Lauantai 23.2.2019

Totuus Suomen Kreikka-paperista paljastui – HS: ”Miksi on merkityksellistä, mitä siinä lukee?”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
15.5.2013 09:20
  • Kuva: Valtiovarainministeriö
    Kuva
    Valtiovarainministeriö julkaisi "vakuusjärjestelyn" allekirjoittamisesta kuvan helmikuussa 2012.
|

Suomen ja Kreikan välinen vakuusjärjestely allekirjoitettiin, tiedotti valtiovarainministeriö 20. helmikuuta 2012. Allekirjoitustilaisuudesta julkaistiin myös kuva, jossa valtiovarainministeri Jutta Urpilainen (sd.) ja kreikkalaiskollegansa Evangelos Venizelos pistävät nimensä paperiin.

Ministereiden allekirjoittamassa asiakirjassa ei kuitenkaan puhuta vakuuksista tai edes Suomesta mitään. Asia ilmeni, kun valtiovarainministeriö joutui tiistaina korkeimman hallinto-oikeuden päätöksellä julkaisemaan vakuusjärjestelyn salatut dokumentit.

Ministeriön sivuilta nyt löytyvä asiakirja onkin Venizelosin Urpilaiselle lähettämä kirje, jossa puhutaan yksityisen sektorin vastuusta Kreikan velkajärjestelyssä.

Dokumentin luonteesta kertoi ensin Helsingin Sanomat. Valtionvarainministeriöstä myönnetään lehdelle, että asiakirjassa ei puhuta vakuuksista.

–Miksi on merkityksellistä, mitä siinä lukee? Eikö tärkeintä ole, että vakuudet on saatu, sanoo lainsäädäntöneuvos Tytti Noras Helsingin Sanomille.

Noras kertoo, että ministereillä oli yhteisymmärrys siitä, että paperi sitoo Kreikan vakuuksiin. Asiakirjaan vakuuksia ei kuitenkaan merkitty hienotunteisuussyistä, koska Kreikan tilanne oli tulenarka.

Kansanedustaja Kimmo Sasi (kok.) sanoo Ilta-Sanomille, että varsinainen vakuussopimus on kirjattu sopimuksen ”liitepapereihin”. Urpilaisen ja Venizelosin allekirjoittama sopimus olikin vain poliittinen sitoumus, sillä varsinainen vakuussopimus tehtiin Suomen ja kreikkalaispankkien välillä. Dokumentit ovat nähtävissä valtiovarainministeriön verkkosivuilla, mutta kreikkalaispankkien nimet on salattu.

Asiantuntijat ovat laajalti arvioineet, että tiistaina julkistetuissa sopimuspapereissa ei ilmennyt ratkaisevia uusia tietoja. Se olisikin ollut erikoista, sillä kansanedustajilla on ollut pääsy tarkastelemaan sopimusasiakirjoja.

Valtionvarainministeriön mukaan Suomi rajaa vakuusjärjestelyllä vastuitaan euromaiden tukipaketeissa. Vakuudella katetaan suomalaisille veronmaksajille Kreikan toisesta tukipaketista mahdollisesti tulevat tappiot.

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

M Sjostrom

Jutta Urpilainen tuntuu tämän valossa sellaiselta ihmiseltä, että monet taloushuijarit olisivat hyvin kiinnostuneita saamaan hänet asiakkaaseen.

Osaan kuvitella että Jutta Urpilainen (ja hänen allekirjoituksensa) olisi erittäin hyvä huijarien bisneksessä.
Jutalle tosin väistämättä jäisi paljon makseltavaa loppuiäkseen.....

Lauri Furtato

Ennen internetin aikakautta minä luulin niin. Monellako suomalaisella ei ole edes nettiyhteyttä taikka tarpeeksi kiinnostusta politiikkaan että totuus tulisi julki? Veikkaan että todella monella iäkkäämmällä. Toisaalta mitä sillä demokratialla tarkoitetaan onko se vain diktatuurin ja muiden hallintomuotojen kaltainen läntinen hallintamuoto?

