Torstai 23.11.2017

Somalinuoret tulivat Siuntioon: suomen kieltä ja futista

Jaa artikkeli:
Luotu: 
21.4.2009 16:44
  • Kuva: Marika Kinnunen
    Kuva
  • Kuva: Marika Kinnunen
    Kuva

Ensimmäiset pakolaiset ovat saapuneet Siuntioon avattuun Suitian Harjulinnan vastaanottokeskukseen. 14-17-vuotiaita nuoria tuli viime torstaina keskuksen johtajan Mari Mannisen mukaan kymmenen. Tämän jälkeen on tullut vielä muutama nuori sekä kaksi perhettä.

Pakolaiset ovat pääasiassa Somaliasta, mutta Mannisen mukaan joukossa on myös muutama Irakin kurdi. Osa on niin kutsuttuja ”kiintiöpakolaisia”.

Yhteensä vastaanottokeskus pystyy majoittamaan 50 - 60 pakolaista. Manninen kertoo, että kaikkia työntekijöitä ei vielä ole palkattu. Tunkua on kyllä riittänyt, ja keskuksen johtaja iloitseekin siitä, että hän pystyy nyt ”valitsemaan parhaat työntekijät”.

Vastaanottokeskuksista on Mannisen mukaan pulaa. Hän kertoo, että keskusten käyttöaste ympäri Suomea on 99 prosentista ylöspäin.

- Pakolaismäärät ovat kasvaneet nopeasti ja koko ajan tulee soittoa, että otetaanko, Manninen sanoo.

Nyt Suitiaan majoitetuista pakolaisista osa on tullut Espoon vastaanottokeskuksesta. Se, että osa pakolaisista on tuntenut jo toisensa, helpottaa Mannisen mukaan heidän sopeutumistaan myös Siuntiossa.

Sopeutumista edistää myös - hieman yllättäen jalkapallo - eikä Manninen lakkaa korostamasta lajin merkitystä, vaikka hän ei itse täysin ymmärräkään peliä.

- Heti kun ensimmäiset nuoret saapuivat, he näkivät aulassa olevan pöytäfutispelin. Palloa ei vielä ollut, joten rupesimme heti etsimään vanhoja deodoranttipurkkeja ja ottamaan niistä roll-on-palloja, Manninen kertoo.

Pallon pyörittely jatkui heti pihalla, vaikka maaleja tai varsinaista kenttää ei ole.

Tutustumista paikallisiin asukkaisiin suunnitellaankin juuri jalkapallon avulla. Manninen kertoo, että seurakunnan kanssa on käyty jo keskusteluja pelien järjestämisestä. Hän toivoo, että myös Siuntion koulujen kanssa voidaan järjestää peli.

Paikallisten kanssa ei keskuksen johtaja ole ajautunut sanaharkkaan. Hän sanoo saaneensa tähän asti pelkkää positiivista palautetta, ja asukkaat ovat tuoneet pakolaislapsille vanhoja käyttämättömäksi jääneitä tavaroita.

- Siis ihan oikeasti. Uskon, että sitä negatiivistakin alkaa tulla, kun käydään nuorten kanssa tutustumassa enemmän lähialueeseen, Manninen toteaa.

Pelkkää jalkapalloilua ei pakolaisten arki keskuksessa kuitenkaan tule olemaan. Suomen kielen kurssit on keskuksessa jo aloitettu. Opettajiakin on palkattu ”puolitoista”.

Koska kevätlukukausi on loppupuolella ja vastaanottokeskus on juuri aloittanut toimintansa, ei Manninen usko, että somali- ja kurdinuoria saada koulun penkille ennen syksyä. Tavoitteena on, että heidät saataisiin Siuntioon kouluun erilliseen luokkaan.

- Nuorille on tärkeää, etteivät he ole koko päivää samassa tilassa.

Paikat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Rasisti=Realisti

Ei tarvita yhtään enää näitä ongelmapesäkkeitä. Katsokaa eurooppaa ja miettikää. Katsokaa Malmö:a ja miettikää. Ja ennenkaikkea ajatelkaa, että sama tulee toistumaan myös Suomessa, kuten se on toistunut joka paikassa, poikkeuksetta. Sitten ihmetellään, miten näin kävi? Ne oli niiiiin lutusia "nuoria"....
Kele....

