Sunnuntai 26.5.2019

”Hullu tilanne” asunnonvälityksessä: Ei parturiliikekään toimisi näin

Luotu: 
13.3.2013 19:49
  • Kuva: Petteri Paalasmaa /Uusi Suomi
    Kuva
    Veromessujen Asuntomarkkinapaneliin osallistuivat Suomen Vuokraturvan hallituksen puheenjohtaja Timo Metsola, Hypoteekkiyhdistyksen pankinjohtaja Jouni Lehtinen, Suomen Vuokranantajat ry:n toiminnanjohtaja Miia Koro-Kanerva ja Nooa Säästöpankin toimitusjohtaja Tommi Rytkönen.
|

Suomalaisessa asunnonvälityksessä on Vuokraturvan hallituksen puheenjohtajan Timo Metsolan mukaan ”hullu ja kaksijakoinen tilanne”.

Metsola puhui Helsingin Veromessuilla Asuntomarkkinapaneelissa.

Asuntojen välityspalkkiot ovat esimerkiksi Kajaanissa ja Joensuussa ihan asialliset, mutta pääkaupunkiseudulla tilanne on Metsolan mukaan ihan toinen.

– Siitä huolimatta, että asuntojen myyminen on täällä helpompaa kuin missään muualla, palkkiot ovat täällä moninkertaisia muuhun maahan verrattuna, Metsola ihmettelee.

Toinen ilmiö, jota Metsola hämmästelee asunnonvälityksessä on se, että joillain kiinteistönvälittäjillä on vain yksi kohde myynnissä.

– En ymmärrä miten jollain, joka toimii päätoimisena kiinteistönvälittäjänä, voi olla vain yksi kiinteistö myytävänä, hän sanoo.

Metsolan mukaan tällaisia kiinteistönvälittäjiä on paljon.

”He eivät ymmärrä siitä hölkäsenpöläystä.”

– Tässä on vähän hullu tilanne. Ihan kuin olisi parturiliike, johon tulisi yksi asiakas kuukaudessa ja häneltä pitäisi laskuttaa niin paljon, että saadaan koko kuukauden leipä, Metsola vertaa.

Hänen mukaansa tilanne on suurimmassa osassa Suomea hyvä ja tasapainossa.

– Jostain syystä meillä pääkaupunkiseudulla on kehittynyt tällainen, uskoakseni väliaikainen, aika kummallinen tilanne, Metsola sanoo.

Myös Suomen Vuokranantajat ry:n toiminnanjohtajan Miia Koro-Kanervan mielestä vuokranvälityksestä löytyy erikoinen ilmiö. Hänen mukaansa moni kiinteistönvälittäjä ”nimenomaan harrastaa vuokravälitystä”.

– Se heijastuu meille niin, että he eivät ymmärrä siitä hölkäsenpöläystä. Se on tosi harmillista, koska vuokranantaja tietysti luottaa siihen käyttämäänsä välittäjään, Koro-Kanerva sanoo.

Hän korostaa, että vuokravälitys on hyvin haastavaa ja erilaista kuin asunnonvälitys.

Hypoteekkiyhdistyksen pankinjohtaja Jouni Lehtinen vaatii alalle lisää koulutusta.

– Muuten voidaan vaikka tuosta takarivistä repäistä kaveri töihin ja hän on sitten kiinteistönvälittäjä, hän toteaa.

– Asunnonvälitys on hyvin haavoittuva markkina. Siellä jyvät erottuvat akanoista, Nooa Säästöpankin toimitusjohtaja Tommi Rytkönen kommentoi ja tuo esille Huoneistokeskuksen tänään ilmoittamat yt-neuvottelut.

Jaa artikkeli:

Kommentit

Nurtsi Jussi

Jostain syystä tämä RY saa hirveästi ilmaista palstatilaa. Miksi tämmöinen "kitinä" ylittää uutiskynnyksen? Eilen ry kinusi alempia veroja ja tänään pitäisi poistaa vapaa kilpailu välittäjämarkkinoilta. Anna mun kaikki kestää.

