Keskiviikko 24.7.2019

Timo Soini vastaa: ”Haglund hakee pelkkää julkisuutta”

Luotu: 
21.2.2013 15:42
  • Kuva: Petteri Paalasmaa/Uusi Suomi
    Kuva

Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini katsoo RKP:n Carl Haglundin hakevan arvostelullaan ”pelkkää julkisuutta”. Soini kommentoi Haglundin ulostuloa Uudelle Suomelle tekstiviestitse.

Puolustusministeri Haglund (r.) totesi tänään, että Soini häpäisi Suomea BBC:lle antamassaan haastattelussa. Haglundin mielestä Soinin virne ja naureskelu paljastivat, ettei Soini ota vakavasti puheita perussuomalaisissa esiintyvästä rasismista.

–Ministerillä on sananvapaus. Minä en levittele suomalaisista saati kansanedustajasta kielteistä kuvaa maailmalle, Soini vastaa Haglundille.

–Kysyisin häneltä [Haglundilta], että häpäisikö Ruotsin media Ruotsin, kun se vaalipäivän jälkeisissä lööpeissä kutsui minua rutoksi, Soini jatkaa.

Perussuomalaisten johtaja huomauttaa lisäksi, että BBC:n haastattelussa puhuttiin pääosin Euroopan unionista ja taloudesta.

–Siitä tietysti ministeri on hiljaa, kun Suomikin EU-perustuslain vastaisesti hyväksyy tukipaketit ja Kyproksen pelastuspaketti on ovella. Haglund hakee pelkkää julkisuutta, Soini viestittää.

Jatkokysymyksiin Soini ei toistaiseksi ole vastannut. Blogissaan hän kirjoittaa, että "rasismisyytökset minua kohtaan ovat luonnollisesti täysin perättömiä".

Britannian yleisradioyhtiö BBC haastatteli Soinia keskiviikkona HARDtalk-ohjelmassaan. Soini joutui vastaamaan ohjelmassa muun muassa kysymyksiin perussuomalaisissa ilmenevästä rasismista ja siitä, miksi kansanedustaja Jussi Halla-aho on rasismituomiostaan huolimatta saanut jatkaa puolueessa.

–Haastattelussa Soini ei häpäise vain omaa puoluettaan vaan vahingoittaa myös koko Suomen mainetta puheillaan yhdessä maailman kunnioitettavimmista medioista. Virne naamalla hän vähättelee hyvin vakavaa ongelmaa, Haglund sanoi tänään.

Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Olli-Pauli Sarvaranta

Perussuomalaisiin poliitikkohin pätee hyvin ruotsalainen sananparsi; tomma tunnor skramlar mest. On sitten makuasia ketä he oppositiossa eniten vahingoittavat, itseään vai puoluettaan. Itse en tuomitse kaikkia italialaisia Beslusconin perusteella, tuskin myöskään BBC:n valistuneet katsojat suomalaisia Soinin perusteella.

Merja Heikka

Kyllä se on mennyt pahoin ööveriksi tämä perussuomalaisten leimaaminen rasisteiksi, kun ministeritason mies kehtaa tuollaista päästää suustaan. RKP:n Freudenthaleineen kannattaisi olla aivan hiljaa. Tai onhan se tietysti hieman eri asia olla syytetty rasistiksi tai olla natsi kuten tämä Freudenthal ja hänen perintönsä arvostajat. RKP ei ole koskaan irtisanoutnut Freudenthalin ajatuksista, päinvastoin se jakaa tämän esinatsin nimissä "kunnia"- mitaleja.´Eikä se häpeä. Moni muukin RKP-läinen on osoittanut halveksuntaansa suomenkielistä kansanosaa vastaan kuin tämämä Freudenthal, joka piti ruotsinkielisiä korkampana rotuna kuin suomenkielisiä. Onneksi BBC:ssä ei ole ko. asiasta mitään kerrottu, vielä...Se olis varmastikin herkullinen jutun aihe, että Euroopassa on vieläkin natsipuolue: Suomen hallituksessa. Soini voisi vinkata vähän heille...

Heikki Toimela

Sinäkö vetäisisit BBC:n haastattelussa että löytyy sitä rasismia muualtakin. Mm v 1836 syntynyt Axel Freudenthal oli kova rasisti , niinkö?
Kyllä Soinin vinkit tuli haastattelussa selviksi. BBC:n toimittajakin sanoi ettei kuulijat oikein vakuutu Soinin selittelyistä.

Merja Heikka

Freudenthal oli selvä natsi, vaikkakin eli ennen varsinaista natsiaikaa. Hän teki tutkimuksensa suomankielisen "rodun" alimittaisuudesta. RKP jakaa kunniamitalleja hänen nimissään, joten he kannattavat hänen ajatuksiaan. Vai mitä muuta ko. asiasta voi kukaan väittää?

