Perjantai 23.3.2018

Kiusallinen piikki vappuna: ”Missä on Suomen vasemmisto?”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
1.5.2013 13:22
  • Kuva: All Over Press / EPA
    Kuva
    Kreikan parlamentin edessä on tällä viikolla osoitettu mieltä EU:n ajamia säästötoimia vastaan – jälleen kerran.

Euroopan unioni on menestystarina, mutta tällä hetkellä vain hyväosaisten jäsenmaiden kannalta, kirjoittaa europarlamentaarikko Anneli Jäätteenmäki (kesk.) Uuden Suomen blogissaan. Jäätteenmäki ihmettelee blogissaan Suomen vasemmistopuolueiden siunausta euroryhmän säästöpolitiikalle.

–Yhteisvaluutta euron piti tiivistää yhteistyötä entisestään, mutta onkin käynyt niin, että euro on jakanut Euroopan uusiin jakolinjoihin, Jäätteenmäki kirjoittaa.

–Eurosta on monissa maissa tullut taloudellinen painajainen ja sosiaalisten levottomuuksien aiheuttaja.

Eurooppalaiset oikeusoppineet ovat huomauttaneet Euroopan komissiolle kansalaisten perusoikeuksien rikkomisesta Kreikassa, joka on säästötoimien seurauksena ajautunut lähelle humanitaarista kriisiä.

Yksi vetoomuksen allekirjoittajista oli yksityisoikeuden professori Niklas Bruun, jonka mukaan troikka eli Euroopan komissio, Euroopan keskuspankki ja Kansainvälinen valuuttarahasto ovat määränneet muun muassa Kreikan romuttamaan työoikeuden perusperiaatteita ja Kansainvälisen työjärjestön ILOn sopimuksia.

Myös Espanjassa ay-liike on huolissaan työehtosopimusjärjestelmän romuttamisesta. Vallalla on kova työttömyys ja yleissopimusten sijasta vain yrityskohtaiset työehtosopimukset.

”Suomalaisen vasemmiston alennustila näkyy paitsi tuoreessa puoluegallupissa myös haluttomuutena puolustaa ja kunnioittaa palkansaajien sosiaalisia perusoikeuksia”

– Sitä ei tiedetä, miten paljon troikan painostus on päätöksessä taustalla, SAK:n kansainvälisten asioiden päällikkö Katja Lehto-Komulainen sanoi Uudelle Suomelle viime viikolla.

Oppositiopuolue keskustaan kuuluvan Anneli Jäätteenmäen mielestä ”perus- ja ihmisoikeudet on sysätty syrjään, kun Eurooppa säästää itseään hengiltä”.

–Troikan määräyksestä työmarkkinoiden ja sosiaaliturvajärjestelmien sääntöjä on purettu. Työttömyys, köyhyys ja sosiaalinen epävarmuus ovat lisääntyneet. Missä on solidaarisuus köyhiä kohtaan? Jäätteenmäki kysyy.

Jäätteenmäki suomii Suomen sosialidemokraattista puoluetta ja vasemmistoliittoa troikan politiikan hyväksymisestä hallituksen mukana.

–Vappuna on syytä kysyä, missä on vasemmisto? Suomalaisen vasemmiston alennustila näkyy paitsi tuoreessa puoluegallupissa myös haluttomuutena puolustaa ja kunnioittaa palkansaajien sosiaalisia perusoikeuksia, Jäätteenmäki kirjoittaa.

Jäätteenmäen mielestä suomalainen vasemmisto ”istuu oikeiston johtamassa hallituksessa ja siunaa hiljaisuudella kriisimaiden työreformin”.

–Esko Ahon johtaman keskustan 1990-luvun alun työreformi oli lastenleikkiä verrattuna ns. troikan linjauksiin ja EU:n nykytodellisuuteen, Jäätteenmäki piikittelee.

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Anneli Jäätteenmäki
Anneli Jäätteenmäki
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Osmo Marttila

Se entinen vasemmiston turhan vasemmalla ollut reuna on siellä minne se kuuluukin - sublimoitunut taivaan tuuliin.