Asko Juuti

Meillä on muutamia, Aarno Laitisen sanoin, " päivystäviä dosentteja ", joilla on aina mielipide oman alansa juttuihin. Entinen HyPo:n tj. Inha oli samanlainen. Olkaapas
ihan mielenkiinnosta tarkkoina. Ihan samat tyypit antavat lausuntojaan lehdissä, tv:ssa kanavasta riippumatta ja näitä löytyy ihan joka alalta. Metsola on jonkinlainen alan häirikkö, myös vuokrapuolella, aikaisemmin nimi ja yritys oli toinen, vaikkapa Iglo Oy. Näistä dosenteista löytyy toki asiantuntijoitakin, kuten arabimaailmaa tunteva Hämeen-Anttila, toisaalta laulu "Huopikkaat" panee aina vähättelemään Aktian Tyrväisen asiantuntemusta. On siitä tosin olemassa faktaakin.

Mika Bergström

Timo Metsolan vertaus kiinteistönvälittäjän työpanoksesta asunnon myyntiprosessissa parturin hiustenleikkaukseen on lievästi sanoen ontuva.
Tosin voihan olla, että hänen firmansa Myyntiturvan kuukausipalkkalaiset välittäjät tekevät asunnon myynnin eteen töitä puoli tuntia, minkä voi jo päätellä Myyntiturvan esttelyteksteistä. Voi olla, ettei toimeksiantajia naurata niin kuin meitä muita välittäjiä!

Ari Tähti

@MikaB, olisiko tuo nyt korjattu mutta hyvältähän tuo näyttää. Mutta toisaalta... otetaas referenssiksi huoneistokeskuksen välityspalkkio 4.88%. Pitäisikö tuon asunnon välityksestä maksaa huoneistokeskuksessa nykyään 19276 euroa! Voiko pitää paikkansa, onko toteutuneet hintalaput todella noin kamalia? Ammattiylpeetä porukkaa noi välittäjät, todella!

Mika Bergström

@Ari Tähti
Palkkiotaso tuskin liikkuu Huoneistokeskuksellakaan aivan listahinnoissa. Mutta onko palkkion tasolla loppujen lopuksi merkitystä myyjälle? Itseä ainakin asunnon omistajana kiinnostaisi mitä jää "viivan alle". Liian suuri palkkio voi olla esteenä tarjousten läpimenolle ja siksi sellaisia on turha sopiakaan. Lisäksi kilpailu on Helsingissä painanut palkkiotason kauas ns. listahinnoista.
Jos silti tuijotat pelkkään välityspalkkioon niin laatu voi olla sen mukaista. Kuten linkittämässäni Myyntiturvan kohteessa. Töölöläisen arvo-asunnon esittelytekstiä on YKSI virke ja loppu välitysliikkeen omaa mainosta! Miten tämä palvelee myyjää, joka palkkion maksaa? Ei onnistuisi meillä.

Myyntiturvan välittäjät ovat myös kiinteäpalkkaisia. Jo tämä palkkausmalli kertoo millä intensiteetillä kohteita markkinoidaan. Kiinteäpalkkainen malli ei yksinkertaisesti sovi alalle tai ei ainakaan palvele asiakasta. Suuri osa kauppaan johtavista esittelyistä tehdään juuri yksityisesittelyinä iltaisin ja uskon tietäväni kumman motivaatio on suurempi pitää näitä "ylimääräisiä" näyttöjä - puhtaalla provikalla toimiva välittäjä vai kuukausipalkkaa nauttiva sunnuntaiduunari?

Asia josta innostuin kirjoittamaan oli se, että Timo Metsola vertasi asunnon myyntiprojektia parturin hiustenleikkuuseen. Kummallinen kommentti ottaen huomioon, että viime vuonna Helsingissä keskiverto myyntiaika yksiöillä oli 7 viikkoa. Kerrottakoon, että yksiöt ovat kysytyin huoneistotyyppi. Jos Timo Metsolan välittäjät myyvät ne puolessa tunnissa, pitäisi kellojen soida jossain päässä. Ainakin omistajien.

