Torstai 24.5.2018

”Järjettömälle” viinarallille halutaan loppu: Keskusteluja Viron päättäjien kanssa

Jaa artikkeli:
Luotu: 
10.4.2013 15:03
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
    Alkoholin hinnasta viinarallin lopettamiseksi on jo keskusteltu Viron päättjien kanssa.
|

Kansanedustaja Pauli Kiuru (kok.) vaatii, että alkoholin hinnasta pitäisi sopia Viron kanssa.

Eduskunnassa käsiteltiin eilen tiistaina valtioneuvoston selontekoa valtiontalouden kehyksistä vuosille 2014-2017. Selonteon mukaan alkoholijuomien valmisteveroa korotetaan.

Kiurun mukaan korotus saattaa johtaa tilastoimattoman tuonnin lisääntymiseen ja myynnin ja verotulojen menetyksiin Suomessa.

– Hintaa pitäisi pystyä veljeskansojen kesken harmonisoimaan niin, että järjetön viinaralli loppuisi, Kiuru sanoi.

Peruspalveluministeri Maria Guzenina-Richardson kertoi, että asiasta on jo käyty keskusteluja Viron päättäjien kanssa.

– Viron viinaverosta on käyty kollegan kanssa keskusteluja Viron puolella, Guzenina-Richardson sanoi eilen eduskunnassa.

– Veroharmonisoinnista keskustellaan myös Euroopan laajuisesti, koska kaikkialla alkoholiongelmat ovat hyvin mittavia, hän lisäsi.

Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Timo Nenonen

Suomenhan se pitää soputtaa hintansa muiden mukaan, ja tarve on pudottaa ne yhteen kolmannekseen nykyisestä. Ei olisi niin suurta tarvetta roudata huotavaa muualta halvemmalla.

Tässäkin asiassa meidän päättäjät ovat asiassa yhtä pihalla kuin lumiukko. Eikä ole ainut juttu, näitä on kymmeniä, joissa suomalaisia veronmaksajia kustaan silmään Eu/eurossa.

Siksi onkin järkevää näistä puljuista, koska meitä vaan vedätetään ja muilla valtioilla on paljon enempi hyötyjä, kuin meillä. Päättäjämme ovat mallia latvalaho.

Timo Nenonen
Vastaus kommenttiin #30

Eka kappaleessa "huotavaa" piti olla tietysti juotavaa ja vikassa puuttuu verbi erota. Kun on tohkeissaan jostain ja formaatti ei anna korjausmahista, kuten vaikka Puheenvuorossa näitä virheitä tuppaa jäämään teksteihin.

Olavi Nieminen

Alko on tullut tiensä päähän.
Saksalainen malli, jossa ruokakaupassa myydään myös alkojuomat on nykyaikaa. Se normalisoi suhtautumisen koko asiaan ja kulttuuriin.
Samalla se vähentää liikennettä kun yhdestä paikasta saa kaiken ruuan ja juoman.
Kaikella tällä alkoholin kulutus saadaan myös vähenemään kun suhtautuminen alkoholiin normalisoituu.

Ossi Väänänen

En oikein ymmärrä miksi viro lähtisi jotenkin tähän mukaan, eiköhän tämä ongelma ole ihan meidän oma asia.
Itsehän me hinnankorotuksemme päätämme, jos tolloja ollaan, niin mitä se virolle kuuluu.
Mitä sitä nyt lypsävää lehmää tappamaan.

Erkki Martikainen

Hintojen säätely normaalin kilpailun sijasta käy näköjään kykypuolueellekin jos rupukansalainen pääsee käyttämään halpoja hintoja. Intellikentsiahan on aina konjakkinsa saanut ostetuksi vaikka verottaja onkin siitä osansa vienyt.

Cale Andersson

Järjetöntä tai ei,jos hinta keissistä täällä on 25 egee ja Virossa 10 ja Saksassa 6 egee,niin missäköhän se säätö pitäis tehdä!?-Ottas nyt Kiuru vaan kylmän oluen ja ajattelis asiaa ihan omalta kohdaltaan.-Kyllä mitta tulee meille Suomalaisillekin täyteen jossainvaiheessa, meitä kusetetaan niin railakkaasti niin monessa asiassa.

Harri Hellén

Joko tässä olisi hyvä syy erota EU:sta. Silloin voitaisiin palata vanhaan hyvään aikaan kun ulkomailta ei tuotu kuin se litra väkeviä, kuusi olutta ja pari litraa viiniä. Ja rajalla myös asiaa tarkastettiin. Jäi varmasti alkoholiverot maahan.

