Lauantai 25.5.2019

Riemu repesi yrittäjillä: ”Verotus kevenee selvästi”

Luotu: 
21.3.2013 16:31
  • Kuva: Suomen yrittäjät
    Kuva
|

Yrittäjien kokonaisverotus kevenee selvästi, Suomen Yrittäjät kertovat hallituksen kehysriihestä.

Ratkaisu parantaa yrittäjien investointi- ja työllistämismahdollisuuksia, yrittäjät kertovat.

– Tärkeintä on, että uudistettu veromalli on rakenteeltaan kasvua ja yrittäjyyden kannustimia vahvistava, Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Jussi Järventaus kommentoi hallituksen kehysriihen päätöstä.

Yhteisöveron lasku parantaa Järventauksen mukaan pienten yritysten mahdollisuuksia tehdä investointeja.

Tärkeä kasvua tukeva muutos on, että kevyemmin verotetun osingon enimmäismäärä, 60 000 euroa, poistuu.

– Tämä raja on ollut yksi kasvun rajoite osalle kasvuyrityksiä, Järventaus sanoo.

Yhteen kehysriihen asiaan on Järventauksen mukaan syytä palata vielä tällä hallituskaudella.

– Osakeyhtiöiden verotuksen näinkin tuntuva keventäminen merkitsee sitä, että verorasituksen ero osakeyhtiöiden ja henkilöyhtiöiden välillä kasvaa liian suureksi.

Jaa artikkeli:

Kommentit

Matti Hytölä

Eipä kauheasti ole riemuun aihetta jos kokonaisveroaste ei laske. Ja jos se ei laske, ei kilpailukykykään parane. Ja verotushan ei kevene jollei menoja karsita.

Mistä löytyisi niin rohkea hallitus että se uskaltaisi karsia julkishallintoa?

Veikko Kuivanen

En kyllä ihan ymmärrä Järventauksen riemua ja kiitän itseäni siitä, etten ole Suomen Yrittäjiin koskaan liittynyt. On hieman petetty olo, koska olen pitänyt pääomia firmassa ja firman taseen kunnossa. Siitä on ollut yritykselle etua tiukkoina aikoina ja samalla on voinut nostaa vuosittain kohtuullisen osingon ilman tuplaverotusta. Enää ei voi.

Harmittaa, koska yritykseni nettovarallisuus on kasvatettu aikana, jolloin yritysvero oli 28 tai 26 %. Nyt tämä vero laski rutkasti, mutta kostoksi leikattiin huomattavasti osinkoveron huojennusta. Häviän tässä järjestelmässä kyllä, eli kysyn uudestaan: millaisten yrittäjien etua Järventaus ajaa?

Kun siis olen pitänyt rahoja firmassa senkin jälkeen, kun niistä on maksettu 26 % yritystulovero ja jos haluan kerralla jakaa yrityksen koko nettovarallisuuden omistajille (itselleni), kokonaisveroksi tulee 1 - 0,74 x 0,7 = 48,2 %. Jep jep. Ei ihme, että rahaa valuu veroparatiiseihin.

Loppuun vielä paheksunta Urpilaiselle, joka hänkin alkoi Arhinmäen ja HS:n taloustoimituksen lailla lallatuksen "verovapaista osingoista", jollaisia tässä maassa ei ole koskaan ollut. Osinkoa voi maksaa vain yrityksen jakokelpoisista varoista, joista ainakin minun yritykseni tapauksessa on maksettu aikanaan keskimäärin yli 27 % veroa. Katainen sentään ymmärtää asioista jotain puhuessaan "vain kertaalleen verotetuista" varoista.

