Lauantai 19.1.2019

Tapaus Mikkosten maailma – Totuus tosi-tv:stä paljastui

Jaa artikkeli:
Luotu: 
23.4.2009 14:09
  • Kuva: Nelonen
    Kuva
    Mikkosten perhe poseeraa Mikkosten maailma -ohjelman promokuvassa.

Mikkosten maailma -televisio-ohjelmaan liittyvä äänestyskohu jatkuu jatkumistaan ja paljastaa samalla totuuksia tosi-tv:stä ilmiönä. Tosi-tv-ohjelmiin perehtyneen mediatutkija Mikko Hautakankaan mielestä Mikkosten maailma on osoitus siitä, että tosi-tv-ohjelmat ovat olemassa niiden herättämän kohun vuoksi.

- Esimerkiksi Tanssii tähtien kanssa -ohjelmassa tanssi on toissijaista, Hautakangas sanoo Uudelle Suomelle.

Mikkosten maailma -ohjelman avausjaksossa katsojat saivat päättää, jatkuuko sarja vai ei. Äänestystulos oli niukasti jatkoa puoltava. Ilta-Sanomat paljasti tänään, että puoltavat äänet ovat tulleet vain muutamista puhelinliittymistä. Tämä ei ole sääntöjen vastaista, mutta puhelutietojen salailu häiritsee monia.

Totuus tosi-tv:stä on monimutkainen. Tosi-tv-ohjelmat ovat jatkuvaa peliä tuotantoyhtiön ja katsojien välillä. Erityisesti Big Brotheria tutkineen Hautakankaan haastattelemat tosi-tv-fanit suhtautuvat ”äänestämällä voit vaikuttaa” -ajatteluun usein naureskellen ja epäilevästi – mutta äänestävät silti.

- Fanittamiseen kuuluu rahallista panostamista. Äänestäminen osoittaa sitoutumista, Hautakangas sanoo.

Salaliittoteoriat ja manipulointiepäilyt heräsivät Hautakankaan mukaan jo Big Brotherin ensimmäisellä tuotantokaudella.

- Voisi myös miettiä, missä määrin [Mikkosten maailman] äänestys oli markkinakikka ja oliko jo päätetty etukäteen, että sarjaa jatketaan, Hautakangas pohtii.

Hautakangas huomauttaa, että moni Mikkosten maailman avausjaksoa katsonut on voinut äänestää ”kieli poskessa” ohjelman jatkon puolesta, muttei olekaan ollut ohjelmasta tarpeeksi kiinnostunut jatkaakseen katselua.

Tosi-tv-fanit suhtautuvat ”äänestämällä voit vaikuttaa” -ajatteluun usein naureskellen ja epäilevästi – mutta äänestävät silti.

Tarkkojen äänestystulosten salassa pitäminen takaa sen, että keskustelua herää ja kohu jatkuu mediassa. Samalla langat pysyvät koko ajan tuotantoyhtiön näpeissä. Hautakangaskin puhuu ”näennäisestä kaksisuuntaisuudesta”. Katsojat voivat vaikuttaa, mutta tuotantoyhtiö voi kertoa juuri niin vähän kuin haluaa.

- Jos katsojien skeptisyys johtaa siihen, ettei äänestystuloja enää tule, käytännöt saattavat muuttua, arvelee Hautakangas.

- Avoimuutta voisi tulla lisää, esimerkiksi voitaisiin kertoa, kuinka moni on äänestänyt tai miten monta ääntä on annettu, Hautakangas pohtii.

Poliisi on jo tutkinut Mikkosten maailman äänestyksen eikä löytänyt siitä mitään lainvastaista.

- Esimerkiksi kuluttajasuojan puitteissa voitaisiin väittää, että äänestäjä ei tiedä, mihin rahansa laittaa, Hautakangas spekuloi.

Kuluttajavirasto: Avoimuus olisi parempi

Kuluttajaviraston lakimies Miina Ojajärvi kertoo Uudelle Suomelle, ettei äänestysmanipulointiin liittyviä tapauksia ole ollut viraston käsittelyssä.

- Parempi olisi, jos oltaisiin mahdollisimman läpinäkyviä ja kuluttajat saisivat enemmän tietoa. Toisaalta kuluttajat tietävät äänestyksen luonteen, Ojajärvi sanoo.