Kyllä RKP:n nostamisesta tikunnokkaan olisi se hyöty, että mmärtäisivät hävetä. He ovat saaneet puuhastella täällä pienessä Suomessa miten lystäävät, mutta kyllä Euroopassa pidettäisiin outona sitä, että he kunnioittavat näin natsia. Freudenthall on RKP:n Santeri Alkio.

Heikki Toimela
Vastaus kommenttiin #10

Mitä vikaa on sitten Alkiossa? Freudenthal teki merkittävän työn pohjoismaisten kielten professorina Suomessa, ruotsalaisen kirjallisuusseuran perustaja ja oli Upsalan yliopiston kunniatohtori.
Hänen pohtimisensa mistä suomenkieliset ja ruotsinkieliset olivat tänne tulleet oli tietysti humpuukia ja hän korjaili niitä. Merkittävä mies (1836-1911)
http://sv.wikipedia.org/wiki/Axel_Olof_Freudenthal

Merja Heikka
Vastaus kommenttiin #13

Tämä tyylinne on nyt ilmeisesti sitä US:n älä jankuta -osastoa. Eli tahdot ehdoin tahdoin vääntää ajatuksen noin: mitä vikaa on Alkiossa. Tarkoitin luonnollisesti sitä, että siten kun Alkio on Keskustan oppi-isä, samoin Freudenthal on RKP:n oppi-isä.

Alkio edustaa suomenkielistä sivistyneistöä arvoineen, Freudenthal aatteineen ruotsinkielistä arvomaailmaa.

Heikki Toimela

BBC:n haastattelussa on ollut kaikki suomalaiset isompien puolueiden puoluejohtajat. Ja muitakin esim. Tuomioja.
Mutta ketään muuta ei ole viety kuin litraa mittaa rasistikysymyksissä.
Mikä vastaus rasismi kysymykseen on "olen katolinen en siis voi olla rasisti". Entä kiemurtelu kun toimittaja kysyi rikoitteko lupauksenne kun Halla-ahoa ei erotettu.

Englantikaan ei ole Soinilla kaksista. Kuunnelkaa tästä ja hämmästykää.
http://www.bbc.co.uk/programmes/p015by2x

Mauri Hyhkö

Kun ei enää muuta keksitä, niin sitten rasisti ja/tai natsikortti esiin. Ja jos saadun tuomion takia petäisi erottaa kansanedustaja, niin kyllä kato kävisi Arkadianmäellä. Eikä ainoastaan perussuomalaisissa. Miksi Halla-Aho pitäisi erottaa viidensadan euron sakon takia kun muista puolueista ei eroteta luottamustehtävistä edes vankeustuomion takia, tekstiviestin takia kyllä. Sitäpaitsi rasismi ei ole rikos, idioottimaista kyllä.

Heikki Toimela

Tuo 400 euroa (ei 500)onkin mielenkiintoinen. Halla-aho sai 50 päiväsakkoa eli hänen tuloillaan 400€. Hirvisaari sai 25 päiväsakkoa ja maksettavaa 1425€. Ei ollut kaksiset tulot Halla-aholla, samat summat saa armeijan päivärahoilla.
Soini vakuutti 2009 että lähtö tulee jos rasismituomioita tulee. No nyt oli eri ääni BBC:n haastattelussa.

Hannu Rautomäki

Tarkemmin ajatellen RKP:n taustakin on rasistinen, sillä sen oppi-isä Freudenthal luokitteli suomalaiset alempiarvoiseksi roduksi.
Häpeä on myös se, että sotien jälkeen ruotsinkieliset kunnat kieltäytyivät kokonaan asuttamasta evakkoja.

markku palonen

EU:n alueella myydään hevosta ihmisten ruuaksi, joissa voi olla vaarallisia lääkejäämiä.Kukaan ei ota vastuuta.

Hallit sortuvat ,kun ei osata ristikko lakelmia, vaikka on tietokoneet apuna.Kukaan ei ota vastuuta.

Ruokien alkuperästä on ollut huuto jo pitkään että ne pitäisi olla selvästi esillä.

Nyt lähti tariffin ulosmyymä neuvonta osa Espanjaan, koska asiasta päättävä elin ei ollut selvillä, mikä kyseisen diilin saneen yhtiön toiminta tapa on.Työttömiä tuli kymmeniä pohjoiseen. Oliko se Sallaan?.Eikö työttömien määrää voisi otta laskelmissa mukaan.?
Saksan Bundespankki siirsi miljardeja euroja muiden maiden velkakirjoja Euroopan keskuspankille siis myös suomen kansan omistukseen ja vastuuseen.