Umpipähkinä

Olet vissiin tynnyrissä elänyt tai sitten jotenkin vajaa? Aika selvää oli mitä tuolla tarkoitettiin.
Ihan hyvä, jos tosissaan olit hämmästynyt, tarkoittaa vaan sitä, että vielä on Suomessakin näitä umpiossa eläjiä.

evvk

sie se oletki korkialaatunen tyyppi määrittelemään kuka on tynnyrissä ja kuka ei. miten siulla on jatkuvasti aikaa täällä palstalla riekkua? Eikö kiinnostais rahantienuu?
evvk sinun määritelmäs minusta.
t umpio jolla on rahaa ja joka ei sure jos sitä voi myös jakaa, sääli jos siulla ei ole.

umpiossa elänyt, vajaa, tynnyri-ihminen

"umpiossa elänyt, vajaa, tynnyri-ihminen"

Elikkä maailmassa on a) somaleita b) kaltaisiasi viisaita c)tynnyri-ihmisiä eli umpiossa kasvaneita

Kiitos ilmaisesta koulutuksesta, työsarkaa sulla taitaa riittää. Toivottavasti sulla on akateeminen loppututkinto niinku mulla?(lähetäänkö siitä liikkeelle ku kerran viisaudesta ja sen sellaisesta pitäs puhua)

Vieras

Kylläpä on uudenkarheat ja hienot vaatteet! Ei meidän perheessä vain tuollaisiin ollut varaa. Veronmaksajat maksavat näille maahan pyytämättä ängenneille viimeisen päälle jutut!

Toivottavasti läksyt on luettu ja televisiot hankittu, koska viimeksi sotaa ja vainoa paennut joutui jopa kansallisessa televisiolähetyksessä huomauttamaan, etteivät veronmaksajat olleet ostaneet heille edes televisioita ja maksaneet tv-lupamaksuja! Sai taas niin paljon hävetä, kun ei ollut hyysätty edes televisioita ilmaiseksi noille.

Vieras

kunnon suomalaisihmiset on ansio-tai kotitöissä eikä ehdi tänne kirjoitella. Siksipä minäkin laitan vain tämän kommentin ja lähden kasaamaan noille lutusille pojille pakettia jotteivät muutu ei-lutusiksi. Kun poistaa omasta päästään ongelmat niitä ei tarvitse kohdistaa somaleihin eikä tehdä yksioikoisia yhteenvetoja tapauksista Malmö sun muut. Me suomalaiset ollan itse ihan yhtä rupuisia kuin mitkä muut kansalaiset tahansa joten korjataan ensin itsemme ennen kuin osoitellaan sormella muita. Ärsyttää tuollainen mutu-tieteily.

Ja onhan teillä nyt tietokone. Siihenkö vaaterahat meni?Miksi teillä ei ollut tuollaisia vaatteita? Ettekö tehneet töitä vai ettekö kehdanneet pyytää sossusta? Vai etkö osannut ommella.
Kyllä monilla sodankäyneillä suomalaisilla oli hienot vaatteet, jos seuraavaksi siis selität että olet joku sota-ajan kasvatti.

Ja olisit lukenut tarkemmin: siuntiolaiset toi noita vaatteita. Jos sulla ei ole,kerro osoite niin lähetän sulle. Varastossa piisaa,sekä suomalaisille että somaleille.Kummasti omaisuus lisääntyy kun sitä malttaa jakaa eikä vain kirjoittele katkeria juttuja lehtiin. Mitä enemmän lähetän Punaiselle ristille, Venäjälle, somalialaisille ja onpa minulla kummilapsiakin Intian projekteissa, sitä enemmän tavaraa rahaa ja ruokaa siunaantuu.

yykaakoo

"Kylläpä on uudenkarheat ja hienot vaatteet! Ei meidän perheessä vain tuollaisiin ollut varaa. Veronmaksajat maksavat näille maahan pyytämättä ängenneille viimeisen päälle jutut!"

Jep, mäkin voin pakata täältä siistejä vaatteita muutaman säkillisen, löytyy yksi toimiva putkitelevisiokin, jonka voin lahjoittaa. Lähetäpä osoite Uuden Suomen toimitukseen niin avitetaan sinua pulassa elävää.

Vieraampi

Kriisikunta sai valtion rahaa ja luo tyopaikkoja mamubusineksessa. Onnittelut! Sillahan se talous tasapainottuu. Olisi kiva tietaa kuinka paljon rahaa pyorii ko. busineksessa valtakunnallisesti ja kuinka moni tienaa leipansa silla. Naita kysymyksiahan ei tietenkaan saa esittaa - se on sita rasismia. Mitenkohan Siuntio kuvittelee parjaavansa tulevaisuudessa? Voi olla viimeisetkin veronmaksajat nareissaan kun nuoriso - joka tahankin asti oireillut ja tuonut haastetta mm. kouluihin - huomaa tulevaisuudessa olevansa entista huonommassa asemassa kun resurssit riittavat ainoastaan mamuille. Nouseeko ensimmainen ghetto Siuntion perinnemaisemaan?

salli mun nauraa

Kovinpa ne ovat ahkerasti siellä Somaliassakin ahertaneet nämä "moniosaajat" jo vuosikymmenien ajan. Kyllä se heikäläisille se ahkeroiminen ja työnteko tarkoittaa jotain ihan muuta kuin meille. Mutta se on vissiin vain niitä ihquja kulttuurieroja, joihin meidän (ja vain meidän) tulee vain sopeutua.