Ojajärven mukaan tärkeintä on kuitenkin, että äänestämisen hinta ja pelisäännöt ovat selvillä.

- On voitava luottaa siihen, että äänet oikeasti vaikuttavat.

Jos olisi näyttöä siitä, että näin ei olisi käynyt, Kuluttajavirasto voisi pyytää asiasta selvitystä.

Mikkosten maailman esittäminen lopetetaan toukokuussa. Katsojaluvut ovat romahtaneet, mutta ohjelmaa esittävä Nelonen kiistää tämän olleen lopettamispäätöksen syy.

Jaa artikkeli:

Kommentit

Vieras

Niin voi hyvänen aika.
Sanoisin vaatimattomasti etttä mikä vaan herättää kansalaiskeskustelua on hyvä.
1970+ oli veikko ennala
olkoon nyt vaikka ystävämme herra X
mutta-
nyt on herralla tilaisuus-
ihan oikeasti-
miettiä mitä pitäisi tehdä ...

jos et kykene niin me muut kyllä...tv kansan ääni....

kemppma

Minä ja moni muu on epäillyt jo alusta lähtien näitä tosi-tv juttuja täysin järjestetyiksi jutuiksi, joissa käsikirjoitetut asiat saadaan näyttämään spontaaneilta. Jo ensimmäisistä survival-jutuista lähtien. Nyt kun tätä pelleilyä on kymmenkunta vuotta ollut niin oikein tutkija on alkanut epäillä näitä järjestelyjä.

Onhan ihan selvää, että koko Mikkosten maailmaa edeltänyt mediahässäkkä on tietoisesti rakennettu ja käsikirjoitettu. Minä olisin uskaltanut vaikka tonnin lyödä vetoa, ettei Mikkonen tule Veitolan ohjelmaan kuulemaan, että sori, sun prokkis ei jatkukaan. Kyllä se on varmistettu etukäteen, että varmasti jatkuu. Jne jne.

Vieras

Eikös noista puhelinäänestyksistä tulot mene tuotantoyhtiölle? Silloinhan tuotanto voi muutamasta kännykästä tykittää äänestykseen mieleisensä lopputuloksen, eikä lakia ole rikottu. Verottaja voi vetää jotain välistä, mutta ehkä sen verran on budjetoitu tuotantokustannuksiin, että vero voidaan maksaa oikean äänestystuloksen saamiseksi.

Vieras

Teleoperaattorit vetävät aika ahneita siivuja näistä välistä, eli ei tuo manipulointi oikeasti äänestämällä ole ihan ilmaista. Toisaalta kun äänestyssysteemi on kokonaan omassa hallinnassa voi sinne aika rauhassa laittaa mitä tahansa ääniä. Totuutta ei saada ilman poliisitutkintaan ja oikeuden päätöstä teletunnistetietojen luovutuksesta operaattorilta selville.

Vieras

Poliisihan totesi, että tutkintakynnys ei ylity. Kuluttajaviranomaiselle riittää että puhelun hinta on oikein ilmoitettu, koska "katsojat tietävät tämän olevan vain showta". Riippuu tietysti puhelujen määrästä, kuinka kannattavaa manipulointi on. Jos manipulointia esiintyy ja jos tuottajilta aletaan vaatia teletietoja, niin siihen loppuu bb:t ja idolssit Suomesta.

Ulkomaisissa tuotannoissa tuottajat ovat joskus valitelleet sitä kuinka kansa äänestää väärin ja se haittaa formaatin promoamista. Ilmeisesti esim. Britanniassa äänimäärät on niin suuret että manipulointi ei kannata. Tai sitten se valituskin on pelkkää vedätystä. :)

tapio_o_neva

Mikkosten perhearvot voi tiivistää seuraavaan:"Mikkosten uusperheessä ei erota, ja pidetään huolta!".

Minusta osoittaa jo jonkinlaista arvostelukyvyn heikkoutta se, että pukee Suomen puolustusvoimien majurin univormun päälle ja rynkää valtakunnallisiin sotaharjoituksiin mukaan ikään kuin erehdyttäen luulemaan, että hän kuuluu harjoitusvahvuuteen ilman palvelukseenastumismääräystä tai kutsuvieraskutsua, jolloin univormua ei tarvita pataljoonankomentajan asemavaltaa osoittamaan.

