Maanantai 17.6.2019

Lakimuutos tappoi pikavippifirmat - Nyt tarjotaan 2000 € / velallinen

Luotu: 
2.4.2013 16:38
  • Kuva: Petteri Paalasmaa /Uusi Suomi
    Kuva
    Usein puhelimella tilattavien, nopeasti saatavien pienlainojen eli pikavippien kannattavuus romahti Suomessa.
|

Pienten pikavippiyritysten kannattavuus romahti uuden korkoja rajoittavan lain takia. Suuret pikavippifirmat siirtyvät tarjoamaan yli 2000 euron lainoja, joita uusi korkokatto ei koske.

Nopeasti saatavien pienlainojen eli pikavippien tarjoaminen on lakiuudistuksen jälkeen Suomessa käytännössä kannattamatonta.

Pikavippejä tarjoava Terrarahoitus on lopettamassa toimintaansa kesällä voimaan astuvan pikavippien korkoja rahoittavan lain takia.

Yrityksen toimitusjohtajan Mikko Koistisen mukaan pienillä pikavippiyrityksillä ei ole lakiuudistuksen takia enää mitään mahdollisuuksia jatkaa.

– Isommat firmat siirtyvät lainoittamaan yli 2000 euron lainoja. Meillä ei tällaiseen ole mahdollisuutta, joten toiminta todennäköisesti lopetetaan ja työntekijät irtisanotaan, Koistinen sanoo Uudelle Suomelle.

– Kun korkokatto estää yli 51 prosentin korot, sadan euron lainasta voi käytännössä periä parin päivän kuluttua vain 103 euroa. Pelkät lainanmyöntökustannukset ovat 8 euroa, joten toiminta muuttuu täysin kannattamattomaksi, hän kertoo.

Suomen Pienlainayhdistys päätti viime viikolla lopettaa toimintansa lakiuudistuksen takia.

Yhdistyksen toiminnanjohtajan Kari Kuusisto ennustaa, että jo lopettaneiden pikavippifirmojen lisäksi lopettamisia tullaan näkemään vielä lisää.

Suomivipin toimitusjohtaja Petri Silvennoinen kertoo yrityksen suunnittelevan uusia tuotteita lakiuudistuksen takia.

– Jatkossa tarjoamme todennäköisesti vain yli 2000 euron lainoja, koska korkokatto koskee vain alle 2000 euron lainoja, Silvennoinen sanoo Uudelle Suomelle.

Silvennoisen mukaan korkokatto saattaa vaikuttaa täysin päinvastaisesti, mitä toivotaan.

– Jos uudistuksen tarkoituksena on estää ylivelkaantumista, sen vaikutukset saattavat olla täysin päinvastaiset, Silvennoinen arvioi.

Pikavipin keskimääräinen summa on 300 euroa, mutta Silvennoinen uskoo, että luototettavat summat ovat jatkossa suurempia.

Takuu-Säätiö kertoi marraskuussa 2011, että pikavipit pitkittävät ja syventävät ihmisten velkakierteitä merkittävästi, sillä niitä otetaan myös entisten lainojen lyhentämiseen. Näin velkakriisin laukeaminen siirtyy, mutta ongelma kasvaa.

Myöskään pikavippejä tarjoava DFC Nordic ei aio lopettaa uuden lain takia. Yrityksen toimitusjohtaja Ville Öfversten kertoo Uudelle Suomelle yhtiön suunnitelmista.

– Nykymuotoinen toiminta tulee kannattamattomaksi, joten suunnittelemme uusia tuotteita, Öfversten sanoo.

– Suuntaviivana on se, että lainasummat tulevat suuremmiksi ja laina-ajat pitenevät. Menemme lähemmäs perinteistä kuluttajarahoitusta, hän kertoo.

Öfversten toivoo, että alan maine paranee uudistuksen takia. Hän toivottaa uudet säännöt tervetulleiksi.

Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Petri Sakkinen

Sillä lailla, hallitus ja eduskunta: näin sitä tapetaan pienyrityksiä ja lisätään työttömyyttä! Nämä firmat työllistivät satoja ihmisiä perintätoimistoissa ja kymmeniä juristeja, tuomareita ja ulosottomiehiä.

Rikollisuuskin lisääntyy: moni liivijengiläinen, joka on ansainnut rehellisen elannon joko pikavippejä tarjoamalla tai niitä perimällä, joutuu palaamaan huumekauppaan ja suojelubisnekseen.

Jaakko Kojo

Satojen prosenttien korot ovat siis pienlainoissa mennyttä aikaa. Hyvä niin. Kummastuttaa vain se, ettei 50 % korolla kannata lainata rahaa. Tämä on lyhytnäköistä. Pikavippifirmat ovat sokaistuneet tuloihin. Kannattaahan tavallisen pankin lainata isoja summia noin kahden prosentin korolla. Kaikkein oikein ratkaisu olisi ollut totaalinen korkokatto.

Jorma Hytonen

Tämä on tosi mauton, härski ja sitäpaitsi myöhästynyt Aprillipila.
En ole missään LAILLISESSA mediassa nähnyt kyseistä asetusta.
Keksikää jotakin parempaa, älkää kiusatko kiusattuja!

Esimerkiksi tämäkin on parempi:

Internet on päätetty sulkea suurien väärinkäytösten ja hallitusta arvostelevien lausuntojen vuoksi kertoo sisäministeri Päivi Räsänen (KD).

Hyökkäykset palvelimia kohtaan ja oikeudeton hallituksen arvostelu on johtanut näin ikävään ratkaisuun kertoo sisäministeri hätäkokouksen jälkeen. Sisäministeri katkaisee huhuilta siivet että netin sulkemisen syynä olisi Pohjois-Korean ensi viikolle suunniteltu ydinhyökkäys Japaniin ja Etelä-Koreaan Yhdysvaltojen sotilastukikohtiin. Ministeri tähdentää että hätäratkaisuun on päädytty hyvässä hallitusyhteistyössä kaikkien puolueiden tuella. Sisäministeri myös kiistää netin sulkemisen syynä olevan Hommaforum.org sivuston. "Kovaa tekstiä siellä on mutta ei se vielä yllä näin radikaaleihin otteisiin."

Oppositio vastustaa.

Oppositio tulee tekemään kaikkensa että despoottinen hyökkäys demokratiaa vastaan taltutettaisiin lausuu Timo Soini (PS). "Tässähän on suorastaan 30-luvun kaikuja ilmassa. Pitääkö vielä vanhoilla päivillä alkaa nukkumaan liipasin tyynyn alla? Ensin tulee sensuuri. Sen jälkeen noudetaan oppositio kotoa kesken parhaiden unien." pudottelee vahva oppositiojohtaja.

Mauri Pekkarinen (kesk) ei näe ongelmaa. "En lähtisi soitellen sotaan. Kyllä tässä on jostain suuremmasta kyse. Energiapoliittista peliä ei voi ennakoida. Luotan keskustaoppositoon."

Asiasta uutisoi ensimmäisenä Spamforum.

Kimmo Tirkkonen

Ensimmäiseksi apajille ehtineet pikavippiyrittäjät jo hyvän aikaa sitten ns. ottivat rahat ja juoksivat. Ja rahansa he tekivät kaikista vähäosaisimpien kustannuksella. Mainiota, että tämä hyväksikäyttöbisnes ollaan saamassa kuriin!