Sepetius Kangas

Yleensä se ei ole yksi hailee mitä papereissa lukee. Sen on saanut moni moisen luulija katkerasti kokea. Eihän kukaan ole väittänyt että kyseessä olisi suomen ja kreikan välinen paperi. Vaan käsitykseni mukaan se oli paperi jonka kaikki EU maat joka kuuluivat sen kreikan sopimuksen piiriin allekirjoittivat. Myös suomen vakuus paperit sisältyivät tähän paperiin koska ne olivat sen paperin sisäisi sopimuksia. eihän suomi kahdenkeskisiä sopimuksia ole tehnyt.

Jorma Heikkinen

Tästä kannattanee kaikkien huijarien ottaa opikseen. 'Sopimusrikkomuksilta' välttyy kun nimittää kirjettä sopimukseksi..,,, elikkä, elikkä nyt vain kaikki huijarit ja koijarit kirjeitä lähettelemään,,,, ja sitten vaateita perään jotta sopimuksia noudatetaan! Vaikka voihan olla, että petetty
Eduskunta ja kansalaiset alkavat vaatia että sopimus, joka on kirje ei olekkaan sopimus, miksi se eduskunnalle ja kansalaisille on esitelty ja siksi se on kelvoton ja toimet jotka sen perustella on tehty tulee perua ja purkaa pätemättöminä.

Juhani Piironen

Tätä totuuttahan vastuulliset tiedotusvälineet ovat epäilleet pitkään. Sen sijaan pohjois-korealaistyyliset euro-uskovaiset tiedotusvälineet toittottavat vain uskoaan suureen johtajaan.

Mm. Jan Hurri esitti vakuussopimuksen luonteen jo kauan sitten.

Kyseessä onj erittäin monimutkaisesta swapista, jonka vakuudeksi kutsumista voisi kai kutsua valehtelemiseksi, tai sitten täydelliseksi ymmärryksen puutteeksi.

Koska edelleenkin uskon etteivät toimittajat tarkoituksellisesti valehtele (:D), niin ilmeisesti on kyse ymmärryksen puutteesta.

Veikko Kuivanen

Mitä "vastuulliset tiedotusvälineet" ovat "epäilleet"? On ollut tiedossa, että vakuudet on hoidettu kreikkalaisten pankkien, ei Kreikan valtion kanssa. Ainoa "paljastus" on se, että sopimus on ollutkin juridiselta muodoltaan kirje, sisällöltään lähinnä tiedonanto. Mutta todellakin: mitä ihmettä sillä enää on väliä, kun ne vakuutena olevat talletukset on tehty juuri niin kuin sovittiin. Näin on toimittu, koska juridisesti Kreikka ei olisi voinut toimia toisin.

Vielä ei ole tullut esille yhtään (= nolla) konkreettista tietoa, joka olisi ollut ristiriidassa sen kanssa, mitä asiasta on aiemmin kerrottu. Tiedolla tarkoitan reaalimaailmassa vaikuttavaa faktaa. Se on semantiikkaa, onko valtiovarainministereiden allekirjoittama paperi ollut "sopimus", "ponsi", "kommunikea" vaiko "vastaanotetuksi kuitattu kirje". Sen mukaan on joka tapauksessa toimittu. Tämän asiasta valittavan älämöloporukan rutina alkaa pikku hiljaa ärsyttää. Kysykää siltä profeetaltanne Soinilta, mikä konkreettinen asia on tämän "paljastuksen" perusteella toisin kuin hän on luullut. Soini on populisti, mutta valehtelija hän ei ole. Siksi hän joutuu vastaamaan, ettei mikään.

Lasse Liemi

Todella onnistunut pimitys- ja salailuoperaatio. Miksi me hyväksymme päättäjiltämme tällaista ? Miksi päättäjät hyväksyvät sen, että kansalaiset eivät saa tietoa tehdyn päätöksen perusteista ja muodosta ? Mistä tällaisia päättäjiä sikiää ?

