Perjantai 19.7.2019

Poliisi oikoo kirjastopuukotukseen liittyviä väitteitä

Luotu: 
4.2.2013 17:58
  • Kuva: Uusi Suomi
    Kuva
|

Poliisi kiistää Jyväskylässä viime viikolla tapahtuneeseen puukotukseen liittyneet väitteet, joiden mukaan poliisilla olisi kestänyt kauan tulla paikalle, eikä tilannetta olisi otettu tosissaan.

Filosofian dosentti ja vakaumuksellinen vasemmistolainen Panu Raatikainen kertoo Puheenvuoron blogissaan, että kirjaston vahtimestari soitti poliisit, mutta poliisi ei pitänyt tilannetta kiireellisenä.

– Tällaista on väitetty, mutta kyllä asia on otettu tosissaan. Kolme partiota tuli paikalle alle viidessä minuutissa, komisario Tuomo Korhonen sanoo Uudelle Suomelle.

Poliisi keskittyy nyt rikostutkinnassa selvittämään, oliko tapahtunut välikohtaus ennakkoon suunniteltu.

– Pitäisi selvittää, onko teko toteutettu yksissätuumin. Onko siihen tehty ennakkosuunnitelmaa tai avunantoa, Korhonen sanoo.

Poliisi epäilee kolmea kirjastoon pyrkinyttä henkilöä törkeästä pahoinpitelystä. Yksi epäilty on edelleen kateissa.

Myös kirjastoon pyrkineitä estäneitä epäillään rikoksista.

– Joillain on ollut toisen vahingoittamiseen tarkoitettuja esineitä ja se on rikos, Korhonen sanoo.

Poliisilla ei ole tietoa, onko kolmella epäillyllä yhteyksiä äärioikeistoon, kuten mediassa on väitetty.

– Emme ole sitä edes yrittäneet selvittää, vaan keskitymme törkeän pahoinpitelyn tutkintaan, Korhonen sanoo.

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Irma Hirsjärvi

Tarkennus uutisointiin: Ensimmäinen soitto hälytyskeskukseen määriteltiin ei-kiireelliseksi. Vasta kun vahtimestari soitti toisen kerran, kun hyökkäys oli jo käynnissä, paikalle lähetettiin yksikkö.

Lauantaina SUPO tiedotti että sillä oli ollut ennakkoon tiedossa uhka, jota se ei kuitenkaan tutkinnallisista syistä johtuen halunnut tarkentaa.

Tästä syystä voi kysyä, olisiko hyökkäys ollut estettävissä.

Lisätietoa lähteineen:
http://fi.wikipedia.org/wiki/Puukotus_%C3%84%C3%A4rioikeisto_Suomessa_-k...

Panu Raatikainen

Eli kuten Irma Hirsjärvikin totesi, ja mikä ei käy uutisesta ja poliisin kommenteista ilmi, puheluja oli kaksi: ensimmäisestä tilannetta ei pidetty kiireellisenä, toisesta - hyökkäyksen jälkeen - poliisi tuli varsin nopeasti paikalle.

Kari Halkola

Nyt en ota kantaa poliisin vasteeseen puhelinsoittoon sinänsä, mutta saapumisaikaa on helppo täsmentää...yleensä tapahtuman ytimesähän se aika tuntuu aina matelevan, esim liikenneonnetumuus paikoilta on tästä omakohtaista kokemusta, sen kellon ja ajantajun eroavaisuuksista.
Poliisit saapuivat ilman hälysvilkkuja kohtuullisen sanotaanko lennokkaasti kirjaston takapihalle läheisen Lucky Baldwins Irish Pubin ohitse porttikongin lävitse, jolloin menimme ulos tupakalle arvatenkin puhtasta uteliaisuudesta moiseen lennokkaaseen saapumiseen kiinnostuen. Mitään liikennettä ei takapihalla paikalla olevan ilmeisesti tyhjän poliisiauton lisäksi silloin näkynyt.
Tämä tapahtui ennen kello 18:26 (tiliote näyttää silloin minun ostanen toisen kupin kahvia) ja ainakin vähintään se 5 minuuttia jonka tupakki keskimäärin palaa + tupakalle tallustelu ja takaisin sisällekävely siihen päälle. eli 18.15-18.20 taisi poliisit olla arvioni mukaan siellä paikalla.
Kun olimme tupakalla, niin toinen poliisiauto lipui ohitse ja etsi selkeästi jotakin, ennen tuota mainitua ajankohtaa. Ensimmäisen kahvin ostin 17: 57 ja muu osa FDL seuruetta saapui paikalle noin abt 17.05
Eli ei nuo poliisit kyllä missään ole lorvailleet, kun ajatellaan kuitenkin sitä, miten Jyväskylän keskustassa tuohon aikaan pääsee autolla liikkumaan + hälyaika poliisilaitokselta.

Margareta Blåfield

Monelle ennestään tuntemattoman Erolan esiintyminen medioissa kahinoidenen jälkeen, joissa hän älyttömästi vertasi tapahtynutta Mainilaan laukauksiin (mikähän tarkoitusperä siinäkin oli?)ja lisäksi vielä väitti puukkotappelua kirjan julkaisijan taholta järjestetyksi mainostempuksi, on jo sen luokan kunnianloukkaus, siis väkivaltarikoksen junailemistaettä kirjan julkaisia olisi ehdottomast vietävä asia oikeuden käsiteltäväksi. joku raja sentään pitää olla, mitä valheita muka sanvapauden nimissä saa toisista levitellä

Jukka Laitinen

Kannattaa lukea Panu Raatikaisen blogi asiasta. Siellä voi kirjoittaa mm.

""Äärioikeiston hyökkäykset alkavat olla jo jatkuvia ja entistä pahempia. Rikollisjärjestötkin alkavat jo ainakin HS:n mukaan rekrytoimaan "maahanmuuttokriittisten" joukosta, joten siellä tiedetään selvästi olevan potentiaalisia väkivaltarikollisia. Kehitys on todella huolestuttavaa, jos kirjanesittelytilaisuuksissakaan ei voi käydä pelkäämättä oman terveytensä puolesta.""

Mutta kommentit tähän rasistiseen tekstiin sensuroidaan.

Kari Halkola

Tutkin hiukan ääninauhaa, siitä kohdasta kun kilinä alkaa kuluu 2 minuuttia kun ilmoitetaan, että poliisi on tulossa. noin 7 minuutin kuluttua kuuluu ilmeisesti Brunilan ääni, joka kertoo että voidaan jatkaa, poliisi hoita asiaa.
9 minuuttia koko äänitteen alusta alkaa pullot kilisemään....
18.09, jos puhe on alkanut tasan klo 18.00 mitä epäilen....
18:26 olen ostanut pubiin palatesamme toisen kahvin...siitä noin minimissään 5 minuuttia tupakointiin...+pari minuuttia ulos menoon ja takaisin sisälle tuloon....
Poliisi on ollut paikalla kirjaston takapihalla noin max 15 minuuttia siitä kun pullot kilisee. Toinen poliisipartio ajoi hiljaa ohi noin 3 minuuttia sen jälkeen ohi, kun oltiin tupakalla....eli ei voi syyttää hitaudesta. Ensimäiseksi poliisit lienee tulleet pääovelle?
Kirjaston taakse ja toinen partio haravoimaan katuja varmaankin tuntomerkit paikalta saatuaan. Teräsmies on kuitenkin taruolento, poliisit joutuu valitettavasti liikkumaan wv pakettiautoilla täällä meilläpäin. Ne samat poliisit joiden määrää ajetaan koko ajan alas maaseudulta ja muista kin suurkaupungeista.
Jos olisi ollut perjantai olisi poliisipartioista kaikki voineet olla jopa useiden kymmenien kilometrien päässä. Tervetuloa vaan landelle, täällä ei kaikki toimi yhtä nopeasti, kuten Turussa tai Helsingissä.
Ensimmäinen poliisipartio on varmasti ollut paikalla alle 5 minuutissa kuten sanovat. Turhanpäiväistä turinaa taas. Kerro nyt Tommi niminen vielä, että sekin on persujen syy, kun asiat on näin. Mietin tässä juuri, että mitäpä jos kyseessä olisi ollut muu tapahtuma vaikkapa Tampereella, sen kadunvaltauksen aikaan, joka aiheutti mm. pelastulaitokselle viivettä. Olisiko se ollut myös persujen ja poliisin syy, kun avun saanti olisi kestänyt puolikin tuntia, anarkistien estäessä liikennettä ja heitessä poliiseja pulloilla? Miten on, mitäpä lottoat?

Mika Samuel Kiekkijev

On totta kai aivan päivänselvää, että poliisilla on suuri, koko maan, ehkä jopa koko Euroopan ja muun maailman kattava salaliitto vasemmistolaisia vastaan ja tämä Jyväskylän tapaus on ainoastaan jäävuoren huippu.

Ei muuta kuin peace and love, mutta ennen kaikkea toivotan lisääntyvää mielenterveyttä toverteille.

Suvi Taavitsainen

Raatikaisen blogissa on valitettavasti asioita jotka eivät edistä yhtään mitään. Yritin kommentoida Joni Pelkoselle tästä Vähäsarjasta joka ampui Oulussa pizzerian työntekijän, mutta kommentti jäi sensuuriin.

Vähäsarjalla oli rankka ja väkivaltainen rikoshistoria ja hänen yhdistämisensä maahanmuuttokriitikoihin on suden huutamista, joka tekee hallaa koko rasismin vastaiselle liikkeelle. Kommentti ei syystä tai toisesta mennuyt läpi blogissa jonka otsikko on Muutama totuus Jyväskylän puukotuksesta.

Hannu Töyri

Nyt ei siis vielä tiedetä oliko kyse "äärioikeistosta". Jos asia onkin niin, että kyseessä onkin ollut jokin känninen rähjä porukka ja heidät on leimattu tarkoitushakuisesti äärioikeistoksi, koska se sopii niin hyvin tuohon tilaisuuteen.

Nyt on jo esitetty "äärioikeiston" toiminnan rajoittamista ja viitattu perussuomalaisiin. Tätä toimintaa hyväksikäyten vaaditaan poliittisten toimintaoikeuksien rajoittamista.