Sunnuntai 20.1.2019

Varissuosta voi tulla Suomen Husby – Maahanmuuttajat järkyttyivät

Jaa artikkeli:
Luotu: 
22.5.2013 19:01
Päivitetty: 
23.5.2013 09:32
  • Kuva: All Over Press / EPA
    Kuva
    Tukholman Husbyn alueella on poltettu autoja jo kolmena yönä.
|

Suomen Somaliliiton puheenjohtaja Arshe Said uskoo, että Tukholman Husbyn kaltaiset mellakat voivat olla tulevaisuudessa mahdollisia myös Suomen maahanmuuttajavaltaisilla alueilla, jos maahanmuuttajien syrjäytymistä ei pysäytetä.

–Vielä Suomessa ei ole Husbya vastaavia alueita, mutta jos sama trendi jatkuu, niitä voi kehittyä tulevaisuudessa, eivätkä mellakatkaan olisi silloin mahdottomia, Said sanoo Uudelle Suomelle.

Husbyn maahanmuuttajavaltaisessa lähiössä on mellakoitu jo kolme yötä. Autoja on poltettu ja ikkunoita rikottu. Viime yönä mellakat levisivät myös viiteen muuhun kaupunginosaan.

Edes Itä-Helsingin maahanmuuttajien suosimia asuinalueita tai Turun Varissuota, jossa vieraskielisten eli muuta kuin suomea tai ruotsia puhuvien asukkaiden osuus väestöstä on yli 36 prosenttia, ei voi Saidin mielestä vielä verrata Husbyyn.

–Suomessa ei ole asuinalueita, joissa olisi niin paljon maahanmuuttajia kuin Husbyssa. Tulevaisuudessa voi kuitenkin tulla samankaltaisia, hän toteaa.

Said uskoo, että Suomen lähiöiden kehitys Husbyn kaltaisiksi voidaan estää tekemällä töitä maahanmuuttajien kotouttamiseksi ja etenkin nuorten maahanmuuttajien syrjäytymisen estämiseksi. Myös asenteiden maahanmuuttajia kohtaan pitäisi muuttua.

”Se on pelottavaa.”

–Miksi olemme eri luokkaa, jos asumme samalla alueella? Said ihmettelee.

Suomen monikulttuurisuutta pitäisi hänen mielestään edistää pienistä arjen teoista lähtien. Esimerkiksi Somaliliitto järjestää naapurikahvitilaisuuksia, joissa naapurit voivat tutustua toisiinsa.

Suomen maahanmuuttajat ovat Saidin mukaan järkyttyneitä Husbyn tapahtumista.

–Se on pelottavaa. Monet ajattelevat, että olisi kamalaa, jos omalle asuinalueella tulisi samanlaista. Se näyttää sotatilalta, Said sanoo.

Mellakat ovat ihmetyttäneet Ruotsissa, koska niille ei ole selvää syytä.

Työttömyyden ja maahanmuuton tutkimukseen erikoistunut apulaisprofessori Per Adman Uppsalan yliopistosta arvioi, että Husbyn mellakat ovat merkki maahanmuuttajien kotouttamisen epäonnistumisesta. Lue lisää täältä.

Artikkelin tietoja Varissuon maahanmuuttajaväestöstä on korjattu. Varissuon väestöstä 36,6 prosenttia oli Turun kaupungin vuoden 2010 tietojen mukaan vieraskielisiä eli puhuu ensisijaisesti muuta kieltä kuin suomea tai ruotsia, ei yli 70 prosenttia, kuten uutisessa aiemmin väitettiin.

Jaa artikkeli:

Kommentit

Pauli Vahtera

Niinpä, suomalaisten on muututtava. Jos ette kotouta enemmän, jos ette estä nuorten syrjäytymistä, tai jos ette muuta asenteitanne, hukka teidät perii. Kiristystäkö?

"Said uskoo, että Suomen lähiöiden kehitys Husbyn kaltaisiksi voidaan estää tekemällä töitä maahanmuuttajien kotouttamiseksi ja etenkin nuorten maahanmuuttajien syrjäytymisen estämiseksi. Myös asenteiden maahanmuuttajia kohtaan pitäisi muuttua."

Miksei uskota, että maahanmuuttajat itsekin voisivat jotain tehdä. Ja mikseivät he itse muuta asenteitaan meitä kohtaan.