Täällä väännetään Halla-ahon totuuden sanoista, jotka eivät edes ole lähellä sitä suorasukaisuutta joka on kirjoit ettu esimerkiksi Kirjassa Ajatollahin Ajatuksia Khomeinin ajatuksista.

Tässä yksi käännös."Pyhä sota merkitsee ei-islamilaisten alueitten valloittamista.Sellainen sota saatetaan julistaa imamin johtaman todellisen islamilaisen hallituksen muodostamisen jälkeen. jne"

Aki Terentjeff

Soini pärjäsi hyvin BBC:n haastattelussa, häklundilla ei ole todellakaan varaa puhua rasismista, sillä "petre folkke" ei osallistunut sodanjälkeen ylemmyydentunnossaan maanluovutuksiin karjalaisille evakoille, se jos jokin on rasismia häkluteilta.

Nirppanokkavähemmistön hallituspaikka taitaa muuten olla pian katkolla, lopullisesti.

kari wuoristo

hyvin on asiat meillä ja maailmalla jos ongelmat kulminoituu pääasiallisesti vain olemattomaan rasismiin sen sijaan että enemmänkin keskityttäisiin oikeisiin isoihin ongelmiin joita varmasti riittää,eri asia löytyykö kykyä muuhun kuin tämän tyyppiseen keskusteluun niin kotimaisten poliitikkojemme kuin tuon haastattelun tehneen formaatin toimittaja/juontajan kohdalla kun ei tämän kummempaa asian tynkää ole josta älämölöä nyt järjestetään kiitos myös mediamme kykeneväisyys"

Urho Pieski

Medialla on se käsitys että haukkumalla persuja EU:n velat muuttuvat saataviksi, mainitkaa yksikin varteenotettava media joka on kritisoinut EU:ssa harjoitettavaa politiikkaa?
Kohta ollaan siinä tilanteessa että meidän on vaadittava vaalitarkkailijoita valko-venäjältä, eihän tästä tulee mitään jos media rummuttaa halliksen tahdissa. Jos joku vähäkään erehtyy kritisoimaan EU:ta niin jo on media niskassa.

Antero Hilpari

ps. Vaalilause ei useimmiten ole totta. Monesti se on väittämä, jonka väittäjätaho on tutkitusti huomannut omaksi heikoimmaksi kohdakseen. Tämän poistaakseen se käyttää väitettä itse. Tätä tekniikkaa käytetään myös tuotteiden markkinoinnissa.

JV Lehtonen

Toivottavasti BBC kysyy Haglundilta Suomen ainoan jo perusteiltaan rasistisen puolueen, Suomen ruotsalaisen kansanpuolueen, suhteesta freudenthalilaisuuteen-- siis jos Haglund nyt edes pääsee BBC:n haastateltavaksi.
Haglund, milloin RKP aikoo irtisanoutua Freudenthalin ajatuksista ? Siis rasismista suomenkielistä enemmistöä kohtaan. En ole vielä havainnut irtiottoa freudenthalilaisuuteen. Jos jostain linkki irtisanoutumisesta löytyy, laittanette vastaukseksi.
"Freudenthal harrasti ajalleen tyypillisiä rotuoppeja ja oli nykynäkökulmasta katsottuna suomenkielisten alempiarvoisuuteen uskonut rasisti"

Ruotsalaisen puolueen synty
Freudenthal ei ollut koskaan varsinainen poliitikko vaan vaikutti lähinnä kulttuurin ja tieteen aloilla. Varsinainen Ruotsalainen puolue perustettiin 1880-luvun alussa pohjalle, jonka Freudenthal oli kirjoituksissaan luonut".
http://fi.wikipedia.org/wiki/Axel_Olof_Freudenthal

Sauli Aittola

Ei taida tämä Haglund olla ministerinviran tasoinen. Taas tuli sellainen virhelausunto. Edellinen painettiin median ja presidentin myötätunnosta villaisella kun hän esitti puolustusliittoa itsensä (Ruotsin) kanssa. Suomalainen hän ei kyllä ole. Näkeehän sen hänen suomalaisia vihaavista kannanotoistaan. Rasismia hänessä ei ole, hän ei vain pidä suomalaisista. Eihän suomalaisetkaan pidä osasta suomenruotsalaisia eikä osasta löysin perustein suomeen muuttavista. Mutta mutta rasismi tästä on kaukana.

Olli-Pauli Sarvaranta

Freudenthal? Piti oikein hakea netistä kuka tämä herra oikein on. No, kuoli jo 1911, eli huomattavasti aikaisemmin kuin jotkut perussuomalaisten nykyisistä oppi-isistä. Keksikää hyvät veljet ja siskot jotain ajankohtaisempaa argumenttienne tueksi.