"Mäkkärin hinnoilla et syö michelin-ravintolassa"

Erkki Murto-Koivisto

Facebookissa blogia pitävä Mahti-Ahti ( http://www.facebook.com/pages/Mahti-Ahti/270750836355981?ref=hl) on viime viikkoina kauhulla seurannut mitä tapahtuu kun kiinteistövälitykseen haetaan halpahinnoittelulla samanlaista kieronopeutta kuin kampaamoalalla. Seuraavassa Mahti-Ahtin luvalla julkaistava postaus helmikuun alkupäiviltä. Nyttemmin on selvinnyt, että kyseinen asunto mitä ilmeisemmin lunastettiin. Se tuli tällä viikolla uudestaan myyntiin 123.000 euron hinnalla. Nyt kohde on jo poistunut Oikotieltä, mikä saattaa merkitä sitä, että ostajan on saanut tarjouksen, joka on hyväksytty. MAHTI-AHTI 3.2.2013: "Uskokaa tai älkää, tämä perustuu tositapahtumiin Helsingistä! Halvoilla välityspalkkioilla itseään mainostava Myyntiturva sai haaviinsa asiakkaan, jolla oli antaa myyntiin yksiö Porvoonkatu 27 -osoitteessa. Pienellä palkkiolla nopeita kauppoja hakeva välittäjä onnistui puhumaan asiakkaan yksiön myyntiin 98.000 eurolla. Mahti-Ahtin kaveri teki neljän muun asiakkaan kanssa ennen ensiesittelyä täyden rahan tarjouksen pilkkahintaan myydystä asunnosta. Mahti-Ahtin kaveri, joka tuntee hyvin asuntomarkkinat, tarjosi jopa 520 euroa yli pyydetyn, mutta joku oli ollut vielä nokkelampi ja tarjonnut pikkaisen enemmän... Saatu ostotarjous oli välittäjän suosituksesta hyväksytty ilman että näiltä neljältä täyden rahan tarjouksen tehneeltä asiakkaalta olisi kysytty tai pyydettu korotusta, uutta tarjousta. Mahti-Ahtin kaveria v:tutti, koska hän olisi ollut valmis maksamaan neliöistä jopa 110.000 euroa. V:tutus loppui siihen kun Mahti-Ahtin kaveri kuuli, että joku taloyhtiön osakkaista oli käyttänyt lunastusoikeuttaan ja poiminut kyseisen yksiön itselleen "pilkkahinnalla". Mitä me tästä opimme? Halpojen ja ammattitaidottomien välittäjien perässäjuokseva toimeksiantaja säästi 3000 euroa välityspalkkiossa mutta menetti 20.000 euroa myyntihinnassa. Pihi saa olla muttei tyhmä!

Mika Bergström

@Erkki

Niin.. kyseisessä tapauksessa asunnon oikea hinta oli jopa reilusti yli 120.000e. Kauppahintatilastojen mukaan ko. yhtiössä hinnat on pompsahtaneet 2010 jälkeen rajusti. Olisiko putkiremontti valmistunut? Sieltä on myyty yksiöt jopa 170.000e (12/11) ja 156.627e (1/11). Voi pyhät pyssyt!

"Viiden pennin suutari teki markan vahingon"

Mika Bergström

Ylläkerrotun kaltaisia kommentteja kuuluu kaupungilta.
Itselle on kaksi asiakasta kertonut kummastuttavan tapauksen viime viikoilta; Myyntiturvan kohde vilahti netissä huomiota herättävän halvalla hinnalla, mutta eivät ehtineet edes tarjota kun Myyntiturva oli "pistänyt lihoiksi". Siis tarjous hyväksytty ja kauppa suljettu.

Sijoittaja-asiakkaani kysyikin, että "itsekö ne ostavat nämä alihintaiset asunnot?" Mene ja tiedä, onhan Timo Metsolan yrityksellä toimialana kiinteistösijoitus.

Mieleen hiipii väkisin seuraava assosisaatio: Jos yhtiö etsii markkinoilta edullisia asuntoja itselleen, millä tehdä myyntivoittoa tai laittaa vuokralle, ei välityspalkkion määrällä ole merkitystä. Se on vain kiva bonus muutenkin tuottaviin kauppoihin!

Mika Bergström

”He eivät ymmärrä siitä hölkäsenpöläystä.”
Valitettavan totta usein, mutta valinta on toimeksiantajan. Alalla on monenlaisia itseään kiinteistönvälittäjiksi kutsuvia, mutta vain laillistettu kiinteistönvälittäjä (LKV), joka on myös laillistettu vuokravälittäjä (LVV) on osoittanut pätevyytensä suorittamalla hyväksytysti LKV tai LVV-kokeen.