Toinen perhearvo - ilmeisesti keskustalainen tyyliin Eero Lankia, Antti Kaikkonen, Matti Vanhanen jne., on korostaa perhearvoja sen jälkeen, kun on ottanut eron vaimosta, paennut sosiaalisia paneita tai sosiaalista palautetta Mäntsälästä Myrskylään.

Timo T. A. Mikkonen on psyykkeeltään narsistista toimittajaa muistuttava taiteilija. Hän ei ole Sven Dufva, vänrikki Koskela eikä kyllä edes jonkinlaista kuria ylläpitävä luutnantti Lammio.

Toinen on sitten tämä pitkätukkainen Jonne Nikula, jonka oikeuskansleri-isä synnyttää vaikutelman mahtavan isän pienestä pojasta.

Menkää johonkin isänmaalliseen tilaisuuteen kuuntelmaan Timo T. A. Mikkosen mielipiteitä puolustuksesta, taistelusta ja kuolemasta. Tulee mieleen Niilo Lauttamuksen kirjan otsikko:"Otsassa kuoleman kuva" (tarkoittaen Waffen-SS:n pääkalloa).

Olisi muuten mielenkiintoista tietää, onko naistoimittajan Mikkosten seinällä näkemä pyssy ampuma-ase, joka pitää nykyisen lainsäädännön mukaan säilyttää lukitussa kaapissa.

Wandal

Tarkastapas faktat ennen kuin alat laukomaan totuuksia

"Olisi muuten mielenkiintoista tietää, onko naistoimittajan Mikkosten seinällä näkemä pyssy ampuma-ase, joka pitää nykyisen lainsäädännön mukaan säilyttää lukitussa kaapissa."

106 §
Säilyttäminen, kantaminen ja kuljettaminen

Ampuma-asetta tulee säilyttää lukitussa paikassa tai muuten lukittuna taikka siten, että ampuma-aseeseen kuuluvaa aseen osaa säilytetään erillään. Ampuma-asetta ja aseen osia ei näinkään säilytettyinä saa pitää paikassa, josta ne ovat helposti anastettavissa.

Eli kaapista ei sanota yhtään mitään.

tapio_o_neva

"Ampuma-asetta tulee säilyttää lukitussa paikassa tai muuten lukittuna taikka siten, että ampuma-aseeseen kuuluvaa aseen osaa säilytetään erillään. Ampuma-asetta ja aseen osia ei näinkään säilytettyinä saa pitää paikassa, josta ne ovat helposti anastettavissa."

1. Naistoimittaja raportoi V A I N pyssystä, ei siitä, että sen pultattu ja lukittu huoneenseinään.

2. Pyssyn asia ei raportoitu, ei että lukkokaan olisi ollut erillään.

=> Kun ei ole pultattu ja lukittu ja kun pidellään seinällä, on johdonmukainen arvio siitä, että sen pitäisi olla lukitussa paikassa, joista pienin on asekaappi. Voihan sen tietenkin laittaa vaikka autotalliin tai teollisuushalliinkin, mutta käytännössä näin.

tapio_o_neva

Tässä yhteydessä käsiteltiin naistoimittajan Mikkosten seinällä Myrskylässä havaitsemaa pyssyä ja sen kiinnitystä. Pyssystä ei ole raportoitu, että se olisi pultattu seinään kiinni. Toinen asia, mitä pyssystä ei tiedetä, onko deaktivoitu vai onko se edelleen ampuma-ase, jonka luonnollisin säilytyspaikka pulttaamattomana on lukittu asekaappi.

TakojaIlmarinen

En ymmärrä lainkaan mistä kohistaan. Mikkosen ohjelma on sellaista jorinaa, jota voidaan käydä missä tahansa perheessä. Mikkosen mielipiteetkään eivät sinänsä kohahduta. Ovatpa vain heidän käsityksiään asioista.

Poikkeuksena nämä kaksi poikaa, joilla on hieman normaali pojista poikkeava rooli.
Toivottavasti pääsevät elämään jossain vaiheessa "normaaliakin" elämää.

