Perjantai 24.5.2019

Jyrki Katainen tuskastui kysyttäessä Etelä-Euroopasta: ”Onhan se nähtävä!”

Luotu: 
26.3.2013 14:07
  • Kuva: Petteri Paalasmaa /Uusi Suomi
    Kuva
    Pääministeri Jyrki Katainen (kok.) korosti reiluutta ja sääntöjen noudattamisen tärkeyttä EU:ssa Valtioneuvoston keskustelutilaisuudessa.
|

Pääministeri Jyrki Katainen (kok.) ilmaisi tiistaina järjestetyssä keskustelutilaisuudessa tuskastumisensa eurooppalaiseen käsitykseen reiluudesta.

Katainen korosti Valtioneuvoston järjestämässä EU-keskustelutilaisuudessa, että reiluuden tunne EU:ssa syntyy, kun kaikki noudattavat sääntöjä.

– Olemme tässä talouskriisissä osittain sen takia, että kaikki eivät ole sääntöjä noudattaneet, Katainen sanoi.

Yleisöstä kysyttiin, mitä reiluus on, kun sitä voidaan tulkita niin eri näkökulmista. Kysyjä mietti, "haetaanko tässä sellaista yhteistä suomalaista tunnetta, että tämä on reilua".

– Jos EU:ssa hyväksytään lähtökohdaksi se, että on epäreilua odottaa sääntöjen noudattamista, niin sitten meillä ei kyllä ole mitään arvounionia, Katainen vastasi.

Kataisen mielestä sääntöjen noudattaminen ei voi olla subjektiivinen kokemus länsimaisessa demokratiassa.

– Sittenhän voidaan lähteä siitä, että taloussäännöt ovat sellaisia, että niitä ei tarvitse noudattaa, koska se on vaikeaa. Entäs ihmisoikeudet tai lehdistönvapaus, kun ne ovat jossain vähän vaikeita? hän jatkoi.

Katainen korostaa, että reiluus on yhdenvertaisuutta.

– Mutta tätä ei nähdä Etelä-Euroopassa ihan samalla tavalla, moderaattorina toimiva Jukka Niva sanoi.

– No onhan se nähtävä! Katainen hermostui.

– He ovat luvanneet, että he noudattavat sääntöjä, hän lisää Etelä-Euroopan maihin viitaten.

Kataisen mielestä on kuitenkin ymmärrettävää, että kansalaiset kapinoivat säästötoimenpiteitä vastaan.

– Eihän Suomessakaan taputettu Senaatintorilla 1990-luvulla, että taloutta tasapainotettiin.

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Timo Nenonen

Ja miksi Katainen on ITSE ollut edellisessä, että nykyhallituksessa rikkomassa niitä sääntöjä! Jokainen tehty tukipakettihan on 123 ja 125 artiklan vastaisia.

Ja nyt äijä syyttää muita, etteivät noudata sääntöjä!!!

Katsoisi peiliin, niin näkisi syyllisen kymmenien miljardien tuki- ja takausvastuille, ja kaikki vielä ovat laittomia.

On meillä tässä melkoinen pelle, kertakaikkisesti!

Mauno Strandén

Olen samaa mieltä Timo Nenosen kanssa! Jos media hoitaisi hommansa hulluus ei voisi jatkua, mutta tuntuu, että valtamedia on keskittynyt niin nuoleskelemaan sitä hallituksemme "peetä", ettei se näe eikä kuule mitään, toistelee vain hallituksen onnistumisia, kuin kaiku toiselta vaaralta? Vielä 20-30v sitten toimittajat oli toista "puuta", ne ajatteli omilla aivoillaan, ei hallituksen!

Hannu Rautomäki

Suotta Katainen hermostuu.
Onhan kuntauudistus vielä kesken, ja jo tehtyjen valtion kuntaosuuksien moninkertaisien leikkauksien jälkeen uudistuksen myötä tulee lisää leikattavaa Etelä-Eurooppaan maksettavaksi, joten Suomi hoitaa kunniakkaasti keskinäisen veljesavun.
Kataista mahdollisesti odottaa mitali tai arvonimi.

Otto Gustafsson

"Katainen korosti Valtioneuvoston järjestämässä EU-keskustelutilaisuudessa, että reiluuden tunne EU:ssa syntyy kun kaikki noudattavat sääntöjä.
– Olemme tässä talouskriisissä osittain sen takia, että kaikki eivät ole sääntöjä noudattaneet, Katainen sanoi."

