Sunnuntai 21.7.2019

Kovaotteinen ehdotus Demarinuorilta: Äidit töihin ”mahdollisimman pian” – isät kotiin vauva-ajaksi

Luotu: 
8.3.2013 13:36
  • Kuva: Uusi Suomi
    Kuva
    Demarinuorten vanhempainvapaamallissa äiti palaisi töihin "mahdollisimman pian" synnytyksen jälkeen, ja isä hoitaisi lapsen vauva-ajan hoidon, mikäli perhe haluaisi käyttää isän kiintiöosuuden.

SDP:n nuorisojärjestö esittää vanhempainvapaajärjestelmään erikoislaatuista isäkiintiömallia työelämän tasa-arvon parantamiseksi.

Ehdotuksessa, jota Demarinuorten puheenjohtaja Joona Räsänen kutsuu ”Räsäsen malliksi”, lapsen isälle kiintiöitäisiin nimenomaan vanhempainvapaan alkuosa, ensimmäinen kuuden kuukauden jakso.

–Niin sanotussa Räsäsen mallissa vanhempainpäiväraha jaettaisiin 6+6+6 –mallin mukaisesti niin, että perheen isä käyttää ensimmäisen kuuden kuukauden pätkän, Demarinuoret tiedotti perjantaina.

6+6+6 -malli on alun perin Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkijoiden esitys, jossa nykyinen vanhempainvapaa-aika pidentyisi 18 kuukauteen ja jossa yksi puolivuotisjakso olisi kiintiöity isän käyttöön. THL:n mallissa isän kiintiöajan ajoitus oli kuitenkin vapaa.

”Räsäsen mallissa” tuntuu unohtuneen ainakin imetys, jota Suomen viranomaiset suosittelevat täysruokintana 4–6 kuukauden ja osittaisena vuoden ikään asti. Jos Räsäsen vaatimus isille kiintiöidystä ensimmäisestä jaksosta yhdistetään suoraan THL:n 6+6+6 -malliin, äidit passitettaisiin käytännössä synnytyslaitokselta töihin, mikäli isä haluaa kiintiönsä pitää.

THL:n mallissa isän ei ole pakko käyttää kiintiötään, mutta jaksoa ei voi siirtää äidin käyttöön. Äitiysvapaa puolestaan päättyy mallissa synnytykseen, jonka jälkeen alkaa suoraan vanhempainvapaa.

Haluaako Demarinuoret todella kiintiöidä isille nimenomaan ensimmäisen kuuden kuukauden jakson, Joona Räsänen?

–On se totta. Siksi, että jos tähän ongelmaa halutaan parannusta, niin se vaatii radikaaleja tekoja, Räsänen sanoo Uudelle Suomelle.

–Jos ei mietitä asiaa imetyksen ja lapsen kannalta vaan tasa-arvon, niin keskeistä olisi se, että kummankaan sukupuolen työuraan ei tulisi pitkiä katkoksia.

”Mahdollisimman nopeasti pakollisten toimien jälkeen naisen tulisi palata töihin ja miehen tulla kotiin”

Mutta eikö imetystä ole pakko miettiä tässä asiassa?

–Luotan siihen, että sellaiset asiat pystytään yhteensovittamaan, Räsänen sanoo.

–Tässä ehdotuksessa keskeistä on tasa-arvo. Yleensä tämä keskustelu menee juupas-eipäs-väännöksi lapsen eduista.

Räsänen tarkentaa lopulta, että ensimmäistä vanhempainrahakautta – eli isän kiintiötä – edeltäisi mallissa ”joku äitiyslomapätkä”. Nykyisin äitiysvapaa-aika päättyy noin kolme kuukautta synnytyksen jälkeen, mutta THL:n 6+6+6 -mallissa äitiysvapaa päättyi jo synnytykseen.

”Räsäsen malli” siis säilyttäisi THL:n esityksestä poiketen pienen äitiysvapaan myös synnytyksen jälkeen?

–Totta kai siinä pitää olla tietty aika, jonka äiti on kotona, Räsänen sanoo.

–Terveydenhoitoalan ammattilaiset voisivat määritellä sen, mikä on sopiva aika. Mutta mahdollisimman nopeasti pakollisten toimien jälkeen naisen tulisi palata töihin ja miehen tulla kotiin.