Isän rooli tässä armeijan yli-ihannoinnissa kyllä ylittää kaiken järjellisen, mutta jos isä Mikkonen on omituinen tässä suhteessa niin entäs sitten? Tuolla kaduilla ja toreilla käppäilee vaikka minkälaisia kummajaisia. Erona vain se ettei heillä ole omaa ohjelmaa ;-)

Kyllä se ohjelma loppuu katsojien puutteeseen.
Itselläni on kahden katsotun ohjeman tietomäärä.
Enempää en enää katso.

rock-ola

Kaupallisten kanavien on saatava mainostuloja. Niitä saa jos pystyy todistamaan että ohjelmilla on katsojia. Finnpanel osoittaa mielellään että katsojia riittää, koska tv-yhtiöt eivät maksa sellaisista tutkimustuloksista, joissa katsojaluvut ovat liian pieniä. Mainostoimistot saavat tilauksia tv-mainosten tekemisestä. Niidenkin etu on säilyttää illuusio tv-ohjelmien suosiosta.

Tapaus Mikkoset on viimeisiä epätoivoisia yrityksiä pitää korttitalo pystyssä. On vain ajan kysymys milloin tv-katsojien todelliset määrät paljastuvat.

Mainostamien ja kaupankäynti eivät lopu. Ne saavat uusia muotoja. Perinteisen median onnen päivät ovat ohi.

Vieras

Mikäli tuotantoyhtiö olisi itse vääristelyn takana saattaisi kuitenkin tulla kyseeseen rahojen palauttaminen äänestäjille. Tässähän on myyty yksityishenkilöille mahdollisuus vaikuttaa ohjelman jatkumiseen ja jos tätä mahdollisuutta ei ole todellisuudessa ollut on kuluttajaa petetty. Olettaisin että kuluttajansuoja pätee myös puhelinäänestyksissä: Jos ääntäsi ei lasketa (tai se ei vaikuta) olet oikeutettu saamaan rahasi takaisin.

Prometeus

Onko kukaan tullut ajatelleeksi, että vastustajatkin ovat voineet äänestää monta kertaa? Yhden pariskunnan esittämien mielipiteiden herättämistä kaikki kohtuuden rajat ylittävistä raivoreaktioista päätellen juuri Mikkosten vaientamisemisesta kiinnostuneilla olisi ollut intressejä tällaiseen toimeliaisuuteen.

Pieksäläinen

Kyllä vastustajatkin äänestivät monta kertaa. Eräskin paikallislehden ei-ihan nuori toimittaja kertoi palstallaan vastustaneensa 4 kertaa, ja silti ohjelma jatkuu!!
Ihmettelin arvon rouvan intoa. Katselen itse ilman mitään paineita. Vaihtelua !

tapio_o_neva

Miten monta väärennettyä ääntä saa antaa, jotta saa väärinäänetäneiden äänet kumoon, mutta ei syyllisty vaalipetokseen?

Ajatellaan, että esimerkiksi Keskusta ja Svenska folkpartiet häviävät eurovaalit siksi, että Timo Soini selvästi valehtelee vaalikampanjan aikana.

Miten monta ääntä Keskusta js Sfp saavat tasoitusta jo annettujen lisäksi?

Vieras HPP

Kiitos Timo olet mies, joka rohkenee sanoa miten asiat ovat.
Olen täydellisesti kanssasi samaa mieltä monessa eri asias-
sa. Meillä on liian paljon niitä ihmisiä joilla ei ole min-
kmäänlaisia arvoja joita tulisi kunnioittaa. Jatka rohkeasti
linjaasi Suomi tarvitsee niitä.

tapio_o_neva

Kansalaismielipiteenäni esitän, että kampaajamestarin kampausta voisi kehittää myrskyläläisempään, maltillisempaan suuntaan niin kuin alkujana lapinjärveläisellä Päivi Virénillä on.

Toisekseen olen sitä mieltä, että Mikkosten ambitiot vuoden 2011 eduskuntavaaleihin nähden kannattaisi selvittää, jotta olisi mahdollisuus paremmin tulkita päälle huutamista ja kohuilua.