Onko ollut reilua Kyproksen pankkeja tukevia EU-maita kohtaan, että vaikka Kyproksen pankit olivat maassa kiinni, niiden Lontoon ja Moskovan konttorit ovat olleet koko ajan auki ilman nostorajoituksia. Vihreästi ansaittu raha on viety jo pankeista pois, kun näiden taseita ryhdytään kohta penkomaan.

Suomalaiset maksavat tuon 200 miljoonaansa vielä tuplaten, kun poliitikot ovat osaamattomia ja istuvat kykyihinsä nähden aivan liian isolla tuolilla, eivätkä ymmärrä alkuunkaan asioista, joista ovat päättämänsä. No, onneksi arvonlisäveron voi EU-säännösten puitteissa nostaa vielä 25%:iin, kuten Ruotsissa ja Tanskassa. Tätä voi perustella verokilpailun vähentämisellä ja työpaikkojen säilyttämisellä.

Reuters 25.3.2013: "No one knows exactly how much money has left Cyprus' banks, or where it has gone. The two banks at the centre of the crisis - Cyprus Popular Bank, also known as Laiki, and Bank of Cyprus - have units in London which remained open throughout the week and placed no limits on withdrawals."

Lähde: http://www.reuters.com/article/2013/03/25/eurozone-cyprus-muddle-idUSL5N...

Mauri Hyhkö

Tässä vähän miettimistä aivoriiheen pm Kataiselle ja vm Urpilaiselle ja kaikille muillekin kiinnostuneille: - "Jos euroalue hajoaa, nämä kansallisten keskuspankkien saatavat keskuspankkijärjestelmältä muuttuvat olemattomiksi saataviksi, koska järjestelmää ei enää ole. Tällaiseen vaihtoehtoon ei ole edes varauduttu. Suomen pitää silloin valmistautua siihen, että 67 miljardin saatavat eivät koskaan tule takaisin, Saksan arvostetuimpiin talousasiantuntijoihin kuuluva professori Hans-Werner Sinn sanoo MTV3 Uutisten haastattelussa."

Reino Alho

Tuo puheenvuoro siis tarkoittanee sitä, että miljardit eurot ovat jo valuneet ja edelleen valuvat ulos Kyproksen pankeista teille tietymättömille. EU :n ja kansaivälisen valuuttarahaston edustajat tekeytyvät tietämättömiksi koko vuodosta. Sillä he tietävät, että eri maiden veronmaksajat pannaan maksamaan vajaus olipa se kuinka mittava tahansa.

Antro Pulkki

Mä en kestä tuota miestä(vai mikä se nyt on). Lisbon artiklat 123-125(vai mitä ne nyt olivat) kieltävät baioutit(vai mitä ne nyt on)!

Siis kuka rikkoo sääntöjä(vai mitä ne nyt on)?

Vastaan, että Katainen ja Urpilainen ja muu hallitus(vai mitä nekin nyt ovat).

Leila Mustanoja-Syysmeri

Vaikuttaa siltä, että eurokriisi on vaatinut veronsa Kataiselta ja hänen henkiseltä kestävyydeltään. Hän on viime aikoina ollut ärtyisä ja äksyillyt aivan normaalista kritiikistä hallituksen päätöksiä kohtaan. Tämä Kataisen puhe oli aika sekava ja jäsentymätön. Siinä ei ollut mitään uutta sisältöä, ainoastaan vanhan kertausta hieman erilaisella, vaikkakin avuttomalla kuorrutuksella. Tuntuu, että häneltä ovat paukut kerta kaikkiaan lopussa eikä hän enää jaksa puolustella edes tyhjällä poliittisella retoriikalla Suomen alamaista käytöstä EU:ssa ja erityisesti eurokriisissä. Jos Katainen tosissaan uskoo, että eteläisen Euroopan maat rupeavat yhtäkkiä noudattamaan EU:n ja euroryhmän sääntöjä, hän on aika säälittävässä tilassa.

Ari Nurminen

Se on samantekevä mitä EU:ssa tapahtu, Suomi ei uskalla eroa EU:sta...Suomi eroa vimeisenä kuin koko se mätää on jo romahtanut...Suomelle jää vain ne laskut
Es. nyt venäläiset ja muut vie rahat pois Kyprokseltä, Kypros mene konkurssin ja ei pystyy maksaan EU:lle...Suomi maksaa jollakin tavalla...Kypros ei maksaa yks centti takaisiin

Veikko Saksi

Hämmästyttää kovasti, voiko Suomen pääministeri todellakin olla noin sinisilmäinen, että luotti virkatoveriensa sanaan? Käsittämätöntä sinisilmäisyyttä, jota vain suomalaisilla voi olla. Jälkikäteen voidaan sanoa, että varoituksia tuli monelta taholta, mutta ei niillä ollut mitään vaikutusta, kun kiihko päästä EU-pöytiin oli niin kova.

