Lauantai 21.10.2017

Valiokunnan varapuheenjohtaja Himas-selvityksestä: ”Onhan tämä aika järeä toimenpide”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
6.3.2013 18:45
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
    Pääministeri Jyrki Katainen on joutunut vastaamaan Pekka Himaselta tilattuun tutkimushankkeeseen liittyviin kysymyksiin jo muun muassa eduskunnan suuressa salissa.
|

Eduskunnan perustuslakivaliokunnan varapuheenjohtajan Outi Mäkelän (kok.) mukaan valiokuntakäsittely on kansanedustajille yksi keino valvoa ministereiden toimia. Hän toivoo kuitenkin, etteivät motiivit selvittää Pekka Himasen tutkimushankkeen rahoittamista ole poliittiset.

Kahdeksan perussuomalaisten kansanedustajaa ja vasenryhmän kaksi edustajaa vaativat Himasen tutkimusrahoitusta ja sen myöntämismenettelyä valiokunnan selvitettäväksi. 

- Toki tämä on eduskunnalle yksi mahdollinen tapa valvoa hallituksen ja ministerien toimia, Mäkelä (kok.) sanoo.

Perustuslakivaliokunta käsittelee muun muassa ministerivastuuasioita. Valiokunta voi selvittää, onko ministerien toiminta ollut lainmukaista.

Kansanedustajat pyytävät perustuslakivaliokuntaa tutkimaan, onko pääministeri Jyrki Katainen rikkonut ministerin velvollisuuksiaan tai menetellyt muuten lainvastaisesti osallistuessaan rahoituksen järjestämiseen Himasen Sofos Oy:lle.

Käytännössä valiokunta antaa kohteelle eli Kataiselle mahdollisuuden tulla kuulluksi. Sen jälkeen se voi Mäkelän mukaan pyytää valtakunnansyyttäjää ryhtymään toimiin, jos tutkinnan tarvetta ilmenee.

Myös oikeuskansleri tutkii Himasen tutkimushankkeen rahoitusta. 

- Nyt olisi tärkeää se, mitä oikeuskanslerin selvityksestä tulee. Varmasti myös perustuslakivaliokunta kuulee sen selvityksen, Mäkelä sanoo.

Asia on ollut paljon julkisuudessa. Sitä ovat kommentoineet niin pääministeri Katainen kuin valtioneuvostokin. Mäkelän mukaan on vaikea sanoa, voiko valiokuntakäsittelyssä tulla esiin mitään uutta asiassa.

Mäkelä kertoo toivovansa, että kansanedustajien selvityspyynnön taustalla on todellinen halu selvittää asia, eikä politikointi. Hän kertoo luulleensa, että aloitteen takana oli vain perussuomalaisia kansanedustajia.

- Ajattelin ensin, että tässä olisi poliittinen tausta. Jos myös vasenryhmä on mukana, pohja on vähän laajempi, Mäkelä sanoo.

Yksi pyynnön alullepanijoista on perussuomalaisten Teuvo Hakkarainen. Hakkaraisen mukaan edustajien tavoitteena ei ole "saada Kataista kiinni" vaan selvittää, toimittiinko tutkimusrahoituksen hankkimisessa Himasen Sofos Oy:lle oikein. 

Hakkaraisen mukaan valiokuntakäsittely toivon mukaan avaa menettelytapoja tutkimushankkeen tilaamisessa. 

- Toivottavasti ainakin jotain tapahtuu, kun näitä menettelytapoja käydään läpi, Hakkarainen sanoo.

Hakkaraisen mukaan esimerkiksi hankkeiden kilpailutukseen liittyvissä menettelytavoissa voisi olla parantamista. 

Valtioneuvoston kanslia on ilmoittanut, että muidenkin kuin tilaajan käyttöön tulevia tutkimushankkeita tarvitse hankintalain mukaisesti kilpailuttaa. 