Ja mitä olisi maahanmuuttajien kotouttaminen ja syrjäytymisen ehkäisytyö. Siis mitä enemmän kuin tähän asti on tehty. Auttaisiko lisä raha? Ruotsissa rahaa on käytetty suruttomasti vuosikymmeniä ja tulos on nähty. Olisiko suomalaisilla enemmän rahaa kotouttamiseen kuin Ruotsilla.

Tosiasioiden tunnustaminen on aina ollut viisauden alku. Aloitettaisiinko sillä ja tunnustettaisiin, että kotouttaminen ei ole onnistunut missään, eikä koskaan. Miksi se onnistuisi Suomessa.

Nykyään ollaan kaikesta niin järkyttyneitä. Ollaan edes siinä rehellisiä. Ei kukaan järkyty siitä, että toisessa maassa nuorisojoukko polttaa autoja ja rähinöi. Se on vain oman erinomaisuuden korostamista. Jätetään nämä sanat tilanteisiin, jossa aidosti omassa henkilökohtaisessa elämässä tapahtuu jotain järkyttävää. Koska meiltä loppuvat sanat.

Hannu Haili

Viisaasti sanottu.

Maahanmuuttajien asiana on sopeutua suomalaisiin ja suomalaisiin tapoihin. Heidän tehtävänään on "koutouttaa" itse itsensä. Heidän tehtävänään on kouluttautua niin, että he pärjäävät työmarkkinoilla. Heidän pitää kysyä "mitä minä voin tehdä Suomen yhteiskunnan hyväksi" sen sijaan että he nyt kysyvät "miksi Suomen yhteiskunta ei anna minulle enemmän".
Jos maahanmuuttaja ei kykene tai halua "kotoutua", niin silloin hän on tullut väärään maahan. Suosittelen tällaisille maahanmuttajille siirtymistä maahan, joka on lähempänä hänen omaa kulttuuriaan.

Taannoin eräs US:n somaliblogisti sanoi isänsä varoittaneen, että ei pidä suomalaistua liikaa. Tämä on täysin väärä asenne. Maahanmuuttajan velvollisuus on suomalaistua.

Пекка Ахо Пекка

Olisikohan viisainta että kaikki mamut poistettaisiin suomesta. Heistä on tullut suorastaan röyhkeitä. Miten se sananlasku menikään että kun antaa pirulle pikkusormen… Me emme voi koko maailmaa auttaa. Eikö esim. Saudiarabia voisi ottaa mamuja, heillä olisi jopa sama uskonto. Lähi idän maat olisivat siksi hyvä että heillä ei ole työvoimaa ja rahaa läytyy vaikka kuinkapaljon. Siinä he löisivät kaksi kärpästä samalla iskulla.

Mika Tii

sUOMESsa ei ole töitä edes suomalaille nuorille, niin miksi tänne on pitänyt ja pitäisi ottaa lisää mamuja? Mitään työvoimapulaa ei ole tullut eikä tule. Talouskasvua ei ylivelkaiseen euro-alueeseen tule , koska federalistit pitää kynsin hampain kiinni eurosta joka ei toimi. Positiivisella syrjinnällä annetaan vähätkin työt ulkomaalaisille joita suomen nuoret tarvitsevat. Kaiken lisäksi mamujen mielestä he eivät ole mamuja vaan suomalaisia, uskomatonta sontaa koko EU ja vapaa liikkuvuus ja vasemmisto kannattaa tälläistä työntekijöiden riistoa. Työmies ei ole palkkaa ansainnut, eikä edes työpaikkaa, annetaan ne mamuille.

Jari Söderholm

Ruotsalaiset ovat uhranneet huomattavia määriä yhteiskunnan varoja maahanmuuttajien kotoutumiseen. Enemmän kuin missään muussa euroopan maassa. Silti ongelmia riittää.
Ongelma taitaa olla maahan saapuneissa, eikä yhteiskunnassa.
Tai sitten ongelmat ovat yhteiskunnassa joka ei vaadi maahanmuuttajien omaa panostusta omaan elämäänsä ja tarjoaa ilmaisen ylläpidon ja asumisen.

Carl Berg

Jos kyse on syrjäytymisesta herra Arshe Said niin mikseivät suomalaiset syrjäytyneet järjestä vastaavia mellakoita??