Lauri Viljanen

Amerikan maalla kun joku isokenkäinen pitää puhetta niin siihen sijoittuu lausahdus "jo muinaiset roomalaiset ..." Hyvä aforismi Kataisenkin mietittäväksi. Rooman keisarit, joita sentään on tituleerattava valtiomiehiksi, vetivät rajat tähän maanosaan . Silloin vedettiin myöskin kulttuurirajat Niitä rajoja ei ole vuosituhannatkaan peittäneet. Nyt täällä liikuskelee joitakin poliittisia neropatteja jotka luulevat rajojen poistuvan muutamilla miljardilla. Turhia haave kuvia. Raja on ja pysyy.On korkea aika ruveta noudattamaan EU sääntöjä,Jokainen tulkoon omillaan toimeen. Meille Germaanian tällä puolen asuville se sopii oiken hyvin..

Jani Miettinen

No, Rooman valtakuntaan kuului myös, nykyisten "pohjoisten" valtioiden alueet kuten Englannin, Walesin, osa Skotlantia, Benelux-maat (Hollanti, Belgia ja luxemburg), osa Etelä-Saksaa (Baijeri) jne.

Joten ei me täysin kulttuurirajat Antiikin Rooman mukaan, vaan pikemmin protestanttisen ja katolisen uskonhaarojen mukaan, vaikka esim. Saksa on puoliksi katolinen ja puoliksi protestanttinen valtio.

Sinikka Mustonen

Voi surkeuksien surkeus. Mihin ne kaikki rahat uppoaa? Käärinliinassa ei ole kuitenkaan taskuja.

Eniten harmittaa meidän nuoret ja nuoret aikuiset. Sama se on muillakin EU-mailla. Hra Hälläväliä ja rva Tiukka ovat pahasti eksyksissä, vaan jokuhan heitäkin kuljettaa? Ei kait voi tosissaan olla ihan noin TYHMIÄ?

Mauno Strandén

"Hääläväliä ja tiukka", ne on valtamedian lempilapsia! Valtamedia on kaasutettu tai maasutettu tainnuksiin, eihän he voi olla noin tyhmiä, tai peloissaan, etteivät uskalla esittää kysymyksiä missä mennään? Jos täti tiukka ja hälläväliä tepastelisi alasti, ei media kertoisi sitä heille, ei ne uskaltaisi, kun ne ei uskoisi omia silmiään?
Joskus oli neukuissa ja saksassa herra jolle ei saanut esittää vääriä kysymyksiä, mutta ei kai nyt nykyaikana, voihan vaikka kirjoittaa jos ei uskalla kysyä!

Jukka Mattsson

Samat säännöthän siellä etelä-euroopassa on kuin meillä.

Viimeksi kun olin Ranskassa työmatkalla autokuskimme heitti lounaalla helttaansa aluksi 4cl. viskipaukun startiksi, pullon punkkua ruuan kanssa ja jälkiruokajuomaksi Pastiksen. Kun lähdettiin takaisin tehtaalle niin poliisi pysäytti ja puhallutti kuskin.
Ei muuta kuin virkamies veti kättä lippaan ja matkamme jatkui.
Ranskassa on muuten sama 0,5 promillea sallittu liikenteessä kuin Suomessa.

Tai entäpä Kreikka. Moottoripyöräilijöillä on lakisääteinen kypäräpakko, mutta monellako sen näet päässä?
Samassa Euroopassahan me ollaan. Jotkut tulkitsevat lakeja hiukan väljemmin.

Pitäisikö meidänkin aloittaa vastuuttomuus yhteiskunnan sääntöjä vastaan, jotta emme rikkoisi etelän veljien "arvounionia".
Muuta Jyrki sinne etelään muutamaksi vuodeksi jotta oppisit siellä opit ne etelän lait käytännössä. Sen jälkeen tervetuloa takaisin vaikkapa Presidentiksi opettamaan meitä Suomalaisia jäyhiksiä miten rennosti asiat voisikaan ottaa...

Markku Ollikainen

Nuoret idealistit ovat tainneet saada elämänsä opetuksen Euroopan isojen poikien leikeistä, kun on nyt jäänyt musta-Pekka käteen. Rahat ovat siirtyneet viisaampien taskuihin. Oppi vain on ollut turhan kallista - ja mikä harmillisinta toisten rahoilla. Veronmaksajien rahoilla.