Seraavaksi sama kohtalo on oikeiston turhan oikealla olevan reunan.

'Ääri' vasemmisto ja 'ääri' oikeisto ovat yksi ja sama asia.

Hannu Rautomäki

Vasemmiston poliittisesta prostituutiosta Jätteenmäki on oikeassa, mutta tuo kuulosti inhalta vitsiltä:
"Euroopan unioni on menestystarina, mutta tällä hetkellä vain hyväosaisten jäsenmaiden kannalta, kirjoittaa europarlamentaarikko Anneli Jäätteenmäki (kesk.)"
EU on menestystarina vain suurpankkien osalta, kun niiden jättimäiset vastuut ja riskit aiemmasta kriisimaiden holtittomasta yliluotottamisesta saatiin työnnettyä EU:n tukikarusellin kautta euroalueen veronmaksajille.

Hannu Rautomäki

Juna meni jo EU:n harkitsemattoman taivaanrannan maalailun vuoksi.
- Euroalue kuten koko EU on paisutettu kattamaan taloudellisesti ja hallinnollisesti epäkelpoja maita, joista on enenevästi tullut ja tulee koko EU:n taloudellisen kehityksen jarru ja taakka.
- EU:sta on tullut yhteisvaluuttansa vanki, ja yhteisvaluuttaa joudutaan pakonomaisesti pönkittämään myöntämällä yhteisvastuullisia tukia kriisimaille jatkossakin, ja ne myöhemmin realisoituvat takaajamaiden maksettavaksi kohdemaiden maksukyvyttömyyden vuoksi.
Ohjeita parempaan ei enää ole, sillä kaikki vaihtoehdot ovat huonoja, ja talouden lainalaisuudet myöhemmin hajottavat euroalueen, vaikka EU-komissio yrittää toimia realiteetteja vastaan.

Hannu Rautomäki
Vastaus kommenttiin #8

Suomen rooli euroalueessa ja EU:ssa on häviävän pieni, ja tulevaisuudessa se on euron ulkopuolelle tippuneiden maiden velkojen maksajan rooli antamiensa takauksien mukaisesti.
Yhteisvastuullinen eurososialismi toimii vain pankkien suuntaan.

Sepetius Kangas
Vastaus kommenttiin #7

Minusta maailmassa ei saisi olla kuin yksi valuutta. Mutta on maita tai johtajia jotka haluavat kansaa kurittamalla ottamalla heiltä rahat omaan käyttöönsä , että pystyvät elämään leveästi. Näin karrikoidusti. Euroopan tilanne johtuu maista jotka ovat valehdellet tai ovat olleet välinpitämättömiä rahoistaan (tai joka ovat sitä itselleen rikollisesti haalineet) saaden siten koko järjestelmän keinumaan. Heitä ei täällä olleiden mielestä saisi torua ja pyytää elämään "suu säkkiä myöden." Ja kaikenkukkuraksi näiden ei tarvitsisi edes maksaa velkojaan. Ja ne toiset joka vaativat ettei muut saa auttaa pulaan joutunutta takaamalla tai jopa lainaamalla sille rahaa. Ovat sitä mieltä, että vaikka se kuinka saattaisi muut velvollisuutensa hoitaneet ahdinkoon niin silti näin pitää tehdä. (Itse olen sitä mieltä ettei ketää ei yksityistäkään pitäisi lainarahalla auttaa.) Jos rahaa ei ole olkoon ilman. Mutta pankit peijoonit voiton toivossa heille rahoja antaa. Pankkitoiminta olisi lainoitukseen kiellettävä.

Jukka Laitinen

Mihin ovat kadonneet televisiosta pitkät "työväen vappu-katsaukset"? Sikäli kun muistan TV oli työväen vapun kyllästämä. Moneen kertaan selitettiin sen ja sen demarin/kommunistin puheita. Ja johtavat taiteilijat lauloivat 20 perheestä sekä työväenlauluja tunnelman kohottamiseksi. Vaan ei enää tänään. Ei sen puoleen, että kaipaisinkaan.