Perjantai 24.5.2019

Keskusta: III-olut pois kaupoista

Luotu: 
21.2.2013 13:27
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
    Keskustan mukaan keskiolut joutaisi pois ruokakaupasta.

Keskusta esittää alkoholipoliittisessa ohjelmassaan vähittäismyynnissä myytävien alkoholijuomien enimmäisalkoholirajaa laskettavaksi 3,7 prosenttiin.

Puolue haluaa myös ”siirtää juomista ravintoloihin, tarpeen vaatiessa vaikka laskemalla ravintoloissa myytävän alkoholin verotusta”.

Keskustan puoluehallitus on tänään hyväksynyt puolueen alkoholipoliittiset linjaukset. Suomessa valmistellaan hallitusohjelman mukaisesti alkoholilainsäädännön kokonaisuudistusta, johon keskusta haluaa osallistua omalla linjauksellaan.

Keskustan mukaan Suomessa tarvitaan myös asennemuutosta ja entistä tehokkaampia hoitokeinoja alkoholihaittojen ehkäisemiseksi. Alkoholismin oireisiin pitää keskustan mukaan puuttua varhaisemmassa vaiheessa erityisesti työpaikoilla, sillä alkoholipolitiikka liittyy keskeisellä tavalla työurien pidentämiseen. Alkoholi on työikäisten yleisin kuolinsyy.

Keskustan mukaan myös siitä pitäisi keskustella, millaista alkoholinkäyttöä sallimme yhteisillä varoilla tai tilaisuuksissa, jotka toimivat esimerkkinä lapsille ja nuorille.

Jaa artikkeli:

Kommentit

Jani Pulkki

Minusta taas nelosen ja viinit sietäisi tuoda myyntiin kauppoihin. Holhousta on muutenkin aivan liikaa ja se kohdistuu vääriin ihmisiin.
Mitenkä olisi jos sosiaaliavustukset alettaisiin myöntää käteisen sijaan tarvikkeina, holhous osuisi paremmin kohdalleen ja vähentäisi houkutusta jäädä tukien varaan.

Markku Likitalo

Jos kakkonen ei suomalaisille tule maistumaan voidaan myös lähikaupoille sanoa hyvästit. K ja S lihoo vaan ja saksan Lidl. Voihan sen aina ruoanmyynninkin siirtää valtionmonopolille, mitä sillä kilpailulla tekee. Eikös me nyt sosialismissa kuitenkin elellä muutenkin?

Tero Ilén

Näiden junttien pitäisi ennen jokaista päätöstä miettiä kuinka monta työpaikkaa niillä tapetaan. Työpaikkojen puolesta puhutaan kauniisti mutta teot ovat aivan muuta.

Keskioluen siirto Alkoon on kuolinisku pienille lähikaupoille. Eikö Kepuleita enää kiinnostakkaan maaseudun elinvoimaisuus ? Monopoleja pitää purkaa ei lisätä.

Antti Kettunen

No ei muuta kuin kieltolaki voimaan niin sillähän ongelma katoaa?

Ai mutta sitähän kokeiltiin ja huonoksi todettiin. Olen pahoillani mutta näillä näkymillä ainut tapa saada Suomeen järkevä alkoholikulttuuri on uhrata sille yksi sukupolvi ja ajaa alkoholivero alle 10%. Juopot juovat itsensä hengiltä ja jäljelle jäävät ne jotka osaavat suhtautua alkoholiin. Tästä oli jo orastavaa totuutta nähtävissä silloin kun alkoholiveroa laskettiin Viron liityttyä EU:iin (lukiolaisten absolutismi nousi huomattavissa määrin).

Tero Ilén

Viinan verohyötyyn pitää alkoholiveron lisäksi laskea myös kaikkien ravintoloiden maksamat verot. Suuri osa taksikyydeistä vie ravintolaan ja pois jne.

Jos otetaan huomioon kaikki alkoholin tuottama verohyöty yhteiskunnalle niin se on varmasti miljardeja positiivinen.

Suvi Karhu

Miten ihmeessä maailmalla onnistuu kaupoissa vapaa alkoholimyynti ilman suurempia ongelmia, mutta ei Suomessa? USA:ssa v. 2011 käydessäni kolmen viikon aikana kiersin neljä eri osavaltiota (Illinois, California, Nevada ja Arizona). Vain kerran (!) näin humalaisen ihmisen, ja hänkin pyyteli kovasti anteeksi muilta metron matkustajilta, että oli humalassa. Kaupoissa myytiin yleisesti keskellä yötä kolmen litran vodkapulloja muiden alkoholituotteiden kanssa.

Olen sitä mieltä, että Suomessa on kielletty kieltämisen päälle jo aivan liikaa ja ongelmat johtuvat pitkälti siitä. Kannatan itse viiniä ruokakauppoihin. Asteittain myyntiä voitaisiin vapauttaa enemmänkin. Olen vakuuttunut, että vain alkoholin myynnin asteittainen vapauttaminen ruokakauppoihin sekä laajemmat anniskeluravintoloiden aukioloajat ja ravintoloiden verohelpoitukset ovat oikea ratkaisu.

