Lauantai 23.9.2017

Uskotko ufoihin? Astronautti vastaa

Jaa artikkeli:
Luotu: 
17.4.2009 11:44
  • Kuva: EPA/All Over Press
    Kuva
    Endeavour-astronauttien ensimmäinen avaruuskävely 18.11.2008

Kuusi Ulvilan lukion opiskelijaa pääsi tänään ottamaan yhteyden kansainväliseen avaruusasema ISS:ään. Projetki toteutettiin yhdessä Teljän radioamatöörien kanssa. Yhteys avaruusasemaan otettiin Suomesta nyt kolmannen kerran.

Opiskelijat olivat lehtori Marita Havun mukaan laatineet kysymyksiä japanilaiselle astronautille Koichi Wakatalle ja heillä oli yhteensä vain 7-8 minuuttia aikaa haastatella astronauttia. Sen jälkeen ISS katosi horisontin taakse ja yhteys menetettiin. Uskooko astronautti ufoihin?

- Ei ilmeisesti, kertoo Jonna Pörssi Uudelle Suomelle.

Hänen mukaansa tapahtuma oli ainutkertainen. Pörssin mukaan kaikki meni sujuvasti. Tähän yhtyy myös hänen kurssitoverinsa Anniina Helkala.

- Hän oli erittäin hyvin valmistautunut tähän tilaisuuteen ja puhutteli meitä etunimillä. Wakata kehui, että maapallo näyttää erittäin upealta avaruudesta, ja että se on varmasti hänen uransa hienoin kokemus, sanoo Helkala, jolle kokemus oli myös ”ikimuistoinen”.

Lehtori Havu kertoo, että projekti käynnistyi jo joulukuussa 2007, kun hän otti yhteyttä Teljän radioamatööreihin. Sen jälkeen he lähettivät yhdessä hakemuksen ARISS-projektiin. ARISS tulee sanoista Amateur Radio International Space Station. Projetkin tarkoituksena onkin, että radioamatöörit ympäri maailmaa voivat ottaa yhteyttä avaruusasemalle.

Lopulta koulu päätti helmikuussa kurssin järjestämisestä. Kurssilla opiskelijat ovat tehneet Havun mukaan ratalaskuja ”ja muuta avaruuteen liittyvää”.

- Se tuli yllätyksenä, mutta päätin heti osallistua, kertoo opiskelija Mira Kaskinen.

Paikat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit