Lauantai 25.11.2017

”Suomen suurin ongelma on työttömyys – se jakaa tuloja kaikkein eniten”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
1.5.2013 11:40
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
    Työministeri Lauri Ihalainen (sd.) muistuttaa vappupuheessaan, että eniten tuloeroja pahentaa työttömyys.

Työministeri Lauri Ihalaisen (sd.) mukaan on ”ilmeisen todennäköistä”, että Suomessa edetään syksyllä liittotasoisiin sopimusneuvotteluihin ilman keskusjärjestöjen raamitusta.

Ihalainen epäilee vappupuheessaan, että työmarkkinakeskusjärjestöt palaisivat yhteiseen pöytään neuvottelemaan keskitetystä palkkaratkaisusta.

–Riippumatta siitä, onko työehtosopimusten muoto syksyllä liittokohtainen tai keskusjärjestöjen koordinoima, toivon, että neuvottelupöydissä pidettäisiin mielessä se, että Suomen suurin ongelma on työttömyys ja se jakaa tuloja kaikista eniten, Ihalainen ohjeistaa työmarkkinaväkeä.

–Tavoitteena tulee olla kasvua ja työllisyyttä tukeva ratkaisu, joka toisaalta turvaa palkkojen ostovoiman, toisaalta tuo yritysten talouteen ennakoitavuutta riittävän pitkällä aikajänteellä.

Ihalainen pitää yt-neuvottelujen ja irtisanomisuutisten lisääntymistä huolestuttavana kehityksenä.

–Yritysten kynnys irtisanoa on alhaisempi kuin vuosina 2008–2009 finanssikriisin aikana. Tuolloin lomautettuja oli yli 90 000, nyt noin 38 000. Nyt pitäisi yrityksillä olla malttia ja uskoa tulevaisuuteen, ja lomautus- ja koulutusmahdollisuuksia tulisi käyttää enemmän irtisanomisten sijasta. Palkansaajat eivät voi ymmärtää, että voittoakin tekevät yritykset irtisanovat tuloksentekijänsä, Ihalainen arvosteli puheessaan.

Henkilöt: 
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Valentin Pekkanen

Tietysti voidaan ajatella, että kysymyksessä on ohimenevä taantumasta johtuva asia. Ihalainen taitaa unohtaa, että palkat nousivat finanssaikriisistä huolimatta 2008-2009 ja yritykset pitivät kiinni työvoimastaaan. Mutta nyt näyttää siltä, että työelämän jäykkyys vain lisääntyy; esimerkkinä uutena lakiin kirjattu siirtää vuosilomaa sen sisällä olevan sairasloman aikana. Väitänpä sen olevan yksi työn tuottavuutta vähentävä asia. Monet ay-liikkeen asiantuntijat/äänitorvet selittävät, että eivät palkkojen nousut ole tuottavuutta vieneet. Ruvetkoot itse palkaamaan töihin väkeä. He eivät näytä uskovan edes demareita (Raimo Sailas, Juhana Vartiainen), jotka varoittelevat liiasta palkkojen noususta.
Veikkaanpa, että syksyllä tulee lakkoja ja ay-liike ulosmittaa reiluilla palkankorotuksilla yhtiöveron kannusteet nollille.
Jos olet yrittäjä myy yrityksesi vielä kun siitä jotain saa korealaisille, japanilaisille tai jollekin muulle ulkomaalaiselle. Tuo yhtiöveron lasku otetaan käytännössä pois osinkoverojen kiristymisellä ja tulevilla yleissitovien työehtosopimusten palkankorotuksilla. Jos et halua myydä firmaa, lopeta se, sillä Suomessa ei yritteliäisyyttä, ahkeruutta ja riskinottoa suosita.
Lopettamalla yrittämisen ja yritysten osakkeiden omistamisen teet palveluksen ihmisille, jotka ovat vastustavat tuloerojen kasvua. Teet siis hyvän teon.

Jouko Heyno

Mielenkiintoinen vuodatus, joka ansaitsee kommentointia:

" Ihalainen taitaa unohtaa, että palkat nousivat finanssaikriisistä huolimatta 2008-2009 ja yritykset pitivät kiinni työvoimastaaan."

Näin. Ja erityisesti nousivat yritysjohdon ja eri tyyppisten yrittäjien tulot ja palkat ynnä palkkiot.

"Väitänpä sen olevan yksi työn tuottavuutta vähentävä asiav."

Vaäität siis että loma vähentää työaikana tehdyn työn tuottavuutta. Uusi ja mielenkiintoinen näkökohta!

"Monet ay-liikkeen asiantuntijat/äänitorvet selittävät, että eivät palkkojen nousut ole tuottavuutta vieneet."

Näin on. KV tutkimusten mukaan suomalaisten yritysten tuottavuus ei ole laskenut.

"He eivät näytä uskovan edes demareita (Raimo Sailas, Juhana Vartiainen), jotka varoittelevat liiasta palkkojen noususta."

Luojan kiitos eivät. Jostain syystä ne palkankorotukset kuitenkin kelpasivat, varoittelusta huolimatta, sekä Sailakselle että Vartiaselle.