Börje M.

Nämä max. 17-vuotiaat alaikäiset ovat turvapaikan hakijoiden aatelia ainakin kustannuksiltaan, sillä viranomaisten mukaan heistä aiheutuva vuosikustannus on 57000 euroa per henkilö.

Siksipä siuntiolaisten on syytä suhtautua heihin kunnioittavasti, sillä harva koko kunnassa tienaa yhtä paljon kuin nuori vieras kuluttaa.

Mika.h

Valtion budjetistahan tuo löytyy..

Keskimääräiset kustannukset:
— Alaikäisten kustannukset/euroa/paikka/v 42 600

tuohon sitten pikkuiset lisät ja lopputulemana oli tuo 57000,-

tuokaan tuskin korvaa kaikkea kun tuota menopuolta on hieman vähän jokaisen ministeriön alaisuudessa.

http://budjetti.vm.fi/indox/tae/2009/frame_2009.html

tuolta vaan tutkimaan jos asia kiinnostaa...

ps. taitaakin olla vielä näin lamankin kynnyksellä melkoinen kasvuala.

siviilitarkkailija

Mikäpä siinä on palloa pomputtaessa. Pitää muistaa että pakolaispolitiikan kritisointi ei ole yksittäisen pakolaisen kritisointia.

Ongelma tulee olemaan Astrid-tädin ihmispumpun käyttö ja se kun Siuntio, muiden kuntien kera, lopettaa kuntapalvelujen tarjoamisen samalla kun se rahastaa maahanmuuttajakeskusten kustannuksiin. Pii Huusko itkee päiväkotileikkauksia muttei kestä kuntasektorin investointien vääristymien keskustelua syistä jotka johtavat päiväkotileikkauksien tekemiseen.

Ensivuonna kuntasektori sukeltaa vielä rajummin. Ja Astrid-Tädin ihmispumppu pumppaa vielä kovemmin. Ei tarvitse olla mikään ennustaja todetakseen että jossain kohtaa projekti tulee räjähtämään.

tavallinen tasavaltalainen

Afrikkalaiset nuoret miehet pelaa aina jalkapalloa luullen, että pelailemalla pärjää maailmassa ja naiset tekevät kaiken työn heidän puolestaan. Heidät voisi opettaa ensin siivoamaan asuntonsa, haravoimaan nurmikkoa tai lakaisemaan pihaa suomenkielen opintojen välillä, jotta oppisivat tekemään työtä ylläpitoaan vastaan, niinkuin jokainen suomalainenkin joutuu itse tekemään.

JJMW

"Ongelma tulee olemaan Astrid-tädin ihmispumpun käyttö ja se kun Siuntio, muiden kuntien kera, lopettaa kuntapalvelujen tarjoamisen samalla kun se rahastaa maahanmuuttajakeskusten kustannuksiin. Pii Huusko itkee päiväkotileikkauksia muttei kestä kuntasektorin investointien vääristymien keskustelua syistä jotka johtavat päiväkotileikkauksien tekemiseen."

Tässähän se ongelma juuri on. Asun itse suuressa kunnassa varsinais-suomessa, ja saan jatkuvasti lukea uutisia siitä miten päättäjät ovat enemmän kuin valmiita kiristämään oloja päiväkodeissa sekä kouluissa, oikeastaan leikkauksia ollaan valmiita tekekmään ihan mistä tahansa paitsi.... No kulttuurimme rikastajista tietenkin.

Ja lopettakaa jo ihan tosissaan se paskanjauhanta siitä miten VALTIO tulee ja hoitaa kaikki kulut ja haasteet näihin tulijoihin liittyen. "Älkää olko huolissanne, valtio maksaa, kunta voittaa, luomme työpaikkoja jne jne.."

