Torstai 19.10.2017

Suomalaistunut kurdinainen: "Milloin Suomi tunnustaa kansanmurhan?"

Jaa artikkeli:
Luotu: 
6.3.2013 20:44
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
    Irakin entinen johtaja Saddam Hussein vangittiin joulukuussa 2003 ja teloitettiin vuoden 2006 lopussa.
|

- Milloin Suomi tunnustaa kurdien kansanmurhan, kysyy kurditaustainen vaasalaispoliitikko Seida Sohrabi (kok.) Puheenvuoron blogissaan.

Hän viittaa tapahtumaan 25 vuotta sitten, kun Irakin hirmuhallitsija Saddam Hussein hallintoineen kaasutti Halabjan kurdikylää Pohjois-Irakissa.

- Kun Pohjoismaat Ruotsi ja Norja ovat tunustaneet tapahtuneen kansanmurhaksi, kysymykseksi jää, milloin Suomi aikoo ihmisoikeuksia kunnioittavana maana tehdä samoin, Sohrabi kirjoittaa.

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

markku palonen

Kyllä niitä vanhoja asioita pitää märehtiä jotta voitasisiin varautua tulevaisuuteen.
Eikös siellä kurdialueella ole niitä öljyrikkauksia.Nehän niissä vanhoissa asioissa usein on päällimäisenä kyseessä.Kannattaa siis märehtiä jotta tiedettäisiin mihin asettua asumaan jos pakkomuutto tulisi.

Petri Suomi

Eikös Suomen politiikkaan ole kuulunut, että se ei tunnusta jaettua maata eikä anna mitään virallisia julistuksia jotka kohdistuvat johonkin kansanryhmään, jolla ei ole omaa valtioa. Kurdit pyrkii hyväksynnällään painostamaan usemapaa maata, joiden alueelle se muodostaisi oman valtion. Käsittääkseni Kurdistan on kaavailtu Turkin, Irakin, Syyrian ja Armenian alueelle, jossa kurdeja jo asuu.
Uskoisin, että Suomi ja suomalaiset poliitikot koska tahansa tuomitsevat kansanmurhan, mutta onko se ainoa totuus. Turkissa kurdien aseellinen siipi räjäytti pommin, jossa kaksi tuntemaani työkaveria loukkaantui pahasti. Kummatkin olivat lomalla Turkissa. He eivät ole palanneet työelämään saatuaan vaikeita vammoja silmiinsä. Heidän henkensä pelasti turkkilainen poliisi nopean reagointinsa ansiosta.
Poliisi ei selvinnyt. Tuon vuoksi tunnustaminen virallisella taholla on vaikeaa. Turkki pitää osaa kurdeista terroristeina, kuten Espanjassa hyytymässä olevia Baskeja.
Koston kierre ja silmä silmästä, hammas hampaasta periaate pitäisi lopettaa ensin.

Vesa Rutanen

Kansanmurhia on lukemattomia.Esim.armenialaisten,tiibettiläisten,itäturkestanilaisten,inkeriläisten,itäkarjalaisten ym suomensukuisten pienten kansojen hävitykset,tasmanialaisten,aboriginaalien,busmannien,eteläamerikalaisten ja pohjoisamerikalaisten intianiheimojen hävitykset jne.Tuskin näitä koskaan tullaan käsittelemään missään,koska asiaan vaikuttavat suurvallat ja niiden taloudelliset edut(myös pienten kuten Suomen).