"Veikkaanpa, että syksyllä tulee lakkoja ja ay-liike ulosmittaa reiluilla palkankorotuksilla yhtiöveron kannusteet nollille."

Jo on aikakin. 2011 työntekijöiden palkat nousivat noin 1,4 %, yritysjohdon ja "yrittäjien" tulot noin 12 %.

" Tuo yhtiöveron lasku otetaan käytännössä pois osinkoverojen kiristymisellä ja tulevilla yleissitovien työehtosopimusten palkankorotuksilla."

Toivottavasti.

"Jos et halua myydä firmaa, lopeta se, sillä Suomessa ei yritteliäisyyttä, ahkeruutta ja riskinottoa suosita."

Ei niin, ja se on hyvä asia: Suomessa ei pidäkään suosia ketään, vaan yhdenvertaisuuden tulee koskea myös "yrittäjiä" ja yritysjohtoa.

"Lopettamalla yrittämisen ja yritysten osakkeiden omistamisen teet palveluksen ihmisille, jotka ovat vastustavat tuloerojen kasvua. Teet siis hyvän teon."

Yrittämisesi tarkoitus ei siis olekaan ansaita ja elättää itsesi, vaan kasvattaa tuoveroja. Mielenkiintoinen yritysidea!

Jouko Heyno

Ihalainen itkee krokon kyyneleitä: Suurin ongelma on nimenomaan nuorisotyöttömyys. Ihalainen & Co:n ratkaisuu: Pidennetään työuria, nostetaan eläkeikää, jotta nuoret myös pysyvät työttöminä.

Ihalaisen ja yleisimminkin noiden yhteisillä verovaroilla loisivien ongelma on, että he eivät vaivaudu ottamaan selvää, miten työttömyys on tilastoitu.

Todellinen tilanne on paljon pahempi kuin mitä julkisuudessa kerrotaan: Työministeriön mukaan henkilö, jolla on viikossa neljä (4!) tuntia palkkatyötä ei ole tuolla viikolla työtön. Todellinen päivittäistyöttömyys on kuitenkin tällä hetkellä noin 750 000 - 800 000, tarkastelupäivästä riippuen. Työvoimapulaa ei ole, "huoltosuhdeongelma" on huono vitsi.

EK:n edustaja osuikin Hesarissa asian ytimeen. Hän totesi, että ongelmana on sosiaaliturva; ihmiset ovat mieluummin työttömänä kuin ottavat vastaan työtä kannattamattomalla palkalla.

Hannu Arte

Kun SAK ei suostu palkanalennuksiin, syntyy luonnonmenetelmällä valtavat harmaan talouden työmarkkinat. Ihminen kun ei elä paragraafeilla ja aatteilla. Pitää ostaa vaatteita ja ruokaa, asua ja huvitella. Sieltä otetaan rahat mistä helpoimmalla saadaan. Kukaan ei jää kotisänkyyn makaamaan ja odottamaan pelastusta. Työtä on tarjolla, mutta ei sillä hinnalla minkä EK ja SAK päättävät.

Simo Perttula

Suomi tarvitsee Työttömyysministerin? Maahan on jäänyt pysyvä noin 300000 ihmistä käsittävä työttömien armeija.
Työministeri hoitaa työssä olevien asioita. Työttömyysministeri hoitaa siis työttömien etuja. Apunaan sosiaali-ja terveysministerit. Nykyiset sosiaali ja terveys alojen ministerit eivät tunnu saavan mitään aikaiseksi?

Jean Darch

"... Suomen suurin ongelma on työttömyys..." on näkemys ja asenne, jotka antautuvat passiivisuuteen.

Kyse on työllistämisessä ja sen rakenteista, malleista ja ratkaisuista. Niihin eivät enää riitä työkkäritäti, ministeritaivastelu ja ICT-työryhmät. Nyt on otettava käyttöön avoimen koodin yleishyödyllinen down-top -malli, Wikimploi.

http://wikimploisuomi.wordpress.com/about/missio/

“Wikimploi’s mission is to restructure and reorganize the world‘s work and invite everybody to join working for better life.“

“Wikimploi, the Renaissance, Occupy and Woodstock of Work.“

Hyvää työn päivää!

Kaarle Akkanen

Hallituksella on avaimet ja kyky muuttaa tilanne, jos vain tahtoa ja uskallusta riittäisi!? Täältä näyttää siltä, että hallituksen ykkösasia on pysyä koossa? Valtakunnan asiat vasta sitten, jos sittenkään? Ongelmia ja päätöksiä pyritään vain siirtämään "työryhmiin"!???

Mikael Theodoros

Aika jännää, sain juuri tietää että Suomeen tuodaan Filippiineiltä naisia opiskelemaan lähihoitajiksi. Siis mitä hittoa, työttömyys jatkaa kasvuaan ja idiootit eivät laita näitä opiskelupaikkoja riittävän näkyviksi, työ ja elinkeino toimistot ilmeisesti panttaavat näitä halvoille ulkomaalaisille. Turha väittää ettei olisi ollut hakijoita...