Tero Ilén

Käytännössähän kaikki alkoholi myydään jo marketeissa erillisessä myymälässä. Miten mikään voi muuttua jos nämä samat juomat on muiden juomien seassa marketin hyllyssä ja ne maksetaan samalla kassalla kuin muutkin ostokset ?

Myöskin muualla EU:ssa saa alkoholia jokaiselta nakkikioskilta tai huoltoasemalta mihin kellonaikaan tahansa. Jos tämä olisi ongelma, kaikkitietävä EU olisi sen jo kieltänyt.

Patrick Jensen

Yhdysvalloissa on monissa osavaltioissa laitonta olla julkisella paikalla humalassa, joten siellä alkoholiongelmat eivät välttämättä näy katukuvassa samalla tavalla kuin Suomessa, vaikka ne eivät ole välttämättä yhtään sen lievempiä. 21 vuoden ikäraja alkoholin nauttimiselle aiheuttaa sen, että monien korkeakoulujen juhlakulttuuri on paikoin kuin kieltolain aikaan Suomessa.

Oikeastaan kaikille maille, joissa alkoholi on suuri kansanterveydellinen ongelma on yhteistä se, että alkoholi nautitaan pääosin kotona, muilta piilossa. Anniskelupaikoissa sosiaalinen kontrolli ja viime kädessä järjestyksenvalvoja ja poliisi estävät pahimmat ylilyönnit.

Antero Hilpari

Maalaiskörttien puolue Keskusta on jälkijunassa. Viereisessä uutisessa kerrotaan, kuinka oluen kulutus on dramaattisesti laskenut Suomessa 2012: "Mietojen alkoholijuomien eli oluen ja siiderin myynti laski 7,4 prosenttia."

Luulisi viinahaitta -valittajien olevan jo hiljaa.

Tuomas Taivasaho

Ei lähikaupat siihen kuole, että pullon kyljessä lukee 3,7 sijasta 2,6. Ihan hyvin kaupan keskarista voi höylätä prosentteja. Ravintoloiden keskari voi minusta jäädä ennalleen. Ravintolakulttuuri kuolee täydellisesti jos alkoholipolitiikka ei suosi ravintolajuomista kaupan tukkumyynnin sijaan.

Pekka Vaartela

Koko homman idea on saada keskari monopolin haltuun jotta sen hinta voidaan pitää maksimissaan. Kansanterveys on vain krokotiilin kyyneleitä inhorealistisessa tavoitteessa lisätä kansan verorasitusta kaikin keinoin. Kakkosta ei kukaan oluen ystävä kaipaa. OIkeampi tapa olisi siirtyä Tanskan malliin, pohjoismaa sekin on.

Aki Saarikoski

Se keskarin poisto ruokakaupoista todennäköisesti vaan lisäisi alkoholistien määrää, kun kansa ostaisi oluenhakureissullaan Alkosta pari pulloa väkeviäkin. Olut ei ole kenestäkään koskaan alkoholistia koskaan tehnyt, vasta väkeviin siirtyminen on sen tehnyt.

Juha Uronen

Justiinsa kun siirryin lähes kokonaan juomaan kotona
Ravintelissa kun ei saa röpötellä niin ei kiinnosta

Oma tupa oma lupa
Ei sen puoleen
Keppana ei maistu mutta vahvat kaljat ja viina kyllä
Jonoa siitä tulee lisää Alkon tiskille ja se on minulle ainoa haitta

Mikael Kaasinen

Hienoa kepu. Lisää holhousta, eihän sitä ole jo entuudestaan riittävästi. Mikäli olut/siideri siirretään kaupoista alkoon, tai tilalle tulee jotain vetistä litkua, minä teen sen henkilökohtaisen ratkaisun että haen KAIKEN alkoholin sen jälkeen Virosta. Että repikää siitä hyysärilandian lampaat.

Kai Stenborg

Miksi keskusta, miksi? - Katsomalla edes vähän ympärilleen, huomaa mihin tällä oluen myynnin rajoittamisella mennään. Leimataan kaikki nautiskelu juopotteluksi ja hankaloitetaan tavallisen alkoholin ja muiden nautintoaineiden käytön hallitsevien ihmisten elämää. Juuri kun meille ehti kasvaa vähän raittiimpi sukupolvi joka tottui näkemään olutta kioskeissakin. He olivat oppineet ettei kaikkea saatavilla olevaa tarvitse heti juoda. Olivat oppineet olemaan eurooppalaisen sivistyneitä jopa juotuaan muutaman nautinnollisen juoman.
Nyt yritetään tehdä uudesta nuorisosta taas kosteaa, häpeilevää, sekoilevaa "kieltolaki-sukupolvea" . Antakaa ihmisten halutessaan nauttia juomisesta ja elämästä. Kukin voisi itse rajoittaa omaa juomistaan, eikö?