Late Virta

Sopimuksia tehneenä ja niiden tulkintoja neuvotelleena voin sanoa, että tuollasella kirjeellä ei ole mitään arvoa. Tämä todistaa kriittisten näkemyksen tässä asiassa; vakuuksia ei ole, eikä tule. Urpilainen ja Käteinen ovat huijanneet kansaa. Nyt olisi tämän suurvalheen edessä taas kerran keskusteltava tämän hallituksen luottamuksesta. Kuka luottaa Urpilaiseen?

Tuomas Taivasaho

Valtiovarainvaliokunnan pj. Kimmo Sasi ilmoitti ettei ole lukenut vakuussopimusta. Suuren valiokunnan pj. Miapetra Kumpula-Natri ilmoitti ettei ole lukenut vakuussopimusta koska ei olisi ymmärtänyt kuitenkaan. Ulkoasianvaliokunnan vpj Pertti Salolainen kertoi ettei ole lukenut vakuussopimusta.

Onko nyt jokainen hallituspuolueiden kansanedustaja vuorollaan julkisuudessa vakuuttamassa ettei ole lukenut. Napinpainajat painavat nappia. Tässä järjestelmässä kansanedustajien rooliin ei kuulu kysellä, pohtia eikä harkita.

Median tehtäväksi annan selvittää tunnustaako yksikään hallituspuolueen kansanedustaja lukeneensa vakuussopimusta josta päätti.

Vesa-Pekka Sainio

Asiasta käydään eduskunnassa ns. perinpohjainen keskustelu ja media herkuttelee otsikoillaan, telkkarissa käydään A-studiossa debaattia, mutta loppupeleissä mikään ei muutu ja elämä jatkuu. Vastuullisina toimijoina itseään mainostavat kokoomuslaiset ja demarit eivät tule kantamaan asiasta mitään vastuuta.

Pentti Juhani Järvinen

Suomessa meno yya-ajan jälkeen hiukan vapaampaan politiikkaan merkitsi lähinä sitä, että ystävyysliturgiat korvattiin mielipide- ja suosiotutkimuksilla. Medioissa työssä olleille asia oli jopa piinallisen selvä. Kun taloudessa tunaroitiin tosi pahasti Kekkosen ja Koiviston varomattomuuksien seurauksena, asiat piillotettiin juuri tuollaisten kuvien taakse, siis kuten tuo urhoollinen ja söötti Urpiainen kirjoittamassa "sopimusta" vähemmän söötiltä näyttävän kreikkalaisen kanssa.

Mutta tosi sisältö asiassa siis joko puuttuu tai on kyseellinen. Miten pitkään tätä "maan tapaa" aiotaan jatkaa ja hyväksyä? Eikö se ole verrattavissa harkittuun petokseen? Näin ainakin silloin, kun maan veronmaksajat äkkiä saavatkin vastuulleen tai suoraan maksettaviksi jotakin, jota ei edes kerrottu ja vielä vähemmän muodollisesti hyväksytty. Se on rikollista mielivaltaa.

Hannu Arte

Vähän ihmetyttää tämä syyllistäminen. Päättäjä ja johtaja on aina syllinen ja tekee väärin sekä tyhmästi. Mutta kuka sen oikein on valinnut tehtäväänsä? Ihan aikuisen oikeasti meillä on demokratia ja puolueet mihin jokainen voi vapaasti liittyä ja vaikuttaa äänestämällä (yhdellä äänellä). Jos enemmistö haluaa, asiat muuttuvat. Siis haukut pitää kohdistaa tyhmiin äänestäjiin. Pitäisikö oikeasti laittaa joku älykkyystesti äänioikeuden ehdoksi? Vähintäin perustiedot kansantaloudesta ja lainkäytöstä tulisi osata ennenkuin saa vaikuttaa ratkaisevalla tavalla kaikkien elämään!

Tuomas Taivasaho

Vai ei poliitikoissa ole mitään vikaa, mutta tyhmät äänestäjät tekevät typeriä valintoja. Herää nyt jo todellisuuteen.

Ensinnäkin puolueet valitsevat keitä meidän sopii äänestää. Tässä vaiheessa peli on jo menetetty, jos tavoitteena pidetään vastuullisten kriittisten päättäjien valintaa. Ehdokkaiksi on mahdollista päästä vain puolueelleen uskollisten napinpainajien.

