Lauantai 25.11.2017

Haukut puhemiehille: Antoivat luvan ”kansalaisaloitteiden hautaamiseen”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
17.4.2013 18:20
  • Kuva: Uusi Suomi / Petteri Paalasmaa
    Kuva
    Kati Pulli (kuvassa vasemmalla), Leo Stranius ja Helinä Ylisirniö luovuttivat turkistarhausta vastustavan kansalaisaloitteen eduskunnan puhemiehelle Eero Heinäluomalle 5. maaliskuuta.
|

Eduskunnan puhemiesneuvoston päätös kansalaisaloitteiden käsittelystä antaa eduskunnalle mahdollisuuden "aloitteiden hautaamiseen", kirjoittaa Avoin ministeriö ry:n puheenjohtaja Joonas Pekkanen Puheenvuoron blogissaan

Puhemiesneuvoston mukaan valiokuntien muun muassa tulisi kuulla kansalaisaloitteista asiantuntijoita. Neuvoston mukaan valiokunnalla on kuitenkin ”itsenäinen vastuu oman työnsä järjestämisestä”.

Pekkasen mukaan tämä on tulkittavissa mahdollisuudeksi haudata aloite, jos valiokunta niin haluaa.

– Päätös on pettymys. Lisäksi puhemiesneuvosto antoi nyt vain suosituksia, jotka eivät edes sido valiokuntia, Pekkanen sanoo.

Aiemmin on vaadittu, että kansalaisaloitteista pitäisi esimerkiksi säännönmukaisesti laatia valiokunnan mietintö, joka taas käsiteltäisiin eduskunnan täysistunnossa. 

Puhemiesneuvoston mukaan valiokunta voi tehdä mietinnön, mutta myös luopua aloitteen käsittelystä, jos se ei saa enemmistön tukea valiokunnassa.

Puhemiesneuvoston mukaan ”poliittiselle päätöksenteolle on ominaista, että valiokunnan jäsenet selvittävät oman eduskuntaryhmänsä näkemyksen käsiteltävästä asiasta”.

Pekkasen mielestä on kuitenkin vastoin kansalaisaloitteen perusajatusta, että ”aloitteiden hautaamisesta valiokunnissa päätettäisiin puoluepoliittisin perustein”. 

– Kansalaisaloitteilla pitäisi (...) nimenomaan voida tuoda täysistuntoon aloitteita, jotka eivät välttämättä ole eduskunnan enemmistön näkemyksen ja hallitusohjelman mukaisia, Pekkanen kirjoittaa.

Ensimmäinen, turkistarhauksen kieltoa ajava kansalaisaloite luovutettiin eduskunnalle 5. maaliskuuta. Tuolloin kävi ilmi, ettei edustajilla ole selvyyttä siitä, miten aloitteita pitäisi käsitellä. 

Aloite käsitellään eduskunnassa 25. huhtikuuta.

Pekkasen edustama Avoin ministeriö ry avustaa järjestöjä ja kansalaisia aloitekampanjoiden suunnittelussa ja toteutuksessa.

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Juha Aaltonen

No eikös tämä hallinnolle epämiellyttävien aloitteiden hautaaminen vaivihkaa ollut se alkuperäinen tavoite? Nyky hallinto on selkeästi osoittanut halveksivansa kansalaisten mielipiteitä silloin kun ne eivät sovi hallinnon omiin tavoitteisiin.

Arto Heikinaro

Niin, mikä on kansan mielipide. Vaikka joku jonninjoutava kansalaisaloite saisi 300000 nimeä kerättyä, niin se ei todellakaan ole lähes tulkoonkaan mikään kansan mielipide. Se on vain pieni murto-osa 4,4 miljoonasta äänioikeutetusta.

Toisinsanoen kyllä kansanedustajilla, jotka on ihan vaaleilla valittu edustamaan kansaa, on täysi oikeus jättää huomiota vaille tuommoiset räksyttäjien aloitteet. Toisinsanoen tämä koko kansalaisaloite humppa on vain sirkushuvia kansalle.

Jos halutaan suoraa demokratiaa niin silloin on luotava edellytykset suorille sitoville kansanäänestyksille. Ja nuo kansanäänestykset sitten täytyy toteuttaa ihan toisella tavalla kuin tämä nykyinen yksityisen harrastajajoukon kansalaisaloite humppa valhe.

