Maanantai 24.6.2019

Yle toimi yli 10 vuotta vastoin lakia – Valvojalta pääsi nauru

Luotu: 
14.5.2013 12:04
  • Kuva: Petteri Paalasmaa /Uusi Suomi
    Kuva
    Viestintävirasto kielsi lottoarvonnat Ylen kanavilla, koska ne rikkovat yleisradiolakia.
|

Yleisradion valvontaelimenä toimivan Ylen hallintoneuvoston jäsen, kansanedustaja Mikko Alatalo (kesk.) kertoo, että lottoasia oli hallintoneuvoston käsittelyssä jo viime vuonna.

–Silloin päätettiin, että asiaa ei lähdetä enempää avaamaan, Alatalo sanoo Uudelle Suomelle.

Miksi asiaa ei selvitetty enempää?

–Eihän se Yleisradion tehtävä ole, että haluamme kanaviltamme pois nämä ohjelmat, Alatalo sanoo ja naurahtaa.

Asian valvonta oli kuitenkin annettu Ylen hallintoneuvostolle. Jos rikotaan yleisradiolakia, niin eikö siihen pitäisi puuttua?

–Silloin katsottiin, että tämä on pelimonopoli ja Yleisradio on kautta aikojen hoitanut asian näin. Katsottiin, että jos tarvetta ja painetta ei tule, niin siihen ei puututa, Alatalo vastaa.

–Laki on myös sillä tavalla tulkittavissa, että se olisi jatkettavissakin, Alatalo lisää.

Viestintävirasto kielsi tänään lottoarvonnat Ylen kanavilla, koska ne rikkovat yleisradiolakia.

Laki kieltää mainonnan lähettämisen sekä sponsoroitujen ohjelmien tuottamisen Yleisradiolta. Sponsorointikielto kirjoitettiin lakiin viimeksi vuonna 2002. Lisäksi nykyinen lottoarvonta rikkoo televisio- ja radiolakia, koska niissä rohkaistaan pelaamaan Veikkauksen pelejä. Televisio- ja radiolakiin rohkaisukielto lisättiin vuonna 1998.

Eduskunnan ohjauksessa oleva Yleisradio on siis toiminut noin 15 vuotta laintulkinnan vastaisesti, eikä se ole halunnut selvittää toimintansa lainmukaisuutta yhtiön tai hallintoneuvoston aloitteesta.

Suomessa lait säätää eduskunta.

Alatalon mielestä Viestintäviraston päätös ei ollut yllättävä, vaan hän osasi odottaa sitä.

–Asian taustalla voi myös olla se, että on tullut painetta saada Suomeen muita pelitoimijoita. Raha-automaattiyhdistyksen pelimonopolihan on merkittävä asia Suomessa, Alatalo pohtii.

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Henkilöt: 
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Veikko Kuivanen

Mukava tuo kansanedustaja Alatalon suhtautumistapa eduskunnan säätämiin lakeihin, jotenkin tyyppillistä keskustalaistoimintaa. Lakia rikotaan tietoisesti, jos "painetta" ei tule. Ja sitten vielä hieman sumutusta päälle... Oikeastihan asiasta ei ole kahta sanaa, etteikö Lottoarvonta olisi sponsoroitua ohjelmaa, jonka esittäminen on YLEltä kielletty. "Tulkintaa" muka, hah.

Late Virta

Onhan näitä lainrikkojakansanedustajia ollut ennenkin tapetilla. Näköjään lain noudattaminen on tarpeellista vain silloin kun on vaara jäädä kiinni sen rikkomisesta. Eduskunnan edustajat ja ministerit ovat sen viimeistään tämän kevään aikana osoittaneet. Minäkin aion tästä lähtien noudataa lakia vain soveltuvin osin.

Tuomas Sikander

2013: "–Laki on myös sillä tavalla tulkittavissa, että se olisi jatkettavissakin"
70-luku. "En mää vaan tiänny mitä siinä piipussa oli.."

Kepulaisen kartellitalouden totuuden torvi.
Charlie Parkerista tai Miles Davisistahan nämä eivät mitään tiedä, mutta valtion kartellihumppa sujuu kyllä aika luonnikkaasti.
;-)

Sepetius Kangas

Tavallaan valtio on valtiota vastaan. Yle on valtion samoin suomen laki säätelee voimakkaasti veikkauksen toimintaa. Ja vielä kun kyseesä on hyvin vaha perinne siihen olisi voinut muullakin tavoin vaikuttaa. Ja sitte Mainos televisio sekä ehähän sekään saa niitä näyttää laki myös sen estää. Ja oikeastaan veikkauksen nykyinen näyttö on tapa jolloin kaikki voivat seurat sen arvonnan oikeellisuutta. No katsotaan mihin tämä johtaa. Toki lakeja on noudatettava, naurettavalta vaan tuntuu, että vasta nyt tämä löytyy. Tähän täytyy myös olla syy, kyllä sekin löytyy. Ja lyön vetoa, ettei se ole lainkuuliaisuus.

Aimo Koitto

Hyvä, että kokoomuksen kansanedustajalta löytyy aikaa korjata tämä hirveä epäkohta. Maan asiat parantuvat huomattavasti kun arvonta siirtyy mainosrahotteisille kanaville/kanavalle.
Miltäköhän taholta tuli pieni vihje, vai keksikö ihan itse?

Urho Pieski

Todellä älytöntä syyttää Alataloa siitä että YLE on "rikkonut" lakia. Lain "rikkominen" on alkanut vuosikymmeniä ennenkuin Alatalo oli kansanedusta ja sitä paitsi YLEn lakimiesten tämä olisi pitänyt huomata jo ajat sitten. Joskus pitää ihan ihmetellä ihmisten tyhmyyttä, se että osaa kirjoittaa välttävästi ei todellakaan tarkoita että kysymyksessä olisi niinkutsuttu ajatteleva ihminen.....

Mikko Paavola

Alatalphan on julkkismies joka osaa vääntää asioista melkoista vääntöä. Ei todellakaan ole Mikko Alatalon asia ettei tähän ole puututtu aiemmin. Virkamiehet asiat hoitaa virkavastuulla. Ovat yhdessä päättäneet ettei puututa ja oikein niin. Meillä ei olisi RAY:n eikä TOTON saatikka sitten VEIKKAUKSEN pelimonopoleja ollenkaan tuottamassa järjestöille, nuorisotyölle, taiteelle ja muulle kulttuurisektorille rahaa jos olisimme kuunnelleet vain rahamiehiä ja yksityistämisen jumalia. TÄMÄ ON LAINMUUTOKSEN PAIKKA YLEISRADIOLAKIIN. Sanokoon MTV3 miehet,/naiset - nelosen miehet ja naiset mitä tahansa. Pikkumaisia ovat nyt ykkössatojentuhansien tavoittelussa. SUU Suppuun...