Edes 10 prosentti vaalipiirin äänistä saava ehdokas ei välttämättä pääse läpi. Kahdeksalla tuhannella äänellä saattaa jäädä menemättä läpi ja 1500 äänellä samaan aikaan tulla valituksi. Vaaleissa äänestäminen on kuin Totoa pelaisi. Arpajaisiin osallistuminen ei vaikuta lopputulokseen lainkaan.

Hannu Arte

Kaikkiin puolueisiin otetaan jäseniä. Jos tulee tarpeeksi "toisinajattelijoita" asiat muuttuvat. Ei siellä mitään mandaattia ole syntymän perusteella. Enemmistö päättää. Mutta enemmistö on tyytyväinen? Puskista huutelijoita riittää, mutta vähemmistönä eivät voi vaikuttaa mihinkään. Pitää laittaa itsensä peliin ja tulla esiin!

Lauri Viljanen
Vastaus kommenttiin #25

"ei siellä mitään mandaattia ole syntymän perusteella" Miten ovat esimerkiksi Paasiot Turusta kolmas sukupolvi eduskunnassa ja neljäskin tulossa. Rafael aikoinaan kunnostautui sillä että heitti toisinajattelijat ulos puolueen riveistä. Suomalaisten äänestäjien vikana ei ole tyhmyys vaan turhan pitkä pitkämielisyys.Toisaalta sitä ei voi määrittää viaksikaan. Jos esimerkiksi asuisimme vaikka Kairossa, niin täällä olisi jatkuva mellakka päällä.

Tuomas Taivasaho

Lisäksi vielä kolmantena tekijänä äänestäjä ei voi estää oman äänensä vaikuttavan vastustamansa ehdokkaan läpimenoon. Jopa äänestämällä puolueen X ehdokasta, saattaa annettu ääni auttaa puolueen Y ehdokkaan läpi pääsyyn.

Tarvitsetko lisää perusteluja miksi äänestäjät eivät päätä kuka valituksi tulee?

Tuomas Taivasaho

Neljäntenä asiana äänestäjillä pitäisi olla edes jonkin tasoinen oikeusturva. Ehdokkailla on lupa puhua suun täydeltä potaskaa. Miten äänestäjät voivat tehdä todellisia valintoja jos paskan puhumista ei ole sanktioitu.

Vaaleja verrata koululaisten varjovaaleihin, joihin äänioikeutetuilla on velvollisuus osallistua. Harhaa järkevästä toiminnasta yllä pidetään hupaisin sanonnoin kuten "vain annettu ääni vaikuttaa" ja "jos ei äänestä, ei ole oikeutta arvostella". Aika monet noihin tuntuu uskovan ihan tosissaan.

Jukka Ryhänen

Pankit, vakuutusyhtiöt, rakennusliikkeet, it-ala ja nyt vielä valtiovarainministeriö ja koko valtio. Huijareiden lista onkin nyt siinä kunnossa että Raamatun profetia täyttyi: laittomuus on tullut valtaan.

Kun lainsäädäntöneuvos sanoo ettei sillä mitä papereissa lukee ole mitään merkitystä niin mitä lakia hänen tittelinsä edustaa? Missä tällaista lakia opetetaan?

Sepetius Kangas

Miksi ihmeessä äänestätte huijareita, ehkä olette heidän kanssanne liitossa. Nyt itkijänaisten tavoin vollotatte jokaisesta hallituksen pankkien tai rakennusliikeiden teoista. Ryhdistäytykää hyvät ystävä ja säästäkää itkunne omiin töppäyksiinne.

a kiuru

Eikö kukaan ihmettele, miksei kukaan kansanedustajakaan, edes arvostelijat, ole lukenut tekstiä vaikka se on heillä ollut luettavissa. Soinikin puhuu, että kun vieressä seisoi virkamies. So what. Mitähän muita tärkeitä papereita jää lukematta?