Ei kyse ole vain syrjäytymisestä vaan mielenlaadusta yhdistettynä syrjäytymiseen.

Toiset ratkaisevat asiat rakentavasti ja toiset ratkaisevat saman asian tuhoisesti. Sen takia tietyt maat eivät koskaan menesty kun taas toiset menestyvät.

Mika Tii

Luterilainen kasvatus. Kreikassa työttömät hajoittaa paikat aina tarvittaessa. Ehkä suomalaisten kannattaisi ottaa mallia islamista ja syöstä EUn kannattajat vallasta. Kutsutaan Natolta pommitustukea Suomen vapauttamiseen EUn diktatuurista. ala Libya

kari wuoristo

pointti tuossa Saidin jutussa tuntuu taas kerran olevan että kantaväestön sekä ao.maan on muututtava eikä suinkaan maahanmuuttajien itsensä asuttamaansa maata mukaillen, tahdotaan sitä ja tahdotaan tätä juttua edelleen sen sijaan että kuuta taivaalta halutaan

Carl Berg

"–Miksi olemme eri luokkaa, jos asumme samalla alueella? Said ihmettelee."

Miksi teet tälläisen rasistisen jaottelun mr Said? Uhrin osaa leikkimällä on yleensä ollut tapana kiristää erilaisia etuja yhteiskunnalta.

Timo Allan Tuovinen

Kyllä sitä ei kaikki halua kahvitella naapurin kanssa vaikka olisi melkein sukua. Pitäs niiden maahan muuttajienkin tajuta ettei niiden kanssa jutella, kun ei huvita jutella muidennkaan ihan kantasuomalaisten kanssa. Ottavat turhaan nokkiin jos niille ei tervehdi tai hymyile. Ei se vaan kaikilla ole tapana. Eikä me polteta naapurin autoa, jos hän kieltäytyy kaffettelu tarjouksesta,

Hannu Korpilampi

Erinomaisen totta. Suomessa on kolme kulttuuriryhmää naapureihin suhtautumisessa:

1) Kerrostaloasuja. Saattaa tervehtiä naapureitaan, mutta välttää keskustelua ja tutustumista.

2) Rivitaloasuja. Voi joskus pihamaalla niitänäitä jutellakin, mutta välttää varsinaista tutustumista muihin kuin tarkkaan valittuihin naapureihin.

3) Omakotiasuja. Tutustuu yleensä naapureihin ja keskustelee mielellään. Auttaa talkoissa. Käy joskus jopa kylässä.

Jos haluaa sosiaalisia naapureita ei kannata etsiä niitä sieltä neukkukuutioista.

Juhani Putkinen

Mahdollisimman puhtaasti kansallisvaltiot ovat erinomainen keksintö - ja edelleen erinomainen asia.

Tshetsheeneille oma itsenäinen Tshetshenia, kurdeille Kurdistan, suomalaisille Suomi, virolaisille Viro, jne.

Kun kansat saavat elää vapaina omassa maassaan noudattaen omia perinteisiä tapojaan, niin ei ole myöskään etnisiä tai uskonnollisia jännitteitä. Nämä "onnelliset kansat" voivat sitten tehdä hedelmällistä yhteistyötä (esimerkiksi ulkomaankauppaa) keskenään.

Minun mielestäni Suomi ei suinkaan tarvitse mamuja, eikä mamut tarvitse Suomea. Rakentakoot mamut omaa isänmaataan muualla ja me suomalaiset rakennamme omaa isänmaatamme Suomea noudattaen vanhoja perinteitämme (suvivirsi, syödään sianlihaa, vieraillaan sankarihaudoillamme, jne.).

Jaakko Kölhi

Kuulostaa aikamoiselta painajaiselta. Minä en ainakaan halua maailmaa, jossa ihmiset on tuomittu elämään ja kuolemaan siinä maassa, johon ovat sattuneet syntymään.

En myöskään halua mitään sianliha-Suomea, vaan maan, jossa jokainen voi elää haluamallaan tavalla.

Onneksi Juhanin älyttömillä fantasioilla ei ole suuren yleisön keskuudessa erityisesti kannatusta.

Ari Nurminen

Kyllä, ihan niin kuin Virossa 1941-42...virolaset ei mahtannut odota että natsit voitta sota...he päätin murhata juutalaiset ennen se loppulinen voitto..ja natsit oli todella tyytyväisiä
Viro oli ensimmäinen "judenfrei" maa...urheat virolaiset sai sanallinen palkinto natseilta

Hannu Haili

Näin juuri.