Kuka on tämä herra(tai rouva?) valtio, jolla on kasapäin ylimääräistä tuohta jaettavaksi kaikenmaailman kukkahattutätien rikastamisprojekteihin, voisikohan tämä sama sankari ryhtyä pelastamaan suomalaisten pikkulasten, kouluaisten sekä laitoshoidossa viruvien vanhusten asemaa. Tuskinpa kuitenkaan, eihän sillä paikata karjuvaa työvoimapulaa tahi rikastuteta surkeaa kulttuuriamme...

painava sana

Maahanmuuttaja
Siirtolainen
Pakolainen
Kiintiöpakolainen
Laiton siirtolainen
Turvapaikan hakija
Turvapaikkaturisti
Ihmiskaupan uhri
Kidutuksen uhri
Ankkurilapsi

Islam
Allah
Profeetta Mohammed
Afgaani
Somali
Sunni
Shiia
Kurdi
Klaani
Sharia
Jihad

Khat
Lapsiavioliitot
Kunniamurha
Vääräuskoinen

Sorrettu
Riistetty
Orpo
Köyhyysrajan alapuolella

Lunastaja

Somalit lähettää lapsiaan tänne Suomeen koska punikit ovat luoneet siihen mahdollisuuden meidän varoilla. Nyt tuosta on tullut vallitseva käytäntö. Halonen Thorsin kanssa kostavat suomalaisille omat traumansa erittäin raa-alla tavalla. Onko pasifismi, feminismi, kommunismi ja anarkismi näin ankara asia? Eikö näitä voisi parantaa? Hoitaa? Näemme ongelman mutta emme reagoi. Missä on vika?

Aapo

No johan nyt. Somalin ei tarvitse kuin käydä paskalla niin heti ollaan jo kritisoimassa Suomen maahanmuuttopolitiikkaa.

Ottakaa nyt järki käteen ja keskittykää olennaiseen. Ei kai nyt tarvitse jalkapalloilunkin yhteydessä todeta, että ovatpa kiittämätöntä porukkaa nuo Somalit ja kyllä niitä taas lellitään. Nämä kyseiseessä olevat yksittäiset maahanmuuttajat eivät ole tietääkseni vielä ghettoutuneet tai pyrkineet siihen, tai muuten aiheuttaneet ylimääräisiä kustannuksia valtiolle (siis sellaisia, joita voivat omalla toiminnallaan aiheuttaa).

Todettakoon vielä, että itse olen Jussi Halla-ahon kannattajayhdistysken jäsen, ja todennäköisesti äänestän häntä eurovaaleissa. Siitä huolimatta olen sitä mieltä, ettei somaleita tule turhaan ottaa silmätikuksi ja vahdata ja päivitellä, että mitä ne nyt siellä palloa pelaavat veronmaksajien rahoilla.

Samanlaista suhteellisuuden tajua voisi odottaa muiltakin halla-aholaisilta. Ei vahvisteta sitä stereotyyppiä, että olemme katkeria mölöttäjiä, jotka tarttuvat jokaiseen turhaan ja pikkumaiseen asiaan. Tässä kun on ihan oikeitakin ongelmia tulossa ja jo olemassa, joihin keskustelu kannattaa suunnata.

Hotcat

On surkeaa, että parhaassa iässä olevat nuoret miehet jättävät oman kotimaansa ja rantautuvat ihmissalakuljetuksen avulla suomalaisten veronmaksajien elätettäviksi. Nämä nuoret ovat sitä ainesta, jonka pitäisi olla rakentamassa omaa kotimaataan. Kaiken lisäksi melkein kaikki Suomeen salakuljetetut ovat maista, joiden kulttuurinen tausta eroaa niin merkittävästi suomalaisten kulttuurista, että sopeutumista on turha odottaa. Kukapa se omista arvoistaan ja tavoistaan pystyisi kuin taikaiskusta luopumaan. Täysin kelvoton on sellainen ajatusmalli, että suomalaisten tulisi muuttaa omia tapojaan ja arvojaan näiden, useinkin islaminuskoisten maahanmuuttajien suuntaan. Islma on julma, epädemokraattinen, naisia ja lapsia sortava uskonto. Hyvästä esimerkistä käyköön pikkutyttöjen sukuelinten silpominen ja lapsina naittaminen. Länsimaalaisen lainsäädännön, Suomenkin, mukaan sukuelinten silpominen on rikos ja alaikäiseen sekaantuminen on pedofiliaa, rikos sekin.

Vieras

Nyt kun ajankohtaisena aiheena on verojenkorotus ja vähennyksien poistaminen. Vasemmisto ja SDP haluaa lisää pakolaisia, koska tällä on työllistävä vaikutus. ”Kulttuurien väliset sillat” työllistävät itsensä toimiin, joita ei ilman pakolaisuutta olisi olemassa. Puhumattakaan tuottavuudesta, kaikkea tätä rahoitetaan kotouttamisvaroista.

Haluaisin esittää kysymyksen tämäkö on terve visio kestävästä kehityksestä globaalisti? Kuljetetaan toiselle puolelle maapalloa millipromille ”hätää kärsiviä”, mutta ei auteta itse lähtömaata oikein? Valkoisen miehen synti on ”antaa köyhälle kalaa, että selviää huomiseen. Opeta köyhää kalastamaan ja hän elää lopun elämänsä”.

Valkoisenmiehen taakka on valtaisa!