Myös Mäkelän mukaan käsittelyn yhteydessä on hyvä keskustella siitäkin, miten vastaavan tyyppisissä hankinnoissa toimitaan.

- Toinen kysymys on se, onko tämä oikea tapa käydä sellaista keskustelua. Tämä on aika järeä toimenpide, Mäkelä toteaa.

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Tuomas Taivasaho

Jos kaikki tehokkaat valvontakeinot on poissuljettu, mitä jää jäljelle. Isossa salissa pöntöstä annetut selvitykset ovat käytännössä tehottomia kun ne tapahtuvat keskellä vaalikautta.

Oikeuskansleri on todettu hampaattomaksi hallituksen toiminnan laillisuusvalvojana. Kukaan täysjärkinen ei palkanmaksajaansa ja nimittäjä-isäntäänsä pure jos ei ammatinvaihtoa havittele.

Jaakko Salomaa

"Hän kertoo luulleensa, että aloitteen takana oli vain perussuomalaisia kansanedustajia.

- Ajattelin ensin, että tässä olisi poliittinen tausta. Jos myös vasenryhmä on mukana, pohja on vähän laajempi, Mäkelä sanoo."

Tuo kommentti kertoo kyllä enemmän Mäkelästä kuin vasenryhmästä.

Sari Niemi

Jopas nyt taas... Ensinnäkin, Mäkelä ei ole missään asemassa määräilemään kansanedustajien motiiveja tällaisessa asiassa. Poliittisessakaan motiivissa ei ole mitään pahaa; tässähän on oppositiopuolue hallituspuoluetta vastaan! Mäkelä taitaa ennemmin löytää näitä populistisyytöksiä, kun tutkinta käsittelee oman puolueen väkeä...

Mitähän Mäkelä tekisi, jos persut ja vasenryhmä toteaisivat vaan ihan suoraan, että poliittiset motiivit on? Kieltäisi valiokuntakäsittelyn? Jo on moraalipoliisia taas. Onkohan Mäkelällä seuraavissa vaaleissa ihan oikeat motiivit vai poliittiset motiivit?

Reijo Tossavainen

Perustuslakivaliokunta koostuu poliitikoista. Enemmistö on hallituspuolueiden edustajilla. Valiokunnan varapuh.joht. osoittaa poliittisuudesta puhuessaan väärään suuntaan, sillä pidän "poliittisesti sopivaa" päätöstä liian todennäköisenä.

Mikko Kokko

Jokainen suomalainen voi kysyä itseltään sitä, että oli Kataisen toiminta moraalisesti oikein? Meillä kuitenkin hallitus on tarkka siitä että sääntöjä ei rikota (trafin ulkoistus Espanjaan) ja STX-telkakkahommat.

Kolmaskin ulottuvuus on. Moraali.

Alexius Manfelt

Olipa kansanedustajalta typerä lausunto. Ei tiennyt, muka! Minusta, en ole äänetänyt tai kannattanut perusja enkä varmaan tule moista tekemäänkään, niin kuitenkin Käteisen menettely tässäkin asiassa on todella uskomattoman typerää. On vaikea uskoa, että tuollaiset yksinkertaisuudet ja roistot meitä hallitsevat.

Hakkaraisen lausunto on todella laadukas ja siitä hänelle pisteet.

Toivottvasti perustuslakivaliokuta pystyy objektiiviseen työskentelyyn, tosin sitä epäilen ja moisesta en ole kovin varma.

Mika Samuel Kiekkijev

Nythän on niin, että nykyinen perustuslakivaliokunta on jo "tukipakettien" yhteydessä vääntänyt perustuslakia poliittisin perustein, joten tässä asiassa valiokunnan kanta on jo etukäteen selvä.

Meillä tulisi olla poliittisesti riippumaton ja ainoastaan lakiasiantuntijoista koostuva perustuslakituomioistuin, eikä suinkaan tällaista marionetti kerhoa.