Somalien velvollisuus on rakentaa isänmaataan. Nyt siihen on mahdollisuus kun olot Somaliassa ovat rauhoittuneet. Odotan , että Suomessa koulutuksen saaneet somalit palaavat kotimaahansa voitontahtoisena, kirkasotsaisena etujoukkona ja ryhtyvät siekailematta ja hartiavoimin rakentamaan isänmaataan. Toivotan Arshe Saidille hyvää matkaa ja voimia isänmaansa rakentamiseen.

Ele Fantti

Miksi suuri osa kyseisistä maahanmuuttajista sitten syrjäytyy? Miksi kantaväestön työttömät eivät syrjäydy samalla tavalla? Miksi he eivät lähde kadulle mellakoimaan?

Suomessa kaikilla on edellytykset hyvälle elämälle (varmasti myös Ruotsissa). Kaikille pitäisi löytyä koti ja toimeentulon pitäisi olla turvattu. Nykyaikana ennakkoluulot ja "rasistinen" viha on jo jäänyt historiaan, joten työllistymisen tai uusien ystävien hankkimisen ei pitäisi olla ongelma. Kysynpä vaan, miksi maahanmuuttajat eivät mene esimerkiksi paikalliseen kahvilaan kahville. Siellä tutuistuisi varmasti paremmin kantaväestöön, kuin esim Somaliliiton järjestämässä kahvitilaisuudessa. Työpaikan etsiminen ja sen löytäminen ohjaa varmasti paikallisien tapojen omaksumiseen. Tätä tekijää toki rajoittaa koulutuksen ja kielitaidon puute. Molempien asioiden parantamisen kanssa saa varmasti apua valtion, tai yksityisen tahon järjestämiltä kursseilta.

Voisiko asian laita kuitenkin olla niin, että itse maahanmuuttajia ei kiinnosta omaksua uutta kulttuuria tai kotimaasta poikkeavaa työtä. Voisivatko he tämän seurauksena itse ajaa itsensä syrjäytyneiksi, ja kokevan olevansa ulkopuolisia paikallisiin verrattuna.

Juhani Putkinen

Jos minä muutan vaikkapa Viroon, niin opettelen paikallisen kielen ja tavat, enkä suinkaan odota Viron "kotouttavan" minut.

Miksi Ruotsiin ja Suomeen tulevat mamut eivät opettele paikallista kieltä ja paikallisia tapoja (ja mene töihin), vaan odottavat "kotouttamista", ilmaista rahaa, jne.????

Jarkko Hietala

"No , juutalaiset Virossa osasi kyllä viron kieltä, se ei auttanut, virolaiset murhasi heidät..."

Jos se puoli kuka on vahvempi päättää, että ryhmäsi on syyllinen rikokset kyllä keksitään siihen päälle. Mikään kielen osaaminen ei siinä enää auta kun leimaamisen kirves isketään ryhmäsä päähän. Sen takia Juutalaiset ovatkin niin pragmaattisia selviytymisen suhteen, koska he ovat joutuneet selvyitymään.

Raili Sergejeff

Usein on kuitenkin niin, että vaikka maahanmuuttaja yrittää kotoutua ja sopeutua ihan viimeisen päälle - opettelee kielen, ja yrittää olla näkymätön - ympäristön ennakkoluulot ovat horjumattomia. Yleistetään surutta; jos yksi tekee rikoksen, kaikki ovat rikollisia.

Minusta oli todella surullista katsoa taannoin, kun eräs somalinainen työnsi lastenvaunuja, ja vastaan tuleva nuori mies sylkäisi ällöttävän limaklöntin vaunujen kuomulle ilman mitään syytä.

Miten ihmeessä voi kotoutua, kun siihen ei saa edes mahdollisuutta meidän omien ennakkoluulojemme vuoksi. Toki on huonojakin esimerkkejä maahanmuuttajista, mutta on myös paljon hyviä.

Niitä hyviä ei vaan haluta nähdä, kun on niin kova hinku kaiken vieraan haukkumiseen.

Kyllä meissä "oikean värisissäkin" on parantamisen varaa.

