Maanantai 20.5.2019

Suomi pelastaa rahanpesijät? – Professori pettyi Urpilaisen ”lipsumiseen”

Luotu: 
8.3.2013 09:15
  • Kuva: Petteri Paalasmaa /Uusi Suomi
    Kuva
    Valtiovarainministeri Jutta Urpilainen (sd.) on aiheuttanut ihmetystä ilmoittamalla, että Suomi osallistuu Kyproksen pelastuspakettiin, vaikka selvitys paljastaisi Kyproksen pankkien syyllistyneen rahanpesuun.
|

Suomen ei pitäisi osallistua Kyproksen pankkitukeen, ellei tuen ehdoksi aseteta maan pankkien epäillyn rahanpesun kitkemistä ja veroparatiisikäytäntöjen lopettamista, katsoo Helsingin yliopiston maailmanpolitiikan professori ja Suomen Attacin puheenjohtaja Heikki Patomäki (vas.).

Patomäki näkee euroryhmän hyväksymän pelastuspaketin hyvänä tilaisuutena puuttua Kyproksen pankkien kyseenalaiseen toimintaan.

–Pakettiin on mahdollista tehdä ehtoja. Pankkitilitiedot avoimiksi, veroparatiisiluonne pois – näillä ehdoilla Kyproksen tukipaketti ei mielestäni ole ongelma sen enempää kuin muut tukipaketit, Patomäki sanoo Uudelle Suomelle.

–Mutta jos ehtoja ei ole, niin tälle olisi järkevää panna stoppi, ainakin Suomen osalta.

Patomäki kirjoitti viimeksi keskiviikkona blogissaan Kansainvälisen valuuttarahaston laskelmiin viitaten, että EU:n tukipaketti-leikkaus -politiikka on johtanut Euroopassa taantumaan ja lamaan, ei talouden elpymiseen.

Hänen mukaansa vasemmistolaisena on hankalaa katsoa, millaisen yksityistämisen ja työttömyyden kierteen Etelä-Euroopassa on saanut aikaan säästöpolitiikka, jota vasemmisto on osana Suomen hallitusta ja euroryhmää tekemässä.

Valtiovarainministeri Jutta Urpilainen linjasi Helsingin Sanomien mukaan tiistaina eduskunnassa, että Suomi osallistuu Kyproksen pelastusohjelmaan siinäkin tapauksessa, että parhaillaan käynnissä oleva selvitys paljastaisi Kyproksen pankkien syyllistyneen rahanpesuun. Suomea sitovat sopimukset Euroopan vakausmekanismeista, joten liikkumavara on vähissä.

Suomen osuus noin 17 miljardin euron paketista on nykyisen arvion mukaan noin 300 miljoonaa euroa, ja noin puolet paketista käytetään Kyproksen pankkien tukemiseen.

Patomäen mielestä Urpilaisen linja on ristiriidassa SDP:n ja myös Suomen valtion julistaman veroparatiisien vastaisen taistelun kanssa.

”Suomi ei lähtenyt mukaan rahoitusmarkkinaveroon, ja nyt tästäkin ollaan valmiita lipsumaan”

–Suomi ei lähtenyt mukaan rahoitusmarkkinaveroon, ja nyt tästäkin ollaan valmiita lipsumaan, Patomäki sanoo.

Toisaalta Urpilainen on sanonut, että rahanpesuselvitys voi vaikuttaa Kyproksen tuen ehtoihin. Patomäki toivoo, että tämä tarkoittaisi puuttumista Kyproksen toimintaan veroparatiisina.

–En sitten tiedä, kuinka realistista se on.

Kyproksen pankkien rahanpesuepäilyt ja kaavailtu pelastuspaketti ihmetyttivät eduskunnassa jo syksyllä. Kansanedustajat Pia Kauma (kok.) ja Ilkka Kanerva (kok.) nostivat esiin epäilyt, joiden mukaan Kypros olisi muun muassa venäläisten rikollisten rahanpesupaikka.

Urpilainen huomautti vastauksessaan, että Kyproksen pankkeihin liittyvistä rahanpesuepäilyistä on ”hyvin vaikea saada luotettavaa tietoa, vaikka näitä esitetään säännöllisin väliajoin”. Kansainvälisestä veronkierrosta raportoiva kansalaisjärjestö Kepa on samoilla linjoilla.

–Evidenssi Kyproksen rahanpesusta ei ole kovin ehdotonta, tiivistää Kepan toiminnanjohtaja Timo Lappalainen Uudelle Suomelle.

