänsä. Salista tullut anarkisti oli lyönyt yhtä sisäänpyrkinyttä tuolilla, ryhtynyt painimaan hänen kanssaan ja lopulta saliin pyrkinyt oli painin aikana kaivanut puukon jostain esiin ja täräyttänyt sen kaverin lapaluuhun pystyyn. Sen jälkeen kolmikko on kadonnut paikalta. Anarkistit tunnistivat kaksi näistä, kolmas on etsintäkuulutettu ja löytynee jos poliisi haluaa kaivaa kaverin esiin.

Aivan odotettu tapahtuma, kun roskaväki kohtaa toisen. Hymyilyttää hieman kun katselee suomenkielisessä Wikipediassa etusivua. Siellä se on Hollannin kuningattaren kruunusta luopumisen ja Jussi-gaalan välissä merkittävänä etusivun uutisena: "Äärioikeisto Suomessa -kirjan esittelytilaisuudessa Jyväskylän kaupunginkirjastossa tapahtui väkivaltainen hyökkäys. (30.1.)" Tapahtumasta itsestään on pitkä artikkeli. Tekstiä kun lukee, niin hyökkäys, äärioikeisto ym. termit esiintyvät siinä samoin kuin anarkistien tiedotteissa. Wikipedia näyttää olevan aika hyvin punajuuriväen tiedotuskanava nykyään, kun heillä on aikaa Kelan tukemana sinne kirjoitella ilmaiseksi (=muiden lahjoitusrahoilla) aatteeseensa liittyviä asioita ja vääntää asioita vasemmistolaisen näkökulman mukaisiksi. Ei taida olla aivan Wikipedian alkuperäisen aatteen mukaista toimintaa tuollainen.

Irma Hirsjärvi

Korjaus uutisen sisältämään tietoon: NRA:ta ilmeisesti "kuultiin" ko. aselakiuudistusta valmisteltaessa, mutta todelliset organisaatiot, jotka edustivat aseenkäyttäjiä olivat reserviläisjärjestöt ja metsästäjien edunvalvojat.

Pertti Kostiainen

kiitos huomionosoituksesta. minä vaan toivoin että haastaisitte että tulisi jonkin näköistä puolueetonta selontekoa tähän asiaan. tosta järjestöstä en tiedä mitään, mutta nimi viittaa kyllä usa:n. ei kannata suurennella näitä asioita se ei johda muuhun kuin suurempiin vasttakkais asetelmiin ja sellaisen nuorison kiihottumiseen
jolla on taipumuksia siihen. hyvää jatkoa vaan.

Alexius Manfelt

Minä luotan huomattavasti enemmän eri reserviläisjärjestöjen ja metsästysjärjestöjen kykyyn kantaa vastuuta ja antaa alausuntoja kuin tuollaisen, jota tässä uutisessa järjestönä pideään. Nuo edustajat eivät varmasti ole ymmärtäneet asiasta mitään tai sitten heillä on todella paha tajuamisvaje!

Jaakko Mäki

Siis oikeastiko meillä on suomen NRA? Sitten on FDL.. Onko pikkasen muuten ameriikansankarisyndroomaa tai tullu vähän liikaa katottua hollywood-toimintaa. Tähänkään ei mitään painokelpoista vastaan saa mutta pakko kysyä, ettekö edes suomenkielisiä nimiä keksi vai kuullostaako se ameriikankiäli nii hianolt?

Tero Terävä

NRA Finland on tarpeellinen vastavoima yhteiskunnallisessa keskustelussa erilaisille rauhanyhdistyksille, aseistariisuntayhdistyksille ja tietyille viranomaistaholle jne. joiden tarkoitus on puuttua aseiden yksityiseen omistamiseen.

Olemme unohtaneet normaalia pidemmän rauhan jakson (Pax Europe) aikana erään historiallisen totuuden: "Si vis pacem, para bellum." Yksipuolinen aseriisunta ei tue sitä tosiseikkaa, että tyhjiöllä on taipumus täyttyä. Varsinkin sotilaallisella tyhjiöllä.

Toinen unohtunut asia on"Vox populi, vox dei." Kansan ääntä ei todellakaan enää kuunnella ja demokratia etääntyy yhä kauemmas, mitä lähemmäs liittovaltiota päädymme EU:n ytimessä. Kun aseet kerätään pois, kansalle ei jää kuin em. ääni, jota ei enää kuulla, kun sillä ei ole painoarvoa.

Koska NRA pyrkii (ja eräällä tavalla se onkin jo) mielipidevaikuttajaksi, on sillä oikeus ottaa kantaa yhteiskunnan epäkohtiin. Nyt ei pidä takertua siihen, oliko Jyväskylä provokaatio vai ei. NRA:n edustaja otti kantaa siihen, että yleisessä tilaisuudessa oli laittomia järjestyksenvalvojia, jotka estivät vapaan liikkumisen yleisissä tiloissa.

Laurell Atte

Miten tästä tulee tällänen häly aikaseks kun joku äärioikeistolainen puukottaa äärivasemmistolaista?? Niinhän se on aina ollu! ja toisinpäin kanssa... Ei kai muuten ois mitään sisällis-sotiakaan ollu..
Tuolla kun jengiläinen ampuu sarjatuliaseella toisen hengiltä, niin eipä oo NRA ottamassa kantaa, ja suurin häly aiheutuu hautajaisissa viedyistä muistikorteista.
Tai muut niin sanotut normaali henkirikokset.. ne on niin tavallisia ettei niistä kukaan viitti puhua.