Somalinuoret eivät ole ahdistelleet minua koskaan metroasemalla töistä tullessani, mutta muutaman kerran kyllä känniset "oikean väriset".

Maahanmuuttajissakin on hyviä ihmisiä, ja myös huonoja, niin kuin meissä "oikean värisissäkin".

Raili Sergejeff

Käsitykseni on, ettei maahanmuuttajilla ole paljon valinnan varaa asuinpaikan suhteen, kun he saapuvat Suomeen.

Itse olin mamu Ruotsissa. Ymmärrän kyllä senkin, että samaa taustaa omaavat muuttavat samoille alueille. Viranomaisten pitäisi asuttaa nämä mamut hajalleen, ei samoille alueelle. Ymmärrän tämän ghettoutumisen, vaikka se ei olekaan hyvä asia. Turvaahan siinä haetaan samanlaisista ihmisistä.

Ruotsissa suomalaiset asuivat myös lähestulkoon omilla alueillaan. En kyllä koskaan itse asunut suomalaisghettossa muuta kuin ihan alkuaikoina pari kuukautta, kun muustakaan en tiennyt.

Moni Ruotsiin 60- ja 70-luvulla muuttanut suomalainen ei tänäkään päivänä osaa kunnon ruotsia, koska sitä ei tarvinnut. Moni ei ole edelleenkään kotoutunut kunnolla. Suurilla työpaikoilla oli suomenkieliset esimiehet, joten kielikään ei ole ollut este työn suhteen.

Itselläni ei ole koskaan ollut edes suomenkielistä työkaveria, koska olin töissä pienissä yrityksissä ja kunnalla sekä pankissa. Silloin kouluruotsi kehittyi nopeasti hyväksi.

Juhani Vinberg

Niinkauan kuin riehuvat omissa lähiöissään ja tuhoavat omaa asuinaluettaan, ei tarvitse "nuorison" toimia hillitä. Katkaistaan sähköt, vedet ja liikenne, poliisi, pelastuslaitos ja armeija strategisiin maastokohtiin eristämään riehujat omalle alueelleen. Itselleen sika kiusaa tekee, kun kaukaloonsa kusee. Eikä kaupungilla sitten mitään kiirettä vauriota korjaamaan, korjatkoon itse.

Mika Tii

Ruotsin hallitus on antanut ohjeet poliisille, etteivät käytä voimaa (vesitykkejä, kyynelkaasua jne.) Kaikki kääntyy EUssa vielä parhain päin ja sitten voidaan joukkohalata toisiamme ja laulaa gumbajaa my lord gumbaajaa leirinuotiolla ;) Lettuja ja mansikkahilloa.

Kersti Rajala

Vaikuttaa siltä, että mellakoitsijoissa ei haluta nähdä mitään tuomittavaa. Mielestäni mellakoitsijat ovat muutakin kuin uhreja. Näen heidät järjettömästi riehuvina nuorina, jotka tuhoavat omaa elinympäristöään. Tässä ei ole mitään puolusteltavaa. Miksi ei julisteta ulkonaliikkumiskieltoa ja katkaista tätä raivohullua riehumista? Miksi ei suojella yhteisöä ja mellakoitsijoita itseltään.

Mika Tii

Ruotsidemokraatit on kättelykiellossa Ruotsissa. Puhumalla asiat ratkeaa, antaa "nuorien" riehua sehän tuo vaan lisää työtä, kun rikotut paikat pitää korjata. Monikulttuurisuus on ihanaa, kunhan itsella on vaan miljoonaa pankkitilillä , avoauto ja sdpn jäsenkirja. Ihanaa leijonan , ihanaa. heja sverige.

Mika Tii
Vastaus kommenttiin #44

Kokoomus on samallainen sos.dem puolue kuin muutkin EU sosialistit. Kataisen ennustus meni pieleen, suuret ikäluokat meni eläkkeelle jo 5 vuotta sitten. Ei tullut työvoimapulaa vaan eurokriisi, velkakriisi, pankkikriisi ja populistien nousu Euroopassa. EKPn ja FEDn valtava elvytys ja rahan printtaus ei sekään ole auttanut.

Ilkka Kokkonen

Aika hassua, että samaan aikaan kun monet kansat tappelevat saadakseen sen oman valtion noudattaakseen omia tapojaan ja asuakseen samanlaisten ihmisten seassa, täällä pidetään kaikkien sekoittamista ihan ihanana vaihtoehtona.

