Keskiviikko 22.5.2019

Outo epäloogisuus verotuksessa: ”Sokeriveroa maksetaan kivennäisvedestä, mutta ei jogurttijuomista”

Luotu: 
22.3.2013 16:24
  • Kuva: Uusi Suomi
    Kuva
    Sokeriveroa haukutaan epäloogiseksi, koska sokeritonta tuotetta verotetaan ja sokeripitoista ei.
|

Panimo- ja virvoitusjuomateollisuus pitää hallituksen päätöstä korottaa virvoitusjuoma- ja alkoholiveroa kohtuuttomana. Myös valmistusveroa arvostellaan ”epäloogiseksi”.

Liiton mukaan ”pahin mahdollinen vaihtoehto” toteutui hallituksen kehysriihessä.

– Yhtä teollisuuden alaa ei voida jatkuvasti lypsää. Virvoitusjuomien ja alkoholin veroja on nostettu yhtenään, liiton toimitusjohtaja Elina Ussa sanoo.

Valtiovarainministeriön sokeriverotyöryhmän on selvittänyt sokerin verottamista valtion verotulojen kartuttamiseksi ja terveellisen ravitsemuksen edistämiseksi.

– Nyt kuitenkin nostetaan vain muutamien elintarvikkeiden valmisteveroja. Miksi sokeriveroa ei viety eteenpäin? Ussa sanoo.

Ussan mielestä valmistevero on epälooginen.

– Erityisesti kivennäisvesien kuuluminen veron piiriin on järjetöntä. Sitä ei voi perustella esimerkiksi terveyssyillä, Ussa sanoo.

Kivennäisvedet eivät sisällä sokeria tai rasvaa.

– Sen sijaan esimerkiksi sokeria sisältävät jogurttijuomat ovat valmisteverotuksen ulkopuolella, Ussa ihmettelee.

Jaa artikkeli:

Kommentit

tuomas tanner

Ei muuta kuin jogurttia poreilla kauppaan.
Vakavasti puhuen en halua, että veron takia sokeri korvataan keinotekoisilla makeutusaineilla. Jos saisin valita mielummin lisäaine- kuin sokerivero. Valtio saisi rahansakin helposti, koska myös kaikessa missä on sokeria on lisäaineitakin.

kati sinenmaa

Eiköhän tuollainen laki kumoudu helposti oikeudessa. Laki, joka ei ole kohtuus, ei voi ola oikeuskaan. Ja onhan se täysin typerää vaatia sokeria veroa vedestä. Mitä hemmetin tunareita siellä Arkadian mäellä oikein on?

Otto Gustafsson

Suomalainen tapa on laittaa seuraavaksi juotavat jogurtit verolle. Tätä voidaan perustella sillä, että kansalaiset ovat ihmetelleet, miksi niitä ei veroteta.

Kataisen vallassapysymisen pohjana näyttäisi olevan, että hän miellyttää kaikkia hallituskumppaneita. Vihreät rakastavat energian verottamista, koska se suojelee heidän mielestään luontoa. Senpä takia sähköveroa nostetaan. Vihreät ovat tyytyväisiä kun teollisuus karkaa Kiinaan ja kehitysmaihin. Työpaikoista viis, kun se että ollaan olevinaan hyvällä asialla on tärkeämpi.

Vasemmistoliitto taas on tyytyväinen verotustasoon vasta kun maassa on täydellinen kommunismi (100%:n veroaste). Sen alle olevat prosentit nähdään "veroetuna." Esimerkiksi polttoaineiden verotusta tutkinut Kyllösen työryhmä oli sitä mieltä, että koska dieseliä ei veroteta yhtä paljon kuin bensiiniä, diesel-käyttäjille valtio antaa tässä veroedun diesel-autoilijoille. (Tässä yhteydessä tietenkin unohdettiin diesel-autojen käyttövoimavero, sehän menee eri verotransaktion mukaan.)

Missään muualla maailmassa (Pohjois-Koreasta en ole täysin varma) ei ole näin massiivista kateuteen perustuvien verojen määrää. Suomi tekee sairaaksi.