Asiasta keskusteltiin eduskunnassa myös torstaina. Kansanedustajan Juho Eerola (ps.) kysyi ministeri Urpilaiselta, miten suomalaisille perustellaan se, että ”heidän on tuettava Kyproksen pankkeja, edistettävä veronkiertoa ja rahoitettava veroparatiiseja”.

Urpilainen sanoi, että Suomi ei missään olosuhteissa hyväksy rahanpesua eikä laittomuuksia. Hän muistutti rahanpesuselvityksestä, jonka euroryhmä on tilannut ulkopuoliselta tilintarkastusyhtiöltä. Urpilaisen mukaan Kyproksen asiat ovat ”paperilla” kunnossa.

–Tätä selvitystä euroryhmä nyt odottaa, ja tämä selvitys on myöskin euromaille muun muassa Suomen vaatimuksesta luvattu toimittaa, ja mitään päätöksiä Kyproksen lainaohjelmasta ei ole näköpiirissä ennen kuin tuo selvitys on myöskin saatu, Urpilainen sanoi.

Kypros on merkittävästi Espanjaa ja Kreikkaa pienempi talous, mutta Urpilaisen mukaan senkin maksukyvyttömyys vaikuttaisi kielteisesti koko euroalueen vakauteen.

Ympäristöministeri Ville Niinistö (vihr.) sanoi hallituksen aikovan varmistaa, että tukipakettien ehdot pistävät ”eri toimijat” vastuuseen omista riskeistään ja edistävät ”oikeudenmukaisempaa kansainvälistä rahaliikennettä”.

–Onko nyt varmaa, että sijoittajavastuu toteutuu, harmaa talous kitketään ja veroparatiisit suljetaan, mikäli tällaiseen lähdetään? kyseenalaisti vasemmiston kansanedustaja Annika Lapintie.

Kypros on viime aikoina käynyt aktiivisesti verosopimusneuvotteluja eri valtioiden kanssa. Mahdollisen rahanpesutoiminnan kitkemistä helpottaa Urpilaisen mukaan se, että muun muassa Suomi allekirjoitti verosopimuksen Kyproksen kanssa marraskuussa.

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Tero Ilén

Kyprosta tuetaan EVM:n kautta ja Eduskunta äänesti vajaa vuosi sitten, että EVM:ssa ei enää tarvita yksimielisyysklausuulia, vaan 85% määräenemmistöpäätös riittää.

Hallituksella ja eduskunnalla ei ole enää mitään sanomista Kyproksen tukemiseen, muut päättävät määräenemmistöllä ja me maksamme kiltisti.

Ymmärtääkö edes eduskunta että me olemme luvanneet mukisematta maksaa EVM:lle vielä noin 12 miljardia lisää ilman että hallitus tai eduskunta voi tehdä asialle mitään.
EVM salaisesti pättää tarvitsevansa lisää rahaa ja lähettää laskun joka on pakko maksaa.

Tero Ilén

Helsingin yliopiston maailmanpolitiikan professori ja Suomen Attacin puheenjohtaja Heikki Patomäki (vas.) ei näytä oleva tietoinen EVM:stä ja eduskunnan päätöksestä.

Luulisi tämän tason ihmisellä olevan edes perusasiat hallussa ennenkuin avaa suunsa.

ulf fallenius

Urpilaisen epärehellistä ajatusmaailmasta ei kyllä kukaan ota selvää.Mutta se kauhein on kaikken lisäksi että häntä valitaan taas eduskuntaan seuravissa vaaleissa tekemään lisää tuhotyötä.Miettikää nyt vähän kansalaiset ketä te äänestätte.Kataisen ja Urpilaisen täysin vastuuton politiikka jättää syvät jäljet Suomen taloudessa,koska heidän päätökset ovat sitä luokkaa että pahin unikaan ei voisi olla samalla viivalla.

Juhani Piironen

Ei näitä Uuden Suomen juttuja viitsi kohta edes lukea:

Ensiksi haastatellaan jotakin Vulvan päätoimittajaa ja sitten " Helsingin yliopiston maailmanpolitiikan professori ja Suomen Attacin puheenjohtaja Heikki Patomäki (vas.)."

Ovatko kaikki toimittajat täällä vasemmistolaisia militanttifeministejä?

Vesa-Pekka Sainio

Eilen YLE 20.30 uutisia katsoessani vakuutuin näkemäni uutisoinnin perusteella siitä, että Suomen eduskunnassa on edelleen vain yksi johdonmukaisesti euro-kriittistä linjaa ylläpitävä poliittinen toimija: Perussuomalaiset.