Toni Ojanaho

Tähän hetkeen saakka Veikko Kuivanen näyttää olevan ensimmäinen ja ainut henkilö, joka on oikeasti käsitellyt tätä oikein yrittäjän kannalta. Suomen yrittäjien omissakin laskelmissa veroaste lasketaan jotenkin kummallisesti jakamalla vain osa voitosta osinkona. Näin saadaan näitä kummallisia 20% - 26% veroasteita. Jos osinkoja ei jaa ollenkaan, niin veroksi saadaan 20% + YLE-vero 0,7%, mutta yrittäjän omaan kukkaroon ei tullut senttiäkään. En ymmärrä, mitä merkitystä tällaisella laskelmalla on yrittäjän kannalta. Sen YLE-veronkin joutuu maksamaan toiseen kertaan myös omista tuloistaan.

2015 on ensimmäinen vuosi, jolloin tästä 20% yhteisöverosta koituu osinkojen kannalta hyötyä. Jos nettovarallisuutta ei ole ehtinyt kerätä yli puolta miljoonaa, niin kokonaisveroksi tulee 44%-45% (1 - 0,8 x 0,7 (tai 0,68)). Se on toki matalampi kuin aikaisempi tuloverotuksen ylin marginaalivero ~50%, joten vähän tästä ehkä voittoa tekevä vähävarainen yrittäjä hyötyy. Ainakin Urpilaisen "solidaarisuusvero" kannattaa yrittää välttää.

Henkilökohtaisesti eniten harmittaa nämä kommentit "verovapaista osingoista" ja esim. YLEn otsikko "yrittäjien osinkoverotus pysyy olemattomana", kun käytännössä niistä on aina tullut maksettua yli 40% veroa.

Petri Muinonen

Jos nettovarallisuus on hankittu esim. vanhan 26% yhteisöverokannan aikana ja kotiutetaan osinkoina 30% pääomatuloverokannan alaisuudessa, tuloksesta verojen osuus euroa kohden on 0,26 + 0,74 x 0,30 = 48,2% kuten Veikkokin yllä laski. (Tai melkein täsmälleen 50%, jos osinkoja maksaa esim 120000€, koska osinkoverokanta yli 50000€ osalle on 32%)

Toisaalta: miksei yrittäjä maksaisi itselleen palkkaa? Kohtuullisella 120000€ vuositulolla veroja tulee maksettavaksi 38100€ eli veroprosentti on 38100/120000 = 31,75% Tämä olettamuksella, että yrittäjäeläkemaksuja sopii maksettavaksi tuosta summasta suht' järkevät 24000€

Tietysti näin laskien sivukuluineen veron ja veronluonteisten menojen osuus nousee 51,75%:iin, mutta noista toisista 24000€.sta n. 2/3-3/4 palautuu eläkkeinä (loput verotetaan saajalta, kuinkas muuten...)

Vaikka itse yrittäjätulon verotuksen perustaso on korkea tuloutustavasta riippumatta, silti on vaikea nähdä miksi kukaan haluaisi 1,75%-yksikön säästön vuoksi jättää itsensä eläkkeettä (osingoista ei eläkettä kartu). YEL-ehdot ovat muistaakseni myös tavalliseen työeläkkeeseen verrattuna edullisemmat, eli eläke on oikeasti merkittävä jo muutaman vuoden yritystoiminnan jälkeen.

Toni Ojanaho

Kyllä se yrittäjä maksaa jo itselleen palkkaa. Vaihtoehtona on maksaa voitto-osuus palkkana, joka tietysti verotetaan marginaaliveron mukaisesti tai osinkona. Näiden välillä on mahdollisesti aika iso ero.

Todellisuudessa normaalivarakkaan yrityksenkin osingot menevät nykyisin pääosin ansioverotuksen puolelle (kaikki sen 9% osuuden jälkeen). Alun perin olisi siis ollut samantekevää maksaako sen summan palkkana. Kuitenkin seuraavana vuonna päätöksenteon pohja on eri. Saadaksesi esim. 10000€ rahaa maksat yrityksen tililtä joko:
- 20 000€ palkkaa tai
- ~12 500 osinkoja

Yrittäjän eläke menee YEL-työtulon mukaan eikä riipu suoraan maksetun palkan määrästä. Ei siitä YEL:stä mitään etua ole, joskin ei haittaakaan.