Käytännössä tämä voisi tarkoittaa sitä, että isän kiintiön aika tulisi, kun lapsi olisi kolmen kuukauden ikäinen. Mikäli imetyssuosituksista pidetään kiinni, ehdotus on hankala toteuttaa.

Räsänen perustelee tiukkaa linjaa tilastoilla. Miehet käyttävät Suomessa vain murto-osan perhevapaista. Peräti 96 prosenttia kotihoidontuen käyttäjistä on naisia, Räsänen huomauttaa.

–Jo tämä kertoo, ettei järjestelmä toimi, hän sanoo tiedotteessa.

–Olen kyllästynyt kuulemaan, että lastenhoidon järjestäminen on vain perheen sisäinen asia. Se ei pidä paikkansa.

Räsäsen mukaan tilasto osoittaa, että ”suomalaiset miehet eivät joko halua ottaa hoivataakkaa vastuulleen tai naiset eivät tahdo luovuttaa sitä puolisoilleen”. Hänen mukaansa naisten työmarkkina-aseman parantaminen on koko yhteiskunnan tehtävä.

–Tutkimusten mukaan lähes puolelta kotihoidontukea nostaneista äideistä puuttuu työpaikka, johon palata. Kuka voi väittää, ettei tämä ole vakava loukkaus naisten ja miesten välistä tasa-arvoa kohtaan? Räsänen sanoo.

Henkilöt: 
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Mauno Matonen

Tutkimustulokset vaan osoittavat, että naiset pärjäävät paremmin pienten lasten kanssa kuin miehet, koska nämä ovat - nyt tulee se sovinistinen sana - erilaisia. Äidin asema on todella tärkeä, etenkin kun lapset ovat pieniä, ja tätä ei kannattaa alkaa muuttamaan kevyin perustein. Vähättelemättä tietenkään isien vastuuta, mutta se on ensisijaisesti tulonhankkimista perheelle - näin se on ollut tuhansia vuosia ja näin se on geeneissäkin.

Mies ja nainen ovat erialaisia, mutta eivät eriarvoisia.
http://www.iltasanomat.fi/ulkomaat/art-1288440288390.html

Aleksej Fedotov

Mauno anteeksi mutta mitkä ihmeen tutkimukset? Tuo jos mikä on todellista tuubaa. Linkitykset tieteellisesti pitävään aineistoon kiitos tai argumenttisi on tyhjä. Genneissä meillä on perustoiminnot ja paljon muuta, muttei meidän lopullista arvoihin perustuvaa käyttäytymistä saatikka yhteiskunnallisia rakenteita. Eipä mennäsopsiaalidarwinismiin siis.

Itse aiheesta: Vanhemmuuden vastuuta pitää jakaa tasaisesti. Nykyisen tilanteen parantamiseksi en näkisi esitettyä mallia mitenkään pahana. Työmarkkinoilla meillä on räikeä kuilu naisten ja miesten välillä ja esitetyllä 6+6+6 mallilla sitä voisi ainakin pienentää.

Mauno Matonen

http://www.telegraph.co.uk/science/science-news/8992639/Men-and-women-ha...

http://www.rawstory.com/rs/2012/01/04/study-men-women-more-psychological...

Mutta tämän voimme tietenkin havaita käytöksestäkin hyvin äkkiä. Naiset ovat sovittelempia ja hallitsevat moniajon, kun miehillä on taas tarve näyttää olevansa jotakin ja osaavat keskittyä yhteenasiaan paremmin. Tuuba tulee siis jostakin muusta suunnasta.

On luonnollista, että äiti on kotona monestakin syystä, mutta tämä ei tarkoita etteikö äidin arvo olisi yhtä suuri kuin isänkin, ehkäpä jopa päinvastoin, sillä äiti on meille itse kullekin monesti se läheisin ihminen ensimmäiset 20 vuotta monestakin syystä.

Mauri Hyhkö

Vanhemmista se, kummalla on parempi palkka, menee töihin. Tänä päivänä tilipussi päättää töihin menijän. Tärkeämpää olisi kompensoida kotiin jäävän vanhemman eläkekertymää töissä olevan vanhemman eläkemaksuista.