Juutalaiset voisivat kertoa, että miksi se Israel on niin kovin tärkeä heille.

Heikki Leskinen

Terveiset täältä Tukholma Solnasta.
Ihmettelen, että vaikka me suomalaiset olemme suurin maahanmuuttaja ryhmät Tukholmassa. Niin yksikään meistä ei ollut autoja polttamassa ;)

Eivätkä Ruotsalaiset, nii-in sinisilmäisiä maahanmuuttoa kohtaan ole, kuin media antaa ymmärtää. Monikulttuurisuuden ylistäminen koskee ainoastaan liberaali mediaa, niinkuin näyttää olevat trendi koti-Suomessakin ;)

Tuomas Taivasaho

Poliisin näkemys Suomen tilanteesta on tämän päivän uutisoinnin mukaan sellainen, ettei vastaavaa ole odotettavissa meillä. Poliisin yhteiskuntasuhteet ovat kunnossa ja keskusteluyhteys toimii. Hieman jäi kyllä epäilyttämään, hyvästä tarinasta huolimatta. Joka kesähän meillä on kakaroiden laumahäiriökäyttäytymistä suurimmissa kaupungeissa.

Kun sopiva syy tarjoutuu, kuten ennen pitkää on yleensä todennäköistä, ja yhdistettynä riittävän suuren lauman yhdenmukaiseen ryhmäidentiteettiin, koulut alkavat palamaan meilläkin.

Mika Tii

Legendaariset sanat : " Ei koske Suomea" . Ulkomaalaisten väkivalta kantaväestöä kohtaan ei ole rasismia, vain jos suomalainen hyökkää vähemmistön kimppuun niin se on rasismia. Helsingin Sanomat ja Matti Maunu on löytänyt rasistisimia suomalaisista, koska TULI ISO JYTKY.

Juha Mattila

Taas malliesimerkki nykyjouurnalismista. Otsikolla liioitellaan ja viritellään pelkoja tai edes ristiriitoja, kysymykset esitetään vain yhden ryhmän edustajalle ja näkökulma on erittäin kapea. Juttu edelleen kapeuttaa asiaa, jotta toimittaja ei tipu kärryiltä. Kaikkia meitä pelottaisi, jos tällaista sattuisi kotipihalla. Onko se painotuksen veroinen seikka?
Lehdet koettavat myydä itseään, tässä liioittelemalla jonkun kymmenen ehkä jopa verkostoituneen tekoja aivan kuin koko lähiö tai useampi olisi tuhottu. Samalla ne tekevät palveluksen riehujille ja karhunpalveluksen asianosaisille. Tämä on kuitenkin sen verran vakava asia, että olisi US:ltä odottanut muuta kuin keltajouurnalismia. Mutta kukapa tänne kirjoittaisi, jos ei turhaan sivuun väännetyn (otsikon ja tekstin) takia hiukan provosoituisi. Taisin mennä lankaan miekii.

Mikko Österholm

Eiköhän se oo ne islamistit ja muslimit jotka aiheuttaa suurimman osan kaikista maahanmuuton ongelmasta. Puhutaan suoraan eikä kierrellä annetaan ennealta ehkäisevästi kaikille islamisteille ja muslimeille porttikielto Suomeen (onneksi emme ole niin riippuvaisia lähi-idän öljysta).

Osmo Marttila

Se ei yksinkertaisesti käy että väkivaltaisimmat sanelevat muiden tekemiset. Oli 'syy' sitten mikä tahansa. Se on diktatuuria.

Tiedämme kuinka helppo on demonisoida 'nuo muut' ajaakseen omaa agendaansa - vaikka sitten esim. islamistista kalifaattia Suomeen(kin) tai juutalaiskysymyksen lopullista ratkaisua.

On järjetöntä - jos tavoite on demokraattinen hyvinvointiyhteiskunta - minkään valtion maksaa vain siitä ilosta että ko maahan muuttaa muualta väestöä. Lisääntyvä muutto maasta toiseen on tosiasia. Sen on perustuttava vain ja ainostaan työperäisiin vaikuttimiin. Muutoin on edessä lisääntyvä kaaos sekä raaistuva ja organisoituva systemaattinen väkivalta - jolle ikäväkyllä aina löytyy kannattajansa.

