Torstai 15.11.2018

Hallitus julkaisi lukunsa: Veromuutosten hinta 960 000 000 €

Jaa artikkeli:
Luotu: 
27.3.2013 13:21
  • Kuva: Petteri Paalasmaa /Uusi Suomi
    Kuva
    Valtiovarainministeri Jutta Urpilainen ja pääministeri Jyrki Katainen kehysriihen tiedotustilaisuudessa 21. maaliskuuta.
|

Hallitus arvioi, että sen kehysriihessä päättämät muutokset yritysten verotukseen maksavat valtiolle 960 miljoonaa euroa.

Hallitus alensi yhteisöveroa 24,5 prosentista 20 prosenttiin ja teki muutoksia osinkotulojen verotukseen.

Hallituksen mukaan yhteisöveron alennus yhdistettynä osinkotuloverotuksen muutoksiin voi kannustaa noteeraamattomien yhtiöiden omistajien palkanmaksuun osingon jakamisen sijaan, minkä vuoksi yhteisöveropohja pienenee.

Yhteisöveron alentamisen sinänsä arvioidaan aiheuttavan noin 870 miljoonan euron verotulomenestyksen, mutta kun osinkoverotuksen muutosten käyttäytymisvaikutukset otetaan huomioon, lopullinen lasku valtiolle on arviolta 960 miljoonaa euroa.

Pääomatuloverotukseen tehtyjen muutosten arvioidaan kasvattavan veron tuottoa yhteensä noin 300 miljoonalla eurolla.

Osinkoveroa on tarkoitus muuttaa esimerkiksi siten, että pörssiyhtiöiden osingot tulevat kokonaan veronalaiseksi. Aiemmin vain 70 prosenttia osinkotuloista oli veronalaista. 

Listaamattomien yritysten verovapaan osingon 60 000 euron yläraja poistuu kokonaan.

Myös pääomatuloverotuksen progressiorajaa alennetaan. 40 000 euroa ylittävältä osalta pääomatulon vero on 32 prosenttia, kun aiemmin raja oli 50 000 euroa.

Hallitus antoi tänään tarkempia tietoja kehysriihen päätöksistä.

Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Heikki Karjalainen

Miksi meillä on valtionverotus, kunnallisverotus ja kunnille valtion tuet. Valtion puolelta mainostetaan veronalennuksia, mutta kunta uhkaa kunnallisverotuksen nostolla. Lopputulos kansalaiselle on +- 0 tai tod. näköisesti miinus ja paljon.
Sen jälkeen meillä on loputon lista muita suoria veroja ja välillisiä veroja. Välillisetkin ( ALV ) ovat kokonaisuutena perusostoista yhteenlaskettyina jopa suuremmat kuin kunnallisvero suhteessa tuloihin. Kiinteistövero monen tavallisen tallaajan osalta tuloihin nähden on tolkuton. Ehdotus: valtionvero ja kunnallisvero leivotaan yhteen, jolloin kaikki ihmiset ja kunnat ovat saman systeemin alla. Valtionavustukset pois. Näin ne kunnat, joilla on korkea veroprosentti saavat automaattisesti hyvityksen yhtenäisestä verotuksesta ilman valtion tukea varmastikin alemmalla aikaisemman korkean kunnallisveron poistuessa. Tämän jälkeen voidaan pahempia tapauksia valtionavustaa. Tavallisten tallaajien kiinteistövero pitää määritellä tulojen mukaisesti, ei kiinteistön koon tai arvon mukaisesti, jos on kyse tavanomaisesta omistuksesta kuten omakotitalo. Tässä aluksi.