Mauno Matonen

Emmekö siis palvo mammonaa, koska talous päättää lähes kaiken elämässämme - senkin mikä on oikein ja mikä väärin. Tämä mammona päättää nyt senkn, että kauanko äiti saa olla kotona huolehtimassa lastansa vai saako laisinkaan. Yli 90% aborteista, eli suomeksi sanottuna lapsien tappamisista kohtuihin, tehdäänkin juuri "sosiaalisista syistä" (lue rahan takia). Materialismi ja hedonismi on vienyt meidät todella syvälle, mutta pelkään kuinka syvälle voimme vielä upota jos ainoa arvopohjamme on "raha".

"Sillä rahan himo on kaiken pahan juuri; sitä haluten monet ovat eksyneet pois uskosta ja lävistäneet itsensä monella tuskalla." - 1. Tim. 6:10

Kaarina Päivinen

Sillä lailla... Lapsettoman tilastoja tuijottavan demarinuoren älynväläys: "...mahdollisimman nopeasti "pakollisten" toimien jälkeen naisen tulisi palata töihin..." Lapsen ja äidin kiintymyssuhteen kehittyminen, lapsen turvallisuudentunne ja imetyksen jatkaminen vähintään 6 kk... nämä eivät ilmeisesti ole niin tärkeitä asioita...?

Ritva Korhonen

Heli, äidillä pitää olla mahdollisuus päästä työhön jos haluaa, mutta ei sitä saa pakottaa nykyisen toimivan järjestelmän alasajolla. Perheellä tulee olla oikeus päättää itsenäisesti lasten hoitojärjestelyistä, ei enempää holhousta.

Eino Pasanen

Oli etusivulla isolla otsikolla: Nyt eroavat pikkulasten vanhemmat.E-S San.
08.03.2013. Se oli sellainen riemunkiljahdus. Samasta tuutista kuin demarinuortenkin esitys. Siis lehdistön nykyajan sairaasta tuutista.
Seuraukset syntyvät "tasa-arvoisesti" suvaitsevalla kehityksellä. No mehän olemme jo ajoissa eronneet demareista huomattuamme kehityssuunnan

Ritva Korhonen

Mä en osallistu tuohon vaikka olenkin demari.

Mun mielestä perusperherakennetta tulisi tukea yksin ansaitsevan tuella. Sama raha, joka maksetaan nykyään yh:lle korvaamaan toisen vanhemman tulojen menetystä, voisi maksaa perheelle, jossa on kaksi vanhempaa ja vain toinen käy töissä. Perusperherakennetta alettaisi suosia, lapset saisivat elää stressitöntä elämää kotonaan ilman yliaikaisia aamuherätyksiä, työssäkäyvä osapuoli saisi työssäkäymisrauhan eikä tarvitsisi verrata tärkeysasteikolla kahden vanhemman työtä kun joku lapsi sairastaa. Mitä enemmän lapsia, sitä suurempi sairastumistodennäköisyys on ja silloin vanhempi joutuu kuitenkin jäämään töistä pois. Lastenkasvatus on tärkeää työtä, jota on paras tehdä omassa kodissa omien läheisten kesken. Kyseinen tuki voitaisi katkaista kun nuorimmainen olisi vaikka 10v ja kykenee jo olemaan itsenäisesti kotona päivän. Tukeen olisi oikeutettu myös sellainen perhe, jossa toinen vanhempi osallistuu kuntouttavaan työtoimintaan tai koulutukseen. Tällä tavalla se, jolla on työtä tarjolla, voisi sen ottaa vastaan. Lapset oppisivat, että jonkun on perheessä käytävä työssä, siltikään riistämättä lapsilta rauhallista perhe-elämää.

Kotivanhemmuuden ajalta tulisi kertyä jonkinlaista eläkettä, kotivanhemmille tulisi myös järjestää ammattiliitto, koulutuksia, TYKY-päiviä ja tarpeelliset "lomitus-palvelut", jotka takaisivat mahdollisuuden sairastaa.

K Veikko

Maksettakoon sekä isyys- että äitiysraha kokonaisuudessaan lapsen ensimmäiseltä päivältä. Sen jälkeen olkoon molemmilla vanhemmilla oikeus olla pois työstä miten paljon haluaa; 18 kuukauden aikana lapsen syntymästä.

Heikki Karjalainen

Kohta varmaan täytyy naisilla olla munat ja miehellä ne toiset värkit. Minusta nainen on nainen ja äiti. Mies on mies ja isä. Hommia voidaan jakaa kukin kykyjensä ja muiden resurssien mukaisesti, mutta tällainen koohotus on jostain satulinnojen uumenista tai nettipelien keinomaailmasta.