Pauli Vahtera

Päivän Hesari hokee monella suulla. Ei meillä Suomessa. Ei lähimainkaan.

Ja sitten vaaditaan panostuksia. Ja kuitenkin "Se mitä Euroopassa tapahtuu, tapahtuu jollakin aikavälillä myös Suomessa." Oli tästä mellakasta jotain hyötyäkin. HS ja YLE ovat alun leikkiuutisoinnin jälkeen alkaneet tunnustaa tosiasiat, tosin vähätellen Suomeen suhteutettuna. Uutisoinnin alussa pahinta oli se, että tuhon keskellä olleista poliiseista joku oli käyttänyt n-sanaa.

Ilari Kiema

”Maahanmuutto” ja ”syrjäytyminen” ovat yhdessä tai erikseen vääriä selitystekijöitä ja höpötystä.

Ei ole yhtä suurta eurooppalaista kertomusta, jossa maahanmuuttajataustaisten osuus, asukkaiden syrjäytyminen ja alueiden sosiaalinen eriarvoistuminen johtaisivat historiallisella välttämättömyydellä kyseisiin ongelmiin. Tätä asiaa on muualla tutkittu myös asukkaiden etnisen alkuperän mukaan.

Hollannissa surinamilaiset ovat huomattava maahanmuuttajaryhmä. Vaikka jossakin lähiössä surinamilaisten osuus nousisi kuinka suureksi, vaikka olisi koko lähiö täynnä syrjäytyneitä surinamilaisia, ei synny mitään mellakkatyyppisiä ongelmia. On loukkaavaa ja rasistista syrjäytyneitä surinamilaisia kohtaan väittää, että heidän läsnäolonsa ja sosioekonominen tilansa väistämättömästi johtaisi mellakoihin, varsinkaan kun näin ei todetusti tapahdu.

Joissakin kaupungeissa ja alueilla uskonnolliset enklaavit ja ”no-go-zonet” ovat oleellisesti vähentyneet ja kerrassaan kadonneet sitten 1990-luvun. Tässä on taas asukkaiden kannalta esimerkiksi Saksassa ollut se huono puoli, että vuokrat ovat tämän jälkeen ja takia joillakin alueilla nousseet voimakkaasti - Se on suuri korotus, jos keskimääräinen neliövuokra nousee kahdesta seitsemään tai kymmeneen euroon. Ennen ei voinut asua sen takia, että muslimien kanssa on koko ajan niin vaikeata, nyt ei ole varaa asua. Aina on jotakin vikaa. Kehitys ei kuitenkaan noudata yhtä ja samaa kaavaa kaikkialla.

Mikael Laine

"Miksi olemme eri luokkaa, jos asumme samalla alueella?"

Suomalaiselle on itsestäänselvyys, ettei lapsia kakateta hiekkalaatikossa - somalille ei

Suomalaiselle on itsestäänselvyys, että hänen on pärjättävä tenteissä saadakseen lääkärin paperit - somalille ei

Suomalaiselle on itsestäänselvyys, että hänen on otettava vastuu elämästään - somalille ei

YLE:llä oli juuri taannoin dokumentti "Naapurit", jossa käytiin läpi tämänsuuntaisia asioita.

Pitääkö minun jatkaa...

Reija Hirn

On se kumma, ettei yksikään somali ole vielä julkisuudessa sanonut, että somalien itsensä velvollisuus on sopeutua ja oppia maan tavoille. Jokaikinen on vaan vaatinut enemmän rahaa ja uhannut seurauksilla jos ei rahaa tipu. Outoa porukkaa, menisivät rakentamaan mieleistään Somaliaa, samoin kaikki muutkin tp-mamut.

Harry Lindfors

Maahanmuuttajien kotouttamisen kolme suurinta haastetta ovat Islam, Islam ja Islam. Meidän pitäisi sopeutua kaikkiin heidän vaatimuksiinsa ja tapoihinsa, jotta he kotoutuisivat tänne. He eivät halua sopeutua mihinkään meidän tapoihimme. Mikä tässä yhtälössä mättää...?