Haglundin osalta toteaisin, ettei hän esittänyt Suomen ja Ruotsin puolustusliittoa. Hän sanoi ajatuksen olevan mielenkiintoisen (toimittaja kysyi), mutta sen edellyttävän poliittista keskustelua ja yksimielisyyttä.

Mikä tekee totuudessa pysymisen niin vaikeaksi etenkin perussuomalaisille? Mitä ovat tällekin palstalle kirjoittelevat itse saaneet aikaan?

Antero Hilpari

"Freudenthal...ajankohtaisempaa argumenttienne tueksi."

RKP jakaa jatkuvasti näitä paremman rodun mitalleja. Ison lahjusshekki takaa vastaanottajan suosiollisuuden. Se on siksi ajankohtainen. Paavo Lipponen napsi rahat 2007.

"Mitä ovat tällekin palstalle kirjoittelevat itse saaneet aikaan?"

Oman mielipiteensä tälle palstalle. Se liene sallittua ruotsinkielistenkin mielestä?

Ilkka Kiviniemi

Saattaa olla että Soini menetti hyvän tilaisuuden kertoa maailmalle mitä Perussuomalaiset ovat. Hän ei nyt kyennyt olemaan niin vakuuttava kuin olisi ollut hyvä olla. Se paha poika Halla-aho kummittelee kaikkialla minne Soini meneekin.

Antero Hilpari

Soini oli ihan hyvä. Hard talkin idea on, että kysymykset ovat kovia (hard). Mutta BBC vastaavasti rehellisenä hyvänä uutistoimistona antaa tilaa vastauksille. Soini vastasi hyvin.

Toki Hard talkin toimittajan ei kuulu niin sanoa. Se rooli kuuluu katsojille. Arviointi. Joka taas ei ole kilpailijapuolueen rkp:n homma.

Kimmo Leino

Ja Suomen mainetta EI sitten rasita se, että 2 eduskuntaa ja HALLITUSTA on hyväksynyt Suomessa ihmisoikeusloukkaukset maan kantaväestöä kohtaan PERUSTUSLAILLA ? PL 118 § "Kansalaisten kokemat ihmisoikeusloukkaukset ... Syyteoikeutta ei kuitenkaan ole mikäli syyte perustuslain mukaan on käsiteltävä valtakunnanoikeudessa."

Tai että 2 NAISTA vastoin eduskunnan tahtoa estää "perhepoliittisissa" asioissa asioiden ( syrjintä) prosessoinnin Suomen "oikeuslaitoksessa" ( asetus 84/2009) HAASTEOIKEUTTA ei yhdenvertaisuuslin nojalla kuitenkaan ole perhepoliittisissa asioissa ...versus eduskunnan laki 2008 KAIKENKATTAVASTA Yhdenvertaisuuslaista ....

Suomessa "rasismi" on pahin rikos, mutta samalla hallituksen jäsenille SALLITAAN IHMISOIKEUSLOUKKAUKSET !

Ja naisille sallitaan Eduskunnan ENEMMISTÖN tahdon ylikävely ?

Kumpaa pidätte pahempana rikoksena perustuslain manipulointia sallimaan ihmisoikeusloukkaukset vai "vihapuheita" ?

Eduksunnan ja muiden ylhäisten toimet "tutkii" "laillisuusvalvonta" EOA päätöksen 876/2/05 tavoin ( poliisilla ei ole oikeutta suorittaa esitutkintaa) ja opposition PUHEET tutkii aina poliisi !

Tuo päätöskin muuten SALATTIIN 2,5 vuoden ajan !

Ihan sama miten rasismi ja ihmisoikeusloukkaus KIRJOITETAAN ... toisia saa tutki ja toisia EI !

Kauko Aalto

Mitähän tämä masokistinen kansa keksisi itsensä alentamiseen jollei rasismia olisi.
Mitenhän pakolaiset saisivat nopeasti korkealuokkaiset vastiikkettomat asunnot jollei rasismia olisi. Rasismia täytyy olla koska se on niin monen etu.Joku on sanonut sattuvasti, että rasistinen valtio on rasistin paratiisi. Täyttyykö nämä ehdot maassamme?

Martti Tieaho

Pata kattilaa soimaa. Eikö ulkoasianvaliokunnan pj. Soini pyrikin esiintymään Soinin-Cameronin linjalla kaikkialla, mihin poikkipuoliset mielipiteet otetaan tarkasteluun. Kysyisin vain, edustaako hän ja miten Suomen virallisen ulkopolitiikan linjoituksia?