Malin Eriksson

Ihan mielenkiinnosta kysyn että miten tätä sovellettaisiin yksinodottajiin? Onhan niitäkin äitejä paljon, itse jäin tokan muksun ollessa 5kk vanha yksinhuoltajaksi. Entä sateenkaariperheet. Tai perheet joissa vanhemmat ei asu samalla paikkakunnalla? Minä odotan kolmatta lastani eikä isä asu samassa taloudessa saatikka samalla paikkakunnalla, hänellä ei edes ole nykyisen lainsäädännön mukaan oikeutta isyysvapaaseen koska emme asu yhdessä.
Tämä on sori nyt vaan lapsettoman ihmisen aivopieru, elämä ei aina voi olla tasa-arvoista, miehet eivät yksinkertaisesti edes voisi olla raskaana, synnyttää eikä imettää. Mitä jos äidille tuleekin synnytyksen jälkeinen masennus ja sitt heitettäisiin suoraan töihin takaisin, aika rajua sekin olis. Tai kuten mun tokan kanssa niin se vauva huusi koliikkihuutoa about 24/7 ja siinä yritettiin pysyä järjissämme (heikolla menestyksellä kun päädyttiin eroon, tosin en lastani siitä syytä). Tässä on niin paljon epäkohtia että ennen kuin pohdintoja lähtisin julkaisemaan ottaisin asioista vähän selvää. Onhan se toki hyvä asia että isiäkin kannustetaan lastenhoitoon. Mutta kun epäkohtia on näin paljon miettisin vielä asiaa ja keskustelisin eri perhemuotojen äitien ja isien kanssa.

Ja kuten joku mainitsi se äitiysloma ei todellakaan ole lomaa, kun olen palannut perhevapailta töihin/koulunpenkille niin se on tuntunut lomalta.

Pekka Savolainen

Trollihan tuo on, mutta nuorissa on tulevaisuus myös demareissa (toivottavasti)... 3 x 6 malli on vallan hyvä, mutta valinta olkoon puhtaasti vanhempien, vanhempainvapaata ei tule käyttää työmarkkinainstrumenttina, olkoon sitten tekosyy vaikka tasa-arvo. Jokaisen lapsen ja perheen tilanteen ja valintojen mukaan puuha on hoidettava.
Itse olen ollut sen suhteen onnellisessa asemassa laiskana yrittäjänä, että puolison äitiysloman + puolen vuoden vapaan jälkeen olen hoitanut anopin suosiollisella avustuksella kaksi ukkoa kotona 3-vuotiaiksi ennen ryhmään siirtymistä, ja nämä projektit ovat ehkä elämäni onnistuneimpia. Kumpikin alkaa olla aikuisen kirjoissa, päihteet tai tupakka eivät ole olleet kuvioissa koskaan, ja välit ovat molempiin hyvät ja luottamukselliset.
Poliittisella ohjauksella ei pappoja vaipanvaihtoon saa, kyse on henkilökohtaisista arvovalinnoista. Suotavaa on, että demarivauvakin rintaruokitaan riittävän pitkään, siksi tuo ensimmäinen 6 kk soisin äidin olevan kotona. "Imetystauot" tms. työelämässä ovat utopiaa, joka toteutuessaan sekoittaa niin sapuskan saannin kuin äiti-lapsi-suhteen.
"Pienikin vauva tunnistaa omat vanhempansa, mm. tuoksusta ja äänestä, ja osoittaa heille kiintymystä. Alle ½-vuotias ei kuitenkaan välttämättä ole kovin valikoiva sylin suhteen. Tässä tapahtuu muutos n. 6–9 kk:n iässä: vauva osoittaa, että hän on selkeästi kiintynyt yhteen tai kahteen henkilöön, tavallisimmin omiin vanhempiinsa." (MLL)
Demareita en perillisistä ole yrittänytkään kavattaa, vaikka sekä SDP:n, että MLL:n jäsen olenkin ;-)

http://www.mll.fi/vanhempainnetti/tietokulma/vanhemmuus_ja_kasvatus/laps...