Carl Palomäki

On tämä kummaa sakkia,kun kokoajan ollaan vinkumassa jostain..Suomalaisten pitäisi alkaa näitä mustia Afrikan kultamunia täällä jotenkin erityiskohdella,etteivät vaan ala
mellakoida täällä..Kyllä täällä laitetaan vaan kovat lippaaseen,jos sikseen tulee..Varmaa
on ettei näitä katsella hyvällä,jos alkavat täällä hulinoida..Tämä Islaminuskoisten sakki
näkyy olevan semmoista jokapuolella,että ehtoja ja vaatimuksia vaan lyödään pöytään
kokoajan..Koittakaa nyt mustat paviaanit hiuakan lukea Suomen historiaakin..Jos täältä on Ryssätkin häädetty pois aseella,niin eiköhän nämä somalitkin lähde kanssa..

Nina Kallio

Olen asunut täällä Varissuolla jo useita vuosia. Mielestäni lähiöiden kuin lähiöiden yleisenä ongelmana aikaan sopien on työttömyys ja sen mukanaan tuomat lieveongelmat. Sosiaalinen epätasa-arvo lisää näitä ongelmia edelleen. Itse pidän asuinaluettani turvallisena ja hyvänä paikkana asua. Kaikki palvelut löytyvät läheltä. Meillä täällä Suomessa on kuitenkin huomattavasti vähemmän maahanmuuttajia, kuin naapuri Ruotsissa. Tietysti kaikkeen radikalisoitumiseen tulee puuttua. Ongelmia löytyy kuitenkin kaikista kulttuureista sekä myös meillä kanta-suomalaisilta.

Tapio Ruuth

Miettikäähän nyt ihan rauhassa itse: kuinka ihmeessä voisitte kotouttaa itsenne veiraassa maassa, vieraassa kulttuurissa, vierasta kieltä puhuvassa maassa, josta tuskin koskaan ollette edes kuullutkaan - itsenne?

Kyllä se vaan niin on, että jokaisen meidän suomalaisen on AUTETTAVA tänne meidän maahamme tulleita.
Tunnetusti kielemme on ns vaikea, olemme sangen sisäänpäin kääntymeitä, hitaasti lämpiäviä mutta rehellisiä, suorasanaisia ja ennen kaikkea olemme tottuneet tasa-arvoon - joka todella vierasta näistä pakolaisia saapuvissa maissa.

MEIDÄN ON OPETETTAVA MAAHAN TULEVIA SUOMALAISEEN KULTTUURIIN, kieleen ja omaksumaan MEIDÄN ASENTEEMME

Tommi Virtanen

Mellakoihin on selvä syy, islam.
Islam on poliittinen järjestelmä joka pyrkii maailman valloitukseen, siksi sille ei pitäisi antaa jalansijaa suomestakaan.

Nuo nyt maahan ostettavat primitiivisen kulttuurin edusrajat eivät ikinä tule sopeutumaan Suomen yhteiskuntaan, koska he eivät halua sopeutua. Valtiovalta ottaa elättejä velkarahalla, tulevat sukupolvet joutuvat maksamaan, he syntyvät mamu velkaa tilillään..

Raine Ahopelto

Ei se johdu kanta ruottalaisten tai kanta suomalaisten asenteesta että nää somalit ja muut mamut polttelevat autoja ja rikkovat kaikki paikat ja raiskailevat... Se johtuu täysin mamujen pääkopasta.. Kun on sadistisia rötöstelijöitä niin ei voi mitään... Kattokaa heidän omiin maihinsa mitä ne sielä tekevät... Aivan samoja asioita ja muka lähtevät henkensä edestä pakoon omasta maastaan, mutta silti tekevät toisissa maissa aivan samaa ? Ketä ne lähtee muka pakoon kun itsekin terrorisoivat uudessa maassa ? Ovet kiinni niin ei tuu ongelmia....

Raine Ahopelto

Ei se johdu kanta ruottalaisten tai kanta suomalaisten asenteesta että nää somalit ja muut mamut polttelevat autoja ja rikkovat kaikki paikat ja raiskailevat... Se johtuu täysin mamujen pääkopasta.. Kun on sadistisia rötöstelijöitä niin ei voi mitään... Kattokaa heidän omiin maihinsa mitä ne sielä tekevät... Aivan samoja asioita ja muka lähtevät henkensä edestä pakoon omasta maastaan, mutta silti tekevät toisissa maissa aivan samaa ? Ketä ne lähtee muka pakoon kun itsekin terrorisoivat uudessa maassa ? Ovet kiinni niin ei tuu ongelmia....