Juhani Putkinen

Venäjän puoli vuosisataa kestäneen brutaalin miehityksen jäljiltä tulotaso on Virossa edelleen murto-osa Suomen tulotasosta, eikä se voi nousta nopeasti. Siksi Viro ei voi nostaa nopeasti myöskään alkoholin hintaa. Sala-alkoholi ja viinan sekä tupakan salakuljetus Viroon on nytkin suuri ongelma, vaikka Viro kitkee niitä ongelmia parhaansa mukaan.

Viinarallia vähentäisi alkoholijuomaveron ALENTAMINEN Suomessa.

Tero Ilén

Järjettömälle viinarallille tulee loppu kun Suomen alkoholiveroa lasketaan reilusti.
Asia on tosi helppo ja yksinkertainen. Nyt puolikas kossupullo maksaa melkein 14 euroa ja Viruvalgee 5 euroa. Suomessa hinta on melkein kolminkertainen.

Pekka Sipola

Uskomattomalta tuntuu nykyisen (ja monen muun hallituksen vuosien aikana) Suomen hallituksen keinot kerätä verorahat kasaan. Koskakohan tunnustetaan että Suomen alkoholipolitiikka on tullut tiensä päähän ja sen sisältö pitäisi muuttaa niin että Viron tapainen viinaralli loppuisi itsestään. Suomi taitaa olla Ruotsin, Norjan ja Kanadan lisäksi ainoa maa jossa on vastaavanlainen järjestelmä. Suomalaiset ostavat nykyisen alkoholinsa Vironreissuilta ja verkkokaupoista laajemman vaikoiman takia mutta myös kapinoidakseen Alkon monopolia vastaan. Eihän Vironreissun kokonaisuudessaan halvaksi tule kun otetaan kaikki kustannukset mukaan. Mielestäni Suomen alkoholipolitiikka on vuosien aikana myös muovannut suomalaisten alkoholin käyttäytymistä nykyiselleen. Alkoholin käyttöämme on turha perustella pelkästään Suomen ilmaston kylmyydellä, pimeydellä tai suomalaisten mielenlaadulla, kyllä käyttöön on vaikuttanut ainaiset kiellot ja rajoitukset.

Late Virta

Onneksi en enää käytä alkoholia, joten asia ei haittaa meikäläistä pätkääkään. Muuten kyllä aika touhua tämä alkoholipolitiikka Suomessa. Nyt yritetään saada viinaa muuallakin samalle tasolle kuin meillä. Saa nähdä meneekö se siihen, että suomalaislta otetaan Virossa enemmän rahaa alkoholituotteista kuin paikallisilta. Se olisikin jo epätasa-arvoista kohtelua.

Saisivat jo haudata Alkon ja vapauttaa alkoholi kaikkiin kauppoihin, kuten se on monissa muissa Euroopan maissa. Eikö olisi järkevämpää muuttaa Suomen käytäntöä euroopalaiseen, kuin yrittää suomettaa Eurooppaa.

Esko Kotilainen

Hienona ideana voisi sopia Virolaisten kanssa,että alkoholia myytäessä vaaditaan passi ja kaikille suomalaisille myytäisiin vain suomen valtion määräämillä hinnoilla.Suomi maksaisi Virolle aiheutuneet kulut nostamalla viinan hintaa Suomessa.Ei varmaan isompia vaikeuksia virolaisiltakaan tunnistaa suomalaista ostajaa jo kaukaa.

Anssi Kaivola

Suomalaisten pitäisi ottaa mallia Virosta. Viron lainsäädäntö on huomattavasti nykyaikaisempi ja tänä päivänä toimivampi kuin Suomen. Verotus on Virossa toimivampi kuin Suomessa. Virolaiset poliitikot ovat merkittävästi kykenevämpiä tekemään päätöksiä ja myös toimeenpanemaan päättämiään asioita.

Erkki Krogerus

Hyvä asia harmonisoidaan verot EU:ssa. Suomen päättäjät ovat jostain
kotoisin. EU:hun mentäessä luvattiin EU tuovan verohelpotuksia, autoverot, viinaverot ja tuloverot. Mitä tekee suomalainen päättäjä autovero tulli ei maksa liiaksi perittyjä. EU on laaja ei viro ole ainoa halpojen oluiden, viinojen ja elintarvikkeiden tuontimahdollisuus. Voi Kiuru lähteä lähettilääksi EU:n ja saada Suomen korkeat verot mulle maille. JOS OLEMME EU:SSA PITÄÄ VEROT JA MUUT OLLA MYÖS EUTASOLLA. Ei Suomi voi olla saareke, jossa meitä rokotetaan raskaanman mukaan.