Urpilaisen ylimielinen esiintyminen alkaa jo lähentyä Kataisen tyyliä. Seuraavaksi varmaan Kypros-pakettia myydään läpi teemoiltaan "fantastisena" ja "hei me tienataan tällä".

Tero Ilén

Eduskunta hyväksyi Suomen osallitumisen EVM:ään ja maksoi 1,44 miljardia. Päätökset tehdään 85% määräenemmistöllä eikä meillä ole asiaan mitään sanomista. Jutta yrittää esittää että on päättämässä asioista vaikka muut päättävät asian.

Edes uudet vaalit ei auta koska nimet on paperissa ja Suomi on sitoutunut maksamaan EVM:lle vielä noin 12 miljardia ja he jakavat sen minne haluavat ilman että Suomi voi vaikuttaa asiaan mitenkään.

Pentti Juhani Järvinen

Ei Suomi eikä mikään muu maa ole voinut allekirjoittaa sopimusta "rikollisuuden" hyväksymisestä. Ja juuri Kyproksen kohdalla ikävä osatotuus on, että se on jopa Kreikan jo kyseellisten standarsien mukaan ns. "temppuparatiisi," nimenomaan raha-asioissa. Tässä yhteydessä on sitten mainittu juuri venäläisiä "sijoittajia," jotka käytttävät tilannetta hyväkseen, ja joilla on todella saarella kyliksi sijoituksia sen ostamiseen pari kertaa - lisää - reippaasti yli 100 mrd Euroa.

Mutta Kypros palvellee samaa tarkoitusta parhaiten Kreikkalaisille itselleen. Se on sen tehnyt myös saaren YK:n rauhanturvaajille, jotka - varsin tunnetusti - ovat käyttäneet sitä tukikohtana sekä huume- että varastetun tavaran kaupalle. Kun siitä ei osallistuneita suomalaisia ole ainakaan julkisesti saatu kiinni, niin voihan jutuista maksaa, jos tuossa eneessä istutaan.

Tai sitten saaresta voisi aloittaa erilaisten rikosten vyyhtien purun. Joku aste oikeutta olisi noihin EU:n ja Euron "käyttöihin" saatava mukaan. Muuten ne sortuvat.

Mauri Hyhkö

Taas naula (monesko?) eeuun arkkuun. Koijarit lypsää meitä kunnes kassa on tyhjä tai kansat kypsyvät lopullisesti tähän kusetukseen. Meidän pitäisi uskoa komissaareihin, mutta ainakin komissaari Rehnin uskottavuutta syö nobelisti kansantaloustieteen professori Krugmannin jyrkkä kritiikki hänen toimiaan kohtaan eeuu-kriisin hoidossa. Kansa on ymmällään, ketä enää uskoa kun asiantuntijat ovat erimielisiä perusasioista.
Valtamediat (HS, YLE) pitävät eeuu-kriittisiä pilkkanaan ja umpimielisinä impivaaralaisina sekä "ulkomaalaiskammoisina."
Alkaa tuntua siltä, että historia alkaa pikkuhiljaa toistella taas itseään;
jollakin sodalla taas tämäkin sotku selvitetään.

Heikki Patomäki

Myös vakausmekanismiin kuuluu ehdoista neuvotteleminen ja esimerkiksi Suomen suoraa määräilyä halutaan varmasti välttää, joten vaikka pelitila vaatimuksille ja neuvotteluille olisikin aika rajallinen, ja vaikka Suomella olisi neuvotteluissa vain epäsuora rooli, pelitilaa kuitenkin on. Mutta olen samaa mieltä, nykymuotoinen EVM on ongelmallinen, kuten kirjoitin Eurokriisin anatomian 5. luvussa.

Pekka Pihlanto

Huonolta näyttää. Urpilainen ja muu hallitus on mennyt eurofanaatikkojen kelkkaan. Katastrofia kohti mennään, ja mikä paradoksaalista, hallitus arvattavasti selittää, että jos Kyprosta ei tueta, syntyy dominoefekti, joka johtaa katastrofiin. Valintatilanne on siis katastrofi nyt tai katastrofi myöhemmin. Taitavat odottaa ihmettä.

Heikki Karjalainen

Tässä kohdassa menee kaikki yli hilseen. Mm. Zyskowichilla oli erittäin kriittiset mielipiteet, perusssuomalisilla, Pekkarisella, jne... mihin mielipiteet ovat kadonneet ?
Tätä ei pidä hyväksyä missään olosuhteissa. Ministeri Urpilaista ei ymmärrä tässä kohdassa kansasta - ei kukaan. Miksi sitten näin ?