Jukka Laitinen

Liian moni on ymmärtänyt, ettei kansalaisaloite johda automaattisesti lain valmisteluun ja hyväksymiseen. 50.000 allekirjoittajaa vastaa painoarvolta noin kahta kansanedustajaa, 1% kansanedustajista. Eikä se ole enemmistö.

Kansalaisaloite on aloite aloitteiden joukossa. Sille suotakoon oma arvonsa.

Joachim Seetaucher

Kansalaisaloitelakia voisi muuttaa siten, että 50.000 nimeä riittäisi tuomaan sen valiokuntakäsittelyyn ja 250.000 nimeä suoraan eduskunnan käsiteltäväksi.
Nettiaikana kun tuo 50.000 on aika helppo kerätä ja määrältään se edustaa nitä tahansa kuppikuntaa, jonka olemassaolosta tai mielipiteistä ei "kansalla" välttämättä ole aavistustakaan.

Lauri Furtato

Ei ole kovin helppoa. Oliko se jossain jenkkilän osavaltiossa jossa riitti 25.000 ääntä vastaavan aloitteen eteen viemiseen? Suomessa on niin vähän ihmisiä ja lisäksi asenne täällä on nöyrä, että herrat tietää paremmin meidän elämästä. Lakeja ei uskalleta kyseenalaistaa yleisesti ja herkimmiltä menisi yöunet allekirjoitettuaan kansalaisaloitteen pankkitunnuksin :)

Kouta Kolmilukko

"Nettiaikana kun tuo 50.000 on aika helppo kerätä ja määrältään se edustaa nitä tahansa kuppikuntaa, jonka olemassaolosta tai mielipiteistä ei "kansalla" välttämättä ole aavistustakaan."

Meinaatko että aloitteiden allekirjoitukset pitäisi olla kunnan pommisuojassa jota vartioi viisipäinen tiikeri joka sylkee tulta?

Arto Heikinaro

Komppaan Timoa. Noin se on. Nyt kuvitellaan, että joku 250000 nimeä on jotain ihmeellistä. Suomessa on 4,4 miljoonaa äänioikeutettua. Eli jos kansalaisaloitteessa on miljoona (1.000.000) henkilötunnuksin oikeaksi todettua allekirjoitusta ilman tuplaääniä niin silloinkin on vasta alle 25% kansasta jotain mieltä.
Tämä kansalaisaloitesekoilu on vain sirkushuvia kansalle. Eli täyttä tuubaa.

Jouni Halonen

Tuubaa eli poliittiset puolueet vain kokeilevat, miten halukkaita suomalaiset ovat suoraan kansanvaltaan. Siksi jättivät kansalaisaloitteen käsittelytavan päättämisen eli vesittämisen näin myöhäiseksi. Säikähtivät yhtä ripeästi kannatusta kerännyttä aloitetta. Olen sitä mieltä, että suora kansanvalta saadaan vain Suomi-provinssin EU:sta erottavan vallankumouksen jälkeen. Yksikään puolue ei valtion eli veronmaksajien lihapatojen ääreen päästyään luovu puolueen vallasta yli kansanvallan.

Seikku Kaita

Tuo parin viikon päästä eduskuntaan tuleva turkistarhauskieltoaloite on hyvä huono esimerkki resurssien haaskaamisesta. Kerätyillä nimillä on edustusta suunbnilleen saman verran kuin Vasenryhmällä, mutta ehdotuksella haaskataan silti koko eduskunnan ja parin muunkin organisaation aikaa.

Eduskunta nuijii keskimäärin useita lakeja tai asetuksia työpäivässä, joten ennestäänkin on jo liikaa kuormaa, jotta päätösasioihin voisi oikeasti tutustua lain kunnioituksen vakavuuden vaatimalla syvyydellä.

Raja 50'000 >> 500'000 niin tulee vähemmän häiriöitä. Menkööt eduskuntaan seuraavissa vaaleissa, jos haluavat tehtailla aloitteita.

Taidanpa lähteä sorvaamaan seuraavaa kansalaisaloitetta...