Tiistai 12.12.2017

Lotto kielletään Ylen TV-kanavilla – lain kieltämä rahasumma ”liikesalaisuus”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
14.5.2013 09:28
Päivitetty: 
14.5.2013 09:47
  • Kuva: Petteri Paalasmaa /Uusi Suomi
    Kuva
    Viestintäviraston päällikkö Päivi Peltola-Ojala kertoi lottopäätöksestä medialle tiedotustilaisuudessa.
|

Faktakulma

Yleisradiolaki 12 §: Mainonnan kielto

Yhtiö ei saa lähettää mainontaa televisio- tai radio-ohjelmistojensa eikä muiden eri televerkoissa tarjoamiensa julkisen palvelun tehtävään kuuluvien sisältöpalveluiden yhteydessä.

Yhtiö ei saa tuottaa sponsoroitua ohjelmaa.

Viestintävirasto on kieltänyt Yleisradiota lähettämästä lottoarvontaa televisiokanavillaan. Kielto koskee myös muita Veikkauksen rahapeliarvontoja.

Päätös perustuu yleisradiolakiin, joka kieltää mainonnan lähettämisen sekä sponsoroitujen ohjelmien tuottamisen Yleisradiolta.

–Koska Veikkaus sponsoroi rahapeliarvontaohjelmien tuottamista, ei Yleisradio saa jatkossa lähettää Lotto-, Viking Lotto-, tai Eurojackpot-arvontaohjelmia Ylen kanavilla, viestintävirasto perustelee päätöstään.

–Veikkaus saa näkyvyyttä Ylen lottoarvonnoissa, summasi viestintäviraston asiantuntija Päivi Peltola-Ojala tiedotustilaisuudessa tiistaina.

Viestintävirasto velvoittaa Yleä lopettamaan sponsorointiyhteistyönä tuotettujen arvontaohjelmien lähettämisen syyskuun loppuun mennessä.

Viestintävirasto ei paljastanut tiedotustilaisuudessa, paljonko Veikkaus on maksanut Ylelle arvontojen lähettämisestä.

–Se on liikesalaisuus, Peltola-Ojala vastasi kysyttäessä.

Yle Uutiset tosin kertoo lukuja päätöksen jälkeen julkaisemassaan uutisessa. Ylen mukaan Veikkaus maksaa nykyisessä sopimuksessa Ylelle noin kolme miljoonaa euroa vuodessa.

Viestintäviraston mukaan Ylellä on oikeus valittaa päätöksestä Helsingin hovioikeuteen. Yle kuitenkin ilmoittaa noudattavansa viraston päätöstä.

MTV3 Median toimitusjohtaja Heikki Rotko kertoo Uudelle Suomelle yhtiön olevan kiinnostunut lottoarvonnan lähettämisoikeuksista. Lue Rotkon kommentit täältä.

Yleisradiolain valvonta siirtyi viestintäviraston tehtäväksi tämän vuoden alussa.

Faktakulma

Yleisradiolaki 12 §: Mainonnan kielto

Yhtiö ei saa lähettää mainontaa televisio- tai radio-ohjelmistojensa eikä muiden eri televerkoissa tarjoamiensa julkisen palvelun tehtävään kuuluvien sisältöpalveluiden yhteydessä.

Yhtiö ei saa tuottaa sponsoroitua ohjelmaa.

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Yritykset: 
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Alexius Manfelt

Miten käy nyt YLEn lähettämien urheilutapahtumien ja musiikkitilaisuuksia? Nehän ovat myös sponsoroituja ja useat todella läpisponsoroituja. Niitäkään ei siis saa lähettää YLEn ohjemlmina.

Miten ne ruotsinkielisen aamutvn sponsoroinnit, Suomenruotsalaiset rikkaat säätiöt rahoittavat noita ohjelmia. Loppuvatko myös ne?

MItäs jo YLE tarjoaa ilmaiseksi aikaa arvontoihin. Nyt kun se toimii verorahoin. Minun omasta töllöstäni kun eivät kaupalliset kanavat näyt.

Lauri Viljanen

Taas malliesimerkki ylipaisuneesta virkamieskunnasta. Jotakin pitää tehdä ihan tekemisen vuoksi. On aika tiivistää virkamiesten toimenkuvia ja heittää ylimääräiset tyhjän toimittajat ulos.Mihin tarvitaan viestintävirastoa? Tehtävät voidaan siirtää muualle ja koko virasto lakkauttaa.

Asko Juuti

Ihan oikeasti en ymmärrä logiikkaa: Yle ja viestintävirasto ovat budjettirahoitteisia. Veikkaus taas tulouttaa rahaa budjettiin. Miksi helvetissä meidän pitäisi työntää verorahoja joillekin Bonniereille Ruotsiin, tai Herlinille ja Erkon säätiölle jne Suomeen.