Sepetius Kangas

Toki Soini meiluummin juttelee virkamiehen kanssa kuin lukee papereita joissa kettotaan mitä on sovittu. Eihän kukaan perussuomalainen niitä lue. Ja miksi lukisi eihän he koskaan niistä muuta mieltä ole kuin, että täyttä paskaa koko paperi. Jos lukis vois joku järjen hiven sieltä sattua pilamaa paatosta, että ei ei ei.

Timo Nenonen

"asiakirjassa ei puhuta vakuuksista."

Tässä ne täysin olemattomat vakuudet sitten oli. Urpolainen ja käteinen ovat näillä röyhistelleet, vaikka jokainen täysijärkinen suomalainen on jo tiennyt, että ne olivat täynnä tyhjää, 30 vuodeksi sitäpaitsi. Kyllä on on kansalaisia kusetettu pahan kerran ja lisäksi jouduttiin maksamaan EVM:lle 1,45 miljardia kertasuorituksena, muut maat saivat maksuaikaa. Täytyy todeta, että harvoin, jos koskaan on Suomella ollut näin kyvytöntä, salailevaa ja törkeätä hallitusta. He suorastaan valehtelevat kansalaisille päin naamaa, irvokasta ja oksettavaa touhua.

Sepetius Kangas

Vielä kerran miksi siinä puhuttaisiinkaan, Olisihan perin merkillistä jos EU:n ja kreikan välisessä sopimuksessa korostettaisiin suomen saavutusta erillisistä vakkuuksista. Ei kyllä ne sisältuu niihin asiakirjoihin mihin tämä sopimus nojaa. Onko sinulla Timo aina side silmillä??

Heikki Knookala

Tämä on kyllä ylimielisyyden ja röyhkeyden huipentuma. Nyt yritetään sitten vetäytyä virkamiesten taakse ensin, katsotaan nyt, luulen ettei nykymedian aikana enää voi kovin pitkälle luovia tämän asian kanssa. Nettiaika kun tuo asian kaikkien nähtäväksi liki samantien kun sitä kaivelee. Saatta olla että joku skandaali vielä nostetaan kansan ihmeteltäväksi, ettei oikeista asioista ehdi niin kovasti kiinnostua. Ensin ajattelin, että tämä Guggenheim-juttuko nyt yritetään nostaa otsikoihin, mutta nyt saatetaan tarvita kovempaa matskua. Joku ministeri nyt varmaan lynkataan jollain seksiskandaalilla tms. Toisaalta olisiko nyt noussut seinä niin pystyyn, ettei tästä enää nousta? On ne häikäilemättömiä nämä hallitusherrat ja -narrit.

Lauri Viljanen

Nyt ei auta vaikka miten yrittää kylvää LUMOA kansan silmille. Käteisen hallitus alkaa olla loppumetreillään. Tämä vastuunkanto alkaa riittää. Jos jollakin on muunlaisia ajatuksia niin katsokoon talousmiesten käppyröitä.

Sepetius Kangas
Vastaus kommenttiin #34

Ei vaan hallituksen jota eduskunta tukee. Onhan siitä niin moonta ketaa tämänkin vuoden aikan äänestetty. Seuratkkaa hiukan mitä tapahtuu älkää kuvitelko. Ja jos et tiedä kyllä ne vaalit tulee ajallaan. Lue lehtiä edes

Kari Kuuva

Mikä ihmeen sopimus se sellainen on jos paperille kirjoitetaan "puuta heinää ja kirvesvartta" ja tämän jälkeen kätellään ja sanotaan hyvää päivänjatkoa.
Minkä ihmeen sortin ministereitä meillä tänään tuolla hallituksessa roikkuu joutaisi häipyä koko sakki.

Hannu Rainesto

Hallitus, SDP ja Kokoomus etunenänässä ovat tämän törkeän rikoksen tuottajat, syyllistyykö siihen myös syyttäjälaitos, antaas kattoo! Toki se sen tehdä haluaa mutta uskaltaako, sillä joutuvat siitä vielä tilille.
Punakaartit eivät nuku vaan järjestäytyvät.