Salla Willman

Siinä mielessä ehdotuksen mukainen ei olekaan niin hurja, kun tarkastellaan miten paljon tilastojen mukaan suomalaisten vauvojen äidit imettävät vauvojaan, vaikka ovat kotona äitiys- ja vanhempainlomalla! Kuulemma Suomessa vain prosentti äideistä täysimettää vauvaansa kuuden kuukauden ikäiseksi: http://yle.fi/uutiset/suomi_on_imetyksessa_pohjoismaiden_pohjimmaisia/54...
Eli jos tätä tarkastelisi "ankarasti", niin imetyksen ei tarvitsisi olla perusteluna sille, miksi juuri äiti olisi kotona vauvan kanssa. Äidit ovat siis kotona äitiys- ja vanhempainlomalla, mutta eivät kuitenkaan imetä vauvojaan...! Voiko tätä sitten käyttää vanhempainlomien jakoperusteena ollenkaan?

Milla Anttonen

Onkohan tuossa artikkelissa menneet puurot ja vellit sekaisin? Se, ettei äiti täysimetä, ei tarkoita sitä, ettei äiti imettäisi ollenkaan. Nykysuositusten mukaan kiinteitä aloitetaan vauvalle 4-6 kk ikäisenä, ja tästä eteenpäin jatkuu osittainen imetys. Äiti voi siis käytännössä imettää vaikka sen 5-8 kertaa päivässä, mutta tilastoissa hän kuuluu tuohon täysimettämättömien joukkoon, jos antaa lapselle kiinteitä ruokia tai osittainkin korviketta. Se tuossa artikkelissa osuu oikeaan, että vastasyntyneen sitovuus ja pitkät "rinnallaroikkumisajat" voi tulla monelle yllätyksenä, ja sen takia turvaudutaan korvikkeeseen silloinkin, kun ei olisi varsinaisesti tarvetta.

Sen enempää kommentoimatta demarinuorten pj:n aivopierua.

Sirpa Rekola

Tämä on tosi demokraattinen ehdotus,heh-hee.Miniäni äitiyloma loppui ja hän otti palkatonta lomaa hoitaakseen lasta kotona elokuun alkuun asti.Olen ylpeä heidän päätöksestään.Pitäisikö teidän mielestä mennä suoraan synnäristä duuniin,häh?Lysykone kainaloon kyllä isä Tuttelilla vauvan kanssa pärjää.Onko demarinuorten munuaiset aivojen tilalla,tuntuu siltä.Kotidointukea pitäisi maksaa kauemmin ja korottaa sitä.Kotiäideille kuuluisi myös eläkekertymä.Äidin pitäisi saada olla kotona niin kauan kuin lapsi täyttää kolme vuotta.Miniäni tapauksessakin hänen "tuuraajansa" ei joudu heti kortistoon vaan saa jatkaa muutaman kuukauden enemmän työssään.Älkää "pemarit" puhuko sammakoita ennen kuin olette miettineet asiaa aivoilla eikä munuaisilla!

Ilona Oksanen

Menköön suolle noiden lapsellisten,sairaiden ajatustensa kanssa.Nainen on Nainen ja Mies on Mies,siihen ei sossujen horinat auta,eikä muuta Biologista totuutta.Lapsi saa äidinmaidosta ensimmäisten 4 kk,aikana TARVITSEMANSA immuunivastaaineet jotka antavat suojaaineita luonnollisesti lapselle.Normaalijärkinen nainen on rakennettu niin,että luonnollinen suojelu,hoiva ja puolustaminen,lastaan kohtaan syntyy jo raskauden alkuvaiheessa.Hormonitoiminta jne.on naisilla rakenteissa myös sellainen että äidinmaidon eritys on mahdollinen. Tuollaiset sekopäät lastenvihaajat saavat puolestani olla omassa sairaassa maailmassaan.Suomessa muuten onneksi,imetetään paljon,enemmänkin saisi,se on myös side lapsen ja äidin välillä.Se ei todellakaan ole isältä pois,eikä normaalijärkisen mieleen edes tulisi sitä kieltää.Noin sairaita ajatuksia voi esittää vain mieleltään täysin ymmärtämätön yksilö.Kovassa maailmassa lapsien käyttö välineenä ja suorastaan haittana näkyy olevan tiettyjen puolueiden kulta-ajatus.Onhan maassamme huostabisneskin,joten tätä taustaa vasten lapsen äidistään erottaminen ,jonkun kuvittelun